Jaký okulár

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Evžen62

Re: Jaký okulár

Příspěvek od Evžen62 »

Dnes po 4 hodině ranní se konečně zvedla inverzní deka, která u nás byla bez přestání celý týden. Mohl jsem tedy zkusit doby průchodu jasné hvězdy přes okulár v binohlavě s násobičem a bez - podle rady Milana, pro zjištění reálného násobícího koeficientu GWK.
Začal jsem s násobičem (GWK 1,7), okulár TV Plossl 32 mm a přechod Arctura.
Ten okulár jsem nezvolil moc dobře - přechod byl hodně dlouhý - přes 5 minut. Měřil jsem celkem 4 x a průměr byl 312 sec. Víc jsem nestihl - přihnaly se mraky a potom se začalo rozednívat.
Demontoval jsem přes den GWK a připravil se na večer. Zvedl se vítr a bylo oblačno - ale sem tam něco vykouklo. Zaostřit bez násobiče s binohlavou moc nejde, takže hvězda zůstane jako světlé, docela velké kolečko. Měření ve větru a oblačnosti byl očistec. Doba průchodu byla přes 8 minut, měřil jsem 3 x a průměr byl 505 sec.
Násobící poměr tedy vychází 505 : 312 = 1,62 x (dle tabulky Borise Glose je pro BBHS a GWK 1,7 násobící poměr 1,6 x). Tabulce pana Glose věřím - moje měření beru s hodně velkou rezervou, protože podmínky nebyly objektivní (a přece to vyšlo téměř stejně - myslím, že to byla šťastná náhoda). Měření zopakuji znova za lepších podmínek a s kratším ohniskem.
PS: nemáš Tomáši nějakou fintu, jak zaostřit bez GWK aby se ten "světlý kulatý flek" dal lépe změřit?
Evžen
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Proč to nejde zaostřit bez GWK ?
Naposledy upravil(a) MilAN dne 01. 01. 2025, 21:34, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
rys

Příspěvek od rys »

Právě, že bez GWK s binohlavou zaostřit nepůjde. Proto tam ten GWK musí být. Včera jsem měření dělal na Jupiteru, protože inverze přisla rychle, a hvězdy už nešli vidět. Dnes jsem měřeni opakoval ještě za soumraku na hvězdě, s okulárem Nagler zoom, právě proto abych dlouho nečekal. S GWK s binohlavou to bylo 31sec. Bez GWK se zrcátkem 90 sec. Tak opět přesně 2,9x.
Naposledy upravil(a) rys dne 01. 01. 2025, 21:48, celkem upraveno 1 x.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Jasně , s binohlavou a hranolem to bude problém, Ale bez hranolu by to mohlo vyjít. Jiná finta tam asi nepomůže
Evžen62

Příspěvek od Evžen62 »

Děkuji za reakci. Ta metoda, co poradil Milan na změření skutečného násobícího poměru se mi moc líbí - proto jsem ji zkoušel a budu to opakovat v lepším počasí. Chci to změřit v takové optické soustavě, kterou potom budu používat :
TS APO 102/ 714 + GWK 1,7 na vstupu do Baader BBHS + Maxbright II.
Takže ty hranoly v Maxbright II se z toho nedají vyloučit, ani nijak obejít - nevadí - změřím to znovu a pečlivěji (za lepších podmínek), protože mně fakt zajímá, kolik ten faktor je (bylo by skvělé, kdyby se znovu potvrdila hodnota z tabulky na Posecu).
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Chceš-li to ale absolutně přesně,mělo by to bý zaostřeno. Ale jde to s tou sestavou udělat na jiném dalekohledu, který by to zaostření umožnil
Naposledy upravil(a) MilAN dne 01. 01. 2025, 23:07, celkem upraveno 1 x.
rys

Příspěvek od rys »

Teď jsem zkusil dát GWK 2,6x na vstup hranolu, opět s Naglerem zoom, a naměril jsem 25 sec. s GWK a binohlavou, a 93 sec. bez GWK a zrcátkem. Tedy reálný poměr je 3,7x.
vpadysak
Věk: 53

Příspěvek od vpadysak »

