3" korektory pro 300mm f/4 zrcadlo

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
seestar

Re: Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď

Příspěvek od seestar »

Tak jsem, Milane, ten filtr vyndal a je to naprosto stejné. Nerozumím tomu, proč ZWO k té FF ASI128 dodá jako jediné připojení 17 mm dlouhou redukci M54/2" s filtrovým závitem M48 a vnitřním průměrem 46.6 mm. Proč to k tomu dávají, když je to na prd? člověk se spoléhá na to, že od výrobce dostane adekvátní příslušenství, tak jsem to neřešil. Nicméně v simulaci mi 47mm filtr 12mm před čipem vinětaci neukazuje, kdežto korektor ano. Už na to prdím. Věnoval jsem tomu tři dni a výsledek nula. Nechce se mi kupovat 50mm filtr, abych vyhodil 180€ a výsledek byl stejný.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

seestar píše: 10. 04. 2025, 19:01 Proč to k tomu dávají, když je to na prd? člověk se spoléhá na to, že od výrobce dostane adekvátní příslušenství, tak jsem to neřešil.
No, ono to vadí jen pro tu tvoji kombinaci = 1:4 + ASA korektor/reduktor. Pro připojení k SCT nebo refraktoru 1:6,5 nebo 1:5 to bude O.K.
Ty tam máš navíc ale další vinětaci a to něco nesymetrického
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
seestar

Příspěvek od seestar »

On je, Milane, problém u tohoto otevřeného sytému udělat rozumný flat, takže jak šlo slunce a mraky, tak se to různě měnilo. Musím vyrobit nějakou matnici do té trubky před korektor. To je jediné místo, kde můžu světlo homogenizovat. Včera jsem tam měl kousek mikroténu.
S tou redukcí máš pravdu, ale mohli tam dát i přechdku na M68 a závit M48 na filtr udělat uvnitř závitové části M54. Za ty prachy, co za FF kamery chtějí by to bylo slušné.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

On je hlavně průser ten závit M54. Po zašrobování redukce ti zbyde 51mm. A ve spojení s tím ASA korektorem, u kterého (byť ray-tracing jsem neviděl) vychází zjvně svazek při f/4 opravdu až z kraje výstupního členu, to prostě může být málo. Já u M68 takové problémy nemě, pokud si dobře vzpomínám. Nicméně nyní na všechny fullframe využívám 3" Ricardi Wynne (cena je lepší než ASA, navíc ta ASA už nová nejde sehnat). Ten korektor je kratší, méně vinětuje sám o sobě, ale neredukuje, je 1x. Výstup má závit M68.

S tím by ti to podle mě chodilo výrazně lépe, má příznivější geomerii.

https://www.teleskop-express.de/en/astr ... ction-8311

Tam je i vidět, jak to u Wynne konstrukce funguje. Vnitřní nagativní člen roztáhne svazek až na průměr výstupního členu, a z něj to jde do ohniska, přičemž osa toho kužele není kolmá k fokální rovině, je vykloněná směrem ven. Myslím že u toho ASA bude tenhle efekt ještě výraznější.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
seestar

Příspěvek od seestar »

Koupil jsem filtr 77mm, takže ho dám dopředu před korektor a udělám novou i tu tilt destičku , co je na kameře s M68 a pak už jediné uzké hrdlo bude ten korektor. ASI128 nemá sklo s IR/UV cut filtrem, takže tam plácnu univerzální Optolong L-Pro 77mm, ten pokryje celé spektrum a mělo by to stačit. Víc už dělat nebudu. Nový korektor opravdu ne. Ať to dopadne jakkoli, bude mi to muset stačit. Včera jsem to testoval na hvězdách, ale byl Měsíc a mírný opar, tak to jen s IR filtrem dělalo psí kusy.
seestar

Příspěvek od seestar »

Trochu se umoudřilo počasí, tak jsem chvíli zkusil M101 za úplňku. Za půl hodiny se žádnej zázrak nekonal, ale už dokážu rozumně udělat flat, takže ani ta vinětace není tak velkej problém. Musel jsem ale udělat zástin , protože i těch 700mm volného prostoru dělalo za úplňku strašnej bordel. V pondělí snad dorazí ten 70mm fitr, tak uvidím, jestli se to povede nějak vylepšit.
Přílohy
10 x 180s ASI128MC
10 x 180s ASI128MC
m101.jpg (169.47 KiB) Zobrazeno 3391 x
seestar

Příspěvek od seestar »

