Stavba dalekohledu

Otázky, rady, tipy, návody...
MilAN
Věk: 76

Stavba dalekohledu

Příspěvek od MilAN »

3 body na 80%
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
elon254

Stavba dalekohledu

Příspěvek od elon254 »

3 teflonovénebo silonové1-2mm silné podložkyo průměru nějakých 10 mm to bohatě řeší.
Kužel jako podpůrný bod, ani s větším vrcholovým úhlem.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
MilAN

Stavba dalekohledu

Příspěvek od MilAN »

Promiň že jsem nechápavý, ale co ti vadí na mém příspěvku ?
Co má společného s nějakými kužely ?
elon254

Stavba dalekohledu

Příspěvek od elon254 »

Nevadí mi nic. Pouze jsem citoval, jak mu radíš uložit zrcadlo. Protože Fieldy-cz chtěl uložit zrcadlo na kužely.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
michal.b

Stavba dalekohledu

Příspěvek od michal.b »

Pánové, díky za rady. Jen se ještě zeptám, body umístím na 70 % procent průměru zrcadla ?
3 body ulozis nejlepe na 40% polomeru od stredu. Kdyby ses tim chtel nejak vic zabyvat, tak doporucuji tuto stranku a taky PLOP.
Fieldy-cz

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Fieldy-cz »

3 body na 80%
A já si naivně myslel, že ten průměr bude pokaždé zhruba stejný (co se procent týče). Jen pro zajímavost, jak by to tedy bylo s umístěnim těch 9 budů ? Ty, pokud budou umístěny na trojuhelníkových vahadlech, by v kruhu být nemohly. A jak je to tady s průměrem ?
Fieldy-cz

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Fieldy-cz »

3 body ulozis nejlepe na 40% polomeru od stredu. Kdyby ses tim chtel nejak vic zabyvat, tak doporucuji tuto stranku a taky PLOP
Díky za odkazy Michale. ale přiznám se, že teď jste mě tedy drobet dostali. Podle tvojí rady by se tři body umístily na roztečnou kružnici o průměru 92 mm. Podle rady od MilANa by to ale odpovídalo kružnici o průměru 184 mm.
Slávek

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Slávek »

Před nějakým časem jsem viděl jisté řešení jak údajně udržet poměrně tenké zrcadlo na 3 bodech. Asi to bude kjavina, ale nedá mi to se nezeptat - že by prostor mezi dnem tubusu a zrcadlem byl utěsněný (vzduchový polštář) primár by měl tříbodovou oporu a díky tlaku by zrcadlo působilo mnohem menší silou na tyto body a tím nepotřebovalo vícebodovou oporu. Dokážu si to představit možná ve vodorovné poloze, ale mohlo by to teoriticky fungovat v reálu ve všech polohách?
MilAN

Stavba dalekohledu

Příspěvek od MilAN »

Nevadí mi nic. Pouze jsem citoval, jak mu radíš uložit zrcadlo. Protože Fieldy-cz chtěl uložit zrcadlo na kužely.
Tak ještě jednou pro pochopení. Moje citace nemá nic společného s kužely. Chceš-li se postavit svým příspěvkem proti nějakým kuželům, tak použij příspěvek, kde se o nich hovoří. Ne můj.
Každémi i podprůměrnému technikovi je jasná formulace : podložka s tlouštkou.... a průměrem..... To asi nebude kužel , že ?Ten nemá tlouštku. A navíc 1 milimetrovou.
MilAN

Stavba dalekohledu

Příspěvek od MilAN »

Díky za odkazy Michale. ale přiznám se, že teď jste mě tedy drobet dostali. Podle tvojí rady by se tři body umístily na roztečnou kružnici o průměru 92 mm. Podle rady od MilANa by to ale odpovídalo kružnici o průměru 184 mm.
Výpočtových programů lze najít více, bohužel i s dost odlišnými výsledky . Exaktní metodou k rozdílným výsledkům
Obecně ale pro přiměřenou deformaci plochy ( do nějakých 1/20 lambda) vyhovují rádiusy od 0,4 do 0,8, při přiměřené tlouštce zrcadla,. Proto je často historicky využívána hodnota 0,707 R, (stejná plocha vnitřního kruhu a vnějšího mezikruží)
Proti nízké hodnotě R bych měl jednu dost zásadní připomínku. Zrcadlo je potřeba přichytit i z boku a z čela .Tyto síly na obvodu potom při šikmé poloze výrazně deformují zrcadlo. Moje zkušenost např. s uložením zrcadla u Orion Optics s "moderně optimalizovaným uložením" (jak uvádí výrobce) nedeformuje zrcadlo pouze v okamžiku, kdy se bočně i výškově na podložce viklá. Což ovšem při fotografování znamená, že zase "cestuje" obraz po snímači. Proto byla v historii i často preferovaná hodnora 0,8R, s podpěrnými , bočními a vrchními body co možná nejblíže k sobě.
Fieldy-cz

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Fieldy-cz »

Tímhle vysvětlením mi najednou těch 80 procent průměru přijde docela logických,
Ještě co se dočních opěrek a horních příčlačných plošek týče, jak ty co nejsnadněji vyřešit ?
Jako boční opěrky mi jeden kolega radil použít plastové červíky a z boku tak zrcadlo lehce přitáhnout.... Nebo jestli vyrobit nějaké pevné, neštelovací podložky, které by se jen zlehka dotýkaly ?
A jak by mělo být se zajištěním zezhora ?

Fieldy-cz

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Fieldy-cz »

A ještě jedna poznámka... Dalekohled k focení hvězdného nebe využívat nebudu, takže pokud by zrcadlo malinko v uložení cestovalo, asi by mě až tolik netrápilo. Tím samozřejmě nechci říct, že se to chystám nějak odfláknout... :-)
Martin Vyskočil
Věk: 44

Stavba dalekohledu

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Je nějaký důvod, proč zrcadlo téhle velikosti nepoložit na rovnou desku? Předpokládám, že temperace proběhne relativně rychle a případně by nějaký otvor v desce asi nevadil...
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
vla

Stavba dalekohledu

Příspěvek od vla »

Asi není, ale je otázkou jak rovná je rovná deska a jak rovná je zadní strana zrcadla. Uložením na tři body máš přesně definováno, jak je zrcadlo uloženo, na "rovné desce " to taky může být a nejspíše je na třech bodech, ale jen bůh ví kde ty body jsou. Navíc pracnost vytvoření tří bodů je prakticky nulová, stejně jako náklady.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
msn

Stavba dalekohledu

Příspěvek od msn »

Zdravím všetkých,

mám k dispozícii veľmi svetelné objektívy ohniská 50-100 svetelnosti okolo 1 a rôzne optické časti.
Čo sa týka ďalekohľadov som úplný amatér. Chcel by som z toho zkonštruovať na začiatok nejaký jednoduchý ďalekohľad.
Viete mi niekto skúsiť poradiť, či to pôjde s tými objektívmi alebo to treba rozobrať a pokračovať len s optikou.
Prípadne možno poradiť nejaký jednoduchý návod ako postupovať pri konštrukcii.

Všetkým ochotným ďakujem
Odpovědět