SCT na AZ montáži

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
dvader
Věk: 59

SCT na AZ montáži

Příspěvek od dvader »

Ahoj všichni zkušení astrofotografové,
mám takový rámcový dotaz na focení mým CPC 280/2800 na AZ Go-To montáži.
Výrazné foto ambice nemám ale občas bych něco zkusil - brácha má digitálního Canona a případnou koupi webcam bych také ještě zkousl...

K tomu CPC mám i reduktor ohniska 0,63 a samozřejmě T-kroužek. Kromě toho mám Hyperiony, které mají taktéž foto závit.

To, že Měsíc a Slunce půjde fotit celkem v pohodě, je mi jasné.
Co bych rád zjistil (abych nezkoušel vyzkoušené) je, jak dlouhou expozici bez pointace a korekce stáčení pole si můžu dovolit a co s tím půjde fotit - pokud vůbec rozumně něco (v ohnisku či projekcí za okulárem).
Dále pokud bych si pořídil webcam, tak zda-li s tím půjdou rozumně planety...

Díky moc za rady!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
MP

SCT na AZ montáži

Příspěvek od MP »

Jak dlouho bez pointace, to zavisi na presnosti chodu montaze - v tomto pripade obou pohonu. Vzhledem k dlouhemu ohnisku se asi s mirnym neupointovanim budes muset smirit, takze pujde o kompromis "delka expozice vs. presnost pointace a pocet vyhozenych expozic"

Pokud jde o staceni pole, tam je to jednoznacne a zavisi to jen na pomeru velikosti pixelu (resp. maximalni povolene odchylky) k rozmeru senzoru. Na ohnisku ne - cim delsi ohnisko, tim vic je videt kazda uhlova vterina odchylky, ale zaroven tim mensi je vyrez, ktery fotime, takze se okraje pole staceji pomaleji.

Kdysi jsem to pocital pro sve male "televizni" kamerky - chtel jsem jezdit na vylety s malinkou AZ GoTo montazi s fotografickym objektivem a tou kamerkou. Vychazelo mi to na nejakych 20 sekund v "nejhorsi" casti oblohy (kolem polu). Ale to je maly chip s temer stejnymi pixely, jako maji DSLR, pri mnohem mensich rozmerech. Okraje pole digitalni zrcadlovky uz budou trpet stacenim pole pri expozicich v jednotkach sekund. Takze opet zalezi na Tve toleranci k tomu, jak budou okraje pole vypadat. V nasich podminkach pri ohnisku metr a tri ctvrte tezko muzes pocitat s tim, ze hvezdy budou bodove na jeden pixel, takze ta tolerance muze byt vyssi - chce to vyzkouset. Ale s delsimi casy, nez pul minuty, radeji nepocitej.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MilAN
Věk: 76

SCT na AZ montáži

Příspěvek od MilAN »

Problém je, že to stáčení pole je na různých částech oblohy různě veliké.  Takže buďto počítat, nobo riskovat.
Nebo zvolit  lacinou a jednoduchou variantu - svařit obyčejný klín a pro účely focení z toho udělat vložením klínu paralaktiku. Tím se i při  nejjednodušší variantě a minimálním seřízení ty poměry neobyčejně vylepší.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
dvader

SCT na AZ montáži

Příspěvek od dvader »

Jasně, o klínu vím. Ale je to další kus (a ne zrovna malý a lehký) na tahání sebou... Zatím se ptám právě jen s ohledem na příležitostné focení.
Jak jsem pochopil z předešlého, tak mužů počítat max. s 10 až 20 sec expozicí. Dá se to použít vůbec na něco mimo Měsíce a Slunce? A bude umět nějaký SW složit více snímků (nebo streamů z webcam), když budou pootočené?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

SCT na AZ montáži

Příspěvek od MMys »

Na snímky s hvězdami to není problém, s tím si poradí Registar, MaxImDL a asi i některé ostatní astro-SW. S planetami je to horší, běžně užívaný Registax otočení neumí, a jiný podobně funkční SW, co by ho uměl, neznám. Planety to tedy bude chtít nasnímat dostatečně rychle...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
dvader

SCT na AZ montáži

Příspěvek od dvader »

Ok, takže teď zhruba vím technické limity pro focení.
Ale pořád nevím, jaké objekty lze v rámci těchto limitů fotit, aby ty fotky stály alespoň za něco... A zda-li má cenu pořizovat webcam.
Díky za odpověď :)
-karneades-

SCT na AZ montáži

Příspěvek od -karneades- »

Ahoj, běžně s tím budeš dělat expozice kolem 30 s při použití reduktoru 0.63x  v oblasti meridianu, u nizsih jiznich a severnich deklinaci se dostanes suverene na 60 s, mám tutéž sestavu CPC 11", s chlazenou kamerou ( používám ATIK 16IC)  nepotřebuji delší expozice, ono mezi náma je to  při tom ohnisku stejně o ničem a o focení se ani moc nedá  hovořit ( nechal jsem toho po pár testech), co tě překvapí je až neskutečný světelný zisk i při takto krátkých expozicních časech, ideální je použít ten boiler na klínu na to, aby nesl něco kratšího, v zahraničí tomu říkají Piggyback, ona totiž ta vidlice je poměrně poctivě zrobená a i bez pointace se dostaneš na odchylku kolem 10" za tři minuty, docela pakoš je nasadit sám boiler na klín, mám to za sebou a je to velmi nepříjemná kratochvíle, navíc ten Celestronní klín je drahý a nestabilní-myslím si, že je tak max. vhodný k 8", být na tvém místě, tak na focení v primáru CPC 11" byť redukovaném zapomenu, ještě jsem zapoměl dodat, že za reduktorem při použití APS DSLR (o FF ani nemluvím) budeš mít velkou vinětaci-použitelný je pouze střed obrazového pole, nechci ovšem tvrdit, že to nejde !!
Petr
doplním, že na planety to bude asi vyhovující
vyštrachám v databázi pár snímků části M42 a M45 a pošlu ti je (foceno před týdnem), vystavovat je zde raději nebudu, protože bych se hanbou propadl  :)
hodně se dočteš zde http://chicagoastro.org/ap/cuca_060923/piggyback.pdf
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

SCT na AZ montáži

Příspěvek od KpS »

Ale pořád nevím, jaké objekty lze v rámci těchto limitů fotit, aby ty fotky stály alespoň za něco... A zda-li má cenu pořizovat webcamNezbývá, než situaci případ od případu vyhodnotit. Zorné pole se u vedené azimutální montáže stáčí rychlostí:

dq/dt = cos(fi) cos (A) / cos (h)   [rad/rad]

t je hodinový úhel a rychlost je zde v radiánech za jeden radián hodinového úhlu, což je to samé jako ve stupních za jeden stupeň hodinového úhlu, tedy ve stupních za 4 minuty hvězdného času. Platí tedy:

dq/dt = 0,25 cos(fi) cos (A) / cos (h)   [°/min]

Nejrychlejší je stáčení na poledníku a čím výš, tím je rychlejší. Pro fi=50° a pole 65° nad jižním obzorem vyjde 0,38°/min. Pro planetu s radiusem 30" bude stáčení na jejím okraji 0,20" za minutu. To je u nás pro planetu krajně nepříznivý případ.
Karel
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

SCT na AZ montáži

Příspěvek od MMys »

Ok, takže teď zhruba vím technické limity pro focení.
Ale pořád nevím, jaké objekty lze v rámci těchto limitů fotit, aby ty fotky stály alespoň za něco... A zda-li má cenu pořizovat webcam.
Díky za odpověď  :)
Teď jsem se dočetl, na webu Registaxu, že verze 5 má již nejspíš umět pracovat s pootočenými snímky. V manuálu je zmíněno: allows image-derotation a na straně 20 v manuálu k nové verzi je i dialog se "zaškrtávátky" odopovídajícími této funkci. Takže to nevzdávej. Registax 5 bude na světě za pár dní...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

SCT na AZ montáži

Příspěvek od MP »

běžně s tím budeš dělat expozice kolem 30 s při použití reduktoru 0.63xv oblasti meridianu, u nizsih jiznich a severnich deklinaci se dostanes suverene na 60 s, mám tutéž sestavu CPC 11", s chlazenou kamerou ( používám ATIK 16IC)Ale on pise o DSLR. S tim Atikem jsi na tom stejne, jako ja se svymi CCTV kamerkami - maly citlivy chip, pri tom rozmeru pole staceni neni moc videt a kratke expozice staci. Se zrcadlovkou to bude dost odlisne.
------------
K tomu, co se da s takovou expozici delat :
Tady je slozenina ctyr 30sec. expozic Canonem EOS 20D pres Newton 200/800 z viklave montaze GS bez pointace, bez aplikace FF :

Udelal jsem to pred ctyrmi lety, par hodin pote, co jsem si toho Canona koupil a chtel jsem mermo moci videt, co umi. Vetsi obrazek bych sem radeji nedaval ;)

Takze jasnejsi objekty se takhle fotografovat daji, ale chce do dobre zpracovat (hlavne mit kvalitni darkframy) a slozit co nejvice expozic. U slabsich objektu je problem v tom sumu vubec neco najit.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět