vypustenie balona s kamerou do vesmiru

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
viktormt

Příspěvek od viktormt »

Pre viktormt:
Na zaciatok jediny odkaz :)
na zaciatok 30 heliovych balonkov, gps a mala kamera..
LaBa
Věk: 52

Příspěvek od LaBa »

;D Tak zo stratosfery si sa dostal do vysky 1 km. Tak riesenie je velmi jednoduche. Chod do najblizsieho aeroklubu, zaplat si vyhliadkovy let a urob jednoduchy experiment. Zober si webku a snimaj. Ja vsak odporucam nieco ine. Sadni si do L-200 Morava, zober si zrkadlovku a fot..
Ja som to minule leto urobil http://picasaweb.google.com/ladislav.ba ... enneZVysky#

Mozes urobit aj zlozitejsi experiment.. Dole na zemi si nafukni balonik (staci vzduch) a zober ho do tej Moravy. A pilota popros nech vystupa do vysky cca 1,5km a sleduj baloniky.. :)

A poprosim moderatorov.. Precistite to tu trosku prosim...  ;)

ale ja zatial nepotrebujem letiet do 20km vysky.. postaci aj 1km/2.. no nevadi, ja to teda skusim sam. ak nie tento rok, tak buduci si kupim helium, 30 balonkov a let si z vrchu natocim..
viktormt

Příspěvek od viktormt »

hm.. zial nemam 600 eur na zakladnu vybavu na let do vysky 20km
a tie posmesne prispevky by admin naozaj mohol mazat, pripadam si ako u menejcennych ludi (menejcenni ludia maju tendenciu posmievat sa)
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

A myslíš, že ty o těch pouťových balóncích by tam měly zůstat ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
viktormt

Příspěvek od viktormt »

hm no a preco nie? je to snad nieco zle? nieco trestne, je to porusenie pravidiel? mate ludia prilis vysoko nosi, to je fakt..

skusim to inak..
mam xxx zalub.. staviam plastikove modely, piplam sa v atari 800xe, fotim blesky, oblaky, burky a rozne opticke javy, fotim lesnu zver, turistika, rad chodievam pozorovat meteoricke roje, aj ich fotim, kukam po nociach cez teleskop, tocim timelapse videa a to len preto, lebo ma to skratka bavi..

predstava pohladu kamery z aspon 1km vysky je pre mna lakava.. pretoze ma to proste bavi.. neviem, je to taka pekna predstava.. JA TO NEROBIM kvoli experimentom a neviem comu, tak jasne, ze sa do toho nevyznam tak, ako ten, co to robi denne, tak naco tie narazky na mna? ako som spominal, takto sa chovaju ludia s nejakym problemom..
asi si to vazne necham pre seba, chcel som sa tu podelit len o moje blbe nadsenie, casom by som urcite pridal aj videa, no neviem..

a ako mam zacat, ked nie s putovymi balonmi? mam si kupit 30 metrovy, nie 300 metrovy meteorologicky balon a vypustit ho 80 kilometrov vysoko, prekonat svetovy rekord?
nie, musim predsa zacat od uplnej blbosti, od 0..
ja to nechcem hned, mam cas 12 mesiacov.. to je dost dlha doba na to, aby som za isty cas bol schopny ako amater vypustit meteo balon a ziskat nejake video z peknej vysky.. ja nemozem za to, ze mna taketo veci bavia a vas nie a preto ma hned zhadzujete.. taketo chovanie si naozaj pamatam este z ciac strednej skoly, ked mal niekto nejaku zalubu, ktora sa niekomu nepacilo, tak sa mu posmieval..
ako male deti, kriste.

dobre, tak takto:
budem potrebovat gps.. co napriklad toto:
http://aukro.sk/item1258437531-gps-gsm- ... gt400.html

malo by to byt lacne, mozno aj lacnejsie.. len skratka aby to vysielalo signal z dost velkej vzdialenosti..

ozaj, ten napad s tym padacikom je velmi jednoduchy a paradny.. dakujem!
LaBa

Příspěvek od LaBa »

Nikto sa tu neposmieval, ale ty viktormt (tak mi to pripada) nevies co chces. Najprv stratosfera, potom baloniky, najprv vysoko potom nizko. Ked to myslis s balonkmi vazne, nastuduj si nieco o tom a mozes nieco skusit (a kludne sa mi ozvi, co budem vediet, rad poradim). My sme nas skBalloon projekt chystali rok a budeme v tom pokracovat... Takze ked mas zaujem, tak pis a pytaj sa... Ale preboha nie tie putove baloniky! A s tym prispevkom o tom baloniku v lietadle.. Ked ti nestacilo vysvetlenie napr od MMysa tak si to vyskusaj sam.

