Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ještě by mě zajímalo jak by vypadala fotka pořízená Hubble teleskopem zemského povrchu - tedy vlastně naopak
Samozřejmě při velmi dobrém seeingu  ;)
Máš ji přece na tom 1. odkazu od MaG. Když budeš v místech, kde ti létá nad hlavou, tak to bude jako 1/6 ISS = zhruba jako 1/6 průměru Jupitera. Takže se budeš muset vypravit někam mezi obratníky, vzít si montáž s možností pohyba za družicí, dát tam zvětšení minimálně 100x a neuvidíš nic jiného než jasný, trochu protáhlý flek
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Máš jipřece na tom 1. odkazu od MaG.
Kde ? nikde nic takového nevidím .... mám na mysli snímek pořízený HST teleskopem zemského povrchu (jen tak, prostě by mě to zajímalo, jako zvětšení by bylo možné použít a jak by obrázek vypadal.. )
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Tak to mně tedy opravdu nedošlo :). Je to na foto, takže nemluvme o zvětšení. A rozlišení to bude mít to samé, jako na obloze ( tedy vyjádřené v obloukové míře) .Zrcadla špionážních družic s těmito zrcadly rozliší řádově 10 cm ( přesněji ti to vojáci určitě neřeknou - a je to stejně matematickým zpracováním obrazu)
Jan Vratny

Příspěvek od Jan Vratny »

Ani já jsem nedoufal, že HST bude nad našimi hlavami, ale spíše ze zajímavosti.
Ještě by mě zajímalo jak by vypadala fotka pořízená Hubble teleskopem zemského povrchu - tedy vlastně naopak
Samozřejmě při velmi dobrém seeingu  ;)

presne toto se nedavno resilo na xkcd what-if blogu. Jsou tam zminene i nejake dalsi aspekty problemu.
SkyWatcher dobson 1200/200, FristScope, bastlo-brejlak, triedr cccp 12x40, rozdelany newtonek a mini anastigmat.
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

presne toto se nedavno resilo na xkcd what-if blogu. Jsou tam zminene i nejake dalsi aspekty problemu.

Super ! nejdřív jsem byl skeptický k té www stránce, ale po přečtení už mám lepší představu o tom v čem je největší problém takovýchto snímků ..

a o této stránce která je tam odkazována (http://hubblesite.org/)
jsem též nevěděl, takže díky moc !

MilAN

Příspěvek od MilAN »

po přečtení už mám lepší představu o tom v čem je největší problém takovýchto snímků ..

Problém těch snímků je přeci tentýž, jako focení HST ( v našem případě tedy spíše ISS) ze Země. Je potřeba řešit tytéž problémy a dokonce ve stejné velikosti.
level

Příspěvek od level »

jednoducha otazka: kde tu je vlakno, kde sa dozviem aky lacny dobry binokular kupim, ci mam ist do Lidlu po ten 20 eurovy, alebo ci za 50e kupim nieco lepsie.. dakujem :)
Dobson SW 8",ts 9mm, Auriol 10x50
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

jednoducha otazka: kde tu je vlakno, kde sa dozviem aky lacny dobry binokular kupim, ci mam ist do Lidlu po ten 20 eurovy, alebo ci za 50e kupim nieco lepsie.. dakujemSmiley
Podle mě takové vlákno neexistuje - koupit laciný a dobrý .. ale určitě existují vlákna o binokulárech a o zkušenostech s nimi a v nich se dozvíš, v čem se asi co a jak dá vidět a jaká jsou úskalí .. o tom co je drahé nebo levné a co je kvalitní nebo nekvalitní si musíš udělat obrázek sám..
Omlouvám se za trochu té ironie - ale vlákno o binokulárech jsou naprosto "nepochopitelně" v sekci dalekohledy a v názvu jednotlivých vláken jsou slova jako : "levný nebo drahý triedr", "triedry SkyWatcher", "malý triedr" .. a vůbec hodně pomůže když budeš hledat slova triedr nebo binokulár :)

Hodně zdaru !!
kubiceknov66

Příspěvek od kubiceknov66 »

Ahoj s astrofotkami nemám moc zkušeností a tak se chci zeptat když nemám dlouhé expoziční časy tak jak to mám udělat aby na snímku byly dobře vidět hvězdy.Díky.
Bill

Příspěvek od Bill »

Ahoj.

Tohle asi není úplně jednoduchá otázka, zkus se nejdříve mrknout do tohohle vlákna:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1244978912

V zásadě pokud chceš mít bodové hvězdy a nemáš astronomickou montáž, tak jsi omezen na krátké časy cca 800s/ohnistová vzdálenost použitého objektivu (záleží na poloze na obloze, velikosti snímače ...) - ale jako přibližná představa to stačí. Aby jsi měl snímek více proexponovaný, musíš použít vyšší ISO a aby jsi tam neměl šum, tak se vyfotí více snímku a ty se pak složí pomocí speciálního SW přes sebe.

Bill
M:736 750 113
Matyas

Příspěvek od Matyas »

Tenhle problem jsem resil take a myslim, ze Bill ti odpovedel dobre, zkus tohle vlakno, tam se dozvis vice. :)
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1244978912
Muzes skladat treba Deep sky stackeru
Vlakno o nem
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1185185216

Kdyz tohle proctes, myslim, ze odpoved prijde.
Meade Lightbridge 1524/305, Bresser 700/70, Bresser 8X56,Nikon d3200+18-55mm, folie AstroSolar
okulary: PL26mm řada 5000, ts-planetary-hr-5mm, celestron-93424-xcel-lx-12mm
Filtr UHC Astronomik PROFI
Sedy filtr na Slunce a Mesic
I.P.

Příspěvek od I.P. »

Existuje zde na astro-fóru téma věnující se projekci oblohy do bitmapy? Předem děkuji za odpověď / odkaz.
Rudohor

Příspěvek od Rudohor »

Aky je fyzikalny princip ED skla? Pouziva sa v ED refraktoroch sklo s vysokym ci nizkym indexom lomu?
Predpokladam, ze Snellov zakon sa neda oklamat. Ako sa dosiahne podobna rychlost svetla pre rozne vlnove dlzky? Nejde mi o konkretnu chemicku latku, ktora sa do skla primiesava, skor o vysvetlenie.
Odpovědět