Prosim o radu jaky dalekohled
Dalekohled můžu koupit za 3 500. Doufám že cena je příznívá, protože jsem nikde nenašel cenu samotného dalekohledu. Všude je totiž v setu s montáží EQ-3. Ale jak píšeš, foto nefoto, asi ho koupím 

Všechno je lék a všechno je jed. Záleží pouze na množství.
Dalekohled můžu koupit za 3 500. Doufám že cena je příznívá, protože jsem nikde nenašel cenu samotného dalekohledu. Všude je totiž v setu s montáží EQ-3. Ale jak píšeš, foto nefoto, asi ho koupím :)Za 3,5 litru? A i s montáží EQ-3?
Ups, asi i kdyby jen tubus..I tak ber!!

Myslím si, že je to dobrý kup!
Ups, asi i kdyby jen tubus..I tak ber!!

Myslím si, že je to dobrý kup!
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ne, je to bez montáže, pouze tubus.
Všechno je lék a všechno je jed. Záleží pouze na množství.
Ne, je to bez montáže, pouze tubus.Svoje jsem řekl, ale mohli by se vyjádřit i ostatní..

Říkám ano..
Za 1,8 k koupíš nerez 1,75'' stativ a nějakou třeba azimutálku a můžeš v klidu okukovat oblohu..

Říkám ano..
Za 1,8 k koupíš nerez 1,75'' stativ a nějakou třeba azimutálku a můžeš v klidu okukovat oblohu..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Tohle určitě není dalekohled moc vhodný na astrofotgrafii (snad vyjímkou Měsíce případně Slunce přes filtr, prostě na krátké expoizce).
Nevýhody:
1) Achromát, z toho plynoucí barevná vada. Na dlouhých expozicích deep-sky objektů ji určitě uvidíš.
2) Ohnisko 1 metr - vysoké nároky na montáž, nutná tuhá montáž s jemnými pohyby a druhý pointační dalekohled. Začínat s astrofotografií na takové montáži (EQ5) takovým ohniskem nejspíš skončí zklamáním.
3) nízká světelnost (f/10). Nevím čím chceš fotit, ale pro DSLR je to malá světelnost, půjdou tím pouze nejjasnější objekty, a to špatně. A chlazená CCD kamera nemá vzhledem k nevhodnosti toho dalekohledu význam, a bude stát minimálně 10x tolik, co ten dalekohled.
Pokud ho chceš na koukání - ano, za tu cenu, na koukání to není špatný dalekohled. Ale iluzi na nějaké slušné astrofoto deep-sky objektů si nedělej...
Nevýhody:
1) Achromát, z toho plynoucí barevná vada. Na dlouhých expozicích deep-sky objektů ji určitě uvidíš.
2) Ohnisko 1 metr - vysoké nároky na montáž, nutná tuhá montáž s jemnými pohyby a druhý pointační dalekohled. Začínat s astrofotografií na takové montáži (EQ5) takovým ohniskem nejspíš skončí zklamáním.
3) nízká světelnost (f/10). Nevím čím chceš fotit, ale pro DSLR je to malá světelnost, půjdou tím pouze nejjasnější objekty, a to špatně. A chlazená CCD kamera nemá vzhledem k nevhodnosti toho dalekohledu význam, a bude stát minimálně 10x tolik, co ten dalekohled.
Pokud ho chceš na koukání - ano, za tu cenu, na koukání to není špatný dalekohled. Ale iluzi na nějaké slušné astrofoto deep-sky objektů si nedělej...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Na druhou stranu musím říct, že mě osobně by se ten dalekohled moc nehodil a za dva litříky i se stolní montáží u mě bezkonkurenčně vede malokuk 80/400..

Ono nějaká bar. vada sem, bar vada tam..Stejně mi to při max. zvětšení že 50 x/většinou 21 - 30 x/ nevadí a je sympaticky krátký a po pozorování ho vytáhnu z rybiny, bafnu pod klepeto a jdu dom..
Nějakou 1 m dlouhou trupku bych nejspíš nechtěně obouchal o futra..
;D
Pardon, asi jsem ti moc nepomohl v rozhodování, páč měním názor jak ponožky..
Ono taky radit není vůbec jednoduché...
Malý refra se zase nehodí na planety..

Ono nějaká bar. vada sem, bar vada tam..Stejně mi to při max. zvětšení že 50 x/většinou 21 - 30 x/ nevadí a je sympaticky krátký a po pozorování ho vytáhnu z rybiny, bafnu pod klepeto a jdu dom..
Nějakou 1 m dlouhou trupku bych nejspíš nechtěně obouchal o futra..
;D
Pardon, asi jsem ti moc nepomohl v rozhodování, páč měním názor jak ponožky..
Ono taky radit není vůbec jednoduché...
Malý refra se zase nehodí na planety..