Celestron CPC

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
zdenek
Věk: 55

Celestron CPC

Příspěvek od zdenek »

Osobně používám k plné spokojenosti 2" zrcátko od WO ve variantě XLT s příslušnou redukcí (pro 8" CPC v 2" variantě , já k CPC11 využívám 3" redukci od BP).

Obecně doporučuji vybírat z kvalitnějších zrcátek s vysoceodraznou vrstvou. Různí výrobci je označují různě (TS, Tv, WO, ...) - XLT, dielectric, ... . Obecně mají zpravidla lepší zpracování (tedy nejen vyšší odrazivost).
honzazator

Celestron CPC

Příspěvek od honzazator »

zdravim, mam v planu koupit si CCD kameru ATIK 16 a zacit fotit, jen si nevim rady s pointaci, muzete mi poradit jak to mate vyresene vy?

Diky Honza
CPC11", triedr Noname 20x50, triedr Fomei Compakt 8x25
dvader
Věk: 59

Celestron CPC

Příspěvek od dvader »

Já nefotím, jenom koukám. Pokud budeš chtít fotit, tak bacha na stáčení pole, pokud nepoužiješ paralaktický klín. Expozice budeš muset dělat jen krátké.
Více zde:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1235497036
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
honzazator

Celestron CPC

diky za odpoved, jak si to tak procitam, tak zjistuji, ze zatim asi zustanu jen u koukani. Jeste by me zajimalo jak uchytit napriklad refraktor 70/500 misto hledacku.

Diky Honza
dvader
Věk: 59

Celestron CPC

Příspěvek od dvader »

diky za odpoved, jak si to tak procitam, tak zjistuji, ze zatim asi zustanu jen u koukani. Jeste by me zajimalo jak uchytit napriklad refraktor 70/500 misto hledacku.

Diky HonzaTak tohle se dělá nejlépe pomocí přídavných lišt od Baadera. Ty se našroubují podélně na tubus, jedna nahoře pro dalekohled a druhá dole pro závaží (aby byl tubus vyvážen). Refraktor se pak přidělává na tu lištu. Detaily neznám ale pokud zavoláš do Supra Praha, tak ti pan Zahajský vše vysvětlí. :)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
honzazator

Celestron CPC

diky :)
zdenek

Celestron CPC

Příspěvek od zdenek »

Pro představu jak to vypadá (větší obr. na klik) [CPC11+Mak127/1500]:

Nebo pokud nechceš zbytečné železo to jde i takto [CPC11+SW102/500+Vix110VMC]:

Důležité je opravdu vyvážení. Při správném vyvážení zvládne samotná montáž relativně hodně. Na spodním obr. je nahoře SW102/500 a pod dalekohledem Vixen VMC 110L (pouzivam jej uspesne pro pointaci CPCcka).
Ten EQ klin pod CPCckem je doma delany (unese podstatne vice) a je pevny.
Honza Ebr (honza42)

Celestron CPC

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

teprve teď jsem si něc představil pod omílaným pojmem "paralaktický klín". :)

Jak tohle ale funguje? Vždyť to musí být najednou hrozně namáhavé pro tu montáž. Hlavně pohon v "azimutu" (teda teď v rektascenzi) - když stála montáž rovně, tak jenom točil dalekohledem kolem dokola (=skoro žádná síla), ale teď ho zvedá a klesá s ním, což je mnohem namáhavější, a navíc na něj působí síla dříve nevídaným směrem (nekolmo k podstavě) - nezničí se tím ložiska, motor ... všechno? (viditelně to funguje, ale nesníží se tím rapidně životnost?)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
zdenek

Celestron CPC

Příspěvek od zdenek »

Při správném vyvážení jsou motory i převody v pohodě. Motor (i ten Az) si jen klidně přede. Mám to takto trvale už min. 3. rokem a vše naprosto v pohodě. Rozdíl v namáhání převodů (ty jsou rovněž mosazné) je  minimální. Jinak řečeno: síla, kterou hýbe motor s dalekohledem je prakticky stejná (a to mám oproti obr. k tomu v současnosti SCT mírně upraveno - korekční desku o něco předsunutou dopředu).

Jediná více namáhaná část je tak Az ložisko. To je naštěstí velké (cca 25cm kuličková dráha). Problém může časem být s kuličkami ložiska (snad jediná nekovová část na pohyblivé mechanice dalekohledu) - pokud by dlouho stála, celá váha bude na 1-2 kuličkách. Na YahooGroups o CPC je proto vyměňují za kvalitnější ocelové (operace tak na 1h práce).
zdenek

Celestron CPC

Příspěvek od zdenek »

Když už jsem nakousl vyvažování SCT, je to pěkně popsáno ZDE .
honzazator

Celestron CPC

to Zdenek

diky za tve prispevky, mel jsem v planu koupit mensi refraktor na CPC, ale jak jsem videl tve fotky, tak mi vrta hlavou ten Vixen, neni o moc drazsi nez SKY 102/500 a nejspis bude ukazovat lepe!?. Chtel bych ho pouzivat i jako cestovni s AZ montazi. Ma cenu priplatit si cca 2000 kc?

diky Honza
zdenek

Celestron CPC

Příspěvek od zdenek »

K Vixenu: ono dost zalezi, k cemu to chces pouzivat. Preci jen ma ohnisko cca 1m a tim padem i mensi zorne pole; s reduktorem  (pro CCD) 0,5x pak cca 0,5m, ale vlastni zorne pole se prilis nemeni. Ja ho porizoval vyslovene cilene na pointaci, popr.  s reduktorem pro CCD kamerku. Pro vizual je na siroke zorne pole neprilis vhodny.

Pokud s nim ale chces koukat na planety a male objekty samostatne, tak proc ne. Vix kresli vcelku hezky, barevna vada minimalni, ostrost i kontrast obrazu je v celem zornem poli relativne slusny. Kvalita obrazu je +/- na urovni ED80, v nekterych aspektech lepsi (bar. vada), v nekterych nepatrne horsi (kontrast). Pokud bych to srovnaval prave s onim achromatem 102/500, tak je rozdil ceny primereny jeho vlastnostem.

Osobne bych ale spise jako doplnek, ktery ma byt i samostatny, doporucil nejaky maly ED refraktor do prumeru tak 80mm. Jen tak na koukani pri mensich zvetsenich (velka ZP) ale uplne staci i onen achromat SW 102/500.

Kazdopadne ani s jednim z uvedenych nema CPCcko problem (opet jen pripominam vyvazeni).
honzazator

Celestron CPC

myslel jsem i na foceni, ze bych ho pouzival v budoucnu s CCD kamerou a CPC pouzival jako pointacni (vzhledem k narocnosti foceni s CPC. otazka tedy je jestli vzit vixen plus reduktor, nebo TSC/SKY REFRAKTOR ED-80 PRO OTA (APO), cena by byla podobna, a nebo vzit tu 102/500 a usetrit, kazdopadne ho chci pouzivat i samostane.
Zacinal jsem na 4k a uz jsem na 10k . Myslite tedy, ze ED bude nejlepsi volba? (pointace, samostane pozorovani a v budoucnu CCD)
Tulen
Věk: 54

Celestron CPC

Příspěvek od Tulen »

Pánové, Vixena 110 mám a používám. Malé zorné pole teda rozhodně nemá (i když záleží na tom, čemu říkáte malé) - u obyčejného 25mm okuláru je přes jeden stupeň (cca 74´). Jinak souhlasím s chválou tohoto dalekohledu od Zdeňka.
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
zdenek

Celestron CPC

Příspěvek od zdenek »

Neco kolem 1st je preci jen ponekud male zorne pole. Alespon ve srovnani se ZP, ktery dosahnes se stejnym okularem napr. na klasickem ED (80/600). Zatimco u Vixenu je ZP limitovano konstrukci (pres 1.5st to proste nejde), u refraktroru je spise omezeno optickymi vadami, ktere jsi ochoten akceptovat. Za rozumne ZP pro prehlidku oblohy osobne povazuji alespon 2-3st.

Na pointaci pro CPC se mi Vix110 osvedcil. Maly, kompaktni a pritom ma dostatecne dlouhe ohnisko. Podobny efekt ale muzes dosahnout pomoci refraktoru a barllow. Takze asi nejvice zalezi na dalsim predpokladanem vyuziti.

Takze jako doplnek pro CPC to vidim asi takto:
ED 80/600
    rozmerove prumer, z uvazovanych asi nejtezsi, kvalita obrazu na vys. urovni, univerzalni maly dalekohled, pro pointaci budes potrebovat barlow, pokud nemas tak se priprav na investici nejakych kratsich okularu

Vix110/1035
   velmi lehky, kompaktni, z velke casti vyuzijes stejne okulary jako pro CPC (zvetseni je vzdy cca tretinove pri tretinovem prumeru), pro prime snimani pomoci CCD potrebujes reduktor (pro vizual je to bohuzel nerealne), pro pointaci CPC pomoci CCD temer idealni f' (zvlaste pokud pouzijes u SCT reduktor), maly bonus: ma 2 vystupy na sebe kolme. V primem ma zpravidla okular a kolmo na nej natrvalo kamerku. Prepinam to pak jen sklopenim zrcatka

SW102/500
  asi nejlevnejsi volba, rozmerove nejvetsi, vahove +/- nastejno s ED, nejvice zatizen bar. vadou (co naplat, je to achromat), na velke zvetseni s nim zapomen, nicmene coby prehledovy ci hledacek idealni (takze s velkou pravdepodobnosit vystacis s okulary z CPC). Tam te jeho bar. vada zlobit nebude. Takze pokud se rad kochas obcas oblohou (tj. rozsahlymi oblastmi) tak 102/500 rozhodne neni spatna volba (a uvidis s ni rozsahle oblasti, ktere jsou jinak mimo moznosti CPC ci i maleho Vix110).

Vybrat si ale musis sam. Zkus si sam odpovedet na tyto toazky a rozdel bodiky.
Chces s nim koukat pri malych zvetsenich?
Chces pozorovat pri strednich a velkych zvetsenich?
Chces pomoci nej pointovat hlavni dalekohled?
Chces pomoci nej fotografovat a cim (velikost chipu)?
Bude CPC mimo tohoto vybeveno dalsim prislusenstvim (elonika, optika)?
Nakolik Ti vadi nejake pulkilo a cm navic?
Na co to budes pri samostatne praci montovat (dlouhy refraktor preci jen potrebuje jiny/lepsi stativ nez lehke a kratke VMC)?

... urcite by se toho naslo vice.
Odpovědět