Smart 1 narazi do Mesice
Smart 1 narazi do Mesice
Este vediet ten cas :-/ Ale z tohto zablesku je jasne, ze to je zaznamenatelny ukaz, azda aj vizualne Neviete, kde asi mozno najst predpoved?
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Smart 1 narazi do Mesice
ceres napsal: Neviete, kde asi mozno najst predpoved?
Nejlépe na jednom z odkazu, ktere jsem uváděl dříve.
Kromě toho zřejmě koncem srpna budu mít možnost mluvit s Detlefem Koschnym, který je v tom zainteresovaný přímo u ESA a tak by mohly být i informace z pozadí.
V té době už bude SMART-1 také po většině korekcích dráhy a je šance, že se alespoň nějaké předpoklady (a tím i finální fáze) zpřesní.
Nejlépe na jednom z odkazu, ktere jsem uváděl dříve.
Kromě toho zřejmě koncem srpna budu mít možnost mluvit s Detlefem Koschnym, který je v tom zainteresovaný přímo u ESA a tak by mohly být i informace z pozadí.
V té době už bude SMART-1 také po většině korekcích dráhy a je šance, že se alespoň nějaké předpoklady (a tím i finální fáze) zpřesní.
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Smart 1 narazi do Mesice
Tak na tom prvom odkaze (http://smart.esa.int/science-e/www/obje ... ctid=39395) som nasiel tento datum a cas impaktu – 3 September 2006 01:26 UTC – a miesto dopadu: lat = -36,5°, long = 316°. Ak to bude takto, tak sa nemusime ani pripravovat, Mesiac bude v case impaktu vyse 30° pod obzorom :-/
Ale ako pozeram, uz ste o tom pisali...
Ale ako pozeram, uz ste o tom pisali...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Smart 1 narazi do Mesice
ceres napsal: Ale z tohto zablesku je jasne, ze to je zaznamenatelny ukaz, azda aj vizualne :) Ü toho vizuálního bych asi neby ltakový optiomista. Jednak u toho záznamu uvádějí, že vizuálně ne, jednak Smart uvolní pouze 1/20 energie tohoto zaznamenaného dopadu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Smart 1 narazi do Mesice
Chysta sa niekto na lov toho dopadu?
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Smart 1 narazi do Mesice
ivanmsk napsal: Chysta sa niekto na lov toho dopadu?Chtel jsem to zkusit, ale podle poslednich zprav to vypada, ze od nas to nebude pozorovatelne. Mesic bude pod obzorem i behem jednoho obehu pred nominalnim.
Podrobneji v tomto clanku na IAN:
http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=1919
Podrobneji v tomto clanku na IAN:
http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=1919
Smart 1 narazi do Mesice
Libor napsal:
Chtel jsem to zkusit, ale podle poslednich zprav to vypada, ze od nas to nebude pozorovatelne. Mesic bude pod obzorem i behem jednoho obehu pred nominalnim.
Aaaaha. Az teraz som si to pozrel GUIDE8. Takze smola.
Chtel jsem to zkusit, ale podle poslednich zprav to vypada, ze od nas to nebude pozorovatelne. Mesic bude pod obzorem i behem jednoho obehu pred nominalnim.
Aaaaha. Az teraz som si to pozrel GUIDE8. Takze smola.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Smart 1 narazi do Mesice
Libor napsal:
Bohužel je to tak. Dráha je výstředná a mascony dělají také své. Kromě nových zveřejněných údajů jsem se od Koschneho dozvěděl ještě pár drobností.
Neznalostí přesné lunární topografie je totiž míněna kombinace dvou faktorů. Jde totiž jednak o relativní topografie terénu a jednak o to, jak usadit tuto relativní topografii terénu vzhledem k 'mass center' Měsíce. Kombinací těchto dvou věcí pak je nejistota výšky sondy nad povrchem cca 500m az 2km.
Při dopadu se ani tak moc nepočítá s tím, že vlastní náraz sondy na povrch by způsobil opravdu výrazný záblesk, jako spíše s tím, že na sondě zůstaly ještě malé zbytky hydrazinu (asi 1.5 kg) a ten by měl při nárazu vybuchnout a zpusobit podstatně větší show a možná trochu pomoci se zvednutím oblaku prachu.
I když mluvit o nárazu je možná přehnané. K 'nárazu' dojde teměř tečně, pod úhlem asi 1 stupně a sonda se možná bude po prvním kontaktu s povrchem a odpadnutí slunečních panelů třeba i jen kutálet nebo poskakovat, než narazí na něco co způsobí finální destrukci ....
Je tedy jen škoda, že nastal takový posun v nominálním i předchozím oběhu, že prostě nemáme šanci. :-(
mn
Bohužel je to tak. Dráha je výstředná a mascony dělají také své. Kromě nových zveřejněných údajů jsem se od Koschneho dozvěděl ještě pár drobností.
Neznalostí přesné lunární topografie je totiž míněna kombinace dvou faktorů. Jde totiž jednak o relativní topografie terénu a jednak o to, jak usadit tuto relativní topografii terénu vzhledem k 'mass center' Měsíce. Kombinací těchto dvou věcí pak je nejistota výšky sondy nad povrchem cca 500m az 2km.
Při dopadu se ani tak moc nepočítá s tím, že vlastní náraz sondy na povrch by způsobil opravdu výrazný záblesk, jako spíše s tím, že na sondě zůstaly ještě malé zbytky hydrazinu (asi 1.5 kg) a ten by měl při nárazu vybuchnout a zpusobit podstatně větší show a možná trochu pomoci se zvednutím oblaku prachu.
I když mluvit o nárazu je možná přehnané. K 'nárazu' dojde teměř tečně, pod úhlem asi 1 stupně a sonda se možná bude po prvním kontaktu s povrchem a odpadnutí slunečních panelů třeba i jen kutálet nebo poskakovat, než narazí na něco co způsobí finální destrukci ....
Je tedy jen škoda, že nastal takový posun v nominálním i předchozím oběhu, že prostě nemáme šanci. :-(
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Smart 1 narazi do Mesice
V PLANOCCULTU právě obíhá několik dopisů této záležitosti se týkající.
Protože je těžké zařazovat na toto místo celé dopisy, podívejte se, pokud chcete, na moji stránku http://www.teplice-city.cz/hap/Pozaktua ... vatele.htm , kde jsou další odkazy (i zde zmiňované. Hledejte v části Zprávy z Planoccultu.
Protože je těžké zařazovat na toto místo celé dopisy, podívejte se, pokud chcete, na moji stránku http://www.teplice-city.cz/hap/Pozaktua ... vatele.htm , kde jsou další odkazy (i zde zmiňované. Hledejte v části Zprávy z Planoccultu.
Smart 1 narazi do Mesice
Jak vidět zde, při troše štěstí se dal dopad nasnímat i amatérskými prostředky (animace dopadu nasnímaná pomocí SCT8" LX-90 a ToUcam Pro). Diskuze k tématu je na CN.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Smart 1 narazi do Mesice
Jo jo - nikdy se nemá říkat nikdy ...