Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Poraďte mi vzorec alebo hodnotu - nakoľko presne musím mať zaostrené aby bol obraz "ostrý" - tade chyba v rámci difrakčného obrazca. Montujem si totiž nové motorové ostrenie a zdá sa mi že má veľmi hrubé "skoky" - cca po 0,05mm. Newton 300/1500.
mitovka
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
0.05mm je skoro moc, tak na hraně. Optimum tím někdy netrefíš. Sice mám světelnější stroj (f/3.8) ale 0.05mm rozdíl vidím spolehlivě. Nevidím tak 0.02, to je na hraně detekce. Krok mám po setině, což je tak akorát.
tolerance je zhruba +/-2*lambda*clonové číslo2 což při světelnosti f/5 dá v modré barvě, kde je to nejcitlivější, nějakých +/-20um. Udělej si to po setině taky.
tolerance je zhruba +/-2*lambda*clonové číslo2 což při světelnosti f/5 dá v modré barvě, kde je to nejcitlivější, nějakých +/-20um. Udělej si to po setině taky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Prosím měla bych jednu otázku.....
Jak by se dal zvážit kosmonaut v beztížném stavu v kosmické lodi?
Předem děkuji
)
Jak by se dal zvážit kosmonaut v beztížném stavu v kosmické lodi?
Předem děkuji

- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Astronauti se váži velmi pravidelně. Není asi nad vysvětlení skutečným odborníkem, i když v tomto případě bohužel již zesnulým panem Vítkem:
Jak se váží astronauti
Jak se váží astronauti
Mnohokrát děkuji 

- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Mám dotaz k Čeljabinskému meteoru. Ptal se mi jeden chytrolín, co by se stalo kdyby to spadlo na Prahu - nebo prostě jakékoliv město...
Řekl jsem mu že to podobné jako v Rusku. Vymlátilo by to pořádnej kus oken a největší problém by byly střepiny, popř. kdyby kámen spadl na nějaký dům, nebo člověka, jenže takových případů v historii asi pár je.
Pak mě začal častovat tím, že to bylo vlastně UFO jako v Tungusce a že většina meteoritu stejně neshoří, jen takové blafy Já jen jestli někdo z Vás četl ty šlichty na novinkách, co se dalo také čekat, než hledání senzace kde není.
Takže co by se stalo? V rovině teorie...
Řekl jsem mu že to podobné jako v Rusku. Vymlátilo by to pořádnej kus oken a největší problém by byly střepiny, popř. kdyby kámen spadl na nějaký dům, nebo člověka, jenže takových případů v historii asi pár je.
Pak mě začal častovat tím, že to bylo vlastně UFO jako v Tungusce a že většina meteoritu stejně neshoří, jen takové blafy Já jen jestli někdo z Vás četl ty šlichty na novinkách, co se dalo také čekat, než hledání senzace kde není.
Takže co by se stalo? V rovině teorie...

