Nechci tuhle racionální úvahu na obecné úrovni problematisovat, ale přece: moje zkušenost je přesně opačná. Setrvale přecházím ke stále menším průměrům, protože jednak zjišťuji, že vesmír je naprosto stejně nádherný v jakémkoli průměru (člověk stejně kouká na nějaké sotva patrné duchy v temném poli s pár hvězdičkami, přičemž absolutní jasnost je pro celkový dojem irelevantní) a druhak a především jsou pro mě pohotovost a pohodlí už dávno podstatně důležitější faktory než dostupná magnituda či rozlišení. Tím největším dalekohledem pozoruju zdaleka nejméně, tím nejmenším tak v devadesáti procentech všech případů.Beda píše:[
moje obligátní: každou aperturu lze nahradit, ale pouze větší aperturou, větší Artabane, jen větší !!
Planetární speciál
Re: Planetární speciál
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
a proč by ne, vždyť jak pravil klasik, každý dalekohled má své nebe a každý to má jinak ! Takže moje obligátní rčení raději nebrat jako racionální úvahu, spíše jako výkřik do tmy, pardon, do oblohy osvětlené tisíci komunikačními družicemi a LED světly, ukazujícími cestu k doslova zářivým zítřkůmAchernar píše:Nechci tuhle racionální úvahu na obecné úrovni problematisovat, ale přece: moje zkušenost je přesně opačná......Beda píše:[
moje obligátní: každou aperturu lze nahradit, ale pouze větší aperturou, větší Artabane, jen větší !!
Ja som síce zatiaľ na opačnej ceste ale tú úvahu chápem, pretože sám mám tiež najviac príležitostí pozorovať s malým ďalekohľadom. A akým priemerom teda pozoruješ najčastejšie? Aby sme to videli v kontexte a nebolo to o zmenšení z 500 na 300 mmAchernar píše:Nechci tuhle racionální úvahu na obecné úrovni problematisovat, ale přece: moje zkušenost je přesně opačná. Setrvale přecházím ke stále menším průměrům ... Tím největším dalekohledem pozoruju zdaleka nejméně, tím nejmenším tak v devadesáti procentech všech případů.
Dobson 250/1250, ED 72/432, Lunt LS50THa, binohlava MaxBright II
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Ta cena za Istar kolem 50 tis. odpovídá i když to DPH někdo obejde, nicméně Istar 140 mm je triplet.Beda píše:moje obligátní: každou aperturu lze nahradit, ale pouze větší aperturou, větší Artabane, jen větší !!Artaban píše:Tak to je zajímavá možnost pro chudé APO-refraktoriányŽe bych si do důchodu zbaslit něco menšího?
![]()
Jinak po několika kliknutích na kalkulačku mě optimizmus co se dovozu solo objektivu 140 mm Apo od Istar/USA přešel. Nutno započítat dopravu, DPH se clem a při dnešním kurzu 22,80Kč /USD se celková cena dostane na 51.500,-Kč. Celníci bohužel při dovozu z USA započítají do cla i dopravu.
Takže pokud někdo touží po menším refra, APM nabízí v současnosti kompletní 140 mm f7 ( 980 mm) Apo OTA za 68.400,-Kč a jsem si téměř jistý, že by ho Honza Z. /Supra dokázal za tuto cenu u nás také prodat. A to nejdůležitější: APM provádí před každým prodejem skutečný interferometrický test ( ne Ronchi, on není proužek, jako proužek) objektivu na 532nm. Kvalita je tedy zaručena a test je v ceně !
https://www.apm-telescopes.de/de/telesk ... uszug.html
Neboj, ten půjde z domu jedině přes mojí mrtvolu, nebo skoro mrtvoluBeda píše:Tak nic ve zlém Artabane a važ si tvého 7" achromátu !
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Psion píše:
Ta cena za Istar kolem 50 tis. odpovídá i když to DPH někdo obejde, nicméně Istar 140 mm je triplet.[/quote]
ano, to je taková virtuální výhoda. Na druhou stranu není jednoduché optimálně nastavit i menší triplety, natož 5" nebo 6" apertury a hlavně tu justáž uchovat při běžném provozu. Na vizuální observaci nebo monochromatické snímání jsou proto vhodnější ED dublety, které nejsou tak háklivé, nestojí ledvinu a je s nimi méně starostí. Ono to není jen o optice a nutnosti vyrobit a zkolimovat přesně šest ploch, ale také o jejich uložení do kvalitně vyrobených a teplotně kompenzovaných objímek.( zkuste vytáhnout triplet v nevykompenzované objímce do mrazu a nastane kvílení veliké
). Takže tím víc můžeme být na nová skla od Istaru zvědaví
.
