pujcovna dalekohledu - existuje?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Nemůžu nereagovat... :-)

Podle mého je asi opravdu jediný model takovýto:
- zábavný víkend s pozorováním za X tisíc. Takový workshop s tutorem. 12 lidí, každý dostane 10" dobsona se zeleným laserem, kde jim člověk řekne co a jak a povede je za ručičku. To je ta přidaná hodnota, kdy by na tom šlo vydělávat. Samozřejmě, umístěné někde vhodně v horách. Pokud lidé jezdí za lyžemi, proč by nevyjeli za hvězdami?

Ani ty to, prosím, neber urážlivě, ale zkoušel jsi někdy zorganizovat a provést astronomické pozorování pro víc lidí? Já s klukem ano a věř mně, je to nepředstavitelně náročné. Měli jsme ve skupině asi 25 lidí, asi 5 hodin a dostával jsem se z toho týden. A to jsem původním povoláním kantor, což mně výrazně pomohlo. To co popisuješ, já říkám, za žádný peníze ! ;D
godzilka

Příspěvek od godzilka »

Urážlivě to neberu, to ani náhodou.

Pozorování pro více lidí jsem nikdy neorganizoval, maximálně pro skupinku 5-8 lidí, kdy jsem někam přivezl dalekohled, něco jim řekl o objektu a pojďte se na to podívat. Spíše jsem chtěl ukázat kolegovi cestu, jak na půjčování dalekohledů vydělat. A buďme upřímní, nikdo by neprovozoval půjčovnu bez cíle zisku. Byl to jeden nápad na cestu jakou se vydat a spíše vyslovit názor, že čistě půjčovna je spíše nesmyslná.
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Takže závěrem - za sebe říkám, že třeba pro mě by to zajímavé rozhodně bylo.
Věřím, že pro některé lidí by to bylo opravdu zajímavé. Samozřejmě bylo by nutné počítat s příslušnou kaucí apod.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

mischu napsal dne dnes 12:35:18:
Takže závěrem - za sebe říkám, že třeba pro mě by to zajímavé rozhodně bylo.

Věřím, že pro některé lidí by to bylo opravdu zajímavé. Samozřejmě bylo by nutné počítat s příslušnou kaucí apod.
Zaverem, nezaverem, obavam se ze neni prilis velky prunik podminek pro provozovateale a zakazniky, za kterych by provoz pujcovny astronomickeho vybaveni byl vyhodny pro obe strany (zejmena pri zapocneni vlivu mistniho pocasi).

Bude-li to vyhodne pro zajimavou masu zakazniku, bude to IMHO nezajimave pro pujcovatele a obracene.
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

ale bavi me, jak kdyz clovek polozi jednoduchou otazku na kterou ceka jednoduchou odpoved, se mu od nekterych lidi dostane odpovedi, ktere jsou offtopic. Pokud bych zde psal otazku "myslite, ze je dobry business model, zalozit si pujcovnu?" tak bych na tve komentare ani nepipnul, ale na to jsem se neptal, proto mi ta tvoje omacka prisla ftipna.
Davide,

jiz v prvnich prispevcich si dostal odpoved na otazku zda nevime o pujcovne, proste nevime!

Nasledna diskuse o business modelu pripadne pujcovny se rozjela sice bez tveho prispeni, ale tak uz to na otevrenych forech byva.

Nemyslim si ze je to off topic, nebot dokud nebude schudny business model tak zde zrejme ani zadna dlouhodobe fungujici pujcovna existovat nebude...
Pavel Vabrousek
stana

Příspěvek od stana »

Je to celé "číčovina"...Pardon.. :P
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Není, ono to funguje, ale jen pro "vyvolené" ;)
Slávek

Příspěvek od Slávek »

No já jsem (sice v teoretické rovině) o takovém podnikání i uvažoval. Bohužel je tam moc překážek. Většinou u podobných věcí musíte složit zálohu často v ceně půjčené techniky. Montáž s dalekohledem, pointací... to může být od 40 tis. do skoro neomezeno. Dál je tam jedna hlavní věc (a vlastně mnooooho dalších už ale výše zmíněných) ta náročnost na obsluhu. Já jsem s vlastní montáží, dalekohledem a pointací zápasil x nocí, než jsem z toho něco dostal. Co by se asi stalo s tím půjčeným? Těch kroků, co se musí udělat 100% správně je mnoho a půjčit si nezmámé vybavení je pak práce s tím o to složitější a to klidně i pro zkušené. Navíc to chce mít často nacvičeno hodně "fíglů" dopředu a na poli to jen efektivně zopakovat (faktor tmy a neznámé techniky, podtrhlý třeba zimou je podle mě strašně kritický)

takový příklad: půjčuju si sestavu na focení, znalosti mám spíš teoretické, ale nechal jsem si vše vysvětlit (mám třeba 2 hodiny zmatených poznámek ):

možnost selhání: (a proto si to už příště nepůjčím, zanevřu na to apod)

-neumím/nejde mi ustavit montáž (nebo ustavím dost špatně)
-nevyznám se v ovladači a funkcích, už jsem to trochu zapoměl jak to bylo
-GoTo mi nechce najíždět, nevím kde je jinak daný objekt apod.
-hlásí mi to nějakou chybu a nevím co dělat
-dalekohled mi narazil do montáže, něco jsem nedotáh, nevyvážil jsem, vyškub jsem si kabel.
-přepóloval jsem si montáž přes autogider (to se stalo mě - základní deska kaput )
-zaostřuju, hledám hvězdu, ale kde je ta páčka aretace RA? :)
-autoguider nemůže najít hvězdu - proč, jak to spravit, co s tím?
- mám protáhlé hvězdy (čočkový dalekohled) nevím, co to způsobuje
-zrcadlo - problémy s temperací, kolimací (to taky není vůbec snadný úkol) přetažením zrcadla, nějakou nekolmostí
- atd (vzpomeňte si na vlastní začátky )

kolik nocí bych takhle najezdil, než bych to zvlád? A kolik peněz by mě to stálo, než bych udělal první fotku?

