Dráha planetky-nalezení-efemerida-amatérsky

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
grajda

Příspěvek od grajda »

phobos napsal: KpS: To jsi to do te Rise hvezd napsal asi o mesic driv nez jsem se narodil  ;D

Da se k tomu clanku nejak dostat (idealne PDF na Internetu)?

grajda: No, uz jsem si sam pro sebe odvodil, ze cesta pres derivace nevede - i kdyby ta fce existovala (a podle toho, co pises, asi ani neexistuje), tak kdyz se na to podivas, tak bude mit lokalni minima tam, kde predpokladane drahy prochazeji JEDNEMI namerenymi souradnicemi - ale asi nebude zadny rozumny globalni minimum. Teda - globalni minimum urcite bude - ale rozhodne to nebude ta draha, kterou bysme hledali - nutne totiz musi presne prochazet jednemi namerenymi souradnicemi. Takze timto zpusobem by se nejaka draha dala najit (kdyby ta fce existovala), ale urcite by to nebyla ta nejblizsi skutecne ...

Ale aspon mam pocit, ze nad problematikou premyslim - a ono i ukazani cesty "kudy ne" muze byt k necemu  ;)

All: Jasnej cil ted je dat sem aspon nejaky namereny souradnice. Takze jakmile bude jasno, tak hura ven  :DHmm, já nad tím začnu přemýšlet asi opravdu až v sobotu... Ale v tom spěchu, nevím, jak to půjde. Já mám cíl trochu odlišný od all. Nejdřív práce, pak škola a nakonec studium nm- a pozorovat snad ani nebudu- byl by to další časový záběr- tak svůj zájem přesunu jen k tomu nejnutnějšímu. Pokusím se domluvit s haninou a něco napíšu do paralaxy, pokud to nezveřejní, pak to hodím na svoje stránky...

PS: popravdě to tady ani pořádně nestíhám sledovat...
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
phobos

Příspěvek od phobos »

grajda napsal: - a pozorovat snad ani nebudu-
On ted asi nebude pozorovat nikdo, protoze jak na kocku ted bude aspon 14 dni bud zatazeny nebo bude svitit mesic >:(

Ta zavislost na pocasi je jedna z mala veci, ktery na astronomii nemam rad :(
Triedr 10x50, Skymaster 25x100 :D, Lidlskop
Sajri
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sajri »

grajda napsal: Vím, že je nebeská mechanika v dnešní době zvládnutelná pomocí různých návodů, nebo rovnou programů, ale zase na druhé straně mě přijde nejlepší, na věci přijít sám, sám si je promyslet a sám vypočítat
Souhlasim! Ty odkazy na programy jsem sem daval jen proto, kdybyste casem nahodou rezignovali... :-)
grajda

Příspěvek od grajda »

Dvě poznámky:
Měsíc by nám až tolik vadit nemusel
Já rezignovat nechcu.
SW 2''-80°-20/50/96
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

phobos: Při výpočtu dráhy pomocí většího počtu měření hledáním minima součtu, který upřesnil Sajri, budou derivace zapotřebí. Spočtou se jen numericky a úloha se v blízkém okolí prvního přiblížení linearizuje. Rozdíly v rektascenzi bych násobil kosiny deklinací, poledníky se k pólu zužují. Každý řádek je pak kvadrátem úhlu mezi polohou vypočtenou a měřenou. Do této fáze je ale daleko, je třeba soustředit se na základní úlohy. Článek v Ř.H. v digitální podobě bohužel nemám.

grajda napsal: Ty pracuješ na kleti?Ve vztahu k astronomii jsem byl vždy jen jejím milovníkem s intenzitou proměnnou.
Karel
grajda

Příspěvek od grajda »

KpS napsal:
grajda: Ve vztahu k astronomii jsem byl vždy jen jejím milovníkem s intenzitou proměnnou.nápodobně
SW 2''-80°-20/50/96
grajda

Příspěvek od grajda »

Musím se omluvit.

Zjistil jsem, že dálkové studium na VUT FSI, práce, povinnosti a dojíždění jsou natolik časově náročnými, že musím ukončit veškerou ostatní zájmovou činnost. Neuvědomil jsem si to a za to se omlouvám. :-/

Prosím, pokračujte v této jinak zajímavé práci, která kromě toho, že je zábavnou, bude vyžadovat i vaši vůli a dlouhodobé odhodlání. Hodně úspěchů a přesných elementů přeje jura. :)
SW 2''-80°-20/50/96
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

grajda napsal: Musím se omluvit.

Zjistil jsem, že dálkové studium na VUT FSI, práce, povinnosti a dojíždění jsou natolik časově náročnými, že musím ukončit veškerou ostatní zájmovou činnost.Obdivuji Váš elán a nasazení. Mít priority je důležité a přeji především úspěšné absolvování VUT.
Karel
johnna

Příspěvek od johnna »

grajda napsal: Musím se omluvit.

Zjistil jsem, že dálkové studium na VUT FSI, práce, povinnosti a dojíždění jsou natolik časově náročnými, že musím ukončit veškerou ostatní zájmovou činnost. Neuvědomil jsem si to a za to se omlouvám. :-/

Prosím, pokračujte v této jinak zajímavé práci, která kromě toho, že je zábavnou, bude vyžadovat i vaši vůli a dlouhodobé odhodlání. Hodně úspěchů a přesných elementů přeje jura. :)

Jo, jo za chvíli mě to bude čekat také, akorát na FELu..
Když jsem mohl studovat prezenčně tak se mi nechtělo, no a teď po třech letech vida, už je to jinak. Akorát, že k tomu mám rodinu, hypotéku a práci Tak to bude odvaz, ještě k tomu jezdit do Prahy...150 km...
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
phobos

Příspěvek od phobos »

No, ja jsem zatim rozhodnutej to tady dobojovat do konce - ale kdyz jsem koukal na ty Zaklady nebeske mechaniky, tak jsem zjistil, ze par elementarnich veci (jejichz znalost autor predpoklada) mi dela vazne problemy.

