TNC/SKY NWT Dobson 203 vs. 254/1200
johnna: na kolimaci newtona je fakt dobra pomucka - laserovy kolimator. Jinak v zasade neni treba kolimovat nejak casto, staci jednou za uhersky rok 
byl třeba zkolimovat už z výroby...
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
a teď mi ještě k tomu při seřizování ulítlo celé sek. zrcátko do strany... ??? 
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
no prvni krok by mel byt: seridit podle oka zda sekundar je tak nejak na spravnem miste, coz se provede nejlepe takovou tou 1.25" krytkou s malou dirkou uprostred, kterou tam das misto okularu. Mrknes dovnitr a porovnas s referencnim obrazkem v navodu...
koukal jsem odkud jsi, kdybys bydlel blizko me, tak bych ti s tim pomohl, ackoliv nejsem nejaky extra zkuseny a zrucny astroamater
koukal jsem odkud jsi, kdybys bydlel blizko me, tak bych ti s tim pomohl, ackoliv nejsem nejaky extra zkuseny a zrucny astroamater
to johnna : nebylo by možné toho dopsouna v názvu opravit ? Jsi autorem tématu, tak by to neměl být pro Tebe problém
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
opraveno odvážil jsem se tři šroubky na sekundáru povolit a srovnat to rukou přímo, fakt mi to uplně ulítlo
EDIT: tak jsem ho jakž takž seřídil podle návodu a teď už zbývá jen vyzkoušet to na jasné hvězdě s vysokým zvětšením...
EDIT: tak jsem ho jakž takž seřídil podle návodu a teď už zbývá jen vyzkoušet to na jasné hvězdě s vysokým zvětšením...
Ještě bych měl otázečku ohledně kolimace, je pořádku, že při pozorování ve dne vidím ve středu okuláru slabý obrys prim. zrcadla? Seřízený ho mám, alespoň si myslím celkem slušně.
johnna napsal: Ještě bych měl otázečku ohledně kolimace, je pořádku, že při pozorování ve dne vidím ve středu okuláru slabý obrys prim. zrcadla? Seřízený ho mám, alespoň si myslím celkem slušně.
Ano, je to normální, je to stín sekundárního zrcátka. Obraz sekundáru by měl zmizet při použití většího zvětšení. Jev je způsoben tím, že ve dne a za silného osvětlení je zornička oka malá. Proto je možno pozorovat stín sekundáru ve výstupní pupile okuláru při použití malého zvětšení, kdy je ta pupila velká.
Ano, je to normální, je to stín sekundárního zrcátka. Obraz sekundáru by měl zmizet při použití většího zvětšení. Jev je způsoben tím, že ve dne a za silného osvětlení je zornička oka malá. Proto je možno pozorovat stín sekundáru ve výstupní pupile okuláru při použití malého zvětšení, kdy je ta pupila velká.
díky, tak to si mě uklidnil Doopravdy se mi to stává při nízkém zvětšení. 8)
Zdravíčko
Tak to já řeším podobnej problém po cca 10 letech hledám novej dalekohled místo stávajícího Dobsona 6"
A trochu váhám mezi 10" a 12"Dobsonem.Cenový rozdíl je cca 6000,- tak trochu váhám jestli se to vyplatí.Je velkej rozdíl výkonu mezi 10" a 12" ???
Vybírám tady:
http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... ontaz.html
Tak to já řeším podobnej problém po cca 10 letech hledám novej dalekohled místo stávajícího Dobsona 6"
A trochu váhám mezi 10" a 12"Dobsonem.Cenový rozdíl je cca 6000,- tak trochu váhám jestli se to vyplatí.Je velkej rozdíl výkonu mezi 10" a 12" ???
Vybírám tady:
http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... ontaz.html
to Hagg:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=11#11
edit: Tohle řeší asi každý - jestli se vyplatí připlatit za (o zdánlivě málo) větší průměr. A vždycky se dospěje k tomu, že rozdíl bude znát - i když nebude propastný. Pokud máš auto a nevadí ti nějaké to kilo navíc, tak větší průměr je lepší Konečné rozhodnutí je na tobě, jestli ti to za tu cenu stojí. Nejlepší je asi dostat se pod oblohu s oběma stroji a porovnat. Na nějakém astrosetkání se to může podařit
edit2: zkus se ještě podívat např. do nabídky ATC (http://www.atc-astro.eu/Sky-Watcher/reflektory/#DOBSONY).
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=11#11
edit: Tohle řeší asi každý - jestli se vyplatí připlatit za (o zdánlivě málo) větší průměr. A vždycky se dospěje k tomu, že rozdíl bude znát - i když nebude propastný. Pokud máš auto a nevadí ti nějaké to kilo navíc, tak větší průměr je lepší Konečné rozhodnutí je na tobě, jestli ti to za tu cenu stojí. Nejlepší je asi dostat se pod oblohu s oběma stroji a porovnat. Na nějakém astrosetkání se to může podařit
edit2: zkus se ještě podívat např. do nabídky ATC (http://www.atc-astro.eu/Sky-Watcher/reflektory/#DOBSONY).
