Mě se letošní ročenka líbí, grafická úprava je rozhodně mnohem přehlednější a na první pohled poznám, v které části jsem (na rozdíl od té původní). Souhlasím, že úkazy Jupiterových měsíčků by v té tištěné měly být.
Ovšem, co to dnes znamená "tištěná" - tady si dovolím takovou úvahu a trochu se rozepíši:
Já bych rozhodně primárně nedělil ročenku (a cokoliv jiného) na tištěnou a elektronickou. Mnohem přesnější je, dle mého názoru, dělení ve smyslu "předpřipravené" a "interaktivní". Co tím chci říct?
Ročenka (ať už technicky v jakékoliv podobě) patří k tomu prvnímu termínu. Obsahuje jisté pevné údaje, které někdo připravil, zautorizoval a dal k dispozici v konečné podobě. Pokud tedy obsahuje údaje, které mne zajímají, tak si stačí pouze nalistovat patřičnou stránku a jen je přečíst - je to hned, není potřeba u toho moc myslet a šance se splést je minimální. Ovšem vždy bude obsahovat konečný počet údajů a je nutno volit kompromis mezi rozsahem a velikostí...
Naproti tomu ty interaktivní zdroje informací fungují zcela jinak. Jsou to buď počítačové programy nebo přímo internet. Tady sice z principu mohu zjistit všechno ale má to zase jiná úskalí: Musím mít k dispozici připojení na internet nebo alespoň funkční počítač. Dále vyhledání požadované informace trvá mnohem déle a musím u toho myslet, abych zadal správně požadované údaje a abych správně přečetl, jaká data dostávám (např. čas - UTC, náš, letní... zrovna tady pracuje kdejaký program jinak a šance se splést je velká) - prostě je to mnohem méně operativní. A to se nezmiňuji o tom, že pokud to chci použít v terénu, musím mít sebou zdroj energie a dále řešit jas displeje v noci.
Proto má forma "předpřipravené" ročenky rozhodně smysl ALE
do budoucna rozhodně ne v tištěné formě! Tady možná vyvolám bouřlivou diskuzi ale můj názor je jasný:
Elektronická čtečka knih
Od nás (tím myslím MAČ) ji mají již 3 lidé (Amazon Kindle) a "testujeme" ji pro astronomické použití. Zatím jsou výsledky pozitivní:
Mapy jsou perfektně čitelné - a to i pokud je zdroj PDF
Čitelnost v červeném světle výborná
Výdrž na jedno nabití se pro čtení normálních knih udává cca 1 měsíc - i kdyby to pro naše použití byla polovina, tak je to více než dostatečné...
E-ink sám nesvítí, takže použití v noci bezproblémové...
Dá se v tom perfektně vyhledávat - vemte si, jak jste u papírové publikace odkázáni na to, jak autor udělal dobře obsah a rejstříky, a že to často není žádná sláva :-/
A navíc - do čtečky si dám všechno a mám to sebou a nemusím tahat množství papíru
Co nemáme zatím pořádně odzkoušeno, je chování ve větší zimě - tady může být problém. Ale já osobně bych si s tím dokázal poradit. Stejně jako je potřeba papír schovávat proti vlhku, tak tohle bude mít člověk pod bundou...
Ten, kdo je zvyklý si dělat přípravu na pozorování přes počítač doma v klidu, si místo vytištění papíru nahraje dokument do čtečky.
Takže shrnutí:
Pro mne (a možná pro další) bude nejdůležitější, aby ročenka stále poskytovala to množství údajů, jako dříve, a ABY BYLO PDF OPTIMALIZOVANÉ PRO E-READERY S VELIKOSTÍ DISPLEJE 6" ...