Jaký máte názor na kurzy broušení zrcadel?
Na internetu ( i tady na fóru) jsem se dozvěděl o kurzech broušení zrcadel pro dalekohledy. Chci se zeptat, jaký na to máte názor. Ty ceny jsou celkem v pohodě a vyšlo by to levněji než koupě zrcadla. Nedovedu si však představit, jakou kvalitu takové zrcadlo může mít. Vedou to patrně optici, ale dělají to amatéři. Dá se s takovým dalekohledem pozorovat?
Broušení zrcadla klasicky ručně je docela zajímavá práce pod dobrým vedením by neměl být problém kvalitní zrcadlo vybrousit, stačí poslouchat rady zkušených a brousit.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
vla napsal: Broušení zrcadla klasicky ručně je docela zajímavá práce pod dobrým vedením by neměl být problém kvalitní zrcadlo vybrousit, stačí poslouchat rady zkušených a brousit.
Máte osobně zkušenosti s touto činností? Či jste se dokonce zúčastnil nějakého z kurzů? Docela by mě to zajímalo. Viděl jsem dvě místa, kde to pořádají - v Rokycanech a pak někde na Slovensku-tam je p.Kamenický, který tu myslím dokonce kurzy nabízel. U obou jsem viděl možnost pomoci i celkovou stavbou dalekohledu. Ty ceny byly všude kolem 1500 korun (nepočítám ubyt.+jídlo, ale to bych bral jako dovolenou) a bylo u toho zrcadlo,objímka, možná další věci. Takže by to mohl být celkem dostupný způsob, jak získat větší dalekohled.
PS: Jaké průměry se vlastně brousí na takových kurzech?
Máte osobně zkušenosti s touto činností? Či jste se dokonce zúčastnil nějakého z kurzů? Docela by mě to zajímalo. Viděl jsem dvě místa, kde to pořádají - v Rokycanech a pak někde na Slovensku-tam je p.Kamenický, který tu myslím dokonce kurzy nabízel. U obou jsem viděl možnost pomoci i celkovou stavbou dalekohledu. Ty ceny byly všude kolem 1500 korun (nepočítám ubyt.+jídlo, ale to bych bral jako dovolenou) a bylo u toho zrcadlo,objímka, možná další věci. Takže by to mohl být celkem dostupný způsob, jak získat větší dalekohled.
PS: Jaké průměry se vlastně brousí na takových kurzech?
v partizanskom sme tento rok brusili s milanom kamenickym 125/1000mm, 150/1200mm a 150/800mm tusim.
do buducna sa ale bude brusit iba jeden rozmer, kedze je dost narocne kontrolovat v kratkom slede rozne priemery a ohniskove vzdialenosti.
takze predpokladam, ze 125/1000mm...
do buducna sa ale bude brusit iba jeden rozmer, kedze je dost narocne kontrolovat v kratkom slede rozne priemery a ohniskove vzdialenosti.
HlavaXXII napsal: v partizanskom sme tento rok brusili s milanom kamenickym 125/1000mm, 150/1200mm a 150/800mm tusim.
A můžu se zeptat, jaká tam byla cena? A co v tom bylo? Bylo v ceně i napaření? Na stránkách navíc uvádí, že tam má být i možnost dostavění dalekohledu typu dobson. Je to pravda?
A můžu se zeptat, jaká tam byla cena? A co v tom bylo? Bylo v ceně i napaření? Na stránkách navíc uvádí, že tam má být i možnost dostavění dalekohledu typu dobson. Je to pravda?
cena:
1800,-Sk priemer 125mm
2200,-Sk priemer 150mm
v cene je sklo, brusivo, naparenie a sekundarne zrkadlo.
no a este plus nejake peniaze za stravu a ubytovanie.
dalekohlad sa da dostavat ale v kurze asi az po vybruseni zrkadla (teda o rok...)
myslim, ale ze so stavbou ti pomozu nejaki ludia, ktori s tym maju skusenosti. alebo internet a astroforum
1800,-Sk priemer 125mm
2200,-Sk priemer 150mm
dalekohlad sa da dostavat ale v kurze asi az po vybruseni zrkadla (teda o rok...)
myslim, ale ze so stavbou ti pomozu nejaki ludia, ktori s tym maju skusenosti. alebo internet a astroforum

HlavaXXII napsal: cena:
1800,-Sk priemer 125mm
2200,-Sk priemer 150mm
Ta cena je super - když si vezmu, že hotové zrcadlo 150 se dá u nás (vývojová dílna) koupit za 4500 Kč bez sekundáru, tak je to někde úplně jinde (ano,ta kvalita nebude stejná,ale pro začátečníka to stačí). Na stránkách Astrotechu 2004 - http://www.hvezdaren.sk/astrotech/astrotech_ol.htm
byla uvedena právě možnost dostavby dalekohledu. Nemáte náhodou kontakt na pana Kamenického? Díky
1800,-Sk priemer 125mm
2200,-Sk priemer 150mm

