Hvězdářská ročenka 2011

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Tulen
Věk: 54

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Tulen »

Tak jsem taky přidal hlas...a zajímalo by mě, jestli někdo, třeba zakladatel ankety, vidí kdo jak hlasoval, nebo je to zcela anonymní? Jinak HR si nechávám kupovat nebo kupuju sám už hodně dlouho, určitě mám tu s posledním návratem P1. A třeba letos mě HR inspirovala k focení Makemake, i když se tady zrovna Honza pohoršoval nad úrovní zpracování mapek pro tahle tělesa :-)
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
MaG
Kontaktovat uživatele:

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od MaG »

Myslím, že Milan nemůže vidět jak kdo hlasuje. Každopádně poměr není tak jednoznačný, jak očekával i on sám, pokud se nemýlím, uvidíme po pár dnech. Podle mě se klidně autoři ročenky mohli na AF taky zeptat, než to vydali.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
SKLP

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od SKLP »

Novou ročenku 2011 ještě nemám a stále váhám. Pro mě velmi užitečná část - úkazy Jupiter. měsíců - zmizla.

Jinak mám všechny ročenky 1998 - 2010.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
MaG
Kontaktovat uživatele:

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od MaG »

Novou ročenku 2011 ještě nemám a stále váhám. Pro mě velmi užitečná část - úkazy Jupiter. měsíců - zmizla.

Jinak mám všechny ročenky 1998 - 2010.Tvůj názor mi připoměl, že je jaksi v módě považovat AF za něco jako póvl, který nestojí za řeč a nenajdeme zde ty pravé astronomy, kteří mají k něčemu co říct. Jak jinak pochopit situaci, že byly vypuštěny právě úkazy Jupiterových měsíců? Promiňte autoři ročenky, ale ten přístup odshora, který volí politici, by asi autoři ročenky volit neměli, ale to už je teď jedno.

Vlastně je dobře, že ročenku nekupuji, byl bych dost naštvaný. Naštěstí se to dá opravdu najít na netu nebo si to asi vytisknout z CD, které k tomu přiložili. Tedy kdo je zvyklý kupovat ročenku, nezbyde mu, než udělat dotisk na vlastní náklady. Otázka je, proč není ročenka výrazně levnější, když je útlejší.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Cztwerec »

že je jaksi v módě považovat AF za něco jako póvlMyslíš? To jako kvůli vypuštění populárních sekcí z ročenky?Teda já už ani nevim co mi může nabídnout, možná jen to, že je to pořád poctivej papír a proto já mám slabost. Je fakt, že jsem to kdysi i kvůli tomu (úkazy Jupiterových a Saturnových měsíců)kupoval, ale dnes v době internetu... :-?

Možná je ta cena nastavena tak, právě pro ty data co jsou na CD. A kdyby si právě to CD odpustili, tak ročenka bude levnější proč ne.
Lectorem iustus...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od MaG »

Jde spíš o to, že spousta lidí vnímá AF jako nějakou druhou kategorii. Přitom sem přináší v lecčem nový vítr, ale někdy je to až příliš přehlíženo. Myslím, že sem mohl směřovat dotaz typu uvažujeme pozměnit ročenku, navrhujeme a) b) c) co si o tom myslíte vy, kdo ji používáte? Ale dost už, po bitvě se snadno mudruje. Třeba se za rok něco ještě pozmění. Ostatně na dotaz je času dost a je otázka, co vlastně její dnešní uživatelé postrádají a zda se ozvou anavrhnou to zde nebo přímo redakci.
baranka

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od baranka »

Co změnit by bylo dost dobré a zajímavé téma . Mě by kupříkladu vyhovovala ročenka která by v tištěné formě byla spíše zaměřena na pozorování ( více mapek ) . Na CD pak tabulky ( jako východ a západ Slunce ) a možnost odskočit pomocí odkazu přímo na nějakou aktuální stránku ( např v kometách klikem na aktuální nově objevené komety ) Pozorovatelé komet je jistě znají ale pro pozorovatele něčeho jiného by to možná bylo přínosem .
Newton 114/900
dvader
Věk: 59

