Bazar
Re: Bazar
Graphere, já sem nepíši představy. Já sem píši, jak to funguje jinde. A funguje to dobře. Ale plně chápu i Tvou argumentaci. Byť si myslím, že je hovězí.
Martine, až budu u PC, trochu více napíši k těm inzerátům.
Martine, až budu u PC, trochu více napíši k těm inzerátům.
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No líbit může, ale moderátoři bohužel o uživateli (na rozdíl od administrátora) nevidí vůbec nic (ani mail) takže ho nemají šanci alespoň trochu prověřit. Vše bych musel dělat pouze já, a to už bude dost vysoká zátěž, hlavně z počátku, se kterou mi nikdo nijak nepomůže (udělat ze všech administrátory je asi blbost).
Schválení příspěvku moderátorem - co to řeší ? Když člověk, který má na AF desítky nebo stovky příspěvků, a existuje několik let, prodává v bazaru, ale inzerát nenapsal on, protože mu někdo šlohnul účet, moderátor mu to bez problémů schválí. A pak už je to jen závod s časem, jestli uživatel dřív zjistí, že má ukradený účet, nebo jestli se dřív někdo napálí. Za poslední cca. 3 měsíce jsem řešil myslím 4 nebo 5 ukradených účtů, a z toho 2x klapnul podvod.
Proti tomuhle je bohužel jediná obrana - zkontrolovat si prodávajícího jiným, na AF a mailu nezávislým, kanálem (telefon, Whatsapp, Messenger, ideálně přímým kontaktem s hlasovou komunikací). Já to tak dělám.
Hodnocení uživatele moc nepomůže taky. Po ukradení účtu se ten první nešťastník napálí, a všechna hodnocení do té doby budou OK.
To hodnocení řeší spíš problémy nesolidních prodejců, kteří prodávají různé šmejdy, což ale na našem hobby serveru prakticky neexistuje. Za dobu existence AF jsem takovéhle případy řešil zcela minimálně.
Povinné hodnocení - AF nemá mechanismus, jak to vynutit. Není to systém pro obchod, bazar.
Čím déle hledám nějaké řešení, tím více zjišťuji, že tenhle problém nelze řešit na straně AF, ten si musí každý kupující pořešit sám
Schválení příspěvku moderátorem - co to řeší ? Když člověk, který má na AF desítky nebo stovky příspěvků, a existuje několik let, prodává v bazaru, ale inzerát nenapsal on, protože mu někdo šlohnul účet, moderátor mu to bez problémů schválí. A pak už je to jen závod s časem, jestli uživatel dřív zjistí, že má ukradený účet, nebo jestli se dřív někdo napálí. Za poslední cca. 3 měsíce jsem řešil myslím 4 nebo 5 ukradených účtů, a z toho 2x klapnul podvod.
Proti tomuhle je bohužel jediná obrana - zkontrolovat si prodávajícího jiným, na AF a mailu nezávislým, kanálem (telefon, Whatsapp, Messenger, ideálně přímým kontaktem s hlasovou komunikací). Já to tak dělám.
Hodnocení uživatele moc nepomůže taky. Po ukradení účtu se ten první nešťastník napálí, a všechna hodnocení do té doby budou OK.
To hodnocení řeší spíš problémy nesolidních prodejců, kteří prodávají různé šmejdy, což ale na našem hobby serveru prakticky neexistuje. Za dobu existence AF jsem takovéhle případy řešil zcela minimálně.
Povinné hodnocení - AF nemá mechanismus, jak to vynutit. Není to systém pro obchod, bazar.
Čím déle hledám nějaké řešení, tím více zjišťuji, že tenhle problém nelze řešit na straně AF, ten si musí každý kupující pořešit sám

decmen píše: ↑16. 08. 2025, 13:06 to nou: a navíc i v té dobírce od podvodníka může být cokoliv místo prodávaného zboží.
Ten návrh od MMys se mi také líbí, jsem pro.
Doplním můj starší příspěvek: na webu parabola.cz musí inzerát schválit moderátor, do té doby není zveřejněn. Na webu ebastlirna.cz moderátoři mažou inzeráty bez ceny.
