QHY9 - KAF8300

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Karell
Kontaktovat uživatele:

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od Karell »

Pavle, nevím, jestli ti ta informace k něčemu bude, ale moje Orionka má u BIAS snímků také někdy vyšší hodnoty než u darků. Třeba jen o jednotky ADU, ale jsou vyšší.
Vabra

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od Vabra »

Tak to jste mne nepotesili... Porad zadne rozumne vysvetleni, proc by mel byt DARK slabsi nez BIAS a LIGHT (byt pres NB filtr) slabsi nez DARK pri stejne dlouhe expozici, gainu a offsetu.

Jedine vysvetleni, ktere neodporuje znamym fyzikalnim zakonum, ktere mi pak zbyva je vliv tzv. dementionoveho pole.

Bohuzel se totiz pobliz kamery v dobe porizovani Darku a Biasu  pohyboval znamy nositel dementionu LK.

Neni vylouceno ze v dobe porizovani BIASU byl pouhych 15 metru u sve sestavy a pozdeji v dobe porizovani Darku uz spal cca 30m dale ve sve chatce. Naopak v pondeli v noci byl pres 150km daleko takze vliv jeho dementionu na signal pres OIII a SII byl zanedbatelny.

Z namerenych hodnot lze tudiz vypocitat vysku hladiny dementionoveho pole ve vzdalenosti od LK...

A mne nezbyva nez vyfotit nove BIASY a DARKY dokud je LK dost daleko...
Pavel Vabrousek
-karneades-

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od -karneades- »

;D, konecne dobre tema a zdejsi ccd analytici nikde, snad to nejaka kapacita nam neznalkum osvetli, ja tvrdim, ze pri kratke expozici se vycte vsechen maras tak nejak dokonaleji, nez pri dlouhem case, proto se taky bias pouziva a proto ma vyssi naboj, nez dark
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od MMys »

No já nevím, ale u mě s G2-8300 to je OK. Vzal jsem jedny moje kalibrační snímky a je to 325 ADU pro DF vs. 305 ADU pro BIAS. Tedy dle očekávání, měřeno z celé plochy snímku.

Podle mě (pokud nechcete používat škálovatelné DF, tedy s odečteným biasem, který se pak aplikuje zvlášť) není třeba bias vůbec používat (je obsažený v DF). Já používám pouze DF a FLAT a DF pro flat.

Poznámka:
Je fakt, že v době pořizování byl Láďa Kamarád hodně daleko, a tak se hustota dementionů limitně blížila nule  ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od LKamarad »

Z namerenych hodnot lze tudiz vypocitat vysku hladiny dementionoveho pole
Týýý vole, tak si uvědom že ta Tvoje kamera je dosti vzácnej kus techniky, neb funguje jako UHEDC - "Universal High Efficiency Demention Catcher" - v překladu: "Univerzální vysoce účinný lapač dementionů" .... ;)

Ale bacha na následnou fúzi vlivem přetečení např. při vzestupu teploty nebo při změně hustoty FOD (Field of Dementions), kdy může docházet ke zpětnému generování FD ( Fucked Dwarf - Zkurvený Trpajzlík), což je obzvláště vošajstlicht v uzavřených prostorách ! [smiley=shocked.gif]
Vabra

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od Vabra »

No ted vecer doma v "kontrolovanych podminkach" (v obyvaku pod stolem) sice chlazeni nedosahne pod -21 ale zda se ze darky a biasy maji alespon spravny pomer:

Master BIAS median: 2475 ADU
Master DARK median: 2485 ADU

Ted jen,jak je naskalovat i na ty Narrow band snimky s nizsim signalem... ;)

Pak jsem snizil vykon chlazeni na -15st abych videl zmenu a ta se skutecne dostavila:

24x600s master dark dava median: 2546 ADU.

A co mne nepotesilo ze neni stejny v case, ale postupne narusta (co expozice to jeden ADU navic). Prvni dark byl 2135 a dvacaty ctvrty 2156, pri zachovani teploty  :-/)

Zda se ze skalovani BIASU a Darku na NB snimky jeste bude pekna legrace... (obecne je signal zrejme citlivejsi na teplotu nez na delku expozice). Nastesti to ale vypada ze i pri -15 je rozdil mezi BIASEM a Darkem pouze v mnozstvi a intenzite hotpixelu. Takze by asi melo stacit pouzit BIAS co nejblize teplotne L snimkum a opravit jej bad pixel mapou z celkem libovolneho darku.

