Pozorování a hudba??!!

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Peter Godovič

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od Peter Godovič »

Hmm, mozno nejaky ten jazzik, vaznu hudbu, pripadne Apocalyptica. Ten spominany Jarre sa k pozorovaniu hodi taktiez. Pravdepodobne najviac pocuvam nocne ticho ;D (neklam Peto, urcite si k tomu pustis nejaku audioknizku :P)
Peter Godovič
honza.ho

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od honza.ho »

Jak už zde někdo naznačil, hudba je u manuální pointace doslova nutná - pokud tedy člověka neuspokojuje kvíkání krokáčů či 400 pohled do p. okuláru. Pokud fotím zkroucený někde vysoko u zenitu tak bych se stejně na oblohu v mezipauzách dívat nemohl, protože bych druhý den neotočil hlavou. Navíc se sluchátky na uších nemusím řešit, co že to kolem mě lozí, vydává různě podezřelé zvuky a můžu se plně zabývat tím, jestli je pointační hvězda za, nebo mimo kříž ;). V zimě jsem ke každému focení tahal i fén, takže nebyl problém s napájením notebooku a celovečerním poslechem. Záleží mi dost na textu a podle toho si také vybírám. Mezi oblíbené interprety patří tito (od těch pozvolnějších po rychlejší):

Clint Mansell - známý z řady SoundTracků (Fontána, Doom atp)
Charlotte Gainsbourg - vydala pouze 1 album (herečka z filmu "Nauka o snech")
Suzanne Vega & Katie Melua - obě hrají podobný kytarový styl, rozdíl je hlavně v textech
Peter Bjorn & John
ColdPlay
Moloko
Fool's garden

Doma poslouchám paradoxně úplně opačný žánr na, k tomu určené sestavě, Jsem příznivec S. Vaetha a D. Clarka.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
LaBa
Věk: 52

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od LaBa »

honza.ho napsal: Jak už zde někdo naznačil, hudba je u manuální pointace doslova nutná - pokud tedy člověka neuspokojuje kvíkání krokáčů či 400 pohled do p. okuláru. Pokud fotím zkroucený někde vysoko u zenitu tak bych se stejně na oblohu v mezipauzách dívat nemohl, protože bych druhý den neotočil hlavou. Navíc se sluchátky na uších nemusím řešit, co že to kolem mě lozí, vydává různě podezřelé zvuky a můžu se plně zabývat tím, jestli je pointační hvězda za, nebo mimo kříž ;). V zimě jsem ke každému focení tahal i fén, takže nebyl problém s napájením notebooku a celovečerním poslechem. Záleží mi dost na textu a podle toho si také vybírám. Mezi oblíbené interprety patří tito (od těch pozvolnějších po rychlejší):

Clint Mansell - známý z řady SoundTracků (Fontána, Doom atp)
Charlotte Gainsbourg - vydala pouze 1 album (herečka z filmu "Nauka o snech")
Suzanne Vega & Katie Melua - obě hrají podobný kytarový styl, rozdíl je hlavně v textech
Peter Bjorn & John
ColdPlay  
Moloko
Fool's garden

Doma poslouchám paradoxně úplně opačný žánr na, k tomu určené sestavě, Jsem příznivec S. Vaetha a D. Clarka. :)
Dost silny rozptyl interpretov.. Si moj clovek :)
Ja tiez pestre vselico (a nie len pri pozorovani) pocuvam ... staci klik sem http://www.last.fm/user/lacika a uvidis prehladne moj hudobny vkus :)
Ondra.P

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od Ondra.P »

delagrive napsal: Ahojte,
zaujimalo by ma, ci pocuvate nejaku specialnu hudbu, ktora sa vam vyslovene spaja s astronomiou...
tak tady myslim neni co resit http://uk.youtube.com/results?search_qu ... type=&aq=f
jestli nekdo dokaze "popsat" vesmir pomoci tonu, tak jsou to prave Einstürzende Neubauten a neni to jen o tom vysledku, ale i o filozofii tyhle kapely o zpusobu, jakym tu hudbu tvori a jake "nastroje" k tomu pouzivaji...

http://www.myspace.com/neubauten
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
Tinka

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od Tinka »

Aku hudbu pocuvate vy astronomovia???
Pocuvate nejaku aj pri pozorovani???
gsokuba

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od gsokuba »

no tak poslouchání hudby při astronomii nejde moc dohromady to mám co dělat abych všechno postavil nastavil ustavil zaostřil a vyfotil na tož ještě řešit hudbu ;D

jinak posluchám goa trance a občas rnb nebo rock.
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
stana

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od stana »

