Meopta AD 800

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Artaban
Věk: 58

Re: Meopta AD 800

Příspěvek od Artaban »

Může se překročit zvětšení 2D, ale obraz bude špatný a tmavší. V podstatě to némá smysl, jen s kvalitním dalekohledem to někdy omezeně jde např při rozlišování dvojhvězd.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Kekel, ak si ten Saturn pozorval nikedy teraz nedávno, tak je celkom pochopiteľné, že si nemohol zaostriť: Planéta je nízko nad obzorom a seeing (chvenie vzduchu) je zlý. Skús Jupiter a Mars, tie sú vysoko, tam je lepšia šanca a pri zv. 80x na Jupiteri by si mal pekne vidieť oblačné pásy.

Skús si nájsť aj jasnejšie DSO - Velškú hmlovinu M42 v Oriónovi, otvorené hviezdokopy Plejády v Býkovi či Jasličky v Rakovi. A tiež Galaxiu M31 v Andorméde. Na tieto všetky použi malé zväčšenie. A prípadne daj vedieť ako to dopadlo :-)
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
kekel
Věk: 30

Příspěvek od kekel »

Super, děkuju za rady. Určitě dám vědět. Hned jak bude jasno jedu za tmou mimo město :D
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

S tím použitelným zvětšením je to složitější- osobně si myslím, že objektiv zvládne více, než 80 x, je to f 14 a při tak malém průměru budou vady docela malé. Ovšem ještě jsem se nedostal k tomu, abych to vyzkoušel. Hlavní zádrhel je v šachtě na okuláry, která má dnes málo využívaný průměr 1", takže tam nelze snadno použít jiné okuláry, které mám.

Černý tubus je rosnice/clona proti bočnímu světlu. Užitečný to doplněk.

"Kroužkem" netuším, co myslíte- mám ADčko (alespoň myslím) ve variantě s nejbohatším příslušenstvím (včetně projekčního nástavce na okulár pro pozorování Slunce) a "kroužek" tam není...

Filtry řešit netřeba, jak už naznačil kolega Artaban- patrně by neměl valný přínos.

DSO klidně můžete zkoušet, něco vidět bude. Nicméně já doporučím Měsíc, případně koupit kousek Baader Solar folie a zhotovit filtr pro pozorování Slunce, tam ADčko ukáže své přednosti. Planety také, pouze by možná stálo za to zkusit sehnat nějaký 1" okulár s kratším ohniskem (kolem 6 mm?), protože těch 80 x zvětšení je na planety docela málo. Prstence u Saturnu a hlavní dva pásy na Jupiteru vidět půjdou, ale to je asi vše. Na Mars už to bude slabé. Ale jak píšu- nezkoušel jsem. ADčko mi leží ve skříni a není čas se tomuto roztomilému kousku historie pořádně věnovat...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
kekel
Věk: 30

Příspěvek od kekel »

Děkuju za parádní odpověď. "Kroužkem" myslím takový plastový s osazením, které pasuje na konec tubusu. Možná to nebyl originální doplněk, táta dokázal slušně improvizovat :D Slunce já se hrozně bojím, od mala jsem slýchal že dalekohled a Slunce nejde dohromady :D Budu muset pořádně prohledat fórum a studovat. Ještě jednou děkuji všem za rady a postřehy.
Stanislavxyz

Omlouvám se za misinformaci- výtah není 1", ale 0,965"!

Netřeba se Slunce báti- stačí vhodný filtr na vstupu dalekohledu. Nejdostupnější a dobré řešení je již zmiňovaná folie od Baaderu viz: http://www.supra-dalekohledy.cz/filtr-b ... 50546.html Pozor, musí to být ta pro vizuální použití, ND 5,0! Vřele doporučuji do ní těch pár stokorun investovat, na Slunce bude tento přístroj parádní.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Celá léta jsem tím dalekohledem pozoroval. Neměl jsem tedy celý dalekohled, ale jenom objektiv a z něj postavený dalekohled, později binokulár ze dvou takových objektivů. Používal jsem k tomu okuláry s větším zvětšením a opticky, pokud to dovolily podmínky, to nebyl žádný problém. Objektiv má malou světelnost a velmi dobrou kvalitu a bez problému snesl zvětšení kolem 140x. Fakt ale je, že to původně zamýšlené 80 násobné zvětšení je dobře vymyšlené a člověk s tím vidí dost. Chce to samozřejmě zkušenost, protože teprve cvičené oko dokáže věci opravdu takzvaně vykoukat. Blbě je, že v tom originálním upínacím průměru se kratší ohniska okulárů prakticky nedají sehnat. Nejjednodušší je sehnat takové okuláry v průměru 24,5 mm a ten upínací kroužek si nechat vysoustružit o trochu menší. Na těchto okulárech jej většinou lze normálně odšroubovat a nahradit jiným, aniž by se tím jakkoli zasahovalo do optiky. Používal jsem tenkrát okuláry 4 mm a 6 mm. Ten první jen výjimečně, ten druhý dosti běžně.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Stanislavxyz

Achernar píše: 27. 01. 2025, 13:34 (...)

Nejjednodušší je sehnat takové okuláry v průměru 24,5 mm a ten upínací kroužek si nechat vysoustružit o trochu menší. Na těchto okulárech jej většinou lze normálně odšroubovat a nahradit jiným, aniž by se tím jakkoli zasahovalo do optiky.

