Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Tzv. Žeň objevů dělá za každý rok Dr. Grygar... Např. zde:
http://www.rozhlas.cz/leonardo/cestopis ... 11--994513
http://www.rozhlas.cz/leonardo/cestopis ... 11--994513
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
www.youtube.com/watch?v=pmcxkClRNxE&feature=youtu.be
protuberancie,..alebo nieco cosi zvlastne od V :-/enuse,...vie niekdo o tom viac,..?
protuberancie,..alebo nieco cosi zvlastne od V :-/enuse,...vie niekdo o tom viac,..?
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Na jednoduchý dotaz jednoduchá odpověď. Jedná se o obrazový artefakt vzniklý u jasného objektu přesunujícího se ke kraji zorného pole přístroje HI-1 na sondě STEREO. Žádná erupce to pochopitelně není, stejně jako ty svislé čárky vedoucí od jasných objektů nahoru a dolů, to je zase známé přetékání jasných pixelů do těch sousedních tak daleko, jak moc jasný objekt to je.
Jo a nepatří to do pozorování Venuše, to je snad jasné, ne?
Jo a nepatří to do pozorování Venuše, to je snad jasné, ne?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Potreboval by som ujasniť jednú vec 
Našiel som príklad na výpočet vzdialenosti hviezdy podľa ročnej paralaxy. Znie takto: Ako ďaleko je hviezda, ktorá má ročnú paralaxu 1".
d=D/tanp, kde d je vzdialenosť hviezdy, D je vzdialenosť Zeme od Slnka (tj. 1AU) a p je ročná paralaxa.
Ďalej to pokračuje takto:
d=D/tan(1/3600°)=7,5x1012m/tan(1/3600°)=3,1x1016m čo sa rovná približne 3,28 ly
Počítam ako chcem, výsledok mi nevychádza podľa tohto príkladu ale hlavne mi nie je celkom jasné odkiaľ je číslo 7,5x1012, malo by ísť o vzdialenosť Zeme od Slnka, teda 1AU ale číslo v príklade sa mi moc nezdá ako 1AU. Ďakujem za prípadné vysvetlenie
Našiel som príklad na výpočet vzdialenosti hviezdy podľa ročnej paralaxy. Znie takto: Ako ďaleko je hviezda, ktorá má ročnú paralaxu 1".
d=D/tanp, kde d je vzdialenosť hviezdy, D je vzdialenosť Zeme od Slnka (tj. 1AU) a p je ročná paralaxa.
Ďalej to pokračuje takto:
d=D/tan(1/3600°)=7,5x1012m/tan(1/3600°)=3,1x1016m čo sa rovná približne 3,28 ly
Počítam ako chcem, výsledok mi nevychádza podľa tohto príkladu ale hlavne mi nie je celkom jasné odkiaľ je číslo 7,5x1012, malo by ísť o vzdialenosť Zeme od Slnka, teda 1AU ale číslo v príklade sa mi moc nezdá ako 1AU. Ďakujem za prípadné vysvetlenie
To je nejaky nesmysl, 7,5.1012m neni vubec nic. Spravne by tam mela byt opravdu 1 AU, coz je 1,5.1011m.
Jinak zadani je primo definice parseku, takze pri dostatecne drzosti staci prohlasit, ze vzdalenost one hvezdy je 1pc a neni treba nic pocitat
Jinak zadani je primo definice parseku, takze pri dostatecne drzosti staci prohlasit, ze vzdalenost one hvezdy je 1pc a neni treba nic pocitat
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Som rád, že som sa nenechal oblafnúť A áno, je to vlastne definícia parseku, preto mi to bolo nakoniec aj čudné, že mi vychádzajú podľa toho divné čísla. Keď dosadím správne čísla, už je to všetko v poriadku. Už som si začínal myslieť, že som sa to v minulosti zle naučil Ďakujem 
Chtěl bych se zeptat, okuláry Hyperion jsou dosti chválený pro svou cenu i výkon a výrobce píše, že jsou vhodné pro afokální i projekční fotogtafii. Kdesi sem četl, že pro afokální fotografování je lepší okulár s méně optickýma členama, resp. Ploosl. Tyto okuláry mají již 8 optických členů. Jsou Hyperiony k těmto účelům vhodné?