Fakt ti treba meteobalon, ten sa da za par USD kupit na ebay (len tak mimochodom USD voci CZK je na historickych minimach, podobne je to aj voci EUR;  takze neobstoji argument, ze to je drahe)

Z tvojich prispevkov (nielen) mne vyplyvalo, ze napad mas, ale si si o tom nic nenastudoval, a ta len nieco napadlo, bez toho aby si si overil co to je mozne uskutocnit.
viktormt

Příspěvek od viktormt »

Nikto sa tu neposmieval, ale ty viktormt (tak mi to pripada) nevies co chces. Najprv stratosfera, potom baloniky, najprv vysoko potom nizko. Ked to myslis s balonkmi vazne, nastuduj si nieco o tom a mozes nieco skusit (a kludne sa mi ozvi, co budem vediet, rad poradim). My sme nas skBalloon projekt chystali rok a budeme v tom pokracovat... Takze ked mas zaujem, tak pis a pytaj sa... Ale preboha nie tie putove baloniky! A s tym prispevkom o tom baloniku v lietadle.. Ked ti nestacilo vysvetlenie napr od MMysa tak si to vyskusaj sam.

Fakt ti treba meteobalon, ten sa da za par USD kupit na ebay (len tak mimochodom USD voci CZK je na historickych minimach, podobne je to aj voci EUR;  takze neobstoji argument, ze to je drahe)

Z tvojich prispevkov (nielen) mne vyplyvalo, ze napad mas, ale si si o tom nic nenastudoval, a ta len nieco napadlo, bez toho aby si si overil co to je mozne uskutocnit.
ano, pretoze ma tie prispevky vyviedli z miery.. naco si mam napr studovat vplyv vetra, ked tam chcem mat gps? zaveje to 200km daleko, aky je to problem? nasadnem do auta a predsa idem tym smerom, ci..? opacne, ci?
v podstate v tom mam jasno, na balonky teda kaslem, aj ja som videl lacne meteo balony, napr od 5 dolarov, lisili sa velkostou..
co ci by bolo mozne uskutocnit? ako som videl video toho chlapka, pripravoval sa na to 8 mesiacov, stacila mu kamera a gps.. ziadne vyhrievanie, ziadne zbytocne pristrojceky..

tak sa teda pytam:
-z akej stranky by som mal kupovat? ebay nepouzivam, nemam tam ani konto..
-ako vysoko by poletel taky balon za 5 dolarov, resp. by som potreboval balon tak na vysku 10-20km

a co to gps?
LaBa

Příspěvek od LaBa »

naco si mam napr studovat vplyv vetra, ked tam chcem mat gps?zaveje to 200km daleko, aky je to problem? nasadnem do auta a predsa idem tym smerom, ci..? opacne, ci?Fakt si nastuduj vplyv vetra a zaklady meteorologie... Nie je problem pustit balon z Bratislavy tak aby ti po cca 7 hodinach letu pristal niekde v Moldavsku a to NIE je 200 km...

A dalsia vec... Vyhrievat (izolovat) treba.. Tam hore nie je +15°C ani -15°C, je tam trosku ina kosa... :)
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Milane, to snad nemůžeš ani myslet vážně!

Tenhle přístup, kterej se tady rozmáhá, se mi hrubě nelíbí. Neni přece možný někomu zakazovat, aby něco dělal amatérsky a třeba i z pohledu vás "zkušených" hloupě. Je možný mu to rozmlouvat, ale než vnucování mnohonásobně dražšího řešení je lepší poradit, jestli by z toho levnýho a jednoduchýho nešlo něco vytřískat. Pokud k tomu nejsi ochoten, tak vůbec nechápu, proč těm lidem něco odpovídáš? Vadí ti, že má někdo sny a chuť si hrát?
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
viktormt

Příspěvek od viktormt »

Fakt si nastuduj vplyv vetra a zaklady meteorologie... Nie je problem pustit balon z Bratislavy tak aby ti po cca 7 hodinach letu pristal niekde v Moldavsku a to NIE je 200 km...

