Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

1) Je možné, aby někdo pozoroval během jedné noci např. Orion vzpřímeně a následně otočené o 90°, příp. vzhůru nohama?

Vzhledem k tomu, jak je otázka formulovaná, tak se dá najít jednoduché řešení, aby to bylo možné :)
1/ na rovníku počkáme, až bude  Orion vrcholit - bude v zenitu.
2/ Potom se stačí postavit čelem k východu - Orion bude ležet  vodorobně hlavou  vlevo
3/ při pohledu  k jihu bude Orion stát
4/ při pohledu k západu bude Orion ležet  vodorovně hlavou vpravo
5/ při pohledu k severu bude Orion stát "na hlavě."

...............
Vím, že to je taková kulišárna, ale i tak nějak vypadá formulace dotazu :)

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No já uvažuji, že po určitou dobu soumraku prostě hvězdná obloha vidět není.  Pak bychom mohli počítat i den, i ve dne jsou vidět jasné hvězdy dalekohledem.  Tedy teoreticky ano, prakticky kvůli atmosféře spíš ne.

Orion:
To je výborný ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
viator

Příspěvek od viator »

To sú zaujímavé otázky - ktovie kto je skutočne ich autorom.
Ak sa pod pojmom " celú hvieznu oblohu " nemyslia obe hemisféry, tak správna odpoveď by mala byť 1) áno, 2) áno. Ale to idem asi s krížikom po funuse ...
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
janek950

Příspěvek od janek950 »

Protože známe , že učitelé rádi pro studenty připravují chytáky,předpokládám, že tomutady je naopak Smiley
Nesouhlasím s kolegy, že to není možné.
1/ postavím -li se na rovník, mohu vidět oba pólya současně 12 h v RA z oblohy
2/ protože se obloha za 12 hodin otočí v RA o více jak 12 hodin ( hvězdný den je kratší než 24 hodin) , proto mohu vidět z oblohyběhem 12 hodin celou oblohu + skoro další 2 minuty v RA
3/vzhledem k refrakci mohu vidět "pod obzor"o dalších cca 40´ ve všech směrech
4/pokud najdu na rovníku vyvýšeninu nad rovným obzorem, mohu vidět i pod "matematický obzor.

Takže dost důvodů na to , aby byla odpověď ANOGeometricky tomu nelze asi nic vytknout. Ale protože má jít o hvězdnou oblohu, asi bych s MilANem nesouhlasil - protože se do toho zcela nutne musí vmíchat Slunce/soumrak, které pohled na hvězdnou oblohu trochu pokazí a část hvězdné oblohy určitě vidět nebude ...

mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ale ta otázka zněla, jestli můžeme vidět celou hvězdnou oblohu - ne jestli uvidíme hvězdy Třeba to, že nad náma jsou mraky, přeci neznamená, že nad náma není hvězdná obloha :)
Ale určitě si rozumíme, že jde o 2 různé pojmy, ale ta otázka není až tak precizně formulována. Vzhledem k okolnostem, kdy a kým byla formuována, bych to viděl spíše v tom geometrickém problému , než v našem astronomicko -pozorovatelském.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Rudohor

Příspěvek od Rudohor »

Nepostrehli ste podstatny detail. Otazka nebola na "Orion", otazka bola na "napr Orion". Ak za "napr Orion" dosadime "napr Maly Voz", jednoznacne to mozne je a v zimnom obdobi to mozete vyskusat prakticky.

Otazka: Maly Voz? Maly voz? maly voz? Akymi zaciatocnymi pismenami sa pisu suhvezdia?

A ano, viem, je to medvedica a nie voz, ale medvedica s kolieskami a ojom namiesto chvosta je uz skoro taky maly vozik ;-)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Celá ta otázka je položená dost vágně, pro každé místo a souhvězdí může být odpověď jiná. Třeba na pólu bude pro všechan viditelná souhvězdí odpověď NE. Vůči obzoru mají stále stejnou polohu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Calcio

Příspěvek od Calcio »

