H.

Plně ti to Martine věřím... Sám mám stejné zkušenosti s mým 310 Nasmythem (310/1768/5970), kde ještě navíc koukám do tmavého tubusu. Obraz je parádní a to to chci ještě vylepšit několika úpravami. Škoda je, že není doposud ještě na paralaktické montáži.Cztwerec píše:Ještě taková poznámka - dotaz k mému dalekohledu Dall Kirkham 10". Ten obraz z tohoto přístroje je na planety fantastický. Kontrast, barva, rozlišení, mimoosá koma prostě není (možná je to méně světelným primárem?)... opravdu se nestačím divit, co ta optika dokáže nabídnout a nelituji ani chvilku koupě. Na fotografii výborný.
Rád se tím podívám, pokud bude na MHV. U výrobce jsem se nedočetl, jaké má ten dalekohled centrální stínění (pokud máme na mysli stejný dalekohled ODK10), podle fotografií mi přišlo podstatně větší než 23%. V několika příspěvcích na na CloudyNights jsem se dočetl, že 40%, tedy to musí být značný pokles kontrastu. Například 12,5" D-K astrograf má 42% centr. stínění.Cztwerec píše:Centrální stínění? Pokud se nemýlím má 23% (primár f/4 a systém f/20) procent průměru. Ten přístroj je výborný, Přijde mi to jako pohled přes newton OO 250 f 6.3 jen nepoužívám barlow při fotografování a pozorování. To je typický planetární dalekohled. Akorát si troufám tvrdit, že kontrast je vyšší! APO 250 jsem neporovnával pochopitelně
Na DSO ztráta kontrastu mít velký vliv nebude, u pozorování planet a Měsíce to musí být vidět, zvláště u tak velkého centrálního stínění 40%. Pokud to vidět není, dalekohled porušuje fyzikální zákony.Cztwerec píše:Zajímalo by mě jak se právě projeví ta ztráta kontrastu při fotografování DSO. To mě ale netrápí. Kontrast je výborný, mohlo by to být i kvůli té světelnosti?
Gratuluji k peknemu kousku a urcite bych jim rad kouknul. Uz jen ze zvedavosti. Brezany nejsou zas tak daleko od Rican...Cztwerec píše:Já na tyhle akce moc nejezdím, ale slíbil jsem, že ho možná někdy přivezu do Konojed. Velkou výhodou je totiž to, že se vejde i na zadní sedačku mého malého auta. To by s mým Newtonem nešlo. Docela rád bych ho porovnal s TEC 160 co má Chemik. Ale samozřejmě, že to nelze s apochromátem úplně porovnat, to centrální stínění má svůj, byť pro mě subjektivně malý vliv. Na mé terase bych taky rád někoho uvítal - taky už mám pěkně dlouhý seznam odborníků :D