Meade ETX 70AT s Autostarem-ano,4i ne?
Dobrý den,v současnosti uvažuji o nákupu dalekohledu.Velmi mne upoutala nabídka dalekohledu Meade ETX-70 AT s Autostarem.Co na něho říkate?uspokojí začátečníka?Máte s ním případně někdo zkušenosti?Díky za vaše rady.
Patriot
Výhoda-autostar-pro začátečníka jistě super věc
Nevýhoda-malý průměr objektivu, za rok ti dalekohled nebude stačit, stejně tak jeho užitečné zvětšení.myslím že ETX 90 a výš by měl smysl.
Nevýhoda-malý průměr objektivu, za rok ti dalekohled nebude stačit, stejně tak jeho užitečné zvětšení.myslím že ETX 90 a výš by měl smysl.
70mm by byl výborný triedr, pro dalekohled je to málo, záleží na finnačních možnostech, možná též univerzálnosti pokud začínáš a nevíš jak to dopadne, jako minimum bych viděl buď vetší triedr a pokud chceš dalekohled volil bych buď newtona tak 150 mm, nebo refraktor cca 100 mm, nejlépe na paralakt. montáži, ale to není nutné, stačil by i pevný! stativ, třeba od teodolitu. Autostar je sice dobrá věc, ale pro začátek by snad stačila nějaká mapa a naučit se polohy jasnějších objektů. Opět pro začátek bych volil spíše světelnější optiku, je podle mě univerzálnější , má zpravidla větší zorné pole a tedy se objekty lépe hledají a bývá i lépe přenosná. Pokud bys nechtěl přímo astronomický dalekohled mohl by být zajímavý i monokulár Yukon 25 až 100x100, prodává se v Annonci okolo 7000 kč, nový 10000 kč a je vhodný bez dalšího příslušenství i pro pozemní pozorování. Přečti si pozorně rubriku technika tam je vše několikrát podrobně rozebráno, nebo navštiv některáho prodejce pokud máš blízko do Prahy a poraď se s nimi.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Měl jsem ETX90 jako totální začátečník a byla to dobrá volba. Je nenáročný na údržbu, nic se nekolimuje, je skladný, takže jsem s ním jezdil skoro všude, Autostar ti pomůže překonat těžkosti s vyhledáváním objektů, ustavováním montáže atd.
Byl výborný na planety. Horší to bylo s deep-sky (f/13), ale pro začátek to ani nevadí. Fotky planet a velmi jasných objektů jo, ale nic jiného (alespoň ne s tím jednoduchým hliníkovým stativem).
Rozdíl mezi ETX70 a ETX90 je velký, doporučuju ETX90. Pokud máš možnost koupit mimo ČR a nechat někým při cestě dovézt, velmi ušetříš, pak můžeš klidně uvažovat o ETX105.... Pro ilustraci ceny za kompletní sestavy včetně toho lepšího stativu (krom ETX70):
ETX70......$300
ETX90......$595
ETX105....$795
ETX125....$1090
Byl výborný na planety. Horší to bylo s deep-sky (f/13), ale pro začátek to ani nevadí. Fotky planet a velmi jasných objektů jo, ale nic jiného (alespoň ne s tím jednoduchým hliníkovým stativem).
Rozdíl mezi ETX70 a ETX90 je velký, doporučuju ETX90. Pokud máš možnost koupit mimo ČR a nechat někým při cestě dovézt, velmi ušetříš, pak můžeš klidně uvažovat o ETX105.... Pro ilustraci ceny za kompletní sestavy včetně toho lepšího stativu (krom ETX70):
ETX70......$300
ETX90......$595
ETX105....$795
ETX125....$1090
- Jan_Babovec
Mně se zdá zbytečné kupovat si drahý(ale malý) dalekohled s autostarem.A navíc tím,že to za vás najde program ztrácíte část dojmů z toho,že jste ten objekt našli sami. :hi:
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
to VLA : "pro začátek bych volil spíše světelnější optiku, je podle mě univerzálnější , má zpravidla větší zorné pole a tedy se objekty lépe hledají a bývá i lépe přenosná"
řekl bych že ETX 70AT má vynikající světelnost F5,
myšlíš asi - dat přednost většímu průměru se světelnosti do F8.
někde jsem četl americkou recenzy na něj a vysledek
byl slušný, provedeni optiky a autostaru na slušné
urovni, dokonce poměr cena a vykon měl nejlepší
z ETXu, bohužel nevím kde to bylo.
Spíše by mne zajimalo zda by se dalo po nějaké době až mu přestane stačít průměr 70mm přemontovat optiku za větší, třeba zmiňovaný Yukon
100mm, a vlasně využít jen mechaniku (pod 10000 asi navadění s autostarem nikde neseženeš)
Co myslíte utahl by autostar o něco větší zatížení a zvětšení?