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od dvader »

Mě se letošní ročenka líbí, grafická úprava je rozhodně mnohem přehlednější a na první pohled poznám, v které části jsem (na rozdíl od té původní). Souhlasím, že úkazy Jupiterových měsíčků by v té tištěné měly být.
Ovšem, co to dnes znamená "tištěná" - tady si dovolím takovou úvahu a trochu se rozepíši:

Já bych rozhodně primárně nedělil ročenku (a cokoliv jiného) na tištěnou a elektronickou. Mnohem přesnější je, dle mého názoru, dělení ve smyslu "předpřipravené" a "interaktivní". Co tím chci říct?
Ročenka (ať už technicky v jakékoliv podobě) patří k tomu prvnímu termínu. Obsahuje jisté pevné údaje, které někdo připravil, zautorizoval a dal k dispozici v konečné podobě. Pokud tedy obsahuje údaje, které mne zajímají, tak si stačí pouze nalistovat patřičnou stránku a jen je přečíst - je to hned, není potřeba u toho moc myslet a šance se splést je minimální. Ovšem vždy bude obsahovat konečný počet údajů a je nutno volit kompromis mezi rozsahem a velikostí...
Naproti tomu ty interaktivní zdroje informací fungují zcela jinak. Jsou to buď počítačové programy nebo přímo internet. Tady sice z principu mohu zjistit všechno ale má to zase jiná úskalí: Musím mít k dispozici připojení na internet nebo alespoň funkční počítač. Dále vyhledání požadované informace trvá mnohem déle a musím u toho myslet, abych zadal správně požadované údaje a abych správně přečetl, jaká data dostávám (např. čas - UTC, náš, letní... zrovna tady pracuje kdejaký program jinak a šance se splést je velká) - prostě je to mnohem méně operativní. A to se nezmiňuji o tom, že pokud to chci použít v terénu, musím mít sebou zdroj energie a dále řešit jas displeje v noci.

Proto má forma "předpřipravené" ročenky rozhodně smysl ALE
do budoucna rozhodně ne v tištěné formě! Tady možná vyvolám bouřlivou diskuzi ale můj názor je jasný:
Elektronická čtečka knih

Od nás (tím myslím MAČ) ji mají již 3 lidé (Amazon Kindle) a "testujeme" ji pro astronomické použití. Zatím jsou výsledky pozitivní:
Mapy jsou perfektně čitelné - a to i pokud je zdroj PDF
Čitelnost v červeném světle výborná
Výdrž na jedno nabití se pro čtení normálních knih udává cca 1 měsíc - i kdyby to pro naše použití byla polovina, tak je to více než dostatečné...
E-ink sám nesvítí, takže použití v noci bezproblémové...
Dá se v tom perfektně vyhledávat - vemte si, jak jste u papírové publikace odkázáni na to, jak autor udělal dobře obsah a rejstříky, a že to často není žádná sláva :-/
A navíc - do čtečky si dám všechno a mám to sebou a nemusím tahat množství papíru :)

Co nemáme zatím pořádně odzkoušeno, je chování ve větší zimě - tady může být problém. Ale já osobně bych si s tím dokázal poradit. Stejně jako je potřeba papír schovávat proti vlhku, tak tohle bude mít člověk pod bundou...
Ten, kdo je zvyklý si dělat přípravu na pozorování přes počítač doma v klidu, si místo vytištění papíru nahraje dokument do čtečky. ;)

Takže shrnutí:
Pro mne (a možná pro další) bude nejdůležitější, aby ročenka stále poskytovala to množství údajů, jako dříve, a ABY BYLO PDF OPTIMALIZOVANÉ PRO E-READERY S VELIKOSTÍ DISPLEJE 6" ...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
vla

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od vla »

Tak já jsem zarytý papírový ročenkář. Moc se mi nalíbí, že musím na zjištění třeba západu Měsíce startovat techniku za deset až.... xxx tisíc a taky čekat než se ten verk rozběhne. Vemu knihu a do minuty vím co potřebuji a hlavně nemusím pokud to není doma tahat verk za min.10 tis, dopředu kontrolovat jestli dost nabitý, jestli mi náhodou v terénu nenavlhne atd. Jistě ročenka taky navlhne, ale stojí 150 a očekává se že vydrží rok.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
dvader
Věk: 59

