Prechod Venuse - efekt kvapky
Zdravim vas,
zaujimalo by ma, ci sa vam podarilo vidiet "kvapkovity efekt", ktory vraj mal byt pri pozorovani viditelny.
pokial ste ho videli, podarilo sa vam ho aj odfotit ?
cim vlastne vznika, na internete som o tom hladal par info, ale nikto to nevie uspokojivo vysvetlit.
vopred diky
zaujimalo by ma, ci sa vam podarilo vidiet "kvapkovity efekt", ktory vraj mal byt pri pozorovani viditelny.
pokial ste ho videli, podarilo sa vam ho aj odfotit ?
cim vlastne vznika, na internete som o tom hladal par info, ale nikto to nevie uspokojivo vysvetlit.
vopred diky
Stejne jako u Merkuru, ani u Venuse jsem si kapkoviteho efektu nevsiml. Pripadalo mi, ze pokud se alespon chvilkama neco podobneho dalo pozorovat, tak to bylo pouze rozostrenim obrazu vlivem spatneho seeingu.
Zato byla nadherne videt atmosfera Venuse jako svetly obloucek, ktery uzaviral kotoucek Venuse v dobe, kdy byla asi z poloviny az 2/3 pred Sluncem. Zajimave je, ze zatimco pri vstupu byl tento obloucek symetricky, pri vystupu byl vyrazne jasnejsi na jedne strane, zatimco na druhe temer nebyl videt. Nechapu cim by to mohlo byt zpusobene. Mate nekdo podobne pozorovani?
Zato byla nadherne videt atmosfera Venuse jako svetly obloucek, ktery uzaviral kotoucek Venuse v dobe, kdy byla asi z poloviny az 2/3 pred Sluncem. Zajimave je, ze zatimco pri vstupu byl tento obloucek symetricky, pri vystupu byl vyrazne jasnejsi na jedne strane, zatimco na druhe temer nebyl videt. Nechapu cim by to mohlo byt zpusobene. Mate nekdo podobne pozorovani?
ano, i na fotografiich vystupu prouzek z jedne strany slabne... vizualne jsem ho pri vystupu spise jen tusil - nebyla uplne cista obloha...
petr(zavinac)fajkos.com
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
No, tohle by se mozna za "kapku" dalo povazovat :
Ale nevim, jestli to neni jenom interpolaci pixelu ve fotaku, kmitajicim obrazem v rozvlnenem vzduchu apod. Ja uz mam problemy rozlisovat virtualni a realnou realitu . Vizualne ( pres Mak127 ) byl napadnejsi svetly okraj atmosfery Venuse, ktery tady zase videt neni.
Ale nevim, jestli to neni jenom interpolaci pixelu ve fotaku, kmitajicim obrazem v rozvlnenem vzduchu apod. Ja uz mam problemy rozlisovat virtualni a realnou realitu . Vizualne ( pres Mak127 ) byl napadnejsi svetly okraj atmosfery Venuse, ktery tady zase videt neni.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MaG napsal: Viz jiné téma Venus Transit
http://astroforum.shodam.net/cgi-bin/ya ... 1086676901
diky, zaujimali ma hlavne poznatky o "kvapke" preto som zalozil novu temu, zial v zlom oddeleni. Shodam to snad napravi.
http://astroforum.shodam.net/cgi-bin/ya ... 1086676901
diky, zaujimali ma hlavne poznatky o "kvapke" preto som zalozil novu temu, zial v zlom oddeleni. Shodam to snad napravi.
Kapka (no vlastně to finálový slití
) při výstupu ze slunečního disku na snímku - Filipe Alves, Portugalsko

Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Naprosto souhlasím s Liborem: Efekt kapky, na který jsem čekal, jsem neviděl ani při největším zvětšení, které šlo použít (200x). Při 400x ten obraz už tak plaval, že jsme stejně pomalu neviděl ani pravidelné kolečko Venuše. Dle mě nejvyšší použitelné zvětšení bylo okolo 120x (na Newtonu 200/1000) a ani v tomto případě po kapce ani památka. Za to aura (teda jestli se tomu tak říká, kdesi jsem to četl) byla perfektní - při vstupu symetrická, při výstupu jen na jedné straně. Jen malá poznámka na okraj - hodně tomu pozorování pomohl filtr Neodym (Moon&Skyglow) NEO ze SUPRY - až sem se divil. Ještě chci vyzkoušet nějaké jiné filtry a časem sem dám info, na co jsme přišel.
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
nevim sice jak presne efekt kapky v dalekohledu vznika, ale vyzdy se nejvice projevuje na spatnych fotografiich... zavinenych bud spatnou kolimaci, nepresnym zaostrenim nebo neklidem atmosfery... splynuti hodne rozmazanych okraju pak logicky vytvori kapku...
existujou nejake detailni fotky prechodu z druzice? kdo vi jak to vypadalo za idealnich podminek...
co se tyce maximalniho zvetseni, kazdy si mohl dovolit jine... asi bude dosti rozdil pozorovat na asfaltovem letisti nebo na louce ja byl na bile natrene terase, cca 15 metru nad zemi a i pri zv. 180x byl obraz vetsinu casu kvalitni...
existujou nejake detailni fotky prechodu z druzice? kdo vi jak to vypadalo za idealnich podminek...
co se tyce maximalniho zvetseni, kazdy si mohl dovolit jine... asi bude dosti rozdil pozorovat na asfaltovem letisti nebo na louce ja byl na bile natrene terase, cca 15 metru nad zemi a i pri zv. 180x byl obraz vetsinu casu kvalitni...
petr(zavinac)fajkos.com
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Také se mi zdá, že na ne zcela ostrém obrazu byla vidět kapka vždy dobře. Otázkou zůstává, proč při lepším seeingu ráno byla nepřehlédnutelná zatímco odpoledne při horším nebyla prakticky vidět.
nevim, ja ji nevidel ani rano - slo spise o mirne protazeni mista kontaktu - kapkou bych to nenazval... vystup byl ve trech lidech ponekud hekticky, efekt mne prisel ale uplne stejny...
petr(zavinac)fajkos.com
No, podle videa, ktere prave zpracovavam, to vypada, ze rano byl seeing o dost horsi, nez v poledne - nizko nad obzorem se to pekne vlni. Veskere kapky a prelevani, co tam jsou ale mohu pricist te horsi viditelnosti a rozliseni CCD. Okem jsem nic takoveho nezaregistroval a to byl obraz v Maku perfektni ( napr. byl nadherne videt svetly krouzek atmosfery Venuse, postupne tmavnouci smerem od Venuse ).
Ta portugalska animace na mne pusobi velice neverohodne. Vypada to nejen malo ostre, ale take "vyhlazene" ve fotaku ( kamere ), nebo v pocitaci - odtud ty zaoblene tvary. Na svem videu nic takoveho nemam, v teto fazi je rozhrani mezi obrysy Venuse a Slunce zcela ostre, prestoze snimky dokonale ostre nejsou.
Ta portugalska animace na mne pusobi velice neverohodne. Vypada to nejen malo ostre, ale take "vyhlazene" ve fotaku ( kamere ), nebo v pocitaci - odtud ty zaoblene tvary. Na svem videu nic takoveho nemam, v teto fazi je rozhrani mezi obrysy Venuse a Slunce zcela ostre, prestoze snimky dokonale ostre nejsou.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Ano, diskutovali jsme nad tím, že ta atmosféra co je vidět na snímcích se zvýšeným jasem je ve skutečnosti výsledkem zvýšení toho jasu než skutečným záběrem. Srovnáme-li to s fotkou ze Švédského teleskopu, je to dost široké.
Tady by to mohl být ten výše míněný efekt...
http://web.quick.cz/prda/venuse_prechod ... _220x1.jpg
Tady by to mohl být ten výše míněný efekt...
http://web.quick.cz/prda/venuse_prechod ... _220x1.jpg
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ano,
Martine, to co mají někteří okolo kotoučku Venuše, když je celá na Slunci, na 100% není atmosféra. To je efekt vzniklý moc intenzivním ostřením. O tom nelze pochybovat. Všimni si, ze je to i na okraji Slunce. Prostě vizuálně nebylo nic patrné ani v dalekohledu, takže aby se to takto výrazne projevilo po zprtacování je samozřejmě nesmysl.
