Cassegrain 203/2032 nebo Maksutov 180/2700 ?
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
To Raf: Hezky jsi si to zpočítal a Radim_OV to s tím APO dobře shrnul. Rozhodnutí je na tobě 
Lectorem iustus...
Já jsem reagoval na konkrétní polovidlicovou montáž (a další vidlicové, které má Supra v nabídce), na kterou dal Raf jasný odkaz parametry a cenou - proto jsem to zjednodušil. Nešířím polopravdy - jsme přeci v začátečnické sekci fóra pro amatéry, tak odpovídám úměrným způsobem... :'(
Pravda je ale i taková, že všechny tyto vidlice jdou posadit na paralaktický klín / kolébku a jsou z nich regulérní paralaktické montáže a s nimi lze bez problému s rotací pole fotit. Když tedy jsme v začátečnické sekci, tak radši plnou pravdu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ano, to je pravda na klín jsem zapoměl - díky za upřesnění.
Pro velké množství vidlicových A-Z montáží jej lze použít. Ale pozor ne pro všechny!
Pokud se totiž jedná o naváděný systém, tak musí umět přepnout do EQ režimu. U dalekohledů Celestron to zcela jistě umí řada CPC, zcela jistě neumí řady GT a StarSeeker. Jak to je u řad SLT a SE nevím, pokud někdo ví, ať doplní...
Pro velké množství vidlicových A-Z montáží jej lze použít. Ale pozor ne pro všechny!
Pokud se totiž jedná o naváděný systém, tak musí umět přepnout do EQ režimu. U dalekohledů Celestron to zcela jistě umí řada CPC, zcela jistě neumí řady GT a StarSeeker. Jak to je u řad SLT a SE nevím, pokud někdo ví, ať doplní...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Jak to je u řad SLT a SE nevím, pokud někdo ví, ať doplní...SLT má pouze azimutální režim, u SE1 a SE2 lze volit azimutální nebo EQ režim.
Bohužel pravdou taky je, že asi na nějaký kvalitní refra 180 mm nemáš kačky..
Takže nejspíš jen taková teorie, že co kdyby. :-/
Nejstrašnější na tom všem je, že bych ty kačky na APO 15 měl, ale nárokují si je ti, kdo je nevydělali (jistě miláčku - ta dlažba bude a taky chatu letos doděláme, to tvoje auto dám na opravu a holce dám 100 litrů na revolving ;D). Obě mé firmy zaplaťbůh šlapou a nouzí netrpím. Ale na to moje pozorování bude stačti ten SC 200 ::)
Lepší koukat do okuláru, než na TV, SCT 8"
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... dzb=843411
Pouvažuj i o tomhle přístroji, jestli máš finance. Já jsem ho chtěl vzít, ale pak jsem si řekl, že za ty peníze a na moje pozorování mi bude stačit právě SCT C 8. Odpadne ti jedna zásadní nevýhoda u klasických katadioptrů, tím je rosení korekční desky. Tubus je zde otevřený. Ohnisková vzdálenost je o něco kratší, dá se použít i reduktor a fotografovat detailněji DSO. O tom ti mohou povyprávět jiní, kteří zde na AF tento přístroj vlastní.
Pouvažuj i o tomhle přístroji, jestli máš finance. Já jsem ho chtěl vzít, ale pak jsem si řekl, že za ty peníze a na moje pozorování mi bude stačit právě SCT C 8. Odpadne ti jedna zásadní nevýhoda u klasických katadioptrů, tím je rosení korekční desky. Tubus je zde otevřený. Ohnisková vzdálenost je o něco kratší, dá se použít i reduktor a fotografovat detailněji DSO. O tom ti mohou povyprávět jiní, kteří zde na AF tento přístroj vlastní.
Lectorem iustus...
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
To cztwerec: visac je fajn, ale ta cena... :'( Jeste cca pred 1/2 rokem byl za 35000,-
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
O to víc mě mrzí, že jsem se k němu tehdy nepřiklonil. Na druhou stranu jsem tu koupi C8 měl komplet i s montáží CG 5 GT. Tehdy byla cena i se slevou ČAS jiné úrovni. Mrzuté že?
Lectorem iustus...