prostě ta náročnost je pro nezkušené moc velká a jakkoliv to zní na prodejně snadno, v noci na poli je to úplně o něčem jiném. (A to jsem si vybral jen jeden negativní faktor půjčování, kterých je ale celá hromada)

Jediné co mě napadá jako použitelný byznys je půjčovat vlastní výbavu, kde bych vystupoval jako průvodce a tím to spojil i s oblastí poskytování služeb. Něco jako Astroftografická/pozorovací noc s průvodcem. Mám kontrolu nad vybavením, už s tím umím pracovat, nemusím se bát, nepotřebuju zálohu, vysvětlím, naučím a tím mám možnost taky získat dalšího astronadšence na "naší" stranu. Dokonce já osobně bych takovou možnost využil, že bych si tady zaplatil někoho, on přiveze montáž a výbavu, já mu jen řeknu co a jak chci vyfotit, on to nastaví (něco snažšího si nastavím sám) on to udělá, poradí, nechá mě kouknout do dobsna... takhle by se mi to líbilo. Zaplatím pak třeba projetý benzin a další náklady půjčovateli + nějak smluvně stanovenou cenu za službu. I když i zde je trochu problém - jasnou noc chci využít sám :)

Ta myšlenka půjčovny je ale logická - dobrá fotosestava stojí třeba 100 000kč - za 2 roky co jí mám, jsem udělal třeba 50 fotek (lepších, které za něco stojí) pak mi vychází 1 fotka za 2000kč, což prostě nejsou drobné.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Takový příklad jak by mohlo půjčování fungovat. Udělala by se zde na AF sekce, kde by každý, kdo by se chtěl do půjčování zapojit, napsal co poskytuje, případně za jakých podmínek apod. Pak bych si jen vybral co bych chtěl a napsal bych konkrétní osobě a dohodl se na podmínkách/ceně/ formě. Nemusí to fungovat jen za peníze, ale třeba i formou výměny za jiné náčiní, či služby klidně. Teď v krizi se takováto forma směnných obchodů docela ve světě vrací. Takže třeba já chci půjčit montáž s autoguidrem a nabízím osobní výpomoc s čímkoli na víkend Hodně blbej nápad? :)
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Pokud by nekdo poskytoval podobnou sluzbu pro vizualisty a ja bych si jen dohodl, ze na GPS pozici xy chci mit pripravenu dobsona 500ku, zidli na hydraulice, tak si jen privezu mapy, kafe a parada  ;)

Delam si samozrejme legraci, podle meho je pujcovna napad jiste zajimavy, ale nerealizovatelny...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ta myšlenka půjčovny je ale logická - dobrá fotosestava stojí třeba 100 000kč - za 2 roky co jí mám, jsem udělal třeba 50 fotek (lepších, které za něco stojí) pak mi vychází 1 fotka za 2000kč, což prostě nejsou drobné.
Tvoje  myšlenka je tedy, že těch 100 000 Kč by měl zaplatit někdo jiný a pak by Ti měl na rok na tvých 50 fotek tu sestavu půjčit.
A teď  je jen potřeba takového blba najít :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Jako jako na rok? Myšlenka je taková, jakou jsem napsal - když si spočítám, kolik by mě jedna slušná fotka na lepší sestavě stála, docházím k celkem vysokému číslu. Tyhle fotky prostě nejsou levný. Tak jde o to, aby se toho ujal někdo, kdo by dokázal překlenou všechny problémy a zřídil nějakou půjčovnu. Nějaký ten "blb" by se už najít mohl. Já jich dnes pár potkal napsat "to nejde" je snadný, ale třeba existuje někdo, kdo ví něco víc :)
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

A ty si myslíš, že na půjčené sestavě by tě vyšla laciněji?
-karneades-

Příspěvek od -karneades- »

byt jsem atheista, tak citim, ze ten nekdo urcite existuje :)

ja bych to spis videl jinak, techniku zakoupit a fotkami si na ni vydelat, tam je urcite potencial, ja sice nejsem zadny extra fotic, ale par lidi jsem jiz obdaroval obrazky v ramecku a udalaly jim velkou radost, nebo nechet vytisknout kalendare, urcite by si to takto na sebe vydelalo, pokud jde tedy o ty utracene penize, ja je nastesti neresim, beru to jako neinvesticni zalezitost a bavi me ty prachy takto utracet, porad lepsi, nez je prolit chrtanem ci prohrat v loterii
demonek

Příspěvek od demonek »

Tož dobře. Rozhodnu se,že se začnu věnovat astrofotografii.Co teď? Pokud bude půjčovna s vybavením půjdu tam a zjistím co a jak.Od půjčujícího dostanu nabídku na vybavení za x Kč za noc.V noci zjistím i s předběžným nastudováním manuálů k obsluze,že za tu první noc (i za pár dalších) nic kloudného nevyfotím.Teď přijdou dvě možnosti.Buď mě to chytí a když to promyslím,tak se mi nevyplatí si to vybavení pravidelně půjčovat a nebo se na to vyprdnu.Půjčovna by tedy mohla fungovat,pokud by se našlo dost lidí jen na tu první noc nebo pro vizualisty s přednáškou o obsluze dalekohledu před zapůjčením (třeba když se tata rozhodne ukázat klukovi Měsíc).
Odpovědět