Dráha planetky-nalezení-efemerida-amatérsky

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Tak to jsou moc hezke vysledky. Kdyz jsem videl tvuj post, tak jsem se konecne dokopal k tomu abych odmeril svoje zakresy. Poslal jsem vam to v mailu, jsem zvedavy o kolik se budu lisit.
JP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JP »

Zajímalo mě, jak přesně je možné vypočítat dráhu, když se použijí zákresy komety, kde se s použitím pro astrometrii nepočítalo (kresby jsou spíše schématické, jen na určení srovnávacích hvězd).

A protože je to akorát 10 a 15 let, co na nebi zářily jasné komety Ikeya-Zhang a Hale-Bopp, vybral jsem si právě tyto komety na pokusný výpočet dráhy.
Více v článku: http://hvezdarna.plzen.eu/pozorovani/20 ... trie3.html

MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Moc pěkná práce a zajímavé výsledky.
Dovolil bych si ale nesouhlasit s tím úplným závěrem:
Závěr: Tento příklad dokázal, že je možné vypočítat poměrně přesně dráhu ve Sluneční soustavě i z vizuálního pozorování pořízeného přes malý dalekohled
Z hlediska krátkodobé předpovědi jsou elementy postačující. Co je ale velký problém, jsou u první P a u druhé komety e. Pro předpověď na delší dobu jsou elementy s takhle odlišnými parametry takřka nepoužitelné.
Můžeš spočítat současné polohy podle efemeridy a podle takhle určených elementů a porovnat výsledky ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

. Pro předpověď na delší dobu jsou  elementy  s takhle odlišnými parametry  takřka nepoužitelné.
Můžeš spočítat současné polohy podle efemeridy a podle takhle určených elementů a porovnat  výsledky ?

No, pokud vyjde excentricita na špatnou stranu od jedničky, tak za jednu "periodu" už bude rozdíl v poloze.... "značný" :)

Ale stejně si myslím, že jsou ty výsledky velmi pěkné - ono právě určit P/e (to je v podstatě stejný problém) je přece těžké i z mnohem přesnějších fotografických měření - prostě proto, že na tom ten krátký pozorovaný úsek dráhy moc nezáleží.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Sajri
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sajri »

Toto se v praxi řeší tak (právě i u té fotografické/CCD astrometrie), že se nefitují elementy eliptické dráhy, ale parabolické, tj. e se definuje jako 1.
S tímto bych to zkusil přepočítat.

Jinak ale souhlasím s tím, že je to moc pěkná a zajímavá práce.
JP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JP »

Tak to máte pravdu, že to označení "poměrně přesně" v závěru asi neví vhodné použít v případě jiné dráhy elipsa/hyperbola. Poopravil jsem to.
Já se na to díval tak, že mi zajímala dráha během pozorování a v tomto krátkém období kolem perihelia je rozdíl mezi elipsou a hyperbolou minimální. Proto se u prvotních výpočtů používá e=1 (parabola).

Jinak platí to, co napsali ostatní.
Jen doplním, že čím je větší excentricita, tím přesněji musí být dráha určena (pokud nás zajímá celá dráha), protože i minimální odchylka v excentricitě potom udělá velkou změnu v a, P. A to je i problém zde publikovaného výpočtu.
Odpovědět