H.

Plně ti to Martine věřím... Sám mám stejné zkušenosti s mým 310 Nasmythem (310/1768/5970), kde ještě navíc koukám do tmavého tubusu. Obraz je parádní a to to chci ještě vylepšit několika úpravami. Škoda je, že není doposud ještě na paralaktické montáži.Cztwerec píše:Ještě taková poznámka - dotaz k mému dalekohledu Dall Kirkham 10". Ten obraz z tohoto přístroje je na planety fantastický. Kontrast, barva, rozlišení, mimoosá koma prostě není (možná je to méně světelným primárem?)... opravdu se nestačím divit, co ta optika dokáže nabídnout a nelituji ani chvilku koupě. Na fotografii výborný.
 To by bylo jinak pokoukáníčko.
   To by bylo jinak pokoukáníčko.
Rád se tím podívám, pokud bude na MHV. U výrobce jsem se nedočetl, jaké má ten dalekohled centrální stínění (pokud máme na mysli stejný dalekohled ODK10), podle fotografií mi přišlo podstatně větší než 23%. V několika příspěvcích na na CloudyNights jsem se dočetl, že 40%, tedy to musí být značný pokles kontrastu. Například 12,5" D-K astrograf má 42% centr. stínění.Cztwerec píše:Centrální stínění? Pokud se nemýlím má 23% (primár f/4 a systém f/20) procent průměru. Ten přístroj je výborný, Přijde mi to jako pohled přes newton OO 250 f 6.3 jen nepoužívám barlow při fotografování a pozorování. To je typický planetární dalekohled. Akorát si troufám tvrdit, že kontrast je vyšší! APO 250 jsem neporovnával pochopitelně

Zkusit to budu moct, až budu mít nové objímky.
 Zkusit to budu moct, až budu mít nové objímky.Na DSO ztráta kontrastu mít velký vliv nebude, u pozorování planet a Měsíce to musí být vidět, zvláště u tak velkého centrálního stínění 40%. Pokud to vidět není, dalekohled porušuje fyzikální zákony.Cztwerec píše:Zajímalo by mě jak se právě projeví ta ztráta kontrastu při fotografování DSO. To mě ale netrápí. Kontrast je výborný, mohlo by to být i kvůli té světelnosti?
Gratuluji k peknemu kousku a urcite bych jim rad kouknul. Uz jen ze zvedavosti. Brezany nejsou zas tak daleko od Rican...Cztwerec píše:Já na tyhle akce moc nejezdím, ale slíbil jsem, že ho možná někdy přivezu do Konojed. Velkou výhodou je totiž to, že se vejde i na zadní sedačku mého malého auta. To by s mým Newtonem nešlo. Docela rád bych ho porovnal s TEC 160 co má Chemik. Ale samozřejmě, že to nelze s apochromátem úplně porovnat, to centrální stínění má svůj, byť pro mě subjektivně malý vliv. Na mé terase bych taky rád někoho uvítal - taky už mám pěkně dlouhý seznam odborníků :D