Pokud si jej opravdu koupiš, vem si rovnou k němu original 3x barlow (myslím že za 1500kč) (2x by bylo na planety málo).
řekl bych že ETX 70AT má vynikající světelnost F5,
myšlíš asi - dat přednost většímu průměru se světelnosti do F8.
někde jsem četl americkou recenzy na něj a vysledek
byl slušný, provedeni optiky a autostaru na slušné
urovni, dokonce poměr cena a vykon měl nejlepší
z ETXu, bohužel nevím kde to bylo.
Spíše by mne zajimalo zda by se dalo po nějaké době až mu přestane stačít průměr 70mm přemontovat optiku za větší, třeba zmiňovaný Yukon
100mm, a vlasně využít jen mechaniku (pod 10000 asi navadění s autostarem nikde neseženeš)
Co myslíte utahl by autostar o něco větší zatížení a zvětšení?
Pokud si jej opravdu koupiš, vem si rovnou k němu original 3x barlow (myslím že za 1500kč) (2x by bylo na planety málo).
Na Autostaru mě především fascinuje automatické vyhledání objektů.Jak vysoká je přesnost navádění?Mimochodem,díval jsem se na americké internetové servery s dalekohledy:Meade EXT 70 AT-210 dolarů,ovšem kde je doprava,clo,DPH,a především je zde podle mne problematický servis-reklamace přes oceán nebude asi snadná.
Patriot
Presnost navadeni je vysoka, kdyz tu hracku spravne ( v podstate automaticky ) ustavis. Otazka je, co v tom 70mm kukatku uvidis. Neni lepsi pro zacatek nejaky Newton, se kterym spoustu objektu najdes i sam, bez pocitace ( za ty penize by byl tak 150mm ) ? 70mm dalekohled je na hrani prima, ale da se koupit v hypermarketu tak za 3000,- ( bez Autostaru, samozrejme ) ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Da se rict, ze v tom kukatku uvidis jen ty objekty, ktere bys normalne nasel i bez autostaru. Zadne slabe deep-sky objekty, na ktere by mel snad autostar smysl, nehrozi. A ty nejjasnejsi budou stejne vetsinou jen smohy. Kup si do zacatku za ty penize tak 150-200mm Newtona, to ti tady bude radit skoro kazdy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Taky se přidám. ETX 70 je opravdu hračka - takový lepší hledáček. Autostarem nemá smysl vyhledávat objekty, protože to co uvidíš v tomhle dalekohledu, najdeš okem rychleji. Jinak převody jsou z velké většiny v umělé hmotě, takže to je vlastně takové spotřební zboží. Za ty peníze si koupíš pěkného Dobsona, který Ti přinese mnohem víc radosti a užitku. :hi:
Co říkate na Messierovy objekty?Budou v tomto dalekohledu dobře viditelné?
Děkuji za odpovědi.
Děkuji za odpovědi.
Patriot
Patriot napsal: Co říkate na Messierovy objekty?Budou v tomto dalekohledu dobře viditelné?
Cemu rikas dobre viditelne ? Budou videt asi jako slusnym triedrem. To znamena, ze ty slabsi neuvidis vubec, z nejjasnejsich mlhovin uvidis centralni cast bez nejake struktury, planetarky a kulovky jako mlhave tecky. Pri vyssim zvetseni bude vetsina objektu prilis tmavych, aby na nich bylo videt neco vic, nez v tom triedru ( snad ty kulovky by se daly i zvetsit ).
Cemu rikas dobre viditelne ? Budou videt asi jako slusnym triedrem. To znamena, ze ty slabsi neuvidis vubec, z nejjasnejsich mlhovin uvidis centralni cast bez nejake struktury, planetarky a kulovky jako mlhave tecky. Pri vyssim zvetseni bude vetsina objektu prilis tmavych, aby na nich bylo videt neco vic, nez v tom triedru ( snad ty kulovky by se daly i zvetsit ).
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Prostě nám věř, je to opravdu málo. Většina z nás si to už vyzkoušela v praxi. Na prakticky stejné podívání si fakt můžeš koupit triedr 10-20x50 a ty objekty, co uvidíš, najdeš i bez autostaru. Pokud ti jde i o deep-sky objekty, tak si kup alespoň 20cm newtona. K tomu budeš potřebovat asi i nějaké filtry, pokud nemáš zrovna štěstí na hodně tmavou oblohu. A sám časem uvidíš, že ani "dvacítka" není ještě to pravé ořechové.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
A co planety?Je dobrý alespon na planety?Diky za odpovedi
Patriot