Canon EOS 300D- zkušenosti

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

MMys napsal: Jeden drobný trik - po určité době cviku s ostřením na hvězdách lze ostrost posoudit na LCD displeji foťáku při maximálním zvětšení.

Postup je následující:
(já mám ale na focuseru dalekohledu stupnici po 0.1mm, tak si tam takovou nalep taky)

Zaostřím zhruba, pak se trošku (tak 4-5 desetin mm) vrátím, a jedu po jedné desetině a cvakám pársekundové snímky, aby se nerozmazaly chybou montáže. Projedu asi 1mm (tj. 10 snímků)

Potom udělám maximální zoom do místa, kde je co nejslabší viditelná hvězda, a pomocí kolečka u spouště procházím jednotlivé snímky. Ono to jimi listuje při tom maximálním zoomu, a naprosto jasně poznáš ten nejsotřejší. To pak nasatvíš na focuseru. (kroužku foťáku)

Pozor na vůle, pokud je ostření vychozené, tak najížděj na pozici na stupnici ze stejného směru, odkud jsi dělal tu sekvenci.

A na závěr rada jako ti dal Alien, pokud můžeš obětovat nějaký krátký okulár (nemusí být ani moc kvalitní, stačí ten nejlevnější skywatcher), udělej si parfokální okulár a máš po problémech s ostřením.
Ahoj Martine. Problém je právě v tom, že mám udělaná ta všechna "udělátka" (stupnici na okulárovém výtahu, parfokální okulár, najíždím na stupnici ze stejného směru), dělám to přesně jak píšeš (a jak radíte ostatní), ale pokusné fotografie v rozsahu 1-2mm mi připadají téměř stejné. Abych to lépe vysvětlil:
Začnu dělat pokusné expozice, první zcela jistě mimo správné zaostření. Postupně přeostřuju a exponuju. Stáhnu si všechny expozice do počítače a snažím se vybrat tu nejlépe zaostřenou. Tady nastane "problém". Prvních pár fotek je hodně rozostřených, jejich rozostření se snižuje, pak následuje skupina fotek, např. deset fotek (zaostřených s krokem po 0.15 mm=> rozsah zaostření ~1-2mm), které mi připadají téměř stejné (minimální rozdíly). Pak následuje skupina fotek se stále větším rozostřením. Je to jasné?

Myslím si, že nejblíže je asi MilAN. Asi naivně ::) čekám, že dosáhnu výsledek s objektivem za dva tisíce srovnatelný s Martinovým Borgem . Když jsem se přesvedčil, že dělám všechno stejně jako vy, tak je mi jasné, že problém je v kvalitě-nekvalitě toho objektivu a ne v tom, že bych něco dělal špatně.

Dík za reakce. Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Ještě musím reagovat na toto:

Alien napsal:
A nešlo by, když nafotíš sérii fotografií s různým zaostřením, vyhodnotit to pak na PC monitoru (tam to podle mě poznáš sám, bez jakéhokoliv programu), kde jsou hvězdy nejmenší ...
To je právě to, že to tak dělám. Ono je ale "nešikovné", že musíš přeskakovat mezi jednotlivými záběry, zazoomovat, pak už si nepamatuješ, jak to vypadalo na předcházející fotce, ... Prostě by byl šikovný program, který by zobrazil vedle sebe stejné zvětšené detaily ze všech fotografií. Pak by se to určitě posuzovalo dobře.
Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Potom je to prostě tak. Jak velké jsou ty hvězdy v oblasti nejlepšího zaostření ? Pošli výřez 1:1 někdé z prostředka a z okraje, ať tedy vědí i ostatní.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

MMys napsal: Potom je to prostě tak. Jak velké jsou ty hvězdy v oblasti nejlepšího zaostření ? Pošli výřez 1:1 někdé z prostředka a z okraje, ať tedy vědí i ostatní.
Tak to budu muset nějaké nafotit ;D
Když jsem prováděl ty testy (někdy na začátku února), tak jsem z toho byl tak "vytočenej", že jsem se vším praštil a ty pokusné fotky jsem už smazal. Na druhou stranu, když zavzpomínám, tak obrazy nejslabších hvězd byly poměrně malé (pár čtverečních pixelů), lae co se mi nelíbilo byly obrazy těch jasných hvězd. Ty byly na můj vkus moc velké. tenkát jsem fotil Plejády. Když porovnám tvou fotku s mou, tak obrazy (velikosti) nejslabších hvězd jsou relativně podobné (neber mě za slovo ), ale když porovnám obrazy jasných hvězd, tak se to nedá srovnávat. Já měl jasné hvězdy podstatně roztáhlejší do plochy (prostě větší ).

Abych to tu neprodlužoval. Prostě přestanu "fňukat" a porovnávat toho mého Tassara s Borgem . V tom je tan problém, že se snažím dosáhnout fotek, na které má technika nemá.
Fra
MP

Příspěvek od MP »

Fra napsal:
Když porovnám tvou fotku s mou, tak obrazy (velikosti) nejslabších hvězd jsou relativně podobné (neber mě za slovo ), ale když porovnám obrazy jasných hvězd, tak se to nedá srovnávat. Já měl jasné hvězdy podstatně roztáhlejší do plochy (prostě větší ).
Tak to je normalni - Tessary nemely zadne supermoderni antireflexni vrstvy a jsou trochu "mekke", jako vetsina starsich objektivu od Zeisse. Takze jasne hvezdy jsou "rozplizle" do vetsich kolecek. Ostrit se musi na ty slabsi hvezdy.Ale to je stejne i pri ostreni dalekohledu pro vizualni pozorovani - nejaky rozptyl svetla je vsude a cim je hvezda jasnejsi, tim je mene bodova. V tomto oboru asi toho Borga zadnym fotografickym objektivem neprekoname ;)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Nebude to asi jen v těch antireflexních vrstvách. Když si projíždím zaostřování u MC Sonnaru 4/300, a prohlížím si zaostřování v jednotlivých barevných kanálech, je již červený obraz dávno rozplizlý a ještě není zaostřen modrý. A to je objektiv pro barevnou fotografii korigovaný. Naproti tomu Rubimar 5,6/500 je na tom proti Sonnaru pro astrosnímky o třídu lépe. Není to sice ještě Borg nebo apochromat ,ale za ty peníze bych proti němu nic neměl.
Kdysi jsem hodně fotil přes Aero -Xenar 4/320, což je Schneiderova obdoba Tessaru, a znám ty velké hvězdy. Tenkrát se mi Sonnar zdál proti němu takřka zázračný objektiv.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

MP napsal:
Tak to je normalni - Tessary nemely zadne supermoderni antireflexni vrstvy a jsou trochu "mekke", jako vetsina starsich objektivu od Zeisse. Takze jasne hvezdy jsou "rozplizle" do vetsich kolecek. Ostrit se musi na ty slabsi hvezdy.Ale to je stejne i pri ostreni dalekohledu pro vizualni pozorovani - nejaky rozptyl svetla je vsude a cim je hvezda jasnejsi, tim je mene bodova. V tomto oboru asi toho Borga zadnym fotografickym objektivem neprekoname ;)
Oni tam nějaké antireflexní vrstvy jsou? :) :)

Fra
MP

Příspěvek od MP »

Fra napsal:
Oni tam nějaké antireflexní vrstvi jsou? :) :)
Jo, to nevim, ale na Tessaru 50/2.8, ktery muj otec mival na fotaku, nejake byly ( takove ty jednoduche, s modrofialovym nadechem ).

MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Pokud byl Tessar vyroben po 2.sv.válce, tak by měl  mít antireflexní vrstvy.Bez nich  dochází k rozptylu asi 25% světla v Tessaru.(to světlo je ale po celém poli, snižuje kontrast, nedělá velké hvězdy !)  A pokud budou ty vrstvy  z dnešního  pohledu mizerné, stejně  sníží ten rozptyl na 1/10. Jinak ten Tessar byl určen na formát 8" x 10", takže se obrázky ani většinou nezvětšovaly. Ty bys chtěl fotit na 10x menší pole a zvětšovat tak 30x. Na to asi ta optika nemá, i když pro své použití tehdy byla vynikající.A kvůli velkému formátu snesla  i poměrně velké vady, zapřičiněné tím, že se mělo dosáhnout  relativně rovného pole na tak velkém rozměru
-----------
Ty vrstvy nemusí být až tak patrné, zjistí se někdy ažn při poškrábání. A nemusejí být na všech plochách .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Pokud ten objektiv má antireflexní vrstvy, tak jsou nepozorovatelné (pro mě), v žádném případě nejsou typu, jaké mají např. "běžné" triedry (myslím ty modrofialové či dozelena), kde jsou antireflexní vrstvy patrné na první pohled. Musím se hold smířit s tím, že to prostě na pořádné astrofoto s tímto objektivem nebude :-[ a podívat se po něčem jiném.

Díky všem. Fra
Alien

Příspěvek od Alien »

Ono to může mít základní antireflexní vrstvu, která není skutečně skoro vidět, na mém Sonnaru je lehounce do modra. Není to jako MC vrstva, která je vidět na první pohled, ale je tam.
MP

Příspěvek od MP »

Poradna antireflexni vrstva neni videt vubec - proste proto, ze je antireflexni, takze zadne svetlo neodrazi. Pozna se podle toho, ze nejsou videt ani odlesky od okolnich svetel na cockach. Takove jsou ale jen na lepsich novejsich objektivech, na Tessarech, Sonnarech a podobnych jsou bud ty namodrale, nebo mene napadne nazlatle, nebo zadne ( u hodne starych vyrobku ).
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Martine (či ostatní), když fotíš EOSem, je postačující ustavit montáž pomocí polárního hledáčku, a nebo je nutné i při těchto relativně krátkých expozičních dobách ustavovat driftovou metodou?

Fra
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Při časech kolem 5-10minut opravdu stačí ustavení polárním hledáčkem. To je jedna z výhod proti focení na film, kde pro hodinové expozice bylo nutné opravdu přesné ustavení.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

MMys napsal: Při časech kolem 5-10minut opravdu stačí ustavení polárním hledáčkem. To je jedna z výhod proti focení na film, kde pro hodinové expozice bylo nutné opravdu přesné ustavení.
Dík Martine, to mě potěšilo, poněvadž budu muset tu svou montáž udělat převoznou z důvodu šíleně se zhoršujícího stavu světelného zněčištění na mém pevném pozorovacím stanovišti.. A jelikož mě příšerně nebaví montáž ustavovat driftovou metodou, tak plánuji nějaký ten polární hledáček koupit.

Nemáte někdo nějaký typ, jaký polární hledáček koupit?

Fra
Odpovědět