Ta cena je super - když si vezmu, že hotové zrcadlo 150 se dá u nás (vývojová dílna) koupit za 4500 Kč bez sekundáru, tak je to někde úplně jinde (ano,ta kvalita nebude stejná,ale pro začátečníka to stačí). Na stránkách Astrotechu 2004 - http://www.hvezdaren.sk/astrotech/astrotech_ol.htm
byla uvedena právě možnost dostavby dalekohledu. Nemáte náhodou kontakt na pana Kamenického? Díky
nuz, skor sa treba obratit na hvezdaren v partizanskom, od milana to nezavisi, on sefuje len tomu kurzu. vsetko to ale zabezpecuje hvezdaren.
no a skus si pozriet uzivatela s prezyvkou optik
no a skus si pozriet uzivatela s prezyvkou optik

HlavaXXII napsal: nuz, skor sa treba obratit na hvezdaren v partizanskom, od milana to nezavisi, on sefuje len tomu kurzu. vsetko to ale zabezpecuje hvezdaren.
no a skus si pozriet uzivatela s prezyvkou optik :-)Jo, "OPTIKOVI" už jsem poslal dokonce zprávu tady i na mail, ale tady jsem ho od té doby ještě neviděl a na mail mi taky ještě neodpověděl. Možná tady dal mail, který příliš nepoužívá, aby ho někdo neotravoval. Osobně tu taky nemám hlavní mail, ale speciálně vytvořený pro astronomii. Podle toho odkazu, který jsem našel, ten kurz nebyl na hvězdárně, ale někde jinde. To je na více místech? Vzhledem k těm cenám (navíc je kurz SK pro nás Čechy přeci jen o něco výhodnější, že), za které se dá získat zrcadlo a taky možnosti si vyzkoušet něco dalšího, by mě to celkem zajímalo. Snad se mi podaří případný další termín zjistit.
no a skus si pozriet uzivatela s prezyvkou optik :-)Jo, "OPTIKOVI" už jsem poslal dokonce zprávu tady i na mail, ale tady jsem ho od té doby ještě neviděl a na mail mi taky ještě neodpověděl. Možná tady dal mail, který příliš nepoužívá, aby ho někdo neotravoval. Osobně tu taky nemám hlavní mail, ale speciálně vytvořený pro astronomii. Podle toho odkazu, který jsem našel, ten kurz nebyl na hvězdárně, ale někde jinde. To je na více místech? Vzhledem k těm cenám (navíc je kurz SK pro nás Čechy přeci jen o něco výhodnější, že), za které se dá získat zrcadlo a taky možnosti si vyzkoušet něco dalšího, by mě to celkem zajímalo. Snad se mi podaří případný další termín zjistit.
Pokud si chceš vyzkoušet vlastnoručně vybrousit zrcadlo a proniknout do tajů broušení, pak je to určitě vhodná příležitost . Pokud se ale chceš lacino dopracovat k dalekohledu, existují jednodušší, přímější a spolehlivější cesty , třeba :
SW- Newton OTA 150/750 (parabolizované zrcadlo + tubus + sekundár + okul. výtah + 2 okuláry + hledáček) za 6.290Kč
SW- Newton OTA 150/750 (parabolizované zrcadlo + tubus + sekundár + okul. výtah + 2 okuláry + hledáček) za 6.290Kč
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN napsal: Pokud si chceš vyzkoušet vlastnoručně vybrousit zrcadlo a proniknout do tajů broušení, pak je to určitě vhodná příležitost . Pokud se ale chceš lacino dopracovat k dalekohledu, existují jednodušší, přímější a spolehlivější cesty , třeba :
Do jisté míry je pravda, že bych si to rád vyzkoušel. Ale nějaké okuláry doma mám (byť jsou to 0.965 Huygensy) a hledáček bych sebral z mého refraktoru. A ta cena bude někde jinde. Ten dalekohled je bez montáže a bez bastlení či dalšího kupování bych se tedy stejně neobešel. Proto mi cena komplet vyrobeného dalekohledu přišla nejnižší.
Do jisté míry je pravda, že bych si to rád vyzkoušel. Ale nějaké okuláry doma mám (byť jsou to 0.965 Huygensy) a hledáček bych sebral z mého refraktoru. A ta cena bude někde jinde. Ten dalekohled je bez montáže a bez bastlení či dalšího kupování bych se tedy stejně neobešel. Proto mi cena komplet vyrobeného dalekohledu přišla nejnižší.
Na cenu bych se v tomhle případě moc nekoukal.Teď si vyrobíš tubus z popundeklu za pár pětek, ale stejně to budeš časem vylepšovat a ty kvalitní komponenty jako okuláry a ok. výtah dokupovat.Takže tě to ve finále vyjde na stejno...
Podstatné pro tebe myslím je, jestli chceš rychle a levně dalekohled, jak už psal Milan a nebo chceš proniknout do té alchymie broušení a optiky.Tu druhou variantu rozhodně doporučuji, poněvadž je to naprosto fantastický dobrodružství.Ono když to totiž vezmeš od "dinosaurů", tak to začíná hrabáním písku a jeho tavením ve sklo
) Ale to je jen takový úlet stranou.
Kdybys s tím chtěl nějak helfnout, tak dej vědět...
Zdar Elbi
Podstatné pro tebe myslím je, jestli chceš rychle a levně dalekohled, jak už psal Milan a nebo chceš proniknout do té alchymie broušení a optiky.Tu druhou variantu rozhodně doporučuji, poněvadž je to naprosto fantastický dobrodružství.Ono když to totiž vezmeš od "dinosaurů", tak to začíná hrabáním písku a jeho tavením ve sklo