Ta cena za Istar kolem 50 tis. odpovídá i když to DPH někdo obejde, nicméně Istar 140 mm je triplet.[/quote]
ano, to je taková virtuální výhoda. Na druhou stranu není jednoduché optimálně nastavit i menší triplety, natož 5" nebo 6" apertury a hlavně tu justáž uchovat při běžném provozu. Na vizuální observaci nebo monochromatické snímání jsou proto vhodnější ED dublety, které nejsou tak háklivé, nestojí ledvinu a je s nimi méně starostí. Ono to není jen o optice a nutnosti vyrobit a zkolimovat přesně šest ploch, ale také o jejich uložení do kvalitně vyrobených a teplotně kompenzovaných objímek.( zkuste vytáhnout triplet v nevykompenzované objímce do mrazu a nastane kvílení veliké
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
No uvidíme co z toho vypadne za fotky. Za mě doublet OK, když má CaF2, jinak bych raději volil triplet. Ty ceny jsou samozřejmě u tripletu úplně jinde, cenu TEC140 v EU ani nezmiňuju, to se Baader zbláznil s 8 tis. Eur i když tam je Caf2. Doublet má tu výhodu v temperaci, všechno má holt svoje 
Můj největší dalekohled je 400mm dobson, následuje můj hlavní přístroj, tedy refraktor 140mm, pak refraktor 102mm, newton 100mm a refraktor 63mm. Tím posledním, resp dvěma posledními pozoruju absolutně nejčastěji.M_V píše:Achernar píše:
Ja som síce zatiaľ na opačnej ceste ale tú úvahu chápem, pretože sám mám tiež najviac príležitostí pozorovať s malým ďalekohľadom. A akým priemerom teda pozoruješ najčastejšie? Aby sme to videli v kontexte a nebolo to o zmenšení z 500 na 300 mm
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Musím povedať, že refraktor 63 mm som úplne nečakal, to je slušný "downsizing". Ale aby sme sa vrátili nazad k téme vlákna, tak na planetárny špeciál, aj keď v prenosnom vyhotovení, to bude asi pre väčšinu ľudí málo.Achernar píše:Můj největší dalekohled je 400mm dobson, následuje můj hlavní přístroj, tedy refraktor 140mm, pak refraktor 102mm, newton 100mm a refraktor 63mm. Tím posledním, resp dvěma posledními pozoruju absolutně nejčastěji.
To uznávám, ačkoli přesně tak ho nejčastěji používám.
Môj ani nie tak prenosný ako skôr balkónový ďalekohľad je ED 72 mm. A tým pádom je to aj ďalekohľad, ktorým tiež pozorujem planéty najčastejšie. Ale občas mi vŕta v hlave, či by som sa na tom balkóne nevytočil aj s ED 100
Takže by ma celkom zaujímali skúsenosti s malými/prenosnými strojmi na podobné použitie.
Na balkóně budou vždy nějaké potíže s turbulencí a ohřátým vzduchem od domu. Prvně je potřeba vyzkoušet, jaké největší zvětšení lze na konkrétním místě běžně používat a od toho se pak bude odvíjet i průměr...M_V píše:Môj ani nie tak prenosný ako skôr balkónový ďalekohľad je ED 72 mm. A tým pádom je to aj ďalekohľad, ktorým tiež pozorujem planéty najčastejšie. Ale občas mi vŕta v hlave, či by som sa na tom balkóne nevytočil aj s ED 100Takže by ma celkom zaujímali skúsenosti s malými/prenosnými strojmi na podobné použitie.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Já také na balkóně koukám především svým Megrezem 72 - Bertu jsem tam měl jen párkrát.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Ano, i v mém případě je řeč především o balkónovém pozorování. Náš byt má balkóny na dvě strany: na jihozápad malý rohový balkónek a na jihovýchod větší balkón do ulice. Na tom větším provozuju toho newtona 100/1000, kdežto na tom menším je místa o dost méně a mívám tam jen ten malý refraktor. Ten potom s sebou často vozím v autě, protože tak mohu využívat příležitostí na cestě, kde jsou zpravidla o dost lepší podmínky, než budu mít potom po návratu domů. Vozím ho s sebou i na dovolenou. Nahradil jsem jím o něco menší dalekohled, konkrétně refraktor 50 / 540. Celá léta jsem pozoroval malými dalekohledy a ze zkušenosti mohu říci, že se jejich výkony často zbytečně podceňují. I na planetách lze vidět leccos zajímavého takto malým průměrem. Jistěže nějakým větším je toho vidět víc, to je ale všem jasné.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě vytrénované oko vidí neskutečné věci, to tady mnohokrát ukazoval Saša, co je vidět i v 63 mm dalekohledu. Samozřejmě průměr dělá nejen světlo ale i rozlišení a omezující faktor seeing jde proti tomu rozlišení. Onehdy jsem dělal test dalekohledů vedle sebe stejnou kamerou a přibližně stejnou ohniskovou vzdáleností, v špatném seeingu, můžete porovnat.
viewtopic.php?p=335790#p335790
viewtopic.php?p=335790#p335790