Cassegrain 203/2032 nebo Maksutov 180/2700 ?

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

To je pravda, že je primárně určen na fotografii, vizuálně jsem s ním měl možnost porovnávat jen Měsíc. Větší centrální stínění (hodnotu tuším 33% ale to si ještě ověřím), je daní za "rovnost" celého pole. Teď nevím Milane, u toho druhého Vixenu se při optickém a mechanickém řešení klade důraz na menší centrální stínění a korigovaný střed pole, nebo se pletu?
Lectorem iustus...
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Nejde vůbec o centrální stínění, s tím se u těchto systémů musí počítat vždy . Visac ( VC 200L) zaručuje v celém poli spot cca 15 mikronů. A k tomu směřují všechny korekce, Naproti tomu nekorigovaný systém , resp . korigovaný pro vizuální pozorování, zaručuje bezvadný obraz na ose . Korekce mimoosých paprsků nejsou na úkor osových.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

VC200L by měl mít větší spot na ose za cenu toho, že má široké ploché a vykorigované pole. VMC200L má korigované pole menší, osová ostrost by měla být vyšší.

Spot diagramy jsem nikde nenalezl (ani na webu výrobce - pokud jsem hledal špatně, sem s nimy). Nicméně při vizuálním pozorování jsem si žádné zhoršené osové ostrosti nevšiml. Při první (a zároveň zatím i poslední) kolimaci jsem tam měl naloženo zv. asi 1000x a v okamžicích malého seeingu jsem pozoroval vcelku normální airyho disk, obklopený přelévajícím se difrakčním kroužkem. Otázkou je, co to vyvede při silné přeexpozici. To závisí na distribuci světla ve spotu a v difrakčním obrazci.

Jednou jsem kolimoval i VMC 200L u Luboše Bráta na Altan observatory, a obraz na ose vypadal prakticky identicky, co se pamatuji.

Netvrdím, že tam není rozdíl (teoreticky, za ideálních podmínek) nicméně za nadprůměrných reálných podmínek u nás jsem osobně rozdíl nepoznal.

V tomhle případě, pokud je do budoucna uvažováno i o astrofotografgii, bych volil klidně znovu VC200L, jak jsem učinil.

Zde je snímek měsíce - mozaika, kamerou s pixely 4.4um.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/Hi_res ... 4_2009.jpg

Nicméně ten ještě stejně asi nedosahuje maximálního teoretického rozlišení té soustavy. Planetu zatím žádnou publikovatelnou nemám,  stylem pokusné vynesení jednou za čas z paneláku, a konstatováním, že seeing je nahouby se mi to zatím nedaří.

Mimochodem, nevíte přeci jen někdo o spot diagramech VC200L, případně i VMC200L ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Stratus
Věk: 73

Příspěvek od Stratus »

Možnosti VC200L dokumentuje fotografie s filtrem H alfa od A. Fernandeze, viz:
http://www.astrosurf.com/afernandez/gal ... cf6_40.htm
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ano, tohle znám, i spoustu jiných snímků. Ale mne by zajímaly ty spotdiagramy. A nikde u Vixenu nejsou. Zkusím jim napsat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
rudi22

Příspěvek od rudi22 »

Tohle je asi to správné vlákno, prosím o radu. Váhám mezi VC200L a SW Mak 180. Cenový rozdíl je takřka dvojnásobný. Poradíte mi prosím, v čem je tak zásadní rozdíl?

Dále moc prosím o radu s montáží. Mým cílem je astrofotografie, ale vzhledem k znečištění v místě bydliště budu muset cestovat, proto se trochu bojím mobility EQ-6.

Bude mi stačit EQ-5 v konfiguraci jeden z výše uvedených tubusů, pointační SW Equinox 80, tělo zrcadlovky a nějaký autoguide ccd ?

Co se týče CCD, existuje i varianta CCD chipů, které by měly vysoké rozlišení, filtr na H-alfa a nahradili by mi zrcadlovku?