O to víc mě mrzí, že jsem se k němu tehdy nepřiklonil.To kvůli výše zmiňovanému rosení korekční desky? Stačí přece rosnice nebo el. vyhřívání.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Ne, kvůli zmíněné ceně a kvalitě optiky. To, že nemá korekční desku, je u toho Vixenu taková třešnička na dortu. Na druhou stranu pro tu mojí astronomii ta C8 opravdu stačí... 
Lectorem iustus...
http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... dzb=843411
Pouvažuj i o tomhle přístroji, jestli máš finance. Já jsem ho chtěl vzít, ale pak jsem si řekl, že za ty peníze a na moje pozorování mi bude stačit právě SCT C 8. Odpadne ti jedna zásadní nevýhoda u klasických katadioptrů, tím je rosení korekční desky. Tubus je zde otevřený. Ohnisková vzdálenost je o něco kratší, dá se použít i reduktor a fotografovat detailněji DSO. O tom ti mohou povyprávět jiní, kteří zde na AF tento přístroj vlastní. Moc hezké. Jen jsem nikde nenašel, kdo to v Čechách prodává. Na stránkách Supry je jen jakýsi kroužek na tenhle dalekohled.
Pouvažuj i o tomhle přístroji, jestli máš finance. Já jsem ho chtěl vzít, ale pak jsem si řekl, že za ty peníze a na moje pozorování mi bude stačit právě SCT C 8. Odpadne ti jedna zásadní nevýhoda u klasických katadioptrů, tím je rosení korekční desky. Tubus je zde otevřený. Ohnisková vzdálenost je o něco kratší, dá se použít i reduktor a fotografovat detailněji DSO. O tom ti mohou povyprávět jiní, kteří zde na AF tento přístroj vlastní. Moc hezké. Jen jsem nikde nenašel, kdo to v Čechách prodává. Na stránkách Supry je jen jakýsi kroužek na tenhle dalekohled.
http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... nacka=3Tak to jsem přehlédl - díky. Hledal jsem to na montáži a nějak mi nedošlo, že je to vlastně tubus. Stárnu a blbnu... Cena je pro astronomy - astronomická. Na to, že tam není korekční člen, který tvoří podstatnou část normálních SC, je to docela řacha. Ale uvidíme.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Ta korekce ale probíhá, laicky řečeno ve vnitřním tubusku okulárového výtahu, tříčlenným korektorem. Takže je to vlastně geniální způsob jak se zbavit korekční desky. Takto je modifikován.
http://www.vixenoptics.com/userimages/d ... rawing.jpg
http://www.vixenoptics.com/userimages/d ... rawing.jpg
Lectorem iustus...
trochu OT : u předešlého příspěvku mi FF zobrazuje pouze text :
Ta korekce ale probíhá, laicky řečeno u sekundárního zrcátka. Takže je to vlastně geniální způsob jak se zbavit korkční desky.
Otevřu-li si příspěvek na citaci, objeví se úplně jiný text i s odkazem :)
Jinak se moje poznámka měla týkat toho, že to není jen korekčním členem u okulárového výtahu, ale i asférickým hlavním zrcadlem a také Manginovým zrcátkem, kterým prochází paprsek 2x a jednou se odráží. Takže ta celková korekce je velmi složitý proces. Navíc je dalekohled určen hlavně pro fotografování, pro vizuální je vhodnější typ VMC.
http://www.astronomie.be/Tranquility.Ba ... 0lpage.htm
Ta korekce ale probíhá, laicky řečeno u sekundárního zrcátka. Takže je to vlastně geniální způsob jak se zbavit korkční desky.
Otevřu-li si příspěvek na citaci, objeví se úplně jiný text i s odkazem :)
Jinak se moje poznámka měla týkat toho, že to není jen korekčním členem u okulárového výtahu, ale i asférickým hlavním zrcadlem a také Manginovým zrcátkem, kterým prochází paprsek 2x a jednou se odráží. Takže ta celková korekce je velmi složitý proces. Navíc je dalekohled určen hlavně pro fotografování, pro vizuální je vhodnější typ VMC.
http://www.astronomie.be/Tranquility.Ba ... 0lpage.htm