Komplet výbava pro foceni DSO

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Tharos

Re: Komplet výbava pro foceni DSO

Příspěvek od Tharos »

pobrezi_kocoviny píše: 30. 05. 2024, 12:17 Ještě rozmyslet jestli rovnou nechat modifikovat nebo nejdřív zkusit bez a muže se jít na to :)
Technicky vzato je možné fotit astro i nemodifikovaným foťákem s uspokojivým výsledkem, jen je tu přítomnost filtrů nutné vykompenzovat délkou expozice. Říká se, že ta pak musí být zhruba třikrát taková. Nicméně není to tak, že by na kýžené vlnové délky ta nemodifikovaná těla nebyla vůbec citlivá, jen méně (výrazně). Můj snímek výše vznikl nemodifikovaným foťákem a Severní Amerika, mlhovina emitující dominantně v Ha, tam docela hezky je.

Takže lze rozhodně začít i s nemodifikovaným tělem… 🙂
Naposledy upravil(a) Tharos dne 30. 05. 2024, 12:47, celkem upraveno 1 x.
stmare
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Lze modifikovat foťák později, pokud tam bude chybět na fotkách červená h alfa. Ale ono i tak tam nějaká červená bude.
Asi nebude pak možno fotit ve dne, ledaže by byla požadována zvláštní zasněná atmosféra. ;)
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

biker.fm píše: 29. 05. 2024, 15:23 Pokud nejsou zadne zkusenosti s focenim DSO, zadna praxe a znalosti ohledne newtonu, pointace je nejspis slovo nezname nez zname ... Zde by jsem pro zacatecnika spise doporucil StarAdventurer + modifikovamy Canon + objektiv 135mm (mlhoviny, nektere galaxie) a pak jeste treba neco kolem 30-50mm (mlecna draha a krajinky taky ok).

Hypergraf by jsem zde nedoporucoval, hodne lidi ma problem dobre zkolimovat F4. F2.8, to uz chce jiste zkusenosti a vedet co muzu a nemuzu od takoveho dalekohledu ocekavat.

Mam ovsem pocit ze uz je "rozhodnuto" co bude koupeno ;-)
@pobrezi_kocoviny: To jsem doporucoval hned na zacatku. Je zde pokryty pozadavek jak na DSO, tak i na krajinu.

A co zajit na nejaky sraz a ziskat aspon zakladni znalosti ? Tohle je k nezaplaceni a hodne to pomuze.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Vypadá to že tazatelka je z Hradce Králové nebo jeho okolí
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

MilAN píše: 30. 05. 2024, 11:42 Tady mi připadá, že se zažíná právě s druhé strany. Nevím proč, nevím co a vy poraďte, co si mám koupit.To přeci nemůže dopadnout dobře.
Presne tak.

Na začiatok by som opytovateľke radil rozložiť úlohu "chcem robiť astrofotografiu" na menšie časti, uvedomiť si, že prehrýzť sa ňou bude trvať cca. rok-dva (pokiaľ ste naozaj odhodlaná) a bude sa treba učiť za pochodu. To znamená, úloha sa bude vyvíjať a s tým i nároky na vybavenie.

Určite nejde odpichnúť sa od "chcem fotiť DSO a krajiny" a čakať, že sa to vybaví jedným nákupom; kde je navyše cieľ všetko optimalizovať.
Rozhodne nejde čakať, že do mesiaca z toho budú kvalitné fotky vhodné do súťaží.

Pokiaľ chceme úlohu rozložiť na menšie, niečo sa naučiť a vychádzame z toho, že cieľom je fotiť aj krajinu, nezačínal by som Newtonom, ale zrkadlovkou so svetelným objektívom s kratším ohniskom (povedzme 24mm f/1,4), ktoré poslúži na naučenie sa toho, ako sa točí obloha, ako sa tento pohyb kompenzuje, ako sa voči pohybu oblohy volí expozičná doba, aké máme miestne svetelné znečistenie, ako sa skladajú a upravujú fotografie, čo so stopami satelitov a lietadiel, aké sú optické vady systému, prípadne ako sa prejavuje periodická chyba montáže, a tak ďalej a podobne.

Zrkadlovka na začiatok postačí nemodifikovaná.

