Meade ETX 70AT s Autostarem-ano,4i ne?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Podle mě je to pořád malý. Pod 150mm bych rozhodně nešel. Za ty peníze, co na to máš, se dá pořídit lepší.

Třeba:

TSC/SKY NWT 6" 150/750mm EQ-3 11.490 Kč Newton 150/750, f/5, německá rovníková montáž EQ-3-2, hledáček 6x30, okuláry 20 a 10mm.

Nebo:

TSC/SKY MAKSUTOV 127/1500 OTA 13.180 Kč
SCT Maksutov-Cassegrain 127/1500mm, f/12, hledáček Star Pointer, zenitový hranol, okulár 1.25".

Obojí od p. Zahajského (www.celestron.cz)

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Fordon

Příspěvek od Fordon »

No vzhledem k tomu, že Meade na ETX70 je tak akorát ta nálepka a zbytek je výráběn firmou Bresser a o Bresser jenom špatně doufám, že od ETX70 jsi byl už dost odrazen. Já mám dalekohled ETX a mám i autostar jenže to skoro nepoužívám, je mi 16 takže jsem odkázan na dopravu rodičů a jelikož se nikdo netváří, že by někam vyjel... pozoruji z Brna z okna našeho bytu, a zorné pole okna je na zaměření málo a je to i zbytečné, protože z Brna se dají sledovat jen ty nejjasnější věci... Jediné co ti o funkcích ETX můžu říct je, že přinejmenším udržování objektů v zorném poly je super.

Ps: Doufám, že v osmnácti dostanu auto a, každý večer odfrčím někam hodně HODNĚ daleko od Brna... (Ale to už je trochu od tématu co?...)
MP

Příspěvek od MP »

Patriot napsal: Konusmotor 90:
Je to vhodná volba(průměr,značka)?
Je to myslim puvodem od Synty, SkyWatcher 90 EQ. Najdes to pod ruznymi znackami, lisi se jen barvou a vybavenim. Ta montaz je patrne EQ2, coz sotva staci na takovy maly dalekohled, ve vetru a pri ostreni se asi bude trochu chvet. Pohon polarni osy se k ni da dokoupit, pokud uz je v zakladni vybave, je to vyhoda a cena pak celkem odpovida.

Tolik k dalekohledu. Jak Ti bude vyhovovat, to zalezi na tom, k cemu ho chces pouzivat. 90mm achromat s f/10 bude dobry na planety, Mesic a Slunce ( s filtrem ). Jasnejsi deep-sky objekty v nem uvidis take, ale pri prumeru 90mm nemuzes cekat zazraky ( pochyta to 1.65x vice svetla, nez ten 70mm ). Uvidis hvezdy tak do mag.12.

Abych rovnou uvedl mozne alternativy v dane cenove hladine :

Pokud chces lepe videt deep-sky objekty a zustat u rovnikove montaze, muzes si na ni poridit zrcadlovy dalekohled, s ohledem na cenu urcite Newton. Za necelych 12000 dostanes napr. SkyWatcher 150 EQ na montazi EQ3-2, ktera je stabilnejsi, nez ta EQ2. Pohon polarni osy ovsem neni v cene a stoji necele 4000 - muzes jej ale dokoupit kdykoliv. Uvidis minimalne o jednu hvezdnou velikost dale, nez s tim 90mm.

Pokud to s deep-sky myslis vazne, tak to chce prumer aspon 200mm ( uz vidim, jak vzapeti nekdo napise, ze je to porad malo ). Nejlevneji vyjde Newton na Dobsonove ( azimutalni ) montazi, samozrejme bez jakychkoliv pohonu. Navic je to skladne a rychle pripravene k pozorovani.

Take zalezi na tom, odkud chces pozorovat, pokud to bude dale od domova, tak jestli tam budes dalekohled dopravovat autem, nebo pesky atd. Podle toho je treba hledet na rozmery a vahu vetsich dalekohledu. U toho Konusmotoru ale takove problemy nehrozi :)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MP

Příspěvek od MP »

MMys napsal: SCT Maksutov-Cassegrain 127/1500mm, f/12, hledáček Star Pointer, zenitový hranol, okulár 1.25".
Promin, ale kdyz je to Maksutov, tak to neni SCT :)
Jinak je vyborny na planety ( mam ho doma ), ale na deep-sky bych sel do vetsich prumeru ...

A za ty penize je jen OTA, bez montaze - Mak je prece jen o dost drazsi, nez stejne velky Newton.

MMys
Kontaktovat uživatele:

Re: Meade ETX 70AT s Autostarem-ano,4i ne?

Příspěvek od MMys »

Promin, ale kdyz je to Maksutov, tak to neni SCT  :)
Jinak je vyborny na planety ( mam ho doma ), ale na deep-sky bych sel do vetsich prumeru ...

A za ty penize je jen OTA, bez montaze - Mak je prece jen  o dost drazsi, nez stejne velky Newton.
Já vím, ale může si to hodit na stativ, je to docela lehký, když jsem to tam tenkrát držel v ruce. Mimochodem, kolik váží ???

A za SCT nadávej p. Zahjskému :-) Já to zkopíroval jak to leželo, a moc podrobně nečetl, jinak bych takovou kravinu samozřejmě nenapsal.