MMys píše: 11. 04. 2025, 12:40 On je hlavně průser ten závit M54. Po zašrobování redukce ti zbyde 51mm. A ve spojení s tím ASA korektorem, u kterého (byť ray-tracing jsem neviděl) vychází zjvně svazek při f/4 opravdu až z kraje výstupního členu, to prostě může být málo. Já u M68 takové problémy nemě, pokud si dobře vzpomínám.
Dnes přišel filtr 77mm, takže jsem na něj udělal přechodku dopředu na korektor. Filtr má čistou světlost 74 mm, což je o 2 mm víc než vstup korektoru, takže na něm by to vinětovat nemělo. Na kameru jsem udělal přechodku o vnitřním průměru 78mm zůženou na 51mm na posledních 5mm, které tvoří závit M54, takže na čip s úhlopříčkou 43mm je tam na průměru 8mm rezerva. Nebylo to překvapení, že vinětace se nezlepšila. Simulace od počátku ukazuje, že vinětuje korektor. Tak jsem udělal pár snímků s různou kombinací clony a filtru a ty ukazují, že i QB filtr s vnitřní čistou světlostí 44mm nijak zásadně vinětaci nezhorší pokud je 12mm od čipu. Půjčím si ještě Omegon 3" 0.85x korektor, u kterého vyhrožují 44mm osvětleným polem a tím celou atrakci ukončím. Třeba tohle čtení někomu ušetří dost peněz.
Přílohy
S filtrem 77mm a clonou 90mm
S filtrem 77mm a clonou 90mm
S filtrem 77 a clonou kopie.jpg (951.36 KiB) Zobrazeno 1325 x
S filtrem 44mm a clonou 90mm
S filtrem 44mm a clonou 90mm
S filtrem 44mm a clonou kopie.jpg (1.8 MiB) Zobrazeno 1325 x
Bez filtu a se clonou 90mm
Bez filtu a se clonou 90mm
Bez filtru a se clonou kopie.jpg (391.84 KiB) Zobrazeno 1325 x
Bez filtru a bez clony s 51mm dírou
Bez filtru a bez clony s 51mm dírou
Bez filtru a bez clony kopie.jpg (413.37 KiB) Zobrazeno 1325 x
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Něco ti to stejně ty rohy řeže totálně. Jak dalako před korektorem máš tu 90 mm clonu? A jak je dlouhá ta stínící truba před korektorem a jaký má vnitřní průměr? Nebo jak to máš uděláno před tím korektorem ?
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tohle nechápu. Můj korektor prostě vychází lépe. Jak starý je ? Dostala se ke mě totiž kdysi informace, že ten korektor (i 4" verze) byl jednou P. Kellerem redesignován. Bohužel to nejde asi nijak poznat. Sám nevím, jaký mám.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
seestar

Příspěvek od seestar »

Milane, už jsem to zkoušel ve variantě jen s korektorem a všechno bylo sundané, takže kromě korektoru tam mezi zrcadlem a kamerou nebylo nic a výsledek byl stejný. Tam to řeže korektor.
Martine, korektor je asi starší 10 let a byl kupován v USA, alespoň to tvrdil bývalý majitel. Ono to ale je jasně vidět z té simulace. Pro pole 44mm je při té délce a pozici třeba světlost 90 mm a tohle má 72, takže se pole smrskne na nějakých 29 mm. Korektor to asi trochu roztáhne, ale jinak to odpovídá dost přesně. Je to zkušenost, sice dost draze zaplacená, ale jinak to v životě není, než že je to něco za něco. Zkušenosti na stromě nerostou.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

ASA korektor kupovaný v USA ? To není úplně typické, pochopil bych někde u zdroje, Německo, Rakousko... To fakt vypadá, že máš asi nějaký ne úplně poslední typ. Kdoví jak dlouho to ještě leželo někde u někoho v USA.

Já jsem podobně dopadnul, když jsem Konihlavovi konstruoval malý přenosný astrograf 150mm na fullframe, s 3" Paracorrem, který na 300mm f/4 funguje excelentně se zanedbatelnou vinětací. Nikde na webu u Televue není zmínka, že ten korektor solidně funguje až od ohniska cca. 1m. Při 600mm bylo pole sice taky bez vinětace, ale rohy běs. Albert Nagler v mailu následně potvrdil, že jsme šlápli vedle :-(

No nic, komponenty jsme prodali, dalekohled předělali na 2" korektror s polem pro APS, a prodali také. Kdo nic nedělá, nic nezkazí.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pokud ti to takhle vychází, že při téhle délce a světelnosti 1:4 potřebuješ průměr 90 mm, pak přesně vychází to, že ta konstrukce byla počítána pro světelnost 1:5 (90 x 4/5 = 72)
seestar

Příspěvek od seestar »

Výrobce často spoustu věcí o produktu zamlčí, nebo zamlží. ASA korektor je inzerován pro F3-6 na FF, ale už když jsem dělal návrh a optickou simulaci, tak mi bylo jasné, že něco není v pořádku, protože to jasně ukazovalo, že pro 44mm pole, by korektor měl mít průměr 90mm, jinak to pole ořízne. Co člověk netuší je to, co se děje uvnitř korektoru a jak bude ten výsledný svazek na výstupu vypadat. Doufal jsem, že když výrobce něco tvrdí, tak to asi tak bude. No, evidentně není, ale na tom už nic nevyřeším. Ono to vypadá hrozně, ale dá se s tím v pohodě žít. Největší problém je udělat správný flat, protože to není klasická Newtonovská konstrukce, ale těch 12kg hmotnosti je k nezaplacení. Zatím se jako nejlepší jeví namířit to za šera k zenitu, a pokud je čistá obloha, tak ten flat docela pěkně funguje. Trochu se zvýší šum v těch rozích, ale šum dneska už není problém. Jsem zvědavý, jak se zachová ten 3" Omegon 0.85x. Je kratší, tak je šance, že to zvládne lépe a radostněji. Otázkou je zase, jak kvalitně bude FF korigovat, ale na kulacení hvězd už dneska máme chytrý SW, tak proč si s tím lámat hlavu. Stejně za chvíli všechno vyřeší AI. Namíříš mobil na oblohu a AI ti vygeneruje dokonalou fotku galaxie z dat z Weba. To bude konečně to pravé.
seestar

Příspěvek od seestar »

Konečně přestalo na chvíli pršet, tak jsem otestoval Omegon 3" 0.85x. Asi nikoho nepřekvapím, když napíšu, že to bylo stejné. Ani kratší délka 120mm při 72mm průměru nic nezlepší. Ne, že by to bylo úplně stejné, ale rozdíl byl nevýznamný. Zase začalo mžít, tak jsem ještě v rychlosti vyšrouboval korektor z redukce, čím zůstalo zachováno vše, co bylo za korektorem a udělal jednu fotku 0.001s na mračnou oblohu. Výsledek byl očekávaný. Kromě malé vinětace v pravých rozích, což ale může