kazdopadne pro Tvuj cenovy limit (jestli jsem dobre cetl zacatek) je kolem 20ti tisic. V tom pripade bych se nebal SkyWatcher Newtona 8" na HEQ-5 za 21700,- u Supry Praha. 8" lze ledaccos videt a kdyz uz paralaktiku tak s GoTo a to nejen proto, abys byl "moderni clovek", ale kdyz uz musis tahat stativ + hlavu (tezkou) a dalekohled (taky tezky), tak abys pozorovaci cas vyuzil maximalne snadnym nalezenim cilu... (ma to neco do sebe tedy alespon me se libi, kdyz neco automaticky funguje). Jsi zacatecnik, ale kdybys opravdu planoval foceni DSO (pozdeji), tak bych si priplatil a vzal tohoto Newtona 8" na EQ-6, coz je za 27000,- ale ma to nevyhodu, ze ta montaz uz neco vazi... (sam jsem liny tahat tezky veci, takze mam HEQ-5 misto EQ-6)
nechci to tu vice zamotavat, protoze bysme byli zas z nejhorsiho uvnitr, ale jeste mi dovolte jednu myslenku. Lze se odprostit od kompromisu tim, ze proste koupim 1 dalekohled na pozorovani a 1 na foceni. Co se tyka foceni, je to nesmirne draha zalezitost a doporucoval bych vubec prvni foto krucky delat focenim sirokouhle, tj. normalne zrcadlovkou z pohanene montaze (nebo stolecku vlastni vyroby, neni to tak slozite). Jak zacit fotit najdes napr. ZDE
tak stastnou ruku a napis potom, jak jsi se rozhodl