Bohuzel, muj obor na vysoke nebyla zrovna fyzika - a ani ve fyzice pouzivana matematika (matematiku jsme meli a hodne, ale spis algebru nebo matematickou logiku - integraly a derivace opravdu jenom okrajove).

Porad verim, ze mam sanci to zvladnout - jenom to bude trochu vic studia nez jsem puvodne myslel :)

BTW. Nema nekdo nejakej material, kde bych se dozvedel, co jsou to ty Lagrangeovy rovnice?

Doufam, ze tady na to nezustanu sam ;)
johnna

Příspěvek od johnna »

ahoj, něco jsem našel ve wikipedii:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lagrangeov ... vy_rovnice

-
http://fykos.troja.mff.cuni.cz/rocnik18 ... eni4-7.pdf

--

http://wikipedia.infostar.cz/l/la/lagra ... anics.html

---

odkazů je v google spousta, otázka je co ti může doopravdy pomoci.
Rád bych se nad tím také zamyslel, ale obávám se, že moje matematika je na to zatím krátká...
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
phobos

Příspěvek od phobos »

johnna:Jestli se dohrabu nekdy do konce a jestli je vubec neco takovyho realny, tak bych chtel sepsat neco jako "pocitani elementu drah se znalosti stredoskolske matematiky" ;D
grajda

Příspěvek od grajda »

phobos napsal: johnna:Jestli se dohrabu nekdy do konce a jestli je vubec neco takovyho realny, tak bych chtel sepsat neco jako "pocitani elementu drah se znalosti stredoskolske matematiky" ;DTo asi nebudeš muset. Jednak to (aspoň myslím), udělal bohumil hacar ve svých základech mechaniky nebeských těles (nevím, ale myslím, že tam i o této problematice v jeho knize bude psáno), a navíc jsem si uvědomil, že jsem byl ten, kdo to tady vzburcoval, proto od toho nebudu zbaběle odcházet a postupně se pokusím něco o problematice psát. Jen nebudu tolik aktivní, jak by se slušelo. Teď si vyperu hadry, pak se podívám do školy na něco o maticích (za dva týdny mám prosím pěkně umět logiku (dvojhodnotovou), maticový počet a něco z analytické geometrie :o), no, a až zbude čas, něco na úvod napíšu. Mám narozdíl od některých nás planetkových nadšenců výhodu, že už mě astronomie baví nějakej ten pátek, proto mám v této problematice menší přehled. Chtěl bych všechno podat takovým způsobem, jakým jsou podány ty (podle mě) nejkvalitnější učebnice matematiky- tj. nejdřív obecná, slovní úvaha, poté teprve zavedení definice, výpočtů, důkazů. Důkazy a detaily nechám plavat, ty si každý určitě udělá sám, ale budu se snažit o postupný a pokud možno přístupný výklad. Docela nesnáším přístup mnoha autorů knížek- nejdřív napsat výpočty, a pak teprve napsat, co jsme počítali... Nenechám se školou zlomit, ale na druhé straně, nechat jí nehodlám, to by mě dala Zdenička, která mě k tomu donutila, do držky Už jsem uvažoval, jak výklad začít- co takhle ukázat gravitační zákon na čistě kruhové dráze a pomalinku začít navazovat na eliptickou. ::)

PS: to ještě nikdo nemá souřadnice?
SW 2''-80°-20/50/96
grajda

Příspěvek od grajda »

johnna napsal: ahoj, něco jsem našel ve wikipedii:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lagrangeov ... vy_rovnice

-
http://fykos.troja.mff.cuni.cz/rocnik18 ... eni4-7.pdf

--

http://wikipedia.infostar.cz/l/la/lagra ... anics.html

---

odkazů je v google spousta, otázka je co ti může doopravdy pomoci.
Rád bych se nad tím také zamyslel, ale obávám se, že moje matematika je na to zatím krátká...Myslím si, že mnoho věcí se z této knížky dá pochopit i bez nějak zvlášť dobré matematiky. Já osobně jsem plno věcí pochopil i bez té analytické mechaniky... Chce to jen znát něco o vektorech a možná mít i nějaký ten základ a ten pak srovnávat- ten se dá získat právě z hacarových knížek. A pamatujme, pánové- je to náš koníček, nikam nespěcháme a nehrajeme si na frajery. Cíl máme jasný, a ten sledujme, každý svým tempem- tady nejsme na dálkovém studiu, kde někdo řekne, co máme přesně za jak dlouho splnit. :D
SW 2''-80°-20/50/96
phobos

Příspěvek od phobos »

grajda napsal: PS: to ještě nikdo nemá souřadnice?
Nevim jak kde, ale tady bylo zatim furt zatazeny.

Jeden pokus byl ze ctvrtka na patek - budik na dve na rano - vytahnul jsem dalekohled, nasel jednu hvezdu a zacal se prokousavat az k Veste (podle mapky od Sajriho) - ale nez jsem se k ni prokousal, tak prisly mraky :(

Ze vcerejska na dnesek by to mozna slo - ale jsem na vikend u mlade a podle predpovedi jsem porhlasil, ze nema smysl sem tahat dalekohled >:(

Jinak na toho Hacara se jeste urcite podivam - Andrle asi nebyl uplne dobrej zacatek ...
Odpovědět