OO Dobson 254/1200 --- Mak 127/1500 --- TS 20x80 Triplet --- H-EQ 5 --- Canon EOS 600D (nemod.) --- Canon EOS 20D (mod.) --- Hypíci 5,10,17,24 mm --- Nagleři 8,13 mm a pár dalších nepodstatných blbostí 
Chcem sa spýtať na niečo, čo načrtol JirkaF v inej téme
Asi před patnácti lety jsem se nechal nachytat v jednom jabloneckým foto-kinu a koupil jsem tak za cca 5000,- hvězdářský dalekohled. Tenkrát byla dost dlouho na nebi nějaká kometa (už si nevzpomenu jaká) a navíc mne to k vesmíru vždycky táhlo.
V tomto časovom rozmedzí si spomínam aj ja na jednu kométu ale podrobnosti z detskej pamäte sú už preč. Bola dosť jasná aj pre voľné oko a snáď bol aj viditeľný jej pohyb v reálnom čase za jednu noc (aj keď tu by som už povedal že spomienky prikrášľujú). Bola v tomto období (cca 1995-97) nejaká takáto kométa?
Asi před patnácti lety jsem se nechal nachytat v jednom jabloneckým foto-kinu a koupil jsem tak za cca 5000,- hvězdářský dalekohled. Tenkrát byla dost dlouho na nebi nějaká kometa (už si nevzpomenu jaká) a navíc mne to k vesmíru vždycky táhlo.
V tomto časovom rozmedzí si spomínam aj ja na jednu kométu ale podrobnosti z detskej pamäte sú už preč. Bola dosť jasná aj pre voľné oko a snáď bol aj viditeľný jej pohyb v reálnom čase za jednu noc (aj keď tu by som už povedal že spomienky prikrášľujú). Bola v tomto období (cca 1995-97) nejaká takáto kométa?
SW 200/1200, ZWO ASI224MC, Canon 6D mod., EQ-6R
Bola v tomto období (cca 1995-97) nejaká takáto kométa?
Hned dve Hyakutake (1996) a Hale-Bopp (1997)
Hned dve Hyakutake (1996) a Hale-Bopp (1997)
Kometa C/2024 Y1
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
A podle popisu to byla Hykutake kolem 25. března 1996.
Martin Gembec, Astronomické události
Ďakujem za odpovede, tak zrejme tie spomienky až také prikrášlené nie sú
SW 200/1200, ZWO ASI224MC, Canon 6D mod., EQ-6R
jake ohnisko by ste pozili u 300ky dobsona k vyhladaniu ISS? najvacsie mam pan 24
sky-watcher 300 plnotubus, paracorr, uhc lumicon, panoptic 24, nagler 13, Explore Scientific 6,7 a 4,7 a kolimator...plossl hnusne setaky....
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
I tak ti to spíš nepůjde. Na to jsou obvykle potřeba dva lidi. Ty si stoupneš k okuláru, a kolega tě navede hledáčkem. V okamžiku kdy zachytíš ISS v okuláru si ji začneš vést už sám. Pak si to můžete vyměnit a zkusit to znova.
Pokud druhého nemáš, tak je druhá možnost. Pro tvoje stanoviště si nechat najít nějaká charakteristická místa na dráze ISS, kdy prochází třeba kolem nějakých jasných hvězd, tam dobsona namířit a na ISS si počkat. A pak rychle začít sledovat. Nevýhoda je, že máš jen jeden pokus. Nebo si vytipovat víc startovacíh bodů, ale musíš je být schopný najít v případě selhnání dřív, než tam ISS doletí.
Pokud druhého nemáš, tak je druhá možnost. Pro tvoje stanoviště si nechat najít nějaká charakteristická místa na dráze ISS, kdy prochází třeba kolem nějakých jasných hvězd, tam dobsona namířit a na ISS si počkat. A pak rychle začít sledovat. Nevýhoda je, že máš jen jeden pokus. Nebo si vytipovat víc startovacíh bodů, ale musíš je být schopný najít v případě selhnání dřív, než tam ISS doletí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ale jo. Předpokládám tedy, že se jedná o vizuální pozorování. Problém je spíš v tom, že pokud je potom ISS blízko ( = ve větší výšce jak nějakých 70°), tak se ti přežene přes zorné pole jasná čára a nejseš schopen zaregistrovat podrobnosti. Při pozorování při přibližování se bohužel díváš proti slunci, a tak jsi většinou oslňován a zvlášť jemné detaily zanikají. Takže nejhezží pohled se naskýtá při odletu, kdy je ISS osvětlena z tvé strany. Nikdy jsem u svého 400 mm Dobsona nepotřeboval pomoc a i s 24 mm okulárem se to při ohnisku přes 2 m dá stíhat. Ale u tebe zv. 75x bude naprosto OK.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz