tady je foto - omlouvám se za kvalitu, ale líp to fakt nešlo ... mobil
Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Objektiv ...
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Dle mého máš mezi skly rezidua vodních šutrů...Prostě se ti dostala rosa mezi čočky a po odpaření tam zůstaly solné fleky..
.
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- Honza Ebr (honza42)
Musim říct, že mi úplně neni jasný, co přesně na tý fotce je Ale tohle už je opravdu docela dost zprasený (i když si pořád myslim, že by to nemělo mít velkej efekt a že to zvěličuje to odražený světlo).
Pokud to chceš odstranit, tak to prostě umej. Prvně zkus destilovanou vodu, pak se dá i přitvrdti nějakym saponátem, případně lze použít líh, nebo izopropyl alkohol. Nijak zvlášť to nemusíš drhnout, jestli nechceš (já bych na to vzal klidně hadr, ale budiž
) ale trochu to poškádlit vatou tomu určitě neublíží.
Pokud to chceš odstranit, tak to prostě umej. Prvně zkus destilovanou vodu, pak se dá i přitvrdti nějakym saponátem, případně lze použít líh, nebo izopropyl alkohol. Nijak zvlášť to nemusíš drhnout, jestli nechceš (já bych na to vzal klidně hadr, ale budiž
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Já to nějak zkusím vyléčit a napíšu, jak to nakonec dopadlo. Díky moc za rady a příspěvky.
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Normalne to umej jarem a pak to utri (cistou) uterkou z mikrovlakna. Cistim si tak bryle uz par let a AR vrstvy jsou uplne v pohode, nevim, proc by to mel byt u objektivu nebo okularu problem.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Rosa je zkondenzovaná vodní pára, proto je to vlastně destilka a tedy nemůže vytvářet vodní kámen. Podle fotografie by to také mohlo být tak, že objektiv je tmelený a roztmelil se.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
No vonku zkondenzovaná vodná para obsahuje prach - kondenzačné jadrá - bez nich by nám nepršalo. A to čo je na foto, je prach. Môže byť veľmi abrazívny ale pokiaľ sa jedná o malokuk, netreba z toho robiť kóbojku. Normálne sa obj.čistia vatou namotanou na špajdlu namočiť do izopropilu a otáčavým pohybom ako by sme prach namotávali nie rozotierať. A často meniť vatu vlastne po každej otočke. Naučil ma to optik ked som bol na ZVS. Pokial je to zaprasené veľmi. tak ofuk balonkom a oplach izopropilom jemným štetcom pod uhlom približne 45 st. aby to stieklo a až potom s tou vatou.
N200/f5,malokuk,bino 7*50, bino 20 & 32*88
Jsi mě předběhl..Vodní kámen to teda asi není, ale jinak rosa je vodičem všelijakého borďasu a můj primár by mohl vyprávět.. 
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
No mě se Honzo při vší úctě nezdá nesmyslná,ale ať si každý dělá co chce. 
Já jsem jako malý kluk "odvařil"hadrem jeden ze dvou okulárů k AD800 a tak vím,že již na zarosený okulár takto nešáhnu.Buď fén,nebo prostě končí v kufříku.Věřím,že jej hned úplně nezničím,ale viděl bych tu možnost si vytvořit šetrnější návyky do budoucna,až si kolega pořídí okuláry drahší.
Dát mu najevo,utři to čím chceš,stejně tvé (setové)okuláry mají prd hodnotu se mi zdá divné.Stejně tak někdo nemá vybavení za desítky tisíc jen na 100 nocí ale počítá s delším časovým úsekem a šetří si to jako oko v hlavě.
Ahoj Pavel
Já jsem jako malý kluk "odvařil"hadrem jeden ze dvou okulárů k AD800 a tak vím,že již na zarosený okulár takto nešáhnu.Buď fén,nebo prostě končí v kufříku.Věřím,že jej hned úplně nezničím,ale viděl bych tu možnost si vytvořit šetrnější návyky do budoucna,až si kolega pořídí okuláry drahší.
Dát mu najevo,utři to čím chceš,stejně tvé (setové)okuláry mají prd hodnotu se mi zdá divné.Stejně tak někdo nemá vybavení za desítky tisíc jen na 100 nocí ale počítá s delším časovým úsekem a šetří si to jako oko v hlavě.
Ahoj Pavel
Ta moje otázka tak trochu upadla do zapomnění ... máte s tím někdo zkušenosti? Docela rád bych malokuka zase vcyužil, ale to halo tam furt trápí :'(Aha, takže osobně jsem ho nechal v zádveří do rána oschnout a pak jsem ho vzal do pokojové teploty a ošmrdlal Lens-penem z obou konců a objektiv byl zase jak dětská prdýlka..
P.S. Teda když se orosily i mezičočky v Ethosu, tak končila legrace a od té doby bez fénu ani rána...Bez něj zbývá jediné, teda strčit okulár do kapsy...
Nevím jak ty, ale já na okulár nedýchám, já se do něj dívám.
Dýchej víc na to a nebude takový zarosený. Přečti si co jsem vše níže psal a co ty.
Ptáš se proč máš orosený okulár a pak napíšeš, že na to dýcháš a je to pak méně orosené.
No asi si ma nepochopil... Mne keď sa orosí okulár tak naň dýchnem alebo ho trochu utrem aby nebol oroseny a dívam sa do neho... To ti asi hádam nemusím písať aj to... či ?
Dýchej víc na to a nebude takový zarosený. Přečti si co jsem vše níže psal a co ty.
Ptáš se proč máš orosený okulár a pak napíšeš, že na to dýcháš a je to pak méně orosené.
No asi si ma nepochopil... Mne keď sa orosí okulár tak naň dýchnem alebo ho trochu utrem aby nebol oroseny a dívam sa do neho... To ti asi hádam nemusím písať aj to... či ?
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Když sa orosí okulár, tak dýchnutím na něho mu nepomožeš, ba naopak. Utírání taky nebývá to nejlepší, protože tam všechno leda rozlíčíš. Já to dělám tak, že ho zakrytkuju a šup s ním do náprsní kapsy, za chvilku je čistý jak dětská p..... Osvědčilo se mi při zimním pozorování udělat si z šály roušku, abych při dýchání nefuněl přímo pod okulár. Taky je lepší sundávat krytku z oční čočky až po upevnění okuláru do výtahu, teplý vzduch u rukou taky dokáže svoje.
No vonku zkondenzovanávodná para obsahuje prach - kondenzačné jadrá - bez nich by nám nepršalo
Ano to je pravda, ale u rosy to tak není. Vodní pára kondenzuje přímo na chladném předmětu, v tomto případě čočce.
Ano to je pravda, ale u rosy to tak není. Vodní pára kondenzuje přímo na chladném předmětu, v tomto případě čočce.
Pokud je venku chladno a okuláry se rosí, dávám si je do kapes. Tedy ne vždy je to příjemné(taková Ultima má takové rozměry, že se do kapsy skoro ani nevejde), občas to při sezení tlačí do břicha. Nic lepšího ale neexistuje, pokud nemáte s sebou fén(dá se koupit i fén na napájení z auta). Co se týče čištění, tak používám mikroutěrky na brýle, protože po pozorování mám často oční čočku tak zasranou od biologického náletu, že by mi antireflexy vyžraly dřív spíš bakterie. Na antireflexních vrstvách nejsou ani známky toho, že by měly být číštěním nějak v nepořádku. Jak funguje na AR vrstvy biologický nálet bych mohl demonstrovat na jednom svém starém plosslu, který mám už 10 let a dlouho jsem ho nečistil, potom už mu žádné vyčištění nepomohlo- od vlhkosti z oka jsou AR vrstvy na většině čočky totálně v háji. Přesto má furt stejný obraz tak jako zamlada. 
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Ahoj. Nevíte, jestli má autoguider od SW (synguider) liveview? Jde mi o zaostření, jestli je hvězda vidět na displeji, nebo se to dělá jako u LVI přes nějaký okulár?
Díky.
Díky.