Bazar

Vaše náměty a připomínky k tomuto fóru.
Odpovědět
Saturnax
Věk: 45

Re: Bazar

Příspěvek od Saturnax »

Ahojte, otazka na team moderatorov vzhladom na nedavne zle skusenosti s podvodmi v bazare: neuvazovali ste o pravidle, ze do sekcie "bazar" budu mat pristup iba uzivatelske konta s napr. dosiahnutym urcitym poctom prispevkov v relevantnych sekciach fora (ako inspiraciu beriem forum chronomag)?
Vedeli by ste tak teoreticky odfiltrovat spamove konta a stare hacknute konta?
DSO/EAA: RASA 8", EQ6-R Pro, ASI 533MC Pro, L-eXtreme F2, ZWO EAF, PLL Eagle 4
Planetary/Visual: C11 SCT, AZ-EQ6 GT, Mars-C II/Neptune-C II
Binoculars: SkyMaster 15x70
AstroBin
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Tento nápad už tu byl dávno, má jen jeden problém - někteří tu skoro nepíší, jen si čtou odfiltrovaná nepřečtená témata. To aby pak mohli inzerovat, muselo by se zde založit "odpadní" vlákno, kam napíší desetkrát Lorem Ipsum a rázem mohou směle inzerovat.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Saturnax

Příspěvek od Saturnax »

Netreba mat odpadne vlakno, ale napr. schvalenie prispevku v sekcii bazar moderatorom pre uzivatelov s nedostatocnym poctom prispevkov. Neviem, rozmyslam nahlas.
Popripade by sem mohol dat nejake napady/skusenosti @BertCZ
AstroBin
BertCZ

Příspěvek od BertCZ »

Tomáš Grygarčík píše: 15. 08. 2025, 16:17 Tento nápad už tu byl dávno, má jen jeden problém - někteří tu skoro nepíší, jen si čtou odfiltrovaná nepřečtená témata. To aby pak mohli inzerovat, muselo by se zde založit "odpadní" vlákno, kam napíší desetkrát Lorem Ipsum a rázem mohou směle inzerovat.
Tomáši, při vší úctě s takto vyjádřeným názorem hluboce nesouhlasím. Vysvětlím. Astrofórum dává možnost členům číst zajímavé informace z oboru, který je zajímá. Tyto informace tvoří jiní členové astrofóra. Svými informacemi činí astrofórum zajímavým, a přitahují tím další členy. Tito noví členové tvoří nový obsah, .... atd .... Je to tedy jakési quid pro quo. Uspokojivý stav, vyvážený, vše ok. Do rovnice ale nyní vstupuje člověk, který astrofóru nic nedá. Nepíše. Jen sosá informace.
Inzerce je určitě bonus pro členy. A nyní se tedy naskýtá ona "trochu" filozofická otázka: "Proč by měl člověk, který astrofóru dává úplný kulový, čerpat výhody fóra?"
Můj názor je, že ten, kdo astrofóru nepomáhá (nepíše) by neměl mít možnost inzerovat. IMHO tvrdé, ale spravedlivé.
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Já jsem ukázkový případ přesně takové násosky - nejprve jsem čerpal výhody AF, pak jsem začal přispívat. V roce 2010 jsem věděl úplné kulové, na AF jsem se zaregistroval kvůli bazaru, mé první příspěvky byly bazarové. Proč? Protože jsem četl všechna ta stále dokola omílaná témata začátečníků "Jaký dalekohled?" "Jaký okulár?" "Jakou montáž?" "Jakou kameru?" "Jaký barlow?" "Jaké filtry?". Na základě takto nasosaných informací jsem lovil v bazaru to, co jsem považoval za pro mne užitečné. Až posléze s vlastními zkušenostmi jsem začal přispívat (a prodávat).
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Koukal jsem, co systém AF dokáže. Ruční schvalování příspěvků v AF bazaru - prode je asi blbost, z toho bych se zbláznil. Schvalovat pouze založení tématu, tedy každý nový prodej, to by bylo lepší, ale to bohužel asi nejde.
Napadá mě zřídit skupinu uživatelé s oprávněním do bazaru - prodej. A každý, kdo by chtěl něco prodávat, tak by musel zažádat o přiřazení do té skupiny. To by udělali moderátoři, kteří by případného podezřelého "proklepli" typický uživatel ukradeného účtu má nějaký nesmyslný cize pojmenovaný e-mail, obvykle na Gmailu, takže šance na odhalení je vysoká. Jednou již odsouhlasený a do skupiny zařazený uživatel pak může do bazaru psát už opakoavně.

Důsledek bude z počátku ten, že to bude opruz pro všechny, co zrovna něco prodávají. V sekci Bazaru nebudou moci zakládat nová témata
(v případě bazaru tedy nový prodej) dokud je nepřeřadíme do skupiny se zvýšeným oprávněním.