Lectorem iustus...
Je rozdíl, jestli by to na tu prahu spadlo, nebo jestli by to nad ní bouchlo..
Samotný meteorit udělal pokud nás ruská média zcela neklamou jen díru do ledu velikosti zahradního bazénku. Takže maximálně zbořený konkrétní dům na který by to spadlo...
Výbuch při brždění v atmosféře nad Prahou by nejspíš způsobil přibližně to co v Čeljabinsku..
Všechno to ale závisí na hmotnosti, rychlosti a typu tělesa a úhlu vstupu do atmosféry..
Samotný meteorit udělal pokud nás ruská média zcela neklamou jen díru do ledu velikosti zahradního bazénku. Takže maximálně zbořený konkrétní dům na který by to spadlo...
Výbuch při brždění v atmosféře nad Prahou by nejspíš způsobil přibližně to co v Čeljabinsku..
Všechno to ale závisí na hmotnosti, rychlosti a typu tělesa a úhlu vstupu do atmosféry..
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Takže jsem mu v ničem nelhal... Děkuji za osvětlení.
Lectorem iustus...
Zdravím vespolek !
Moje otázka:
Je možné ze Země sledovat Hubbleův kosmický dalekohled ?
Tak jako třeba ISS nebo družice ..
Pokud ano jakým vybavením ? Díky za odpověď.
Moje otázka:
Je možné ze Země sledovat Hubbleův kosmický dalekohled ?
Tak jako třeba ISS nebo družice ..
Pokud ano jakým vybavením ? Díky za odpověď.
Rozměry HST:
Length: 13.2 m, diameter: 4.2 m. In addition two solar panels each 2.45 x 7.56 m.
Parametry dráhy: cca 570 km
Rozměry ISS:
Length: 51 m, Truss Length: 109 m. Solar Array Length: 73 m
Parametry dráhy: cca 400 km
Tedy HST je cca 10x menší než ISS a zhruba o třetinu dále... V 11" CPC vidím při 215x zvětšení ISS subjektivně již slušně velkou s mnoha detaily, takže pokud bych se trackingem trefil i do HST (není to tak zase snadné) asi bymohlo jít rozeznat více než jen svítící bod.
Nebo se mýlím? ;)
Length: 13.2 m, diameter: 4.2 m. In addition two solar panels each 2.45 x 7.56 m.
Parametry dráhy: cca 570 km
Rozměry ISS:
Length: 51 m, Truss Length: 109 m. Solar Array Length: 73 m
Parametry dráhy: cca 400 km
Tedy HST je cca 10x menší než ISS a zhruba o třetinu dále... V 11" CPC vidím při 215x zvětšení ISS subjektivně již slušně velkou s mnoha detaily, takže pokud bych se trackingem trefil i do HST (není to tak zase snadné) asi bymohlo jít rozeznat více než jen svítící bod.
Nebo se mýlím? ;)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Nebo se mýlím?Wink
Díky,
já si právě taky říkal, když je ISS tak pěkně viditelná i fotitelná .. tak jak je to s tím HST .. ale nikde jsem o tom nečetl ani neviděl fotky z pozorování. Existují nějaké programy ke sledování aktuální polohy HST ?
Nebo se mýlím?Wink
Díky,
já si právě taky říkal, když je ISS tak pěkně viditelná i fotitelná .. tak jak je to s tím HST .. ale nikde jsem o tom nečetl ani neviděl fotky z pozorování. Existují nějaké programy ke sledování aktuální polohy HST ?
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
1) HST nejde z ČR vzhledem ke sklonu dráhy vidět.
2) Na fotce před Sluncem je vidět, že oproti ISS je to samozřejmě docela tintítko, ale detaily se s trochou fantazie vidět dají.
http://www.spaceweather.com/archive.php ... &year=2009
http://legault.perso.sfr.fr/venus_hst_transit.html
2) Na fotce před Sluncem je vidět, že oproti ISS je to samozřejmě docela tintítko, ale detaily se s trochou fantazie vidět dají.
http://www.spaceweather.com/archive.php ... &year=2009
http://legault.perso.sfr.fr/venus_hst_transit.html
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
HST je ale na dráze, která nevede nad námi. Takže to řešíte úplně zbytečně. Leda že by někdo jel do Afriky, jižní Ameriky nebo jižní Asie 
---
MaG byl rychlejší...

---
MaG byl rychlejší...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ok,
díky! Dráhu jsem neřešil...
díky! Dráhu jsem neřešil...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Ani já jsem nedoufal, že HST bude nad našimi hlavami, ale spíše ze zajímavosti.
Ještě by mě zajímalo jak by vypadala fotka pořízená Hubble teleskopem zemského povrchu - tedy vlastně naopak
Samozřejmě při velmi dobrém seeingu ;)
Ještě by mě zajímalo jak by vypadala fotka pořízená Hubble teleskopem zemského povrchu - tedy vlastně naopak
Samozřejmě při velmi dobrém seeingu ;)