Jaký dalekohled ?
Jaký dalekohled ?
MilAN napsal: EQ 5 s motorem běhá naprosto skvěle - určitě o mnoho lépe než HEQ5 nebo EQ6To je porad chvaly na EQ5, ale kdyz jsem si ty pohony kdysi ( na zaklade podobnych priznivych referenci ) poridil a namontoval na svoji GS montaz, byl jsem z nich dost nestastny. Prevodovka je totiz uplne stejna, jako u HEQ-5 a EQ-6. Puvodni od GS byla lepsi. Ale asi zalezi na konkretnim kusu.
Kazdopadne verze GT Advanced problemy s pohony nema a HEQ-5 SkyScan vypada take slusne. U tech je jistota, ze je clovek pro foceni nebude muset predelavat. Pritom ta EQ5 ( nebo CG-5) GT Adv. je opet o dost levnejsi, nez HEQ-5 SS. A EQ5 s dokoupenymi pohony v obou osach uz nevyjde o moc levneji. GO-TO je tam ( z meho pohledu ) zbytecne, ale ty pohony a jejich rizeni za to stoji.
Kazdopadne verze GT Advanced problemy s pohony nema a HEQ-5 SkyScan vypada take slusne. U tech je jistota, ze je clovek pro foceni nebude muset predelavat. Pritom ta EQ5 ( nebo CG-5) GT Adv. je opet o dost levnejsi, nez HEQ-5 SS. A EQ5 s dokoupenymi pohony v obou osach uz nevyjde o moc levneji. GO-TO je tam ( z meho pohledu ) zbytecne, ale ty pohony a jejich rizeni za to stoji.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Jaký dalekohled ?
Jestli tomu dobre rozumim (nemela jsem zatim prilezitost videt na vlastni oci), EQ neni s CG 'kompatibilni', takze Celestron nedostanu na EQ a Skywatcher zase na CG, nebo se pletu ? Co se montazi samotnych tyce, CG5 urcite vychazi financne priznivejc, a taky z prectenych prispevku se mi jevi jako spis spolehlivejsi. Nicmene koupe samotne montaze vyjde oproti koupe montaze+dalekohled dost nevyhodne takze moznost koupe montaze + vyroby dalekohledu nekde na zakazku asi taky neni uplne idealni. Mmch jake vyrobce jsem opomnela, kteri by jeste stali za kouknuti ?
Jaký dalekohled ?
Na takhle položenou otázku se nedá jednoduše odpovědět.V uvažované kategorii máš na výběr mezi montážemi :
-CG 5 Adv.
-CG 5 GoTo Adv.
-EQ 5 , AL stativ
-EQ 5 M (nerez 1 1/2")
-HEQ 5
-HEQ 5 SkyScan
-EQ 6
-EQ 6 SkyScan
Nejdříve si ujasni, co od montáže budeš požadovat, a u těch, co požadabvky splní, porovnej ceny a zvaž jejich další výhody nebo odlišnosti, jsou -li pro Tebe přínosem nebo zbytečností. A vyjde ti pro Tebe nejlepší montáž. Pro někoho jiného to může být málo nebo moc....
-CG 5 Adv.
-CG 5 GoTo Adv.
-EQ 5 , AL stativ
-EQ 5 M (nerez 1 1/2")
-HEQ 5
-HEQ 5 SkyScan
-EQ 6
-EQ 6 SkyScan
Nejdříve si ujasni, co od montáže budeš požadovat, a u těch, co požadabvky splní, porovnej ceny a zvaž jejich další výhody nebo odlišnosti, jsou -li pro Tebe přínosem nebo zbytečností. A vyjde ti pro Tebe nejlepší montáž. Pro někoho jiného to může být málo nebo moc....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jaký dalekohled ?
Uf. Nezlob se, Milane, ale ted je v tom jeste vetsi zmatek. Ony se totiz v posledni dobe Celestrony prodavaji na montazi, nazyvane EQ5 Adv. ( asi od te doby, co Celestron spada pod Syntu ) a ta je na 2" nerez nohach, ovsem pohony patrne nejsou v cene.