Jasně že by měl jít do větších průměrů. Ale když má těch peněz omezeně, tak přeci jen ten MAK bude kreslit sakra líp než ten achromát od Konusu (respektive kohokoli jiného, stejně to je furt jeden a ten samý). V jeho případě teda spíš ten N150, teda pokud to může vozit ven z města. Pokud ne, tak je to stejně skoro nanic...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

Příspěvek od MP »

MMys napsal:

Já vím, ale může si to hodit na stativ, je to docela lehký, když jsem to tam tenkrát držel v ruce. Mimochodem, kolik váží ???

Asi tak 4 kila, presne jsem ho nevazil. EQ3 by ho unesla. Ale stativ by to chtelo poradny - takove ty bezne levne fotograficke by se pod tim klepaly.

Zalezi na tom, co chce hlavne pozorovat. Tahle hracka je skutecne predevsim na planety - snese velke zvetseni, kresli ostre a ma slusny kontrast. Ale na deep-sky to pri 127mm a f/12 moc neni. A na ta velka zvetseni to chce dobry stativ s jemnymi posuvy - takze to uz rovnou nejakou lehci montaz.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

MP napsal: ...Ale na deep-sky to pri 127mm a f/12 moc neni...Teda nechcem rýpať, ale nepísal tu niekto, že svetelnosť nie je dôležitá?? A priemer 127mm je porovnateľný so Somet Monarom a tým je vidieť veľa vecí.

;D

Tak sú svetelné ďalekohľady vhodné na pozorovanie Deep-Sky a málo svetelné nie sú, alebo je to jedno. ??? :-/
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ale vzdyt to MP vysvetloval - problem s tim MAKem je ten, ze aby objekt vypadal stejne, jako ve 127mm treba f/5, je treba dlouhoohniskovy okular. A s nim MAK proste nevykresli poradne cele pole... Jinak ten diskutovany fakt samozrejme plati :-)
MP

Příspěvek od MP »

FunTomas napsal:
Tak sú svetelné ďalekohľady vhodné na pozorovanie Deep-Sky a málo svetelné nie sú, alebo je to jedno. ??? :-/Martin to uz napsal za mne. Ja jsem hlavne "zkazeny" tim svym 200mm Newtonem s f/4 a s komakorektorem, ktery mi toho na rozlehlejsich mlhovinach a galaxiich ukaze mnohem vic, nejen kvuli vetsimu prumeru, ale prave i kvuli velkemu zornemu poli. Je fakt, ze zadny 50mm okular jsem s tim Makem nezkousel, ale na digitalnich fotkach v primarnim ohnisku je videt, ze uz nejakych 20 minut od stredu pole to neni tak dokonale, jako v ose. Je to zkratka vhodne na zvetseni tak od 70x do 200x, zatimco ten Newton je vyborny i pri 30x a pri 200x uz je zase zatracene narocny na kolimaci a na planetach je znat horsi kontrast.. Kazda konstrukce je holt vhodna na neco, univerzalni dalekohled v teto cenove relaci nesezenes.

Takze znovu, pro Patriota : Zalezi na tom, co chces hlavne pozorovat. Jestli budes davat prednost velkemu zvetseni na planety a jine male jasne objekty ( pak si kup toho Maka, nebo nejaky achromaticky refraktor tak s f/10 ), nebo velkemu zornemu poli a zachyceni slabsich objektu ( pak si kup Newtona, velky Mak nebo refraktor by byl moc drahy ).
Pagi

Příspěvek od Pagi »

Hledám lehkou levnou montáž na cesty, třeba i do letadla. Aby se na tom dalo fotit třeba jen s foťákem a nějakým základním objektivem. Jde toto s přimhouřeným okem použít ? Třeba přidělat foták na ten dalekohled, nebo ho odmontovat a přikutit tam místo toho držík na foták ?
díky
Oly OM-D E-M1 mark ii, Nikon Prostaff 3s,
MMys
Kontaktovat uživatele:

Re: Meade ETX 70AT s Autostarem-ano,4i ne?

Příspěvek od MMys »

Těžko říct, každopádně je nutný EQ klín, jinak tam bude stáčení pole. Akorát se to bude blbě ustavovat. A otázkou je i průběh periodické chyby.
Pagi

Příspěvek od Pagi »

Není to EQ montáž ale AZ ? Nebo k čemu ten klín?
Viděl jsem pár fotek i přímo zkrz ten 70mm dalekohled, měl jsem na to, že to má plně funkční pohon - sledování rotace. Díky
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

To sice má, takže objekt to na obloze sleduje, ale protože to je azimutální montáž, tak dochází ke stáčení - rotaci pole. Je to obdobné, jako když se díváš očima na vycházející a zapadající čtvrť Měsíce- Z tvého pohledu ( = "azimutálně montovaného člověka") se za tu dobu Měsíc otočí "vzhůru nohama "
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pagi

Příspěvek od Pagi »

JJ psal jsem to tak, že nepoznám pohledem, jestli je to AZ (ikdyž už asi jo...) Tak leda EQ-1 píšou na foru, že vydrží na krátké ohnisko 1min a víc. Ikdyž už je dost těžká, nebo se na to vykašlat že :)
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

EQ1 že je těžká ? Vždyť na tom nic není. Pak už leda ubastlit z prkének pantový stolek, nebo zainvestovat do Astrotrac, Vixen Polarie nebo podobných udělátek.

Odpovědět