Trochu jinak to je s tím zářícím okrajem, co byl pozorovatelný mezi vnitřním a vnějším kontaktem. Ten byl vizuálně vidět vcelku dobře, na záběrech kamerou vůbec, nebo jen malinko. Tam se může zpracováním objevit, a není to artefakt po ostření vznikající na hraně, protože tam žádná hrana není, i Venuše i obloha je černá. Po složení většího množství snímků jenom klesne poměr šum/užitečný signál, takže se atmosféra, předtím utopená v šumu, malinko objeví.
Všimni si té animace od Alveze z Portugalska, tam je Slunce velmi přeexponované, tudíž rohy oblé, ale v místě, kde Venuše přechází do oblohy se chvílemi, kdy to není rozbité, objevuje náznak atmosféry, který je zaručeně pravý.
Pro MP, jedina moznost, jak kamerou zachytit atmosferu je snimek preexponovat, pak jsou samozrejme vsechny "ostre hrany a prechody" zakulacene. To si muzes zkusit. Takhle to skutecne vypadlo, kdyz jsem si kameru nastavil na delsi cas, to potvrzuji. Ja jsem atmosferu chytil tak, ze jsem nastavil kameru na nejvyssi jas, kdy se jeste obraz na rozich obrazce nezaobloval, a pak poskladal snimky. Bylo to fakt na prahu, ale je to tam. Ten portugalec ma atmosferu i na jednotlivych snimcich, ovsem za cenu vyrazne vetsiho preexponovani.
Martine, to co mají někteří okolo kotoučku Venuše, když je celá na Slunci, na 100% není atmosféra. To je efekt vzniklý moc intenzivním ostřením. O tom nelze pochybovat. Všimni si, ze je to i na okraji Slunce. Prostě vizuálně nebylo nic patrné ani v dalekohledu, takže aby se to takto výrazne projevilo po zprtacování je samozřejmě nesmysl.
Trochu jinak to je s tím zářícím okrajem, co byl pozorovatelný mezi vnitřním a vnějším kontaktem. Ten byl vizuálně vidět vcelku dobře, na záběrech kamerou vůbec, nebo jen malinko. Tam se může zpracováním objevit, a není to artefakt po ostření vznikající na hraně, protože tam žádná hrana není, i Venuše i obloha je černá. Po složení většího množství snímků jenom klesne poměr šum/užitečný signál, takže se atmosféra, předtím utopená v šumu, malinko objeví.
Všimni si té animace od Alveze z Portugalska, tam je Slunce velmi přeexponované, tudíž rohy oblé, ale v místě, kde Venuše přechází do oblohy se chvílemi, kdy to není rozbité, objevuje náznak atmosféry, který je zaručeně pravý.
Pro MP, jedina moznost, jak kamerou zachytit atmosferu je snimek preexponovat, pak jsou samozrejme vsechny "ostre hrany a prechody" zakulacene. To si muzes zkusit. Takhle to skutecne vypadlo, kdyz jsem si kameru nastavil na delsi cas, to potvrzuji. Ja jsem atmosferu chytil tak, ze jsem nastavil kameru na nejvyssi jas, kdy se jeste obraz na rozich obrazce nezaobloval, a pak poskladal snimky. Bylo to fakt na prahu, ale je to tam. Ten portugalec ma atmosferu i na jednotlivych snimcich, ovsem za cenu vyrazne vetsiho preexponovani.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Diky za vysvetleni - je to logicke, ze mne to taky ... :banghead:
Takze na te animaci sice je atmosfera, ale tvary Slunce i Venuse jsou naprosto zkreslene ( vidime jen rozptyl svetla, ktery saturuje CCD ). Pro nase diskuse o kapce to tedy nema vyznam.
Takze na te animaci sice je atmosfera, ale tvary Slunce i Venuse jsou naprosto zkreslene ( vidime jen rozptyl svetla, ktery saturuje CCD ). Pro nase diskuse o kapce to tedy nema vyznam.