Astrofotografie - dotazy začínajících
Mich1: Ano, tiez mi optimize dark nedavalo zmysel, mal som ho vypnuty. Potom FunThomas poradil, ze cfa pattern detection:force pomohlo. To sa da nastavit iba pri zapnutom optimize dark, tak som zapol (nepomohlo).
Odcitam darkflat od flatu. To iste sa stane, ked odcitam dark od lightu. Darkflat ma uroven okolo 0.03, flat ma v cervenej 0.035, zelenej 0.045 a modrej 0.053, rozhodne by po odcitani nemala zostat nula.
Dalsia zahada je, preco su tie cisla tak nizke. Exponoval som flat do 1/4 az 3/4 histogramu v modrej farbe (histogram ukazoval priamo fotak), ako sa postupne rozvidnievalo. Ostatne dve farby boli na histograme tesne nad nulou. Cisla v pixi naznacuju nieco uplne ine.
Odcitam darkflat od flatu. To iste sa stane, ked odcitam dark od lightu. Darkflat ma uroven okolo 0.03, flat ma v cervenej 0.035, zelenej 0.045 a modrej 0.053, rozhodne by po odcitani nemala zostat nula.
Dalsia zahada je, preco su tie cisla tak nizke. Exponoval som flat do 1/4 az 3/4 histogramu v modrej farbe (histogram ukazoval priamo fotak), ako sa postupne rozvidnievalo. Ostatne dve farby boli na histograme tesne nad nulou. Cisla v pixi naznacuju nieco uplne ine.
To co ukazuje fotak se neda brat moc v potaz, to jsou strecnuta data, chce to prohlidnout si raw v necem co ho zobrazi jako raw.
newton 30 cm, eq6
Darktable pri linearnej base curve ukazuje histogram modrej pod polovicou, zelenej nad stvrtinou a cervenej okolo nuly.
Vyskúšal som to ešte raz a až teraz som si uvedomil, že prednastavené hodnoty pri kalibrácii mám 32bit float. T.j. tie, ktoré si písal, že fungujú. Nastavenie je tu (http://leteckaposta.cz/991822885). To si však písal na začiatku, len som si neuvedomil pojem 32bitové vzorkovanie s týmto nastavením. Ja keď nevidím tie anglické názvy, tak som z toho jeleň. 
Takže asi sme sa moc neposunuli. Ak máš takýto problém, odporúčam ho publikovať na PixInsight fóre. Odpovede od autorov sú spravidla veľmi promptné.

Takže asi sme sa moc neposunuli. Ak máš takýto problém, odporúčam ho publikovať na PixInsight fóre. Odpovede od autorov sú spravidla veľmi promptné.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, pořídil jsem si UHC filtr 2'', jde instalovat do 2¨ zrcátka, chtěl jsem přes něj zkusit i fotit, ale nedokážu přes zrcátko zaostřit, na blízkou vzdálenost zaostřím, na větší už ne (výtah je na doraz směrem dovnitř). Jakou potřebuju redukci, abych mohl našroubovat filtr a využít celých 2'', zatím jsem to sestavil tak, že jsem filtr natočil do F do kterého jsem nasunul C, natočil D, na D natočil E a připojil k foťáku, ale to mu zužuje díru jen na 1,25'' a předpokládám, že to bude mít na výslednou fotku špatnej vliv (vinětaci), alespoň, když jsem s tím naposled fotil přes lidlskop, tak to vinětovalo dost, přes SW ED80/600 jsem tím ještě kromě platnet přes barlow nefotil, tak nevim.
díky
díky
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Potřebuješ tohle :
http://www.supra-dalekohledy.cz/t2-baad ... -4974.html
na to dáš redukci T2/Canon ( tvoje E ).
Filtr jde dopředu té nové redukce 2"/T2
http://www.supra-dalekohledy.cz/t2-baad ... -4974.html
na to dáš redukci T2/Canon ( tvoje E ).
Filtr jde dopředu té nové redukce 2"/T2
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
-
- Kontaktovat uživatele:
OK, takže to je to samé jako je moje B s tím rozdílem, že do tohodle se vejde 2'' filtr.
Díky
Díky
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Navím, na co tam dáváš to D ? . Předpokládám, že C končí T2 závitem a na něj přímo našroubuješ redukci na Canon. Jenže to vinětuje, takže se používá ta 2" redukce do 2" okulárového výtahu, do ní zpředu 2" filtr na ní redukce pro Canon.
lepší rada žádná než špatná
-
- Kontaktovat uživatele:
D tam dávám, abych zaostřil, bez D je, myslim, výtah krátkej.
-
Zdravím, upravil jsem si webkameru Microsoft Lifecam HD-3000 a řeším dva problémy, zaostření některých objektů a zorné pole. Zaměření Saturna s původním tragickým hledáčkem mi trvalo hodně dlouho a Měsíc se mi nepodařilo nikdy úplně zaostřit. Pro záznam videa jsem použil SharpCap2, kde mi chybí funkce zoom out Pro ukázku složené fotografie z Registaxu jako adaptér jsem zkoušel doporučovaný futrál od 35mm filmu, ale také hliníkovou část okuláru z dalekohledu. Délka adaptéru je zřejmě klíčem k řešení problému. Řešil jste to někdo?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ne, problém je hlavně absence manuálního nastavení expozice a zisku. Pokud to kamea neumí (jako že asi ne) a jede v plně automatickém režimu, vždy to bude takto přeexponované.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jak pise Martin, jedine reseni co ti pomuze je trochu zaclonit dalekohled.
newton 30 cm, eq6
-
Aha, díky! Expozice se dá nastavit, nastavení zisku jsem si nikde nevšiml, ale jak tak koukám, expozice byla nastavená automaticky -6 a jde ručně až na -11. Večer zkusím. Podle mě to nějak musí jít když je na youtube video Měsíce s tou kamerou a krásně ostré. Jinak kamera byla připojena přímo k dalekohledu a zkusil jsem i zenitální kostku, ale k ničemu to nevedlo. Menší zvětšení u webkamery asi nejde, že?
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Menší zvětšení u webkamery asi nejde, že?Musíš zkrátit ohnisko reduktorem nebo si pořiď další dalekohled s kratším ohniskem či ještě lépe - udělej mozaiku Měsíce.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
-
Šlo mi o problém s vyhledáním bodových objektů, přestože jsem je nejdřív vyhledal okulárem 12,5mm a teprve pak připojil kameru.