Ahoj omlouvám se že otravuji tady ale nevím kam jinam napsat, začínám sledovat hvězdy a koupil jsem si Sky-Watcher Dobson 8" Pyrex. Dostal jsem k tomu takový kovový nástavec, v popisu je napsáno že to je Barlow? ... a když ho dám pod čočku tak to vše rozostří, nevím tedy k čemu to tam bylo. A také bych se chtěl zeptat proč mi dalekohled např. Jupiter přiblíží ale zaostřené je to jen v jedné poloze, kterou musím samozřejmě ve výtahu hledat. Co mám udělat proto, aby mi to přiblížilo např. Jupiter více a byli tak vidět větší detaily. Můžete mi např poslat odkazy na nějaké čočky atd které mám dokoupit? Např. Barlow člen? Nezlobte se že otravuji s pro Vás asi stupidními dotazy ale nemohu na to přijít děkuju za odpověď :)
Jan Vratny

Příspěvek od Jan Vratny »

K tomu ostreni/priblizeni odpovim ja: Okularovym vytahem se skutečně jenom ostří, nikoliv zoomuje, a chová se ti zcela správně. Jiné zvětšení získáš použitím jiného okuláru. Vzorec pro vypocet zvetseni je: zvetseni = ohnisko objektivu/ohnisko okularu. U toho typickeho sky watcheru, jaky mam napr ja, (a ty asi taky) to je s jeho setovymi okulary 25mm a 10mm takto:

1200/25=48x a 1200/10=120x

Chces-li vetsi zvetseni, potrebujes kratsi okular, popr ten barlow. Ovsem mysli na to, ze to ma sve meze. Vice v zacatecnickych tematech, ktera tu jsou. Precti si je, a na mnoho sych otazek tam najdes odpovedi, stejne jako ja.
SkyWatcher dobson 1200/200, FristScope, bastlo-brejlak, triedr cccp 12x40, rozdelany newtonek a mini anastigmat.
Calcio

Příspěvek od Calcio »

Děkuji moc za odpověď, hledal jsem právě ty barlow členy pro Sky-Watchery ale nenašel jsem, mohl by jste mi někdo poslat odkaz na konkrétní barlow který bych si objednal? A ještě jsem se nedozvěděl proč tam mám navíc ten kovový držák, který je mi teď k ničemu, děkuji mnohokrát za jakoukoli odpověď. :)
Calcio

Příspěvek od Calcio »

V návodu je k němu (ke kovovému držáku k Sky Watcheru Dobson 8 " Pyrex ) napsáno "Barlow" ale když ho tam dám tak nevidím vůbec nic, vše je rozmazané.
Capricornus

Příspěvek od Capricornus »

Po vložení členu Barlow je třeba znovu zaostřit.
Dobře zaostřeno je vždy jenom v jediné poloze okulárového výtahu, která je zpravidla pro každý okulár a kombinaci okuláru s Barlow členem jiná.
Okuláry 25 mm a 10 mm dají s Barlow členem 2x zvětšení 48x, 12Ox,
96x a 240x což pro začátek úplně stačí. Dokupovat není potřeba nic. Je však třeba přečíst si jak Newtonův dalekohled funguje a pozorovat.

Hodně zdaru.
Calcio

Příspěvek od Calcio »

Zkoušel jsem zaostřovat výtahem jak to jen šlo ale pořád to bylo rozmazané, když jsem barlow člen sundal tak až poté jsem mohl zaostřit.
deneb

Příspěvek od deneb »

Hmmm, toť divné. K dobsonu se Barlow běžně nedává. Můžeš to nafotit? Obecně, po vložení okuláru do Okulárového Výtahu musíš posuvem nahoru nebo dolů zaostřit. Vznikla optická soustava složená ze tří částí - zrcadlo s určitou ohniskovou vzdáleností, okulár s určitou vzdáleností a tvé oko s čočkou s možnou určitou vadou. Ten Barlow tam momentálně nedávej, není nutno (je-li to ten známý barlow). Jenom aby jsi měl namontovaný hledáček. Nejlépe za dne vlož do OV okulár a zaměř celý teleskop na co nejvzdálenější jasný předmět (první ten delší asi 25mm, poté tím kratším asi 10mm) až budeš mít ten předmět (budova, hora...¨) uprostřed, potom se dívej hledáčkem naten samý předmět a šteluj ho až bude taky ve středu. Potom večer/noci sleduj oblohu. Barow tě momentálně nezajímá
Odpovědět