Zdar Elbi
elbi napsal: Na cenu bych se v tomhle případě moc nekoukal.Teď si vyrobíš tubus z popundeklu za pár pětek, ale stejně to budeš časem vylepšovat a ty kvalitní komponenty jako okuláry a ok. výtah dokupovat.Takže tě to ve finále vyjde na stejno...
) Ale to je jen takový úlet stranou.
Zdar Elbi
Moje původní myšlenka byla asi taková, že bych si rád zkusil vybrousit zrcadlo - prostě ze zvědavosti a s využitím myšlenky, že zkusit se má co nejvíce. Když už by to zrcadlo bylo, tak bych to samozřejmě rád přetvořil v dalekohled. U nějž by mimo jiné byla i rozumná cena. Tedy nikoliv šetření za každou cenu. Nicméně protože peníze jsou až na prvním místě, tak bych zpočátku využil to, co již doma je, tedy zmíněné okuláry či hledáček. A v okamžiku, kdy bych zjistil, že už mi to nestačí, tak bych prostě otevřel portmonku a koupil bych si něco lepšího. Vy jste zkoušel brousit? Pokud ano, s jakým úspěchem?

Zdar Elbi
Moje původní myšlenka byla asi taková, že bych si rád zkusil vybrousit zrcadlo - prostě ze zvědavosti a s využitím myšlenky, že zkusit se má co nejvíce. Když už by to zrcadlo bylo, tak bych to samozřejmě rád přetvořil v dalekohled. U nějž by mimo jiné byla i rozumná cena. Tedy nikoliv šetření za každou cenu. Nicméně protože peníze jsou až na prvním místě, tak bych zpočátku využil to, co již doma je, tedy zmíněné okuláry či hledáček. A v okamžiku, kdy bych zjistil, že už mi to nestačí, tak bych prostě otevřel portmonku a koupil bych si něco lepšího. Vy jste zkoušel brousit? Pokud ano, s jakým úspěchem?
[quote author=Pepek link=board=dalekohled;num=1101404074;start=0#2 date=11/25/04 - 19:36:59]
Máte osobně zkušenosti s touto činností? Či jste se dokonce zúčastnil nějakého z kurzů? Vlastní zkušenost vybroušená dvoustovka, která se povedla, díky schopnostem dr. Mrkose, který mi poskytl své znalosti, kotouč skla brusné materiály a td..
Máte osobně zkušenosti s touto činností? Či jste se dokonce zúčastnil nějakého z kurzů? Vlastní zkušenost vybroušená dvoustovka, která se povedla, díky schopnostem dr. Mrkose, který mi poskytl své znalosti, kotouč skla brusné materiály a td..
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Obavu o kvalitu amatersky vybrusenych zrkadiel nemaj obavy, tento rok som bol na Astrotechu a s HlavouXIII a Golanom som brusil zrkadlo (125/1000) a rovno sme to merali ronchiho mriezkou (kym to bola gula) a potom ronchiho v autokolimacii (ked to uz bola parabola) a nakoniec Focaultom a zo zatajenym dychom to natukali do kompu, kde vyliezlo, ze moje bolo s presnostou lambda/7.5 a Golanove dokonca neuveritelnych lambda/33 !!! Vseci sme to "vzivote" nerobili. Nie je na tom nic specialne - zvladne to kazdy, kto ma aspon trosku trpezlivosti, iba musis sa riadit radou majstra - Milana - ten ti povie ficury, ktore tazko vycitas niekde z knih - prax je prax a teoria je teoria. Ja som brusil z podobnych pohnutok ako ty (chcel so si to vyskusat) a kurz mi zaplatila hvezdaren (teda mal som to zadarmo), lebo som vyrobok venoval hvezdarni v Partizanskom na dalsi dalekohlad. Cele to trvalo necely tyzden, z toho 2 dni "jemne prace". Uvidis, je to totalna sranda. Clovek sa nauci aj meditovat (ked kruzis okolo stola 6 hodin denne ) a hlavne neposkriabat (stalo sa) potom sa musis vratit o prasok nizsie (niekedy aj o dva) a skrabanec prebrusit. A tiez je sranda ked malo vlhcis prasok a kotuce sa ti zlepia - velmi neprijemne - niekdy to tvoj kotuc nemusi rozchodit ;D. Nakoniec to merias stale castejsie az ti Majster povie OK a ty si happy,ze to uz mas zasebou. Mozem nejake fotky zavesit na web z astrotechu ...