A je na zvážení psát povinně hodnocení ke každé transakci, jako třeba na Ali. I když na druhou stranu psát hodnocení na obchod s "g" je nošením dříví do lesa![]()
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Rozumím této argumentaci, ale proti tomu se naopak dá argumentovat tím, že možnost prodávat pro všechny (tedy i nepřispívající) přináší užitek všem - i do fóra přispívající člen si může koupit (třeba) okulár od někoho, kdo příspěvky nepíše. Osobně to vnímám tak, že čím více věcí na bazaru, tím lépe - když něco sháním, budu raději, když to koupím zde a nemusím to shánět v Německu nebo Polsku - a je mi jedno, jestli to je od člena, který má příspěvků tisíc nebo jeden. Proto bych nijak neomezoval možnost prodeje/nákupu na základě (ne)přispívání.BertCZ píše: ↑16. 08. 2025, 09:40Tomáši, při vší úctě s takto vyjádřeným názorem hluboce nesouhlasím. Vysvětlím. Astrofórum dává možnost členům číst zajímavé informace z oboru, který je zajímá. Tyto informace tvoří jiní členové astrofóra. Svými informacemi činí astrofórum zajímavým, a přitahují tím další členy. Tito noví členové tvoří nový obsah, .... atd .... Je to tedy jakési quid pro quo. Uspokojivý stav, vyvážený, vše ok. Do rovnice ale nyní vstupuje člověk, který astrofóru nic nedá. Nepíše. Jen sosá informace.Tomáš Grygarčík píše: ↑15. 08. 2025, 16:17 Tento nápad už tu byl dávno, má jen jeden problém - někteří tu skoro nepíší, jen si čtou odfiltrovaná nepřečtená témata. To aby pak mohli inzerovat, muselo by se zde založit "odpadní" vlákno, kam napíší desetkrát Lorem Ipsum a rázem mohou směle inzerovat.
Inzerce je určitě bonus pro členy. A nyní se tedy naskýtá ona "trochu" filozofická otázka: "Proč by měl člověk, který astrofóru dává úplný kulový, čerpat výhody fóra?"
Můj názor je, že ten, kdo astrofóru nepomáhá (nepíše) by neměl mít možnost inzerovat. IMHO tvrdé, ale spravedlivé.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Načínám nabývat dojmu, že i sem proniká "regulativní myšlení" (přitom na regulace kde kdo nadává), místo "svobodného trhu." Když prostě někdo neudá cenu, nebo fotku apod., tak často sám přijde na to, že je lepší cenu zadat a fotku nahrát, apod. Časem k tomu někteří dospějí. Svoboda prostě obnáší věci, se kterými někdy nesouhlasím a někdy mám více práce… a musím se třeba ptát na cenu. Za mne - nikomu nechci "nakazovat", jak má psát inzeráty.
A hlavně - těmi regulativy by se zase kladlo víc povinností na moderátory (myslím, že mají práce až až), třeba hlídáním, kdo co do inzerátu uvedl, neuvedl, jak zde někteří navrhují. Prostě by to obnášelo více práce, více hlídání a více dohadů, až se zase ozve někdo, že se mu něco nelíbí, že někdo něco upravil, smazal... Další pravidla = další možnosti na dohady.
A hlavně - těmi regulativy by se zase kladlo víc povinností na moderátory (myslím, že mají práce až až), třeba hlídáním, kdo co do inzerátu uvedl, neuvedl, jak zde někteří navrhují. Prostě by to obnášelo více práce, více hlídání a více dohadů, až se zase ozve někdo, že se mu něco nelíbí, že někdo něco upravil, smazal... Další pravidla = další možnosti na dohady.
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Plný souhlas, palec nahoru.kuceraz píše: ↑16. 08. 2025, 16:34 Osobně to vnímám tak, že čím více věcí na bazaru, tím lépe - když něco sháním, budu raději, když to koupím zde a nemusím to shánět v Německu nebo Polsku - a je mi jedno, jestli to je od člena, který má příspěvků tisíc nebo jeden. Proto bych nijak neomezoval možnost prodeje/nákupu na základě (ne)přispívání.
Souhlasím s MIlAnem, bazar zde je prostě jenom platforma, která umožňuje vystavit inzerát, ale již nijak negarantuje, že se tu objeví podvody. Pokud někomu naletím, forum za to nemůže. Pokud mi někdo ukradne účet, forum za to nemůže.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Vnimam to uplne stejne.kuceraz píše: ↑16. 08. 2025, 16:34 Osobně to vnímám tak, že čím více věcí na bazaru, tím lépe - když něco sháním, budu raději, když to koupím zde a nemusím to shánět v Německu nebo Polsku - a je mi jedno, jestli to je od člena, který má příspěvků tisíc nebo jeden. Proto bych nijak neomezoval možnost prodeje/nákupu na základě (ne)přispívání.
@BertCZ - nerozlisujes zamereni tech webu "kde to funguje dobre" Tohle neni web primarne o inzerci, ale o informacich. A je tu vcelku jasna delici cara mezi konzumenty obsahu a pisateli. Viz ma "hovezi" argumentace ohledne novacku. A osobne budu radsi, kdyz tu bude psat mene lidi co o astru neco vedi, nez kazdy co sem prijde, jen aby si mohl dat inzerat.
Taktez souhlasim. Myslim ze tu neslo o to zajistit neprustrelnost vuci podvodum, jen to podvodnikum o fous ztizit...
- mirkovacik
- Věk: 53
Chlapci, myslim, ze v dobrej viere tu riesite nevyriesitelne. Podvodnik si najde cestu, zabezpecit sa to proti tomu neda.
A ak niekto kupi a preda? A co? Ved ked som za nejaku cenu predal, moze ma to skriet, ze iny to predal lepsie. Ale to je vsetko, ved ma nikto nenutil to predat za tu cenu.
Ked tak, ja by som sa venoval tomu, aby boli logy pre policajtov, ktore pomozu identifjkovat a usvedcit podvodnika. Podvodnika, ktory naozaj poslal tehlu alebo neposlal peniaze.
Skutocne nemozu moderatori na seba preberat zodopovednost. Oklamany pouzivatel sa moze stazovat na kvalitu vymahania pravidiel a podobne. Pripadne by mohol od nich chciet cast skody, ak by myslel, ze nevymahali pravidla dostatocne. To urcite nie je cesta.
Podvody nech riesi policia. Renome kupujucich/predavajucich tu riesene je.
Ved ono to predsa nejako funguje. Nemyslim, ze by niektory z navrhov priniesol znizenie poctu alebo vaznosti tych zlych pripadov ale urcite vsetky prinasaju stratu casu pri implementacii ci moderovani.
A ak niekto kupi a preda? A co? Ved ked som za nejaku cenu predal, moze ma to skriet, ze iny to predal lepsie. Ale to je vsetko, ved ma nikto nenutil to predat za tu cenu.
Ked tak, ja by som sa venoval tomu, aby boli logy pre policajtov, ktore pomozu identifjkovat a usvedcit podvodnika. Podvodnika, ktory naozaj poslal tehlu alebo neposlal peniaze.
Skutocne nemozu moderatori na seba preberat zodopovednost. Oklamany pouzivatel sa moze stazovat na kvalitu vymahania pravidiel a podobne. Pripadne by mohol od nich chciet cast skody, ak by myslel, ze nevymahali pravidla dostatocne. To urcite nie je cesta.
Podvody nech riesi policia. Renome kupujucich/predavajucich tu riesene je.
Ved ono to predsa nejako funguje. Nemyslim, ze by niektory z navrhov priniesol znizenie poctu alebo vaznosti tych zlych pripadov ale urcite vsetky prinasaju stratu casu pri implementacii ci moderovani.