Aku hudbu pocuvate vy astronomovia???
Pocuvate nejaku aj pri pozorovani???Radši špicuju uši, že co se na mě ze tmy řítí a co kolem dupe...
;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
gsokuba

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od gsokuba »

to sem si ted vzoměl na jedno pozorování v době kdy tu byl Obama, postavil jsem montáž a zapnul jí a najednou slyšim vrtulník jak se blíží směrm od lesu ke mě najednou takovej rachot jako kdyby postával metr nad našim barákem ale vrtulník nikde, potom co byl vrtulník slyšet už asi pět minut a nikde jsem ho neviděl jsem začel mít strach že to jsou vojáci co pozorujou jestli náhodou to co jsem zapnul neni naváděcí sýstém pro rakety ;D tak jsem nechal montáž na střeše a šel se schovat domů ;D vrtulník tu byl ještě asi půl hodiny což mi přišla hrozně dlouhá doba, a pak zmizel kdo ví kde :)
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
grajda

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od grajda »

Nejvíc mě fascinuje, když v oldies rocku někdo paří na flétnu, trubku a trombón, elektronický ANALOGOVÝ klávesy (tj. přírodní, polovodičový, ne "předprogramovaný" zvuk). A když řve a dává do toho něco ze sebe, kus lidskosti, která byla přece podnětem ke vzniku hudby. A mám rád menší orchestříky a víc zpěváků najednou, každej něco trochu jinýho.

Chicago (60. a 70. léta), Fifth Dimension, Karel Kryl....

Někdy se zaposlouchám i do náročnější hudby, ale pokud si ji mám vychutnat, tak si musím poslechnout celou symfonii od začátku až do konce. Pravdivá a opravdu ze života, nic nepředstírající, i když ve své době zatracovaná, je hudba od Gustava Mahlera. Mám od něho všechny symfonie, až na desátou (nedokončenou) a šestou. Nejradši mám devátou. Gustav Mahler se mnou byl v těžkých chvilkách života. Popisoval svět takový, jaký je. Ale mám i něco od Bacha (nesmí se poslouchat povrchně, pak je teprve jeho hudba hudbou), Brahmse, a ještě pár těch známých vypalovaček (Beethovenova čtvrtá, Vivaldiho celej rok a pod.). Vůbec si nedovedu představit, jak mohl někdo někdy klasiku poslouchat bez hifi. Osobně, aby jsem (abych) poznal i ty nejslaběji hrající nástroje a jemný nuance, ve kterých se často v závoji hřmotu skrývá ten říz, pěna a jiskra, musel jsem si udělat hodně výkonný zesilovač a patřičný repráky (ale to nikomu nedoporučuju, dolaďování je hroznej vopruz). I když i sluchátka od tisícovky nejsou špatný. Na koncerty nechodím a nebudu- v saku a kravatě- no fuj. Kdyby aspoň ta kravata byla k něčemu užitečná...

Když se věnuju pozorování, nebo jiné astronomické činnosti, tak nic neposlouchám. Stejně tak, pokud navrhuju nějakou el. konstrukci. Jiná je to u fyzické výroby, nebo např. nenáročných činnostech, jako psaní na AF- to se dá bez problémů nějaká nenáročná hudba poslouchat. Zrovna je to oldies radio olympic.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
stana

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od stana »

Nejlepší song je od Procol Harum - Whiter Shade of Pale... ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Honza Ebr (honza42)

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Všechna tři vlákna o pozorvání a hudbě byla sjednocena (přičemž příspěvky jsou seřazeny tak, aby debata dávala smysl). Zkuste příště před založením nového tématu užít funcki "Hledat" - v nové verzi engine je její rozhraní mnohem přátelštější!
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Tinka

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od Tinka »

The Beatles
ABBA
Rolling Stones
Sex Pistols {Sid Vicious}
...
Ale tato je super: http://www.youtube.com/watch?v=vi81DkeTkLo

Space-Neighbourhood

A este ta co poslal Ondrej.P je supa...Taka... Taka ja neviem...w0w taka zaujimava...cudna....W0W...
guli16

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od guli16 »

pustte si Smetanu-Vltava:)
Dobson SW 200/1200 ,sw planetary 5 a 7 mm ,SP 10 a 25 mm
Lukemon
Věk: 45

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od Lukemon »

Nebo Leoš Janáček-Novosvětská,jestli se nemílím je na sondě Voyager.

Jinak mám rád to noční ticho,dnes je ho tak málo jako temné oblohy.

Při pozorování potřebuju klid,v autě Landy.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
baranka

Pozorování a hudba??!!

Příspěvek od baranka »

devátá symfonie Antonína Dvořáka "Z Nového světa"
při pozorování raději ticho
Newton 114/900
Odpovědět