Jaký máte názor na kurzy broušení zrcadel?

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
wolfy

Příspěvek od wolfy »

Ja bral kolinaci kazdeho zrcadla zvlast coz minimalne na zacatku budes muset udelat
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Nasiel som vybornu supravu na brusenie zrkadiel pre
tych, ktory chcu zacat s brusenim:

http://www.astrokrak.pl/sklep/product_i ... ucts_id=53

cena je uplne bezkonkurencna :o
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Rok sa zisiel s rokom a ... je tu opat ASTROTECH v Partizanskom.
Brusenie zrkadiel ma nejako chytilo a tak tento rok pokracujem. Bude to 150mm f=900mm takze uvidime ;D
Myslim, ze je este moznost sa prihlasit, viac tu: 8. 8. - 13. 8. Zraz mladých astronómov / ASTROTECH 2005
Rudy

Příspěvek od Rudy »

Chalani! Prihlasil som sa. Ostatne si povieme, ked budem tu 150-ku s lambda 1/33 drzat v ruke a vsetci okolo mna budu blednut zavistou. :D
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Rudy napsal: Chalani! Prihlasil som sa. Ostatne si povieme, ked budem tu 150-ku s lambda 1/33 drzat v ruke a vsetci okolo mna budu blednut zavistou. :D1/33 sa podarilo minuly rok golanovi
zopakovat tento rekord bude ehm... problematicke ...
je to do znacnem miery aj otazka stastia (kedy uz prestat lestit)
fakt je ze golan to zrkadlo parabolizoval iba cca 30min a bolo to (125/1000)
uplne postaci aj (wavefront) lamdba/8
lubomir

Příspěvek od lubomir »

pozrite si co som napisal do teme vady zrcadla...
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
lubomir

Příspěvek od lubomir »

Pavuk_ napsal: Rok sa zisiel s rokom a ... je tu opat ASTROTECH v Partizanskom.
Brusenie zrkadiel ma nejako chytilo a tak tento rok pokracujem. Bude to 150mm f=900mm takze uvidime  ;D
[/url]

pre seba ,alebo pe hvezdaren?
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

lubomir napsal:

pre seba ,alebo pe hvezdaren?
pre seba
lubomir

Příspěvek od lubomir »

asi sa dohodnem s Mesterom a pridem sa pozriet...
Rudy

Příspěvek od Rudy »

Vcera som sa dozvedel, ze to nebude 150 ale 125 ale aj tak sa na to brusenie tesim. Kto neskoro chodi ...! S tou lambda 1/33 som to samozrejme myslel ako zart.
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
Oldik

Příspěvek od Oldik »

Techhle kurzu jsem se zucastnila v ROkycanech rtak tri roky zpatky a co se tyce kvality zrcadel, nikdy to nebude stejyn ajko strojeove brouseny, ale ten obraz je az prekvapive dobrej, nemuzu si stezovat, myslim, ze kvalita na amatersky pozorovani dostacuje. Chtela bych opravit vseobecny omyl, na kurzech nevznikaji sunty, jen kuli tomu, aby lide pronikli do te alchymie, ale daji se odtamtud odvezt i docela kvalitni kousky, zalezi na pocasi a na pili ucastnika:) Ale celkove cena je vyborna a dalekohled s timhle zrcadlem je pomerne kvalitni. Samozrejme je pravda, ze jednotlive komopenenyt jako okulary apod. se pak stejne dokupuji, ale ve finale to prece jen vyjde levneji.
Pokud nekod vaha zda se zucastnit nebo ne, tak jednoznacne doporucuji, prekonat lenost a jit do toho. Da se tam ziskat za kratkou dobu spousta zkusenosti, ktere jinde hnedtak nepochytite.
Oldik
mmachon

Příspěvek od mmachon »

Před dvěma lety jsem se otáčel na trávníku rokycanské hvězdárny, až pod mými nohami vznikaly "kruhy v oblilí". Na kursu si účastník vybrousí své zrcadlo, má možnost koupě tubusu a objímky. Dnes mám doma zrcadlo a nějak jsem s tím nehnul. Začínám pochybovat o tom, jestli to má vůbec cenu - chce to mnoho práce a vybrousit zrcadlo bez jediného škrábance se nepovede snad nikomu.
Myslím si, že dnes není optika zase tak moc drahá, aby se nedala koupit a máte tam aspoň nějakou záruku kvality. Mít poškrábané zrcadlo a nejméně rok se dělat s montáží, od které stejně nemůžete čekat žádné velké výsledky (stabilita, ovládání) mi přijde v dnešní době jako ztráta času. Kurs končíte tím ,že si v lepším případě odnášíte na rameni tubus s 13 cm zrcadlem na dně, v horším jen to zrcadlo a před sebou máte několik stovek až tisíců hodin práce a přitom - za tu dobu bude chtít Vaše zrcadlo už zase pokovit....
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

Miloslav Machon napsal:
Myslím si, že dnes není optika zase tak moc drahá, Myslím, že optika je docela drahá. To co je levné, jsou celé dalekohledy.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Miloslav Machon napsal:
Nejméně rok se dělat s montáží, od které stejně nemůžete čekat žádné velké výsledky (stabilita, ovládání) mi přijde v dnešní době jako ztráta času. Kurs končíte tím ,že si v lepším případě odnášíte na rameni tubus s 13 cm zrcadlem na dně, v horším jen to zrcadlo a před sebou máte několik stovek až tisíců hodin práce a přitom - za tu dobu bude chtít Vaše zrcadlo už zase pokovit....
To mi pripada trochu prehnane. Mam za sebou par desitek hodin prace na mem dalekohledu (vcetne shaneni materialu) a myslim, ze o mnoho vice uz nad tim nestravim. Pokud mas zakladni vybaveni a stavbe se muzes venovat alespon 1-2 hodiny denne, tak za nejake 2-3 mesice mas hotovy paradni dalekohled presne podle tvych predstav (s tim ze nektere soucasti si koupis - treba okularovy vytah).
Mates
Věk: 63

Příspěvek od Mates »

Miloslav Machon napsal: . Začínám pochybovat o tom, jestli to má vůbec cenu - chce to mnoho práce a vybrousit zrcadlo bez jediného škrábance se nepovede snad nikomu.
Myslím si, že dnes není optika zase tak moc drahá, aby se nedala koupit a máte tam aspoň nějakou záruku kvality. Mít poškrábané zrcadlo a nejméně rok se dělat s montáží, od které stejně nemůžete čekat žádné velké výsledky (stabilita, ovládání) mi přijde v dnešní době jako ztráta času. Kurs končíte tím ,že si v lepším případě odnášíte na rameni tubus s 13 cm zrcadlem na dně, v horším jen to zrcadlo a před sebou máte několik stovek až tisíců hodin práce a přitom - za tu dobu bude chtít Vaše zrcadlo už zase pokovit....
Mně se podařilo vcelku uspokojivě stvořit kompletní dalekohled s montáží se zrcadlem z loňského kurzu v Rokycanech. Vše jsem dělal sám i když nejsem řemeslník. Nějakou možnost obrábění ale mám. Hlavně je potřeba přemýšlet, co lze využít ze šrotu a podobně. Stavba trvala cca 4 měsíce při práci jen o víkendech, takže to není tak strašné. Foto je např. na:http://www.aldebaran.cz/actions/2005_Ds ... es/029.htm (ne kvůli chlubení ale jako důkaz, že to jde)
Odpovědět