Ahoj, pri hľadaní dočasnej náhrady za Nagler 9mm som posunul laťku troška nižšie a chcem sa opýtať na Váš názor na okulár Explore Scientific 82° Series 8.8 mm. Morpheusu 9mm sa asi nevyrovná, ale aj tak ak má niekto skúsenosti s týmto okuárom a chcel by sa podeliť.
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton 300/1700-domoUL, APM 70-90, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, APM 24mm, APM 18mm, TV 2x
rys

Příspěvek od rys »

Tento okulár jsem krátce vlastnil. Ergonomicky mi vůbec nesedl, a hrozně se mi mlžil. Neviděl jsem celé zor.pole, přišlo mi, že vidím cca 65-70°. Má malý vsupní otvor. Ten 8,8mm byl snad pro mě nejhorší okulár. A ještě jedna věc, mi vadila. U všech okulárů ES co jsem měl, ( 24mm 68°, 24mm 82°, 8,8mm 82°) bylo podání hvězd více do žluta, za přehození za Delos, nebo Morpheus, se ze žlutých hvězd stali modrobílé. Někomu asi vyhovuje, mě vůbec. Takže za mě Morpheus.
vpadysak

Příspěvek od vpadysak »

rys: Ďakujem za info, mám ES 24mm 68°a veľmi mi práve že sedí. Ten 8.8mm by asi chcelo najlepšie vyskúšať. K Morpheusu sa momentálne neplánujem vrátiť.
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton 300/1700-domoUL, APM 70-90, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, APM 24mm, APM 18mm, TV 2x
rys

Příspěvek od rys »

Chápu, jediný ES okulár co mi fakt sedl, byl 16mm 68°.
Někteří zde ty ES okuláry srovnávají s TV. Píši jen za sebe, ale srovnávat s TV se fakt nedají. To ty Morpheusy ano.
A neboj se ho koupit podruhé, nebudeš první ani poslední. :D I já jsem prodal a pak znovu koupil. To se holt v tomto koníčku stává.
Pokud ti Morpheus sedl, tak nic lepšího než Delose, nebo Delite nenajdeš. Tyto dva zástupci od TV mají pro mě ještě obrovskou výhodu, výškově štelovací očnici.
BertCZ

Příspěvek od BertCZ »

vpadysak píše: ↑04. 01. 2025, 15:45 Ahoj, pri hľadaní dočasnej náhrady za Nagler 9mm som posunul laťku troška nižšie a chcem sa opýtať na Váš názor na okulár Explore Scientific 82° Series 8.8 mm. Morpheusu 9mm sa asi nevyrovná, ale aj tak ak má niekto skúsenosti s týmto okuárom a chcel by sa podeliť.
Ahoj. U mne je to naopak než u předchozích pisatelů. Mně Explorery sedí parádně. V řadě 82 mám snad všechny, a mnohé z nich dvakrát, protože bino. Za mne OK.
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Ono to doporucovani okularu je silne subjektivni zalezitost. Tady proste plati, vyzkouset na vlastni oci a podle toho se pak rozhodnout.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
vpadysak

Příspěvek od vpadysak »

Bert CZ: Dík pekne za info, a podelenie sa o skúsenosť.
biker.fm: áno to je najlepšia metóda. Ja som tu písal skôr preto, že ak by mi tu niekto napísal, že sú veľmi nedobré, neostré, alebo výrazne nepodarené, tak sa nebudem s nimi ani zaoberať.
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Zdravím v novém roce všechny dlouhodobé, ale i občasné, hledače vhodných okulárů pro své oči a všechny ty jejich dalekohledy všeho druhu.. :)

Vzpomínám po letech v tomto na staré dobré časy a období, kdy jsem s nemalým sebezapřením vzal na milost ty neustále diskutované a velmi vychvalované 1,25" Naglery řady T6... Do té doby jsem, po prvotním vyzkoušení těchto okulárů, zastával všeobecně rozšířený názor, že jsou sice opticky vynikající, nicméně nepohodlné, a to široké pole vlastně nedokáže naše oko pojmout... Bylo to v časech, kdy jsem zcela podlehl kouzlu binokulárního pohledu na vesmír, což se stalo v okamžiku, kdy jsem si u Mirka Matouška koupil od firmy TeleVue svou první pořádnou binohlavu.

BINOVUE+PAN24-up.jpg
BINOVUE+PAN24-up.jpg (135.45 KiB) Zobrazeno 2977 x

Především ona mi totiž umožnila si během cca 2 let přivyknout na specifika těchto okulárů a naučit se plně využívat jejich přednosti. V naprosté většině případů dnes začínám pozorování právě s těmito okuláry... Do té doby jsem preferoval TV Panoptiky.
V té době nebyla na trhu moc početná konkurence a v mých TV začátcích byly jedinými okuláry, které se kvalitou T6 Naglerům dost blížily, okuláry Speers WALER ( Wide Angle Long Eye Relief ) od kanadské firmy ANTARES. Panu Glenu Speersovi se okuláry opravdu povedly, včetně vysoce ceněného zoomu 5-8mm ( druhým byl 8,5-12mm ). Žil jsem v domnění, že okuláry Speers WALER už dávno zmizely ze světa, ale nedávno jsem náhodou zjistil, že pevná ohniska ( 6, 9 a 14mm ) se opětně produkují a to v modernějším kabátku :

https://antares.space/eyepieces?page=2

Trvalo nějakou dobu, než se objevily širokoúhlé okuláry firmy Explore Stientific, což po dlouhé době s ohledem na jejich velmi dobrou kvalitu znamenalo, že se rapidně zmenšil kvalitativní odstup dvojice kralujících výrobců - TeleVue + Pentax - od zbytku světa. Bavíme se samozřejmě o širokoúhlých okulárech. Řada ES okulárů v duchu T6 Naglerů je poměrně vyrovnané kvality, disponuje i neduhy originálů a celkově jsou klíčové parametry ne tak vynikající, jako u TV Naglerů.
Po období rozšíření od TV Naglerů levnějších ES okulárů s polem 82°vstoupili do hry další dva výrobci, kteří opětně v kvalitativním měřítku zamíchali kartami a nabídli ještě vyšší kvalitu, než okuláry ES - jde o firmu Baader Planetarium a jejich Morpheusy a japonský Vixen s SSW sadou. Vixení okuláry SSW jsou už bohužel minulostí ( stejně tak skvělá řada HR ), což je dle mého názoru velká škoda, protože SSW okuláry byly vylepšenými T6 Naglery. Po americkém vzoru se tyto okuláry tak nějak neujaly - američani je prostě odmítli přijmout, protože byly dražší, než Naglery, a jen pár jedinců dokázalo připustit fakt, že ty Vixeny byly v něčem opravdu lepší.
Pokud by někoho ve věci okulárů Vixen SSW zajímaly všechny detaily ( např. z důvodu možnosti koupě z druhé ruky ), tak připomínám moji už postarší recenzi :

https://posec.astro.cz/index.php/clanky ... -nagler-t6

Dostávám se tímto k jádru věci, proč vlastně tento příspěvek píši... Souhlasím plně s názory, které zde poukazují na to, aby si člověk okulár, který ho zajímá, vyzkoušel... Ohledně komfortu pozorování budou vždy okolnosti, které jsou záležitostí našeho vkusu. Uvedené tady ve stejném duchu omíláme ohledně nákupu triedrů. Ale pozor, jsou fyzikální zákonitosti, které do této kategorie zásadně nepatří - mám teď na mysli fakt, jestli okuláry testuji ve dne nebo za tmy. Zúžená zornička denním světlem může totiž u mnohých okulárů rapidně zhoršit komfort pozorování !

Mně osobně se do okulárů Morpheus dívá méně komfortně, než do Vixenů SSW. Nicméně ty Morpheusy mají dvě zásadní přednosti, které je upřednostňují nade vším, co jsem dnes tady jmenoval a co je momentálně k dispozici - mají konečně velmi vyrovnanou barevnou věrnost, resp. nemají pro někoho ten nepříjemný teplý nádech do žluta, a podruhé - mají ve 2/3 pole vynikající kontrast a špičkovou ostrost, a také velmi dobrou propustnost, čímž jsou v něčem i lepší Naglerů a hodně blízké Delosům. Jedná se tedy o velmi univerzální a kvalitní okuláry jak na DSO, tak na solární systém. Sám jsem byl na vlastní oči překvapen, jak na nějakých to mlžinkách strčily do kapsy věhlasné to okuláry ...
Odpovědět