Předem díky všem zkušenějším za komentář!
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Nejsem fotograf, ale mohu ti říct jediné - na foto s EQ 5 a tím ohniskem jak u jednoho, tak u druhého přístroje nebude stačit (pokud budeš chtít delší expozice), na planety a Měsíc to je pohoda, viz. moje sestava ;). Takže stoprocentně na montáži neušetříš a minimum eq 6 a i tam to bude dost o tom to ukočírovat. Chce to zkušenosti...

To tedy jestli chceš to co chceš. Ať se radši ještě vyjádří MMys, ten ten Visac (?) teda ten doufám chceš má a řekne ti mnohem více.
Lectorem iustus...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ani jeden z těch dalekohledů není použitelný na EQ5 na astrofoto toho typu, co píšeš. Maka z toho vylučuje dlouhé ohnisko a nízká světelnost.

VC200L by byl použitelný spíše s CCD kamerou, ale nějakou s velkými pixely. A ta bude velmi, velmi drahá. Sám mám tento přístroj spíš jako doplněk, na drobné objekty, když je vyjímečně dobrý seeing. EQ6 je pro precizní fotky s ním tak na hraně, nesmí moc foukat.

EQ5-ka by pro něj + pointér vyhověla tak tak leda v proti větru chráněné kopuli. A i tam si myslím, že by to bylo úplně na hraně.

Dotaz na CCD kameru nějak nechápu. Kamer jsou spousty, s rozlišením vyšším i nižším než má DSLR, s různou velikostí pixelů.
Filtry nejsou otázka CCD kamer, kamera je buď bez filtrů, a přidělává se k ní filtrové kolo, nebo existují přímo kamery s integrovaným filtrovým kolem, a filtry si tam dáš dle své potřeby. Včetně zmiňovaného filtru H-alfa.  
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

rudi22: jestli chces zacit s astrofotografii, neni nic jednodussiho nez pouzit zrcadlovku (pokud ji jiz mas) a nejaky tele (ci netele) objektiv posazeny na paralakticke montazi. Je treba ziskavat zkusenosti a lepe poznat sve potreby a touhy :-)
----------
edit: abych nebyl uplne OT, tak zminovane dlouhoohniskove dalekohledy se opravdu hodi na Mesic ci planety + kamerku s malym citlivym CCD cipem :-)
rudi22

Příspěvek od rudi22 »

Děkuji Vám za názory.

Takže pokud to správně chápu, EQ-6 je nutnost? A jak je to mobilní? Dá se s tím v jednom člověku přemisťovat?

Já myslel tu EQ-5 velký tubus na jednu stranu a ten pointační na druhou, jako proti závaží, stativ pak ještě nějak zatížit. To by nefungovalo?

Chci se dívat, ale v budoucnu i fotit, takže si chci rovnou koupit vybavení v konfiguraci, která mi bude vyhovovat do budoucna. Samozřejmě bych fotil i refraktorem a reflektor měl jako pointační. Zrcadlovku mám, tak ta by mi zatím stačila, ale autoguide budu potřebovat stejně.

V těch CCD se vůbec nevyznám, proto byl můj dotaz asi nesrozumitelný. Líbilo by se mi, kdybych mohl oblohu sledovat i přes PC, možná někdy sledovat posun spektra proměnných hvězd, ale hlavně fotit. Chtěl bych dosahovat kvalitních fotek, proto bych chtěl svoji stávající zrcadlovku modifikovat a koupit si novou pro běžné použití. Tak mě napadlo, jestli by nebylo lepší koupit rovnou speciální CCD a ten používat místo DSLR. Pokud je ale jeho cena tak vysoká...

Co ten QHY8 ?
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ta QHY8 je moc fajn, na hezke, barevne astro obrazky. Jen to "zere" az 5 Ah "elektřtiny", coz neni uplne malo. Takze s sebou musis vlacet poradnou zasobarnu (takova autobaterie je dalsich treba 23kg). Nehledne na foceni refraktorem, kde je vhodne mit s sebou i vyhrivani objektivu proste je toho tuna, co potrebujes.