Prohlížet prodeje, odpovídat v již existujících tématech bude moci i běžný uživatel, omezeno bude pouze zakládání nových témat, ověřoval jsem to, a takto skupiny nastavit lze.

Co na to vy ostatní ? Je to sice docela tvrdé, ale omezí to naprostou většinu útoků přes ukradené účty. Zpočátku to bude trochu nápor na adminy, a požadavek na trpělivost prodávajícího, prostě zezačátku nebude inzerát na pár kliků, ale na požadavek na přiřazení zvýšených oprávnění.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Viděl jsi, kolik se v bazaru točí příspěvků ? Ručně hlídat frekvenci up-ování je úplný nesmysl :(
BertCZ píše: 15. 08. 2025, 09:50 Na základě toho, co sem dopsali moderátoři, poněkud rozvedu svůj původní stručný text.

Pravidla UPování.
- mapříklad: UP možný až po pěti dnech. Vím, tohle nejde automaticky nastavit. Ano, je to o tom, že moderátoři musí na inzerci kouknout i tímto úhlem pohledu. Kýžený výsledek včak praxe přinese. Lidí přivyknou. No a má to ještě jeden pozitivní vliv: je to spravedlivé. Zkrátka všichni mají stejné podmínky na zobrazení svého inzerátu. Nedochází k "předbíhání".
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Saturnax

Příspěvek od Saturnax »

@MMys Tvoj navrh je za mna OK
AstroBin
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Hledaji se ruzne formy jak resit podvodniky. Reseni jednoduche a to neposilat penize predem nekomu komu neduveruji/neznam ho. Platba tedy dobirkou a pod. Pokud nekdo dobirku nechce akceptovat, je to potencionalni podvodnik.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Dobierka je tiež problém keďže napr packeta ma obmedzenie na max 200€.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
midars
Věk: 70
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Když Ti pošle kámen místo kamery, to Ti dobírka nepomůže Obrázek
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
decmen
Věk: 63

Příspěvek od decmen »

to nou: a navíc i v té dobírce od podvodníka může být cokoliv místo prodávaného zboží.
Ten návrh od MMys se mi také líbí, jsem pro.
Doplním můj starší příspěvek: na webu parabola.cz musí inzerát schválit moderátor, do té doby není zveřejněn. Na webu ebastlirna.cz moderátoři mažou inzeráty bez ceny.
A je na zvážení psát povinně hodnocení ke každé transakci, jako třeba na Ali. I když na druhou stranu psát hodnocení na obchod s "g" je nošením dříví do lesa ;)
KOWA YF 8x30 II , ES AR 152/988, WO AP 71/418 Zenithstar, Neq-6 Pro, Canon 6D mod.
https://astrofotky.cz/~decmen
starkx.cz
Věk: 41

Příspěvek od starkx.cz »

Souhlasím s návrhovaným řešením od MMyse 👍
SW ED100/f9 Pro, Celestron CG5, EQStarEQ5
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Můj názor je, že za obchod by si měl každý zodpovídat sám a ne přenášet zodpovědnost nebo povinnost něco zjišťovat na druhé = moderátory a admina. Takže ne platba předem, a komunikace o platbách, zaslání a pod. přes mail nebo telefon. Bazar zde není žádným sktečným bazarem, ale jsou to pouze inzeráty = inzeráty prodeje a koupě.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
grapher
Věk: 47

Příspěvek od grapher »

BertCZ píše: 16. 08. 2025, 09:40 Inzerce je určitě bonus pro členy. A nyní se tedy naskýtá ona "trochu" filozofická otázka: "Proč by měl člověk, který astrofóru dává úplný kulový, čerpat výhody fóra?"
Můj názor je, že ten, kdo astrofóru nepomáhá (nepíše) by neměl mít možnost inzerovat. IMHO tvrdé, ale spravedlivé.
Sorry Berte, ale tohle je hovezina. Dle meho nazoru je astro forum unikatni v tom, ze nabizi spoustu informaci pro novacky. a novacci chteji take nabizet/prodavat. A nevim proc je omezovat tim ze "neprispeji dostatecne". Vidim to na svem vlastnim preparatu, kdy jsem na zacatku hledal co vlastne chci, a to vcetne vybaveni nakupu / prodeje. A kdybych v te dobe psal o vecech, o kterych jsem vedel kulovy.... :D To bys nechtel... Krom toho, fakt si myslim ze vetsina veci ktere takovy novy prichozi muze chtit vedet, tu uz proste JE napsana.

Jinak souhlas s MMys, uzavrena skupina na pozvani dle meho nazoru neni obtezujici, pokud prodavam vybaveni za 10k, fakt mi nebude vadit pockat den dva na schvaleni. Otazka je jestli forum umi treba oddelit RW opravneni. Tedy ze by ten kdo pise inzerci by musel mit pozvani, ale cist by mohl kazdy. Jde mi i o dohledatelnost v ramci robotu.
Odpovědět