Pro Lucii : Montaze EQ5 a CG5 jsou identicke, pokud jde o vlastni hlavu montaze ( vyrabi Synta pod znackami SkyWatcher i Celestron ). Ruzne varianty se ovsem lisi stativem, pohony a ovladanim. Puvodni EQ5 i CG5 byly stejne - na Al stativu, pohony se dokupovaly zvlast. EQ5 Adv. a CG5 Adv. maji vyborne 2" nerezove stativy a pohony jsou myslim "v cene" u CG5 Adv., u EQ5 asi ne. A CG5 GT Adv. ma zabudovane jine, presnejsi pohony a GO-TO system.
Je v tom zmatek, nazvy se meni a casto jen podle nazvu neni mozne urcit, jestli montaz ma pohony a jake. Asi je opravdu nejlepsi rozjet se do obchodu a podivat se. Jinak montaze samozrejme kompatibilni jsou, tubus s kruhy lze primontovat na libovolnou listu a do montazi SkyWatcher i Celestron navic pasuji stejne listy.
U HEQ-5 a EQ-6 je to jednodussi - ty maji pohony zabudovane a varianty bez pohonu neexistuji. A tech pohonu jsou dve verze - "zakladni", ktera neni prilis vhodna na fotografovani a pak ta, dodavana s GO-TO systemem SkyScan, jejiz presnost je podstatne lepsi. Stativy jsou nerezove, 1.5" u HEQ-5 ( 1.75" u HEQ-5 Pro ) a 2" u EQ-6.
Pro Lucii : Montaze EQ5 a CG5 jsou identicke, pokud jde o vlastni hlavu montaze ( vyrabi Synta pod znackami SkyWatcher i Celestron ). Ruzne varianty se ovsem lisi stativem, pohony a ovladanim. Puvodni EQ5 i CG5 byly stejne - na Al stativu, pohony se dokupovaly zvlast. EQ5 Adv. a CG5 Adv. maji vyborne 2" nerezove stativy a pohony jsou myslim "v cene" u CG5 Adv., u EQ5 asi ne. A CG5 GT Adv. ma zabudovane jine, presnejsi pohony a GO-TO system.
Je v tom zmatek, nazvy se meni a casto jen podle nazvu neni mozne urcit, jestli montaz ma pohony a jake. Asi je opravdu nejlepsi rozjet se do obchodu a podivat se. Jinak montaze samozrejme kompatibilni jsou, tubus s kruhy lze primontovat na libovolnou listu a do montazi SkyWatcher i Celestron navic pasuji stejne listy.
U HEQ-5 a EQ-6 je to jednodussi - ty maji pohony zabudovane a varianty bez pohonu neexistuji. A tech pohonu jsou dve verze - "zakladni", ktera neni prilis vhodna na fotografovani a pak ta, dodavana s GO-TO systemem SkyScan, jejiz presnost je podstatne lepsi. Stativy jsou nerezove, 1.5" u HEQ-5 ( 1.75" u HEQ-5 Pro ) a 2" u EQ-6.
Jaký dalekohled ?
Zmatek v tom teda je. Ten, kdo toho spadne rovnyma nohama a nezna historii, jak se typy montazi vyvijely, tak v tom asi celkem plave teda aspon ja. Rozhodne podivat se na montaze irl v planu mam. Nicmene jak uz jsem asi psala, z toho co jsem si doted precetla CG5 s GoTo urcite vitezi.
Jaký dalekohled ?
Lucie napsal: Rozhodne podivat se na montaze irl v planu mam. Nicmene jak uz jsem asi psala, z toho co jsem si doted precetla CG5 s GoTo urcite vitezi.Tak s tim souhlasim, pokud Ti moc neublizi cena, tak ta montaz je pro dany dalekohled dostatecne pevna a presna i na foceni. Nebudes mit problemy jako ja s predelavanim me HEQ-5 na verzi SkyScan :-/
Jaký dalekohled ?
To MP :Jediné, co mě uklidňuje, že ten zmatek jsem neudělal já, ale výrobce.A to určitě není všem změnám konec, přijde Nový rok, nový image...
