MilAN píše: ↑30. 05. 2024, 11:42
Tady mi připadá, že se zažíná právě s druhé strany. Nevím proč, nevím co a vy poraďte, co si mám koupit.To přeci nemůže dopadnout dobře.
Presne tak.
Na začiatok by som opytovateľke radil rozložiť úlohu "chcem robiť astrofotografiu" na menšie časti, uvedomiť si, že prehrýzť sa ňou bude trvať cca. rok-dva (pokiaľ ste naozaj odhodlaná) a bude sa treba učiť za pochodu. To znamená, úloha sa bude vyvíjať a s tým i nároky na vybavenie.
Určite nejde odpichnúť sa od "chcem fotiť DSO a krajiny" a čakať, že sa to vybaví jedným nákupom; kde je navyše cieľ všetko optimalizovať.
Rozhodne nejde čakať, že do mesiaca z toho budú kvalitné fotky vhodné do súťaží.
Pokiaľ chceme úlohu rozložiť na menšie, niečo sa naučiť a vychádzame z toho, že cieľom je fotiť aj krajinu, nezačínal by som Newtonom, ale zrkadlovkou so svetelným objektívom s kratším ohniskom (povedzme 24mm f/1,4), ktoré poslúži na naučenie sa toho, ako sa točí obloha, ako sa tento pohyb kompenzuje, ako sa voči pohybu oblohy volí expozičná doba, aké máme miestne svetelné znečistenie, ako sa skladajú a upravujú fotografie, čo so stopami satelitov a lietadiel, aké sú optické vady systému, prípadne ako sa prejavuje periodická chyba montáže, a tak ďalej a podobne.
Zrkadlovka na začiatok postačí nemodifikovaná.
Pokiaľ k tomu chceme optimalizovať zostavu, začal by som montážou HEQ-5 (cca. 32 tis. Kč nová), ktorá už môže vydržať veľmi dlho a časom sa na ňu dá dať i ďalekohľad. Ako klasická ekvatoriálna montáž nemeckého typu však HEQ-5 váži cca. 10 kg hlava + 5kg závažie (pre zrkadlovku bude treba dokúpiť ľahšie závažie) + statív. Na každodenné nosenie von to nie je, a tak by som sa v prípade, že sa budú robiť výjazdy, poohliadol po ľahšej alternatíve, napr. SkyWatcher StarAdventurer GTi (17 tis. Kč; nie klasický StarAdventurer), ktorá už má GoTo a v budúcnosti sa na nej bude dať fotiť i s menším refraktorom a pointáciou.
Až sa zvládne krajinárska astrofotografia s Mliečnou cestou, šiel by som do dlhšieho ohniska (135mm) a potom do kratšieho refraktoru (250-500mm). Fotenie DSO je už ale iná disciplína ako fotenie Mliečnej dráhy.
Prajem Vám veľa zdaru s výberom vhodného vybavenia a dúfam, že časom z Vašej tvorby niečo uvidíme i tu na fóre.