A dalsia vec... Vyhrievat (izolovat) treba.. Tam hore nie je +15°C ani -15°C, je tam trosku ina kosa... :)
urcite si pozriem ako ma fukat, ked to budem vypustat.. nebudem to pustat vo vichrici (ano viem, ze hore fuka vietor 150kmh a viac)..
ale naco vyhrievanie? kolko ludi vypustilo hore balon s kamerou bez chladenia a v pohode.. :D
LaBa

Příspěvek od LaBa »

tak sa teda pytam:
-z akej stranky by som mal kupovat? ebay nepouzivam, nemam tam ani konto.A odpoviem v dalsom prispevku.. Ebay si radsej zaloz, lacnejsie tazko najdes :), ale snad na aukro.cz sa nieco najde, neviem, tam sme nehladali..

A GPS? Existuju moduly GPS, ktore pripojis do USB... A sme doma! Do vysky notas nevytiahnes (sice mozes, ale to uz tahas cca 3 kg vahy)! Takze treba nejake fakt mini riesenie (malicky pocitacik programovany na atmeli).. Dalej to uz necham na tebe. .Fakt si pozri nejake tie balonove stranky... Tam to je polopate vsetko.. Zostroj si malinaktu gondolu a letis :)Az take zlozite to nie je.....Vela balonovych projektov su ako stredoskolske prace...

Fakt ti nemozeme uplne vsetko vysvetlovat... Nieco si nastuduj sam, ty si to fakt ani nezacal....
viktormt

Příspěvek od viktormt »

A odpoviem v dalsom prispevku.. Ebay si radsej zaloz, lacnejsie tazko najdes :), ale snad na aukro.cz sa nieco najde, neviem, tam sme nehladali..

A GPS? Existuju moduly GPS, ktore pripojis do USB... A sme doma! Do vysky notas nevytiahnes (sice mozes, ale to uz tahas cca 3 kg vahy)! Takze treba nejake fakt mini riesenie (malicky pocitacik programovany na atmeli).. Dalej to uz necham na tebe. .Fakt si pozri nejake tie balonove stranky... Tam to je polopate vsetko.. Zostroj si malinaktu gondolu a letis :)Az take zlozite to nie je.....Vela balonovych projektov su ako stredoskolske prace...

Fakt ti nemozeme uplne vsetko vysvetlovat... Nieco si nastuduj sam, ty si to fakt ani nezacal....
a co to gps, ktore som tu spominal? dal som link na aukro..
viktormt

Příspěvek od viktormt »

tak mi aspon porad SK/CZ stranku, odkial mozem zohnat nejaku heliovu bombu.. ci ako to funguje?
na jednu stranu mi radis, aby som sa pytal, ale pritom mi na nic nechces odpovedat..
to je divne
LaBa

Příspěvek od LaBa »

a co to gps, ktore som tu spominal? dal som link na aukro..Toto len ako zalozny modul (balon pristane a nech mi odosle polohu kam pristal)... GSM signal vo vyskach nemas... Anteny z BTS vyzaruju signal smerom k zemi a nie do vysky, cize vo vyskach to chodit dobre nebude.....

A dam jeden hint. Nie vsetky GPS chipy pracuju vo vacsich nadmorskych vyskach...(a nie je to kvoli chladu, ale kvoli vyskovemu obmedzeniu). Na to tiez davaj pozor pri vybere vhodneho GPS modulu...

A teraz sa musis zamysliet aj nad tym, ako GPS suradnice presunies na Zem. A sme zas doma... treba vysielac atd atd ... Na putove baloniky fakt zabudni.
LaBa

Příspěvek od LaBa »

tak mi aspon porad SK/CZ stranku, odkial mozem zohnat nejaku heliovu bombu.Firmy LindeGas a AirProducts ... Obidve maju zastupenie na Slovensku. Len sa nezlakni cien Helium je drahy spas.
Odpovědět