To Lucie: začínala jsi na trochu jíné cenové hladině, takhle je ta volba jednodušší a hlavně : pokud to myslíš vážně, je to určitě dobrý základ ve vybavení.
To Lucie: začínala jsi na trochu jíné cenové hladině, takhle je ta volba jednodušší a hlavně : pokud to myslíš vážně, je to určitě dobrý základ ve vybavení.
Jaký dalekohled ?
MilAN napsal: Na takhle položenou otázku se nedá jednoduše odpovědět.V uvažované kategorii máš na výběr mezi montážemi :
-CG 5 Adv.
-CG 5 GoTo Adv.
-EQ 5 , AL stativ
-EQ 5 M (nerez 1 1/2")
-HEQ 5
-HEQ 5 SkyScan
-EQ 6
-EQ 6 SkyScan
Nejdříve si ujasni, co od montáže budeš požadovat, a u těch, co požadabvky splní, porovnej ceny a zvaž jejich další výhody nebo odlišnosti, jsou -li pro Tebe přínosem nebo zbytečností. A vyjde ti pro Tebe nejlepší montáž. Pro někoho jiného to může být málo nebo moc....Chci se Tě MilAne zeptat jestli jsi montáž GS opomenul v tomto výčtu úmyslně. Hodně jsem tu o GS montáži četl a někteří důvěryhodní (alespoň pro mně) členové fora ji docela chválili. Vím, že je tam složitější nasadit pohon na DE osu, ale jde to. Dokazují to fotky co nafotil Mmys a nejen on, jestli se nepletu i MP to tak má.
-CG 5 Adv.
-CG 5 GoTo Adv.
-EQ 5 , AL stativ
-EQ 5 M (nerez 1 1/2")
-HEQ 5
-HEQ 5 SkyScan
-EQ 6
-EQ 6 SkyScan
Nejdříve si ujasni, co od montáže budeš požadovat, a u těch, co požadabvky splní, porovnej ceny a zvaž jejich další výhody nebo odlišnosti, jsou -li pro Tebe přínosem nebo zbytečností. A vyjde ti pro Tebe nejlepší montáž. Pro někoho jiného to může být málo nebo moc....Chci se Tě MilAne zeptat jestli jsi montáž GS opomenul v tomto výčtu úmyslně. Hodně jsem tu o GS montáži četl a někteří důvěryhodní (alespoň pro mně) členové fora ji docela chválili. Vím, že je tam složitější nasadit pohon na DE osu, ale jde to. Dokazují to fotky co nafotil Mmys a nejen on, jestli se nepletu i MP to tak má.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Jaký dalekohled ?
Listy napsal:
Chci se Tě MilAne zeptat jestli jsi montáž GS opomenul v tomto výčtu úmyslně.Nebyl v tom úmysl, jen ta diskuse směřovala nějak k S-W a Celestronu. Určitě by patřila do skupiny CG 5 a EQ 5 ve verzi s Al stativem. Mě osobně nevadí absence DEC motoru, dokonce si myslím, že v některých případech způsobuje zbytečné komplikace ( při reverzaci.)
Chci se Tě MilAne zeptat jestli jsi montáž GS opomenul v tomto výčtu úmyslně.Nebyl v tom úmysl, jen ta diskuse směřovala nějak k S-W a Celestronu. Určitě by patřila do skupiny CG 5 a EQ 5 ve verzi s Al stativem. Mě osobně nevadí absence DEC motoru, dokonce si myslím, že v některých případech způsobuje zbytečné komplikace ( při reverzaci.)
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Jaký dalekohled ?