(...)
Ano, to je cesta kterou bych jednou rád šel. Ale sehnat ochotného (a schopného) soustružníka je dnes také kumšt, a momentálně mě bohužel zaměstnávají zcela jiné záležitosti...
David1

Příspěvek od David1 »

ATC ma v ponuke 0,965" okuláre, aj 8mm a 5,5mm.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
Achernar

Příspěvek od Achernar »

No vida, to mě vůbec nenapadlo, to je pravda.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Stanislavxyz

Jsa uveden touto rozpravou do poněkud rozverné nálady, vylovil jsem včera po letech ADčko ze skříně a jal se pozorovat. Za soumraku jsem bez větších ambicí okouknul Venuši. Podle očekávání byla krásně vidět fáze, o nějakých detailech pochopitelně nemůže být řeč.

Kolem půl osmé jsem však nic netušíc zamířil tento roztomilý přístroj na Jupiter, který byl blízko kulminace. Ihned po vložení 10 mm okuláru mě upoutala černá skvrnka v SEB a absence jednoho měsíčku... O chvilku později se na okraji kotoučku začal objevovat drobný výstupek- měsíc Io (jak jsem si později dohledal, o přechodu jsem totiž neměl vůbec tušení) opouštěl disk planety poslušně následován svým stínem. Stín byl dobře viditelný až téměř ke kraji.

Cirka v deset jsem pak ještě zkusil Mars, který se tou dobou již také blížil nejvyšší poloze na své dráze. Však detailů nebylo mnoho. Polární čepička se dala spíše tušit, nežli vidět- jsem v tomto dosti kritický, takže detekci nepotvrdím. Zato se opakovaně zjevovala tmavší skvrna, snad opravdu albedový útvar? Místy se zdálo, že má i nějaký tvar, ale to opět raději nebudu tvrdit.

Podotknu snad ještě, že podmínky zdaleka nebyly optimální, seeing nebyl nic moc, a kvůli provizornímu umístění dalekohledu na pilíř mi vyšel okulár vysoko a nemohl jsem tedy sedět (pouze jsem se o stoličku opíral), což pozorování nikdy neprospěje.

Každopádně tento malý a vlastně i poměrně starý přístroj nepatří do starého železa a myslím, že kvalitnější okuláry by celé pozorování výrazně posunuly směrem k lepším výsledků. (Napadá mě třeba Baader Classic Ortho s modifikovaným barelem.)

Dnes jsem chtě zkusit Slunce s Baader folií, ale "díky" některým kolegům (a ukažme si na ně prstem: viewtopic.php?p=536161#p536161 a viewtopic.php?p=536166#p536166) se zdá, že místo teleskopu dnes budu spíše vytahovat deštník.

Davide, o těch okulárech od ATC vím, ale až na 20 mm Kelner bez uvedených AR vrstev nemají nic skladem. Ještě pár kousků mají sice v bazaru, ale ne moc vhodná ohniska a když si k navíc představím případnou komunikaci s p. H., jdu raději shánět soustružníka, aby mi zhotovil redukci (nový barel) na 10 mm BCO...
kamaka

Příspěvek od kamaka »

kekel píše: 27. 01. 2025, 11:57 Děkuju za parádní odpověď. "Kroužkem" myslím takový plastový s osazením, které pasuje na konec tubusu. Možná to nebyl originální doplněk, táta dokázal slušně improvizovat :D Slunce já se hrozně bojím, od mala jsem slýchal že dalekohled a Slunce nejde dohromady :D Budu muset pořádně prohledat fórum a studovat. Ještě jednou děkuji všem za rady a postřehy.
Ten tvůj "Kroužek" je vlastně záslepka, která se dává místo okuláru do výtahu, aby se neprášilo dovnitř na ten pentagonální hranol. Taky ještě mám ADéčko.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Myslim, ze tou 56tkou pujde na Jupiteru videt vic nez jen dva hlavni pasy a i na Marsu pujde neco vysilhat. Pred par dny sla jeste v 60mm vykoukat Ruda skvrna

Obrázek

a to uz ma Jupiter jen prumer 39". Pri opozici byl (a za rok zase bude) jeste o 20% vetsi, takze tahle kresba odpovida tomu, co by mohlo jit videt na Jupiteru kolem opozice pres ~50mm refraktor.

Mars uz jsem nejakou dobu malym refraktorem nepozoroval. Tohle slo videt pres 60mm kdyz mel jen 10"
Obrázek

a tohle, kdyz byl 2x vetsi
Obrázek

Pokud jde o 0.965" okulary, jestli mate zajem, tak mam mozna (pokud jsem je neprodal) jeste jeden 8mm ATC Erfle (a pravdepodobne jeste ne 20mm Kellner). Poslete mi SZ.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Achernar

Příspěvek od Achernar »

To určitě půjde. Tady je třeba pro ukázku jedno moje pozorování Marsu ještě menším dalekohledem, konkrétně refraktorem 50/540. https://www.rajce.idnes.cz/refraktorian ... 1310677371
kamaka

Příspěvek od kamaka »

Já bych chtěl jenom upřesnit. Výtah není 1" ba ani 0.965", nýbrž 0.925" !!! Ty dva "huygens" okuláry 20mm a 10mm, které se k tomu ADéčku dodávaly,
mají zakončení o průměru 23.2 mm. Takže okuláry pro 0.965" by do výtahu nepasovaly. Je ovšem pravda, že ATC oba typy okulárů nabízí a dají se na dotaz objednat.
Odpovědět