PS: predpokladam ze LK zustal dnes mezi 2 a 5 hodinou ranni na miste a tudiz hustota dementionoveho pole byla touto dobou v Melniku konstantni.
Pavel Vabrousek
Vabra

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od Vabra »

Tak se zda ze bude stacit z DARKu vzit Bad Pixel Map a od Master BIASu odecist 500 ADU a pujde zpracovat i narrow band data.

Otazka na odborniky:

Nestacilo by systemove delat BIASY a DARKY s nizsim offsetem nez Lighty?

To, ze mi tam po kalibraci zustane nejaky offset navic mi rozhodne bude vadit mene, nez kdyby se mi odecetl BIASem (ci DARKem) nejaky realny signal...

U FLATu si nejsem jist, nebot tim se deli a pri posunuti by to mohlo zmenit delici pomery...

Tim se take vysvetluji to, ze mi FLAT opraveny o vysoky BIAS prekorigoval light snimek. >:(
Pavel Vabrousek
mich1

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od mich1 »

vabra: Myslim ze to musi byt teplotou, jinak preci neni mozne, aby byl bias vic naexponovany nez dark. Ted se mi to taky stalo, ze jsem naivne pouzil bias co jsem mel z drivejska na chlazene darky a ony tam zustaly jen hotpixely protoze ten bias je naexponovany mnohem vic nez chlazeny 5 minutovy darkframe, a pak jsem se strasne divil proc to nedela co to delat ma.
newton 30 cm, eq6
MMys
Kontaktovat uživatele:

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od MMys »

Co furt blbente s tím biasem ?

Dělejte DF, FF a od něj odečtěte DF stejné doby expzoice jako byl FF. (chápu, že je to spíš o terminologii, a že kromě pár hoppixelů co vylezou za těch pár sekund bude nespíš s biasem identický).

Jinak přístup hot-pixel map + master bias místo DF úspěšně používám na QHY8, kde je u ICX senzoru temný proud zanedbatelný. u KAFů bych si tím tak jistý nebyl, byť zrovna KAF 8300 má ten temný proud celkem rozumný, kdesi mezi starými KAF a ICX...

Jinak s tím offsetem - bohužel ne, tam nastane průměr s dělením. Jakmile nebude sedět střední hodnota, bude to buď nedokorigované nebo překorigované.

A navíc, nastavování offsetu má jen QHY. U jiných kamer jsem to neviděl. Třeba u MII jde offset nakonfigurovat servisní utilitou, kterou má výrobce, ale v driveru to uživatel nastavit nemůže.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys
Kontaktovat uživatele:

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od MMys »

Napadá mě jediná věc. Že firmware kamery je udělaný tak, že po dobu vyčítání se vypne na chvilku spínaná regulace peltiera, aby spínání proudu nerušilo citlivé obvody při vyčítání. To je nejvíce kritický proces, po dobu expozice to spínání naopak nijak nevadí.

Pokud to tak skutečně je a začneš fotit biasy rychle za sebou, pak kamera stále jen vyčítá, a teplota se může po několka biasech rozjet. U DF toto nehrozí, protože doba vyčítání je proti době expzoice malá, a teplota bude stabilní.

Schválně spusť snímání biasů a koukej, co dělá teplota.
František54

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od František54 »

Dobrý den.
Mám zapůjčenou kameru QHY9m a nedaří se mi rozchodit filtrové kolo pomocí krátkého kabelu (kamera-kolo) . Kabelem RS232 to funguje, ale je to další dlouhej kabel k počítači, což se mi moc nelíbí.

Ovladače mám snad všechny. V čem může být chyba?

Díky za rady.   František54
dablik
Věk: 47

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od dablik »

Mas nejnovejsi ovladace? Rozchodil jsem to s tim kratkym kablikem v pohode. Ovsem z duvodu chybejicich 2" filtru kolo nevyuzivam. Pochopitelne napajeciho kabelu se ale nezbavis.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
František54

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od František54 »

Ovladače jsem stahoval ze stránek QHY, takže by měly být nejnovější.
Ovládám to přes Maxima - nemusí se něco změnit v nastavení?
Napájení by se asi taky dalo řešit jedním kabelem, jak pro kameru, tak pro kolo. Kolo má dva napájecí konektory, takže by stačil jen krátký kabel z kola do kamery. Jen ten pitomej konektor pro napájení kamery....
dablik
Věk: 47

QHY9 - KAF8300

Příspěvek od dablik »

Mas tam sz :)
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
Odpovědět