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od dvader »

startovat techniku za deset až.... xxx tisíc a taky čekat než se ten verk rozběhneE-reader nastartuje téměř okamžitě a cena toho toho Kindlu je do 4 tisíc...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
MilAN
Věk: 76

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od MilAN »

Musím  se přiznat, že jsem milovník techniky, ale  na pozorování a přípravu si beru vždy papír. Načmárám si tam, co potřebuju a i při pozorování  na ten papír  nebo mapu můžu dál čmárat. Rychle a jednoduše, při jakémkoliv světle. tohle mi technika neumožňuje.
Samozřejmě, při focení v kopuli mám zapnutý NB, včetně planetária i fotek, vyznačená pole .... Ale  nevidím oblohu :)
Umím si představit používání čtečky knih i v terénu.  Ale vyžaduje to  také přípravu podkladů , čili budu to muset mít dávno  před pozorováním vše promyšleno a připraveno. A  asi to neudělá nikdo za mě předem. Je to podobné, jako při pozorování a používání  tištěné ročenky - je to pomůcka, ale na  náročnější pozorování ( ne tedy zrovna  na zákryt hvězdy nebo úkazů v soustavě měsíců Jupitera)  se musím připravit předem, a k tomu  je potřeba použít jiné - třeba interaktivní - prostředky. Ty nemá ani tištěná, ani elektronická ročenka.  A používání NB při vizuálním pozorování- o kterých tu byla také řeč - to máme  s velmi negativními zkušenostmi, dávno vyzkoušené. Tudy cesta nevede.
Právě proto mi přijde scestné, že k  tištěné  ročence  si předplatím  nějakou internetovou. V době, kdy mám na tom samém internetu přístup k interaktivním stránkám- které jsou zadarmo a jsou dokonalé -a  není to jen  náhrada tištěného.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od MaG »

Já tu o e-ink moc psát nechtěl, protože sám jsem to v ruce neměl, natož v noci, ale přesně tady je budoucnost. Ten kdo potřebuje papír, tak mu to Kindle od Amazonu bohatě vynahradí. PDFko se dá prolistovat zrovnatak rychle jako ročenka. Pokud to má tedy obsah. Takže čtečka s e-ink technologií je super předstupeň k zrušení papírových materiálů do terénu. Jistě nebude dlouho trvat a podobná čtečka umožní i čmárání do ní, vždyť na tomto principu funguje nejedna dotyková destička nebo interaktivní tabule. Totéž jistě brzy půjde i do čtečky knih. Je to jen otázka času. Ti kdo požadují papír brzy budou ve stejné pozici, jako ti, kdo obhajovali film před CCD.
Lukina

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Lukina »

Běda tomu, kdo v té době nebude ovládat počítač...
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
MilAN
Věk: 76

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od MilAN »

No, neznám asi nikoho, kdo si bere ročenku k dalekohledu :)
....
Až umožní čtečka, to co tablet tak jedno z toho nebude mít význam.
............
Možná, že by mělo význam diskutovat o ročence v té tištěné podobě a o její podobě a o požadavcích na ni. I když zůstávám u původního svého názoru, že zdejší komunita k tomu moc nemá co říci, protože pro ni není asi ročenka určena ( a je jedno, jestli si tu ročenku koupilo současných 31 nebo 50 členů, prože náklad je 1.300 ks)
Takže bych od autorů spíše chtěl slyšek, pro koho určena je a z toho se asi budou vvíjet požadavky na to, co by v ní mělo být
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kami
Věk: 48

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Kami »

No, neznám asi nikoho, kdo si bere ročenku k dalekohledu :)
....

Hmm,asi jsem jedinej blázen pravěkého typu.  :'(  

Až budu mít po mnoha letech perfektní pozorovatelnu,taky se stanu Homo sapiens sapiens a nezůstanu jen Neanderthalensis   ;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Odpovědět