takze rozmislam nad kupou nejakeho monokularu, trieder uz mam nikon 8x40 ten je dobry ale chcem co najvecsie priblizenie a sikovny co sa da nosit hoci kde zo sebou, nechcem to vyhradne na hviezdy, ale aj na prirodu ,okolie, alebo lietadla
nieco ako toto: http://www.dalekohlady.sk/so_scout.php
ale videl som aj neake so zoomom , to moze byt tiez dobre
napr tento: http://hobby-army.hyperinzercia.sk/zbra ... plne-novy/
ale ten neviem ci je kvalitny a asi je moc velky a tazky,
ten scout horny vyzera dobre len keby sa da zoomovat napr ze 10-30x50
tak poradte ci to neni blbost
Mezi vhodné by jsem zařadil i zrcadlový pozorovací dalekohled MiniMak C 70. Jeho hmotnost je necelý 1 kg a je k němu stolní trojnožka. Nechá se použít i lehký fotografický stativ. Má zoom okulár se zvětšením 25-75 x. Je v nabídce Supra Praha >> dalekohledy/ pozorovací/zrcadlové. Ve stejné hmotnosti je dalekohled čočkový Ultima 18-55x65 bez trojnožky. http://www.celestron.cz/
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Ten Celestron určitě není špatný. Záleží hlavně na tom, jaké má takový dalekohled příslušenství, jestli je k němu možné připojit foťák, jak je světelný. Podle mého názoru je ztrátou času hledat ten nejlepší monokulár tohoto druhu, protože nabídka je tak široká a tak variantní, že by bylo nutno přibírat další a další kritéria. Pak už hrají roli i takové věci, jako např. hliníkový kufřík.
V každém případě je dobré mít na paměti, že s jídlem roste chuť. Pokud si pozorovatel zvykne na dalekohled tohoto typu a získá s ním zkušenosti, je to dobrý start k vážnějšímu dalekohledu. Z mého hlediska má refreaktor snad určitou výhodu v tom, že je konstrukčně poměrně jednoduchý, takže lze předpokládat, že bude souhlasit osa optiky s osou tubusu už na výstupu z továrny a odpadne tím starost, zda je dalekohled kolimován. To je určitě jakási výhoda například oproti Yuconu, který jsem odkazoval posledně (ten je zrcadlový).
Právě proto, že s jídlem roste chuť, směřoval bych finanční stránku věci někam mezi 2 - 3 tisíce. Jakmile člověk později přejde na vážnější dalekohled, nemusí litovat, že vynaložil velký peníz na něco, co už nepotřebuje.
Minule jsi odkázal na celou stránku dalekohledů, ale nějak jsem si nevšim, že by některý z byl zrcadlový. Když jsem vybíral monokulár na přírodu, skončil jsem sice někde v úplně jiné cenové kategorii, ale dovoluji si tvrdit, že Yukon 20-50x50 patří mezi levnými ke špičce a to dost s odstupem.
To bychom ovšem mohli nazvat zrcadlovým dalekohledem včechny refraktory v momentě použití zenitového zrcátka. Já osobně rozlišuje dalekohledy na zrcadlové a čočkové podle objektivu, buď je jím zrcadlo a nebo ne. Nevím proč by se zrcátko kdesi v triedru mělo možnost více se rozkolimovat než hranol. Obojí je tam v zásadě přilepené napevno v nějaké objímce, která se případně nechá seřizovat.
ten celstron ma vyhody ze je tusim o 200g lahsi ako yucon,a aj tvar sa mi zda vhodnejsi na nosenie a drzanie v ruke, a keby chcem ten jucon so stolným stativom a vodotesny tak ma vide o 60 eur viac, to je dost
triedr mám ale starý po dědovi. nějaký 7x35 aspon doufám.
ale chci jestě jeden triedr na astro nějaký lepší kvality. pro koukání.
a je dobrý nápad si ještě k triedru koupit ten monokulár. nějaký lepší třebas ?
se stativem.
díky