Pokiaľ k tomu chceme optimalizovať zostavu, začal by som montážou HEQ-5 (cca. 32 tis. Kč nová), ktorá už môže vydržať veľmi dlho a časom sa na ňu dá dať i ďalekohľad. Ako klasická ekvatoriálna montáž nemeckého typu však HEQ-5 váži cca. 10 kg hlava + 5kg závažie (pre zrkadlovku bude treba dokúpiť ľahšie závažie) + statív. Na každodenné nosenie von to nie je, a tak by som sa v prípade, že sa budú robiť výjazdy, poohliadol po ľahšej alternatíve, napr. SkyWatcher StarAdventurer GTi (17 tis. Kč; nie klasický StarAdventurer), ktorá už má GoTo a v budúcnosti sa na nej bude dať fotiť i s menším refraktorom a pointáciou.

Až sa zvládne krajinárska astrofotografia s Mliečnou cestou, šiel by som do dlhšieho ohniska (135mm) a potom do kratšieho refraktoru (250-500mm). Fotenie DSO je už ale iná disciplína ako fotenie Mliečnej dráhy.

Prajem Vám veľa zdaru s výberom vhodného vybavenia a dúfam, že časom z Vašej tvorby niečo uvidíme i tu na fóre.
pobrezi_kocoviny

Příspěvek od pobrezi_kocoviny »

Tak jsem se rozhodla pro sky adventurer 2i, foťák mam s objektivem 24mm 1.4, a teď vybírám stativ :) díky za rady!!
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Velmi dobre rozhodnuti ;-) Stativ staci jakykoliv lepsi, neni treba se "honit" za nejakymi extra drahymi. Co by jsem se ale vyvaroval, tak nejakym tem Al hruzam za par drobnych.

pobrezi_kocoviny

OK, díky, takže není nutné kupovat stativ co mi eshop doporučuje k dané montáži?
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Nevim jaky stativ ti nabizi, tezko odpovedet.

pobrezi_kocoviny

http://www.supra-dalekohledy.cz/stativ- ... 62889.html

http://www.supra-dalekohledy.cz/stativ- ... 63299.html

U toho druhého vidím nosnost 3kg což tedy nevyhovuje, ale ten první mi upřímně přijde celkem drahy za stativ…ale nevim no.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Ja by jsem se rozhodl pro ten prvni z tech dvou.

juh

Příspěvek od juh »

OK, díky, takže není nutné kupovat stativ co mi eshop doporučuje k dané montáži?
Statív je potrebné kúpiť taký, aby spĺňal minimálne dve požiadavky:
  • mal minimálne takú nosnosť, aby uniesol paralaktickú montáž (Sky-Watcher Star Adventurer 2i) s fotoaparátom a objektívom (treba si spočítať, koľko to bude spolu vážiť)
  • mal statívovú základňu so šróbom so závitom UNC 3/8" (to je tá horná časť na obrázku červeno orámovaná), aby sa dala k statívu uchytiť paralaktická montáž (tá má v spodnej časti dieru so závitom UNC 3/8")
Nemusí to byť práve doporučený statív k montáži. Obidva by mali spĺňať vyššie uvedené požiadavky. Na výber je aj množstvo iných statívov. Záleží od toho, či sa bude používať len na astrofoto, alebo bude slúžiť aj na iný účel. Pretože existujú aj fotografické hlavy, video hlavy, panoramatické hlavy, ... ktoré majú rovnaký spôsob uchytenia k statívu a ak sa použije na statíve iná hlava, dá sa to potom použiť aj na bežné fotenie.
Přílohy
stativ_zakladna.jpg
stativ_zakladna.jpg (17.67 KiB) Zobrazeno 3013 x
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Prakticke zkusenosti:
- papirova nosnost stativu by mela byt idealne 2x vetsi nez kolik vazi fotosestava

Stativy mivaji ten "vetsi" sroub a pokud je mensi, vetsinou byva k nemu i redukce na ten vetsi. Az bude k dispozici doma ta montaz, vzit ji sebou do obchodu s fotopotrebami a prodavac uz bude vedet jaky stativ doporucit (co se tyce toho sroubu) a tu nosnost by taky mel umet doporucit.

Tharos

Příspěvek od Tharos »

Pokud ještě není vybráno, tak pro případnou inspiraci… Já mám pod StarAdventurer 2i následující fotostativ a rozumí si spolu výborně.

https://www.megapixel.cz/benro-mach3-tma28a
pobrezi_kocoviny

Tharos píše: 01. 06. 2024, 11:19 Pokud ještě není vybráno, tak pro případnou inspiraci… Já mám pod StarAdventurer 2i následující fotostativ a rozumí si spolu výborně.

https://www.megapixel.cz/benro-mach3-tma28a
Super, díky!!
Odpovědět