No já jsem (sice v teoretické rovině) o takovém podnikání i uvažoval. Bohužel je tam moc překážek. Většinou u podobných věcí musíte složit zálohu často v ceně půjčené techniky. Montáž s dalekohledem, pointací... to může být od 40 tis. do skoro neomezeno. Dál je tam jedna hlavní věc (a vlastně mnooooho dalších už ale výše zmíněných) ta náročnost na obsluhu. Já jsem s vlastní montáží, dalekohledem a pointací zápasil x nocí, než jsem z toho něco dostal. Co by se asi stalo s tím půjčeným? Těch kroků, co se musí udělat 100% správně je mnoho a půjčit si nezmámé vybavení je pak práce s tím o to složitější a to klidně i pro zkušené. Navíc to chce mít často nacvičeno hodně "fíglů" dopředu a na poli to jen efektivně zopakovat (faktor tmy a neznámé techniky, podtrhlý třeba zimou je podle mě strašně kritický)
takový příklad: půjčuju si sestavu na focení, znalosti mám spíš teoretické, ale nechal jsem si vše vysvětlit (mám třeba 2 hodiny zmatených poznámek ):
možnost selhání: (a proto si to už příště nepůjčím, zanevřu na to apod)
-neumím/nejde mi ustavit montáž (nebo ustavím dost špatně)
-nevyznám se v ovladači a funkcích, už jsem to trochu zapoměl jak to bylo
-GoTo mi nechce najíždět, nevím kde je jinak daný objekt apod.
-hlásí mi to nějakou chybu a nevím co dělat
-dalekohled mi narazil do montáže, něco jsem nedotáh, nevyvážil jsem, vyškub jsem si kabel.
-přepóloval jsem si montáž přes autogider (to se stalo mě - základní deska kaput )
-zaostřuju, hledám hvězdu, ale kde je ta páčka aretace RA?

-autoguider nemůže najít hvězdu - proč, jak to spravit, co s tím?
- mám protáhlé hvězdy (čočkový dalekohled) nevím, co to způsobuje
-zrcadlo - problémy s temperací, kolimací (to taky není vůbec snadný úkol) přetažením zrcadla, nějakou nekolmostí
- atd (vzpomeňte si na vlastní začátky )
kolik nocí bych takhle najezdil, než bych to zvlád? A kolik peněz by mě to stálo, než bych udělal první fotku?
prostě ta náročnost je pro nezkušené moc velká a jakkoliv to zní na prodejně snadno, v noci na poli je to úplně o něčem jiném. (A to jsem si vybral jen jeden negativní faktor půjčování, kterých je ale celá hromada)
Jediné co mě napadá jako použitelný byznys je půjčovat vlastní výbavu, kde bych vystupoval jako průvodce a tím to spojil i s oblastí poskytování služeb. Něco jako Astroftografická/pozorovací noc s průvodcem. Mám kontrolu nad vybavením, už s tím umím pracovat, nemusím se bát, nepotřebuju zálohu, vysvětlím, naučím a tím mám možnost taky získat dalšího astronadšence na "naší" stranu. Dokonce já osobně bych takovou možnost využil, že bych si tady zaplatil někoho, on přiveze montáž a výbavu, já mu jen řeknu co a jak chci vyfotit, on to nastaví (něco snažšího si nastavím sám) on to udělá, poradí, nechá mě kouknout do dobsna... takhle by se mi to líbilo. Zaplatím pak třeba projetý benzin a další náklady půjčovateli + nějak smluvně stanovenou cenu za službu. I když i zde je trochu problém - jasnou noc chci využít sám
Ta myšlenka půjčovny je ale logická - dobrá fotosestava stojí třeba 100 000kč - za 2 roky co jí mám, jsem udělal třeba 50 fotek (lepších, které za něco stojí) pak mi vychází 1 fotka za 2000kč, což prostě nejsou drobné.