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
http://astrofotky.cz/~Prazan/
uvidíš, že ten přínos250 -ky nejsou jen ta čísla v tabulce, ale že rozdíl, hlavně při pozorování slabších mlhovin a galaxií, je značný.(Rozdíl 50 mm poznáš i př iprůměru 450 mm, kdy poměr 450/400 se již zdá zanedbatelný, přestopohledem do dalekohledu ho poznáš okamžitě)
Pokud nevadí,vracím se ještě ke staršímu příspěvku, mám nyní Newtona 114 a do dvou měsíců se chystám na většího Dobsona Zvažuji mezi 25cm a 30 cm (GSO). No ale nedovedu si vůbec představit jakáje s takovým bojlerem snadná manipulace. Jestli to zvládne jeden člověk. Na druhou stranu jak tady Vy. zkušení píšete, na velikosti asi záleží a čím větší tím lepší.Jelikož ale jezdím za tmou tak je pro mě ta mobilita taky důležita a s velkými dalekohledy nemám bohužel ještě zkušenost.Prostě by mě zajímalo, jestli lze vzít jen tak snadno Dobson průměru 30cm nacpat ho do auta,vyrazit někam za město nebo na vysočinu za tmou. Nebo si budu muset objednat autodopravu a ohlásit přepravu nadměrného nákladu, když si budu bojlerek stěhovat na stanoviště
Pokud nevadí,vracím se ještě ke staršímu příspěvku, mám nyní Newtona 114 a do dvou měsíců se chystám na většího Dobsona Zvažuji mezi 25cm a 30 cm (GSO). No ale nedovedu si vůbec představit jakáje s takovým bojlerem snadná manipulace. Jestli to zvládne jeden člověk. Na druhou stranu jak tady Vy. zkušení píšete, na velikosti asi záleží a čím větší tím lepší.Jelikož ale jezdím za tmou tak je pro mě ta mobilita taky důležita a s velkými dalekohledy nemám bohužel ještě zkušenost.Prostě by mě zajímalo, jestli lze vzít jen tak snadno Dobson průměru 30cm nacpat ho do auta,vyrazit někam za město nebo na vysočinu za tmou. Nebo si budu muset objednat autodopravu a ohlásit přepravu nadměrného nákladu, když si budu bojlerek stěhovat na stanoviště
Dobson SW 254/1200 + setové okuláry
triedr 20x60
home made refraktor 60x600 (muzejní kus)
triedr 20x60
home made refraktor 60x600 (muzejní kus)
A myslíš Flex tube nebo plnotubus?
Osobně mám 300 plnotubus a přenáším ho po dvou částech sám cca 10 m...Když ho chci převážet a nasoukat do auta, tak to dělám za asistence další osoby..
S flexem to bude podobné, akorát v konečném důsledku zabere míň místa v autě..
P.S. 250-ka je dlouhá 1,2 m a 300-vka už je dlouhá 1,5 m a na zadní sedadlo osobního auta už se nevejde..Strká se skrz sklopená sedadla..
Osobně mám 300 plnotubus a přenáším ho po dvou částech sám cca 10 m...Když ho chci převážet a nasoukat do auta, tak to dělám za asistence další osoby..
S flexem to bude podobné, akorát v konečném důsledku zabere míň místa v autě..
P.S. 250-ka je dlouhá 1,2 m a 300-vka už je dlouhá 1,5 m a na zadní sedadlo osobního auta už se nevejde..Strká se skrz sklopená sedadla..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
To je hlavně o tom jak daleko máš to pozorovací stanoviště a jaký dopravní prostředek k tomu používáš? Chce to, ale asi vhodné auto > zkontroluj ještě i rozměry dalekohledů, aby se ti to vešlo do toho auta.
Jen pro informaci 10" dobson od SW má hmotnost 12 a 15 kg.
(tubus/azimut. montáž) a 12" dobson GSO má hmotnost 19 a 13 kg.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Jinak To Lada777: Jsem řešil obdobný problém, zda 250 nebo 300 ...Nakonec jsem vzal 300...Ono jak se znám, tak bych po čase litoval, že jsem ji nevzal...Vzal bych i větší, ale tam už je strašný cenový skok..
Ostatně i to tříkilo se mi zdá na pozorování malé a na přenášení zase velké...Holt je to boj.. ;D
Takže moje rada? Ber 300!!!
P.S. Žádnou autodopravu si objednávat nemusíš...Bojler se vejde i do malé Fábky...A teda i v původní krabici..
/Ale krom řidiče se tam už nikdo nevejde..Leda by dřepěl na bobku za řidičem.../
Ostatně i to tříkilo se mi zdá na pozorování malé a na přenášení zase velké...Holt je to boj.. ;D
Takže moje rada? Ber 300!!!
P.S. Žádnou autodopravu si objednávat nemusíš...Bojler se vejde i do malé Fábky...A teda i v původní krabici..
/Ale krom řidiče se tam už nikdo nevejde..Leda by dřepěl na bobku za řidičem.../
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...