Prosim o radu jaky dalekohled

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Draco

Příspěvek od Draco »

Dalekohled můžu koupit za 3 500. Doufám že cena je příznívá, protože jsem nikde nenašel cenu samotného dalekohledu. Všude je totiž v setu s montáží EQ-3. Ale jak píšeš, foto nefoto, asi ho koupím :)
Všechno je lék a všechno je jed. Záleží pouze na množství.
stana

Příspěvek od stana »

Dalekohled můžu koupit za 3 500. Doufám že cena je příznívá, protože jsem nikde nenašel cenu samotného dalekohledu. Všude je totiž v setu s montáží EQ-3. Ale jak píšeš, foto nefoto, asi ho koupím :)Za 3,5 litru? A i s montáží EQ-3?
Ups, asi i kdyby jen tubus..I tak ber!!
;)
Myslím si, že je to dobrý kup!
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Draco

Příspěvek od Draco »

Ne, je to bez montáže, pouze tubus.
Všechno je lék a všechno je jed. Záleží pouze na množství.
stana

Příspěvek od stana »

Ne, je to bez montáže, pouze tubus.Svoje jsem řekl, ale mohli by se vyjádřit i ostatní..
:)
Říkám ano..
Za 1,8 k koupíš nerez 1,75'' stativ a nějakou třeba azimutálku a můžeš v klidu okukovat oblohu..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tohle určitě není dalekohled moc vhodný na astrofotgrafii (snad vyjímkou Měsíce případně Slunce přes filtr, prostě na krátké expoizce).

Nevýhody:

1) Achromát, z toho plynoucí barevná vada. Na dlouhých expozicích deep-sky objektů ji určitě uvidíš.

2) Ohnisko 1 metr -  vysoké nároky na montáž, nutná tuhá montáž s jemnými pohyby a druhý pointační dalekohled. Začínat s astrofotografií na takové montáži (EQ5) takovým ohniskem nejspíš skončí zklamáním.

3) nízká světelnost (f/10). Nevím čím chceš fotit, ale pro DSLR je to malá světelnost, půjdou tím pouze nejjasnější objekty, a to špatně. A chlazená CCD kamera nemá vzhledem k nevhodnosti toho dalekohledu význam, a bude stát minimálně 10x tolik, co ten dalekohled.

Pokud ho chceš na koukání - ano, za tu cenu, na koukání to není špatný dalekohled. Ale iluzi na nějaké slušné astrofoto deep-sky objektů si nedělej...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
stana

Příspěvek od stana »

Na druhou stranu musím říct, že mě osobně by se ten dalekohled moc nehodil a za dva litříky i se stolní montáží u mě bezkonkurenčně vede malokuk 80/400..
:)
Ono nějaká bar. vada sem, bar vada tam..Stejně mi to při max. zvětšení že 50 x/většinou 21 - 30 x/ nevadí a je sympaticky krátký a po pozorování ho vytáhnu z rybiny, bafnu pod klepeto a jdu dom..
Nějakou 1 m dlouhou trupku bych nejspíš nechtěně obouchal o futra..
;D
Pardon, asi jsem ti moc nepomohl v rozhodování, páč měním názor jak ponožky..
Ono taky radit není vůbec jednoduché...
Malý refra se zase nehodí na planety..
Odpovědět