Já myslím, že bychom měli poděkovat moderátorům za práci zdarma, kterou pro nás dělají a nezatěžovat je vlastními problémy ohledně hlídání v bazaru. Většina z nás je doufám stále ještě svéprávná a tak by bylo dobré nedelegovat řešení problémů s prodejem a nákupem na moderátory, ale trošku myslet a být soběstační a zodpovědní sami za sebe a své jednání.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Logy jsou, ale bohužel k ničemu. Konkrétně tento poslední případ:mirkovacik píše: ↑16. 08. 2025, 20:30 Ked tak, ja by som sa venoval tomu, aby boli logy pre policajtov, ktore pomozu identifjkovat a usvedcit podvodnika. Podvodnika, ktory naozaj poslal tehlu alebo neposlal peniaze.
komunikace z IP adresy 102.89.22.175 , což je někde v Africe (takže nejspíš anonymizér) a změna e-mailu uživatele „karelP“ » na „zjolliechrissy@gmail.com“. A co s tím ? Policie nezjistí nic, to pořeší jen spolupráce policie s bankou. Otázkou je, kam poškozený zaplatil.
Navíc všechny příspěvky po sobě podvodník smazal.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Nie je príliš šťastne nechať tu ten email len tak voľne k dispozícii spamerom.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Už jsem to umáznul.
Udělal jsem zatím opatření, že u standardního uživatele nejde po registraci již změnit e-mail. Musí o to požádat administrátora.
Je to nouzovka, která ale spolehlivě zabrání ukradení účtu, pokud někomu uniknou přihlašovací údaje.
Od středy do konce srpna budu na dovolené, třeba ještě vymyslím lepší řešení.
Dále jsme ručně promazal všechny zjevně divné účty s pochybnými jmény a mailovými adresami, založené v poslední době, které neměly žádnou aktivitu, jen byly aktivované. A že jich bylo. Pokud jsem někoho reálného sejmul omylem, omlouvám se. Vzhledem k absenci příspěvků je ale škoda nulová, a založte si účet znovu s nějakým normálním nickem a mailem, a nebo po registraci o sobě alespoň něco hezky česky/slovensky napište na uvítanou
A při obchodech v bazaru dávejte bacha, při větších částkách se domluvte s prodávajícím/nabízejícím telefonicky.
Udělal jsem zatím opatření, že u standardního uživatele nejde po registraci již změnit e-mail. Musí o to požádat administrátora.
Je to nouzovka, která ale spolehlivě zabrání ukradení účtu, pokud někomu uniknou přihlašovací údaje.
Od středy do konce srpna budu na dovolené, třeba ještě vymyslím lepší řešení.
Dále jsme ručně promazal všechny zjevně divné účty s pochybnými jmény a mailovými adresami, založené v poslední době, které neměly žádnou aktivitu, jen byly aktivované. A že jich bylo. Pokud jsem někoho reálného sejmul omylem, omlouvám se. Vzhledem k absenci příspěvků je ale škoda nulová, a založte si účet znovu s nějakým normálním nickem a mailem, a nebo po registraci o sobě alespoň něco hezky česky/slovensky napište na uvítanou

A při obchodech v bazaru dávejte bacha, při větších částkách se domluvte s prodávajícím/nabízejícím telefonicky.
U té výstrahy by bylo vhodné napsat třeba tvůj nick nebo jméno - nevím, jak pro ostatní, ale já bych z "kontaktujte mě" nevěděl komu psát 

ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
- Stanislavxyz
Souhlasím s názory které zde prezentovaly členové Kuceraz, MilAN, Zbych, hades a vla. Na jiných bazarech také nakupuji na vlastní nebezpečí, a jak zde již zaznělo (i ode mě) moderátoři mají práce i bez toho dost.
Pochopitelně proti některým opatřením komplikujícím podvodníkům život nic nemám, pakliže nebudou nadměrně zatěžovat administrátory/moderátory.
K jiným regulacím bazaru jsem se již vyjádřil dříve- kdo například nechce uvádět cenu, ať ji neuvádí. Komu to nevyhovuje, nemusí od něj kupovat.
Pochopitelně proti některým opatřením komplikujícím podvodníkům život nic nemám, pakliže nebudou nadměrně zatěžovat administrátory/moderátory.
K jiným regulacím bazaru jsem se již vyjádřil dříve- kdo například nechce uvádět cenu, ať ji neuvádí. Komu to nevyhovuje, nemusí od něj kupovat.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!