Mám doma tři baterky, z toho dvě klasické se žlutým světlem a jednu bílou s LED světlem. Vždycky jsem filtroval světlo z baterky přes moje červené triko, ale to občas propouští i jiné barvy než červenou. Avšak takto filtrované světlo má velmi slabý jas, prakticky nevyužitelný ke čtení v hvězdném atlase, než tam něco v noci najdu, tak to trvá pár minut.
Proto tu hledám jakoukoli radu - nevíte někdo, jak si podomácku sestavit filtr na baterku, který by propouštěl pouze červené světlo a zároveň umožňoval komfortní čtení v atlase?
Z bílé svítilny červenou?
- Stanislavxyz
Jak udělat filtr sice nevím, ale zato vím že obyčejná červená blikačka na kolo stojí 25 Kč, + 2 "tužkovky" á 10 Kč a je to. Malá, levná, červená a baterky měníš jednou za x let...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Gvezdoslav : Filter by sa dal vyriešiť nejakým červeným celofánom, ale načo to takto komplikovať ? Úplne súhlasím Stanislavxyz, ja som tak fungoval roky. Je tam ešte problém, že mnohokrát je blikačka priveľmi jasná, ale to som vyriešil kúskom papiera medzi diódami a sklíčkom.
Momentálne používam toto : http://www.dalekohlady.sk/?produkt=1177, ale vždy beriem ešte jednu alebo dve blikačky, či už ako záložné alebo pre prípadného druhého pozorovateľa. Blikačku používam aj ako "čelovku", pomocou zadného klipu sa dá pripnúť na čiapku (alebo v lete si okolo hlavy omotám šnúru
)
Biele svetlo sa hodí po pozorovaní pri balení, odporúčam nosiť so sebou.
Momentálne používam toto : http://www.dalekohlady.sk/?produkt=1177, ale vždy beriem ešte jednu alebo dve blikačky, či už ako záložné alebo pre prípadného druhého pozorovateľa. Blikačku používam aj ako "čelovku", pomocou zadného klipu sa dá pripnúť na čiapku (alebo v lete si okolo hlavy omotám šnúru

Biele svetlo sa hodí po pozorovaní pri balení, odporúčam nosiť so sebou.
Celestron AstroMaster 130/650
Celestron SkyMaster 20x80
Celestron TravelScope 70/400
BRESSER 10x50
Canon EOS 1000D
Celestron SkyMaster 20x80
Celestron TravelScope 70/400
BRESSER 10x50
Canon EOS 1000D
Zdravím. Jsem sice začátečník ale zda se mi mnohem jednoduší a levnější koupit si koncové světlo na kolo (jak už jsem tady četl). Ještě když na něj natáhnete kousek staré duše třeba z babety, bude vám svítit kam potřebujete a ne do boku. Guma bude také tlumit nárazy, když vám upadne ! Pověsit si to také můžete kam budete chtít.