Pozorování Slunce

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
Stanislavxyz

Re: Pozorování Slunce

Příspěvek od Stanislavxyz »

Obloha bez mráčku a na Slunci je zase živo! (Patrně) AR 4217 a 4220 jdou celkem slušně vidět prostým okem. 4220 jsem navíc rozlišil na dva body. Během pozorování se mi zdálo, že je tam občas problikne i něco dalšího, konkrétně v místech AR 4221 a 4215 a na kraji disku 4225, ale přišlo mi to nepřesvědčivé, tak jsem zakreslil pouze první dvě zmíněné. Je to možná škoda, poněvadž při kontrole podle SDO tam ty další skvrny/skupiny opravdu jsou a zhruba v místech, kde jsem je (asi) viděl.

Jen poznámka k metodice: většinou (i dnes) je postup následující- nejdříve se podívám na Slunce a zakreslím, co vidím, pak teprve jdu kontrolovat podle SDO. Přijde mi to lepší, pokud totiž už před pozorováním vím, co mám chtít vidět, může být přání otcem myšlenky. Takže čísla která výše uvádím doplňuji do zákresu až ex post.

Použit oblíbený filtr DIN 14.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
armichael
Věk: 54

Re: Pozorování Slunce

Příspěvek od armichael »

Pekný popis Stanislave. A áno v týchto dňoch je na Slnku opäť čo obdivivať.

Dnes popoludní som znovu vytiahol Sluníčkomet-dvojkanón a pekné to bolo v oboch tubusoch. V Ha protuberancie okolo hádam celého disku a množstvo žiariacich aktívnych oblastí na povrchu. V kontinuu ma zaujali škvrny. Jednak množstcom ale aj svojim usporiadaním, a to hlavne:
- AR 4220: obsahuje krásnu škvrnu, penumbrou okrúhleho tvaru s malými škvrnkami. Jej vnútro je pritom prázdne - akože bežný žiarivý slenčný povrch. Opät niečo čo som ešte nezaznamenal. Pekne to vidno na dnešných snímkoch. napr. tu: https://gong2.nso.edu/oQR/iqa/202509/ct ... im-860.jpg
- AR 4225: pozostáva so škvŕn pekne zoradených za sebou poľa veľkosti. Proste ďalšia pekná konštelácia. Na snímkoch som ju v takých detailoch nenašiel. A snáď do zajtra vydrží, pozriem na to veľkým refraktorom. Plus bude v priaznivejšej polohe, keďže sa nachádza na východnej časti.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Odpovědět