Proto si myslim, ze staci zacit zrcadlovkou co mas + nejaky i kratkoohniskovy objektiv. Tam pointaci nepotrebujes. Takze staci to dat na montaz Vzhledem k pocasi je ted tezke ziskavat praxi a ucit se v terenu, ale ver tomu, ze po kazdem foceni venku zjistis mnoho veci a skutecnosti, ktere tu teoreticky proste nikde neziskas. Praxe je nutnost. Projdi si web stranky astrofotografu, ktere najdes napr. zde: http://astrofotky.cz/index_links.php
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

CCD kamera je TA, ne TEN :)

EQ6 není nutnost, ale pro menší dalekohled. Pro to co jsi uvažoval (VC200L) ano. Minimálně. Takovýmto ohniskem doporučuji rozhodně nezačínat. Drž se do metru, spíš o dost méně.

Umístění pointéru na druhou stranu DE osy nedoporučuji.

1) U některých montáží se na druhé straně neotáčí
2) V naprosté většině případů je tuhost spojení nedostatečná. Tam se dá uchytit akorát tak foťák s širším objektivem.

QHY8 má spotřebu kolem 3.5A, navíc na zdroji lze nastavit napětí pro chlazení, není třeba to hnát naplno. K tomu ale tak 2A odběr montáže EQ6, a nějaký ten 1A na vyhřívání, pokud je rosa.

Dá se to zvládnout z autoakumulátoru, ale chce to čas od času nastartovat. Druhý akumulátor s možností dobíjení při nastartování je lepší řešení. Někdy je při startování pokles napětí takový, že to montáž a kamera "nepřežijí" zresetují se a vše nastavuješ znova.

"Dívat" se dá jakoukoli CCD kamerou. Stejně k ní potřebuješ notebook. Na režim "dívání" se stačí nastavit krátké expozice a hodně vytáhnout zisk nebo stretchnout histogram.

Montáž s CCD kamerou a CCD autoguiderm + notebookem vypadá jako elektrárna Všude samé kabely, krabičky... Chce to mít zmáknuté, zpočátku to byl permanentní boj s technikou a to jsem měl předtím zkušenost s DSLR. Nejlepší je začít první pokusy na zahradě/balkoně, i když je obloha mizerná, a terve se zmáknutou sestavou vyrazit do terénu. Jinak to taky může dopadnout na několikahodinový či celonoční výlet, ze kterého nepřivezeš nic. I to jsem zažil.

Je to na tobě, QHY8 je celkem šikovná kamera. Nic většího než 150mm nebo krátký (f/4) 200mm newton na EQ6 bych pro začátek nepořizoval. Naopak, nějaký menší 80-100mm refraktor s korektorem bude jenom plus.
Raf

Příspěvek od Raf »

Jak to tak čtu, od doby, kdy jsme fotili na kinofilm a točili ručně jednou za sekundu kličkou na šneku se toho hodně změnilo :o. Žádné káble, zrcadlovka našroubovaná přes závit na výtah a šlo to taky... Ale ještě by mě zajímalo, jestli polovidlicová montáž stačí na focení planet. Stejně se asi na nějaké DSO se světelností 1:10 moc nechytám.
Lepší koukat do okuláru, než na TV, SCT 8"
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Taky jsem fotil na film a pointoval ručně. Jenom šnekem točil motorek a dráty tam skoro nebyly... Holt, doba se mění.

Jinak ta polovidlice na planety určitě stačit bude.
rudi22

Příspěvek od rudi22 »

Díky za tipy, s CCD chipem asi opravdu počkám a budu zatím řádit se svou nemodifikovanou S2 Pro.

No ale co ten dalekohled? Já se samozřejmě chci i dívat, a určitě nechci kupovat něco, co mě za půl roku omrzí a budu si kupovat něco lepšího.

Rád bych zvolil osvědčenou konfiguraci, se kterou budu mít super zážitek z pozorování a zároveň to bude konfigurace vhodná pro astrofotoografii, až si dokoupím všechny potřebné serepetičky.

Takže bych se zeptal jinak, co byste mi prosím doporučili do ceny 100tis? Montáž / tubus?

Opět předem děkuji za odezvu, je to pro mě k nezaplacení.
Odpovědět