Řekl bych, že svého času, kdy jsem začínal, tak to byla montáž dobrá, tehdy nebylo moc na výběr. Ovšem výrobci od té doby udělali poměrně výrazný skok ve vybavení i v provedení montáží, takže nyní je z čeho vybírat. Montáž to ale není špatná, pro 150-ku nebo nejvýše lehkou a krátkou 200-ku Newtona ještě jakž takž vyhoví. Ale nemá možnost jemných pohybů v obou osách, pouze jednoduchý pohon RA osy pro sledování objektu. Pro účely astrofotografie to tedy není (nebo alespoň ne bez dodatečných úprav) moc vhodné. To , co jsem s ní dělal já je ukázka skutečného maxima, co se z ní dá dostat, po doplnění o pohony v obou osách, a po vyrobení tuhého stativu. Pohod v deklinaci není sice absolutní nutnost, korekce lze občas udělat manuálně bowdenem. Pokud by se jednalo o menší přístroj, nebo třeba focení teleobjektiovem či malým refraktorem, a byl omezený rozpočet, tak proč ne.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jaký dalekohled ?
At hledam jak hledam, nemuzu nikde narazit na newtona 1:4 s 200mm zrcadlem .. je to neco 'nestandartniho' (je snad neco beznejsiho 250/1000 - pokud ano tak proc) ? Nebo o necem 'standartnim' (SW, Cel atd.) vite ? Diiiky.
Jaký dalekohled ?
GS je dobra "cestovni" montaz - dodnes ji pouzivam, ale jen na teleobjektivy a pripadne Mak 127. Newton se uz definitivne usadil na HEQ-5.
GSka je opravdu snadno prenosna, napr. pri foceni teleobjektivy smontuji vsechno doma ( montaz i se slozenym stativem, fotak a objektiv ) a nekde na louce pak jenom roztahnu nohy stativu, ustavim montaz podle polarniho hledacku, pripojim napajeni a jsem za 3 minuty pripraven.
Ale pro 200mm Newtona bych uz dnes GS montaz nedoporucoval. Funguje to, ale je to na hranici nosnosti, trese se to pri ostreni, clouma s tim vitr apod.
GSka je opravdu snadno prenosna, napr. pri foceni teleobjektivy smontuji vsechno doma ( montaz i se slozenym stativem, fotak a objektiv ) a nekde na louce pak jenom roztahnu nohy stativu, ustavim montaz podle polarniho hledacku, pripojim napajeni a jsem za 3 minuty pripraven.
Ale pro 200mm Newtona bych uz dnes GS montaz nedoporucoval. Funguje to, ale je to na hranici nosnosti, trese se to pri ostreni, clouma s tim vitr apod.
Jaký dalekohled ?
Lucie napsal: At hledam jak hledam, nemuzu nikde narazit na newtona 1:4 s 200mm zrcadlem .. je to neco 'nestandartniho' (je snad neco beznejsiho 250/1000 - pokud ano tak proc) ? Nebo o necem 'standartnim' (SW, Cel atd.) vite ? Diiiky.Jednoho mam. Dela to prave GS ( typ GS-600 ), prodava p. Matousek http://www.dalekohledy.cz . Ale po svych zkusenostech bych to zacatecnikovi take moc neradil - je to prece jen narocnejsi na serizeni, nez beznejsi rozmery s f/5. I kdyz na digitalni foceni ted tento typ prichazi do mody - viz. napr. Psion, ktery ma novou verzi s lepsim ok. vytahem.
Jaký dalekohled ?
Jen takový názor do diskuse:
Párkrát se tu už objevila zmínka o vadách výrobních či montážních u nově zakoupených kusů.
Proto třeba já zvažuji někdy v budoucnu koupit něco "jetého" - vyzkoušeného, prověřeného, nejlépe od někoho ne zcela anonymního, např. od někoho déledobě aktivního na tomto fóru.
Párkrát se tu už objevila zmínka o vadách výrobních či montážních u nově zakoupených kusů.
Proto třeba já zvažuji někdy v budoucnu koupit něco "jetého" - vyzkoušeného, prověřeného, nejlépe od někoho ne zcela anonymního, např. od někoho déledobě aktivního na tomto fóru.

Jaký dalekohled ?
Tak GS jsem uplne minula .. ale pokud by mela byt jina montaz, asi by to cenove bylo uplne jinde :-/ Tady na foru uz jsem nekolikrat cetla, ze pro digifoto je mnohem lepsi 1:4 nez 1:5 vzhledem k nemoznosti vyuzivani delsich expozic.. je to zas tak podstatny rozdil a oplati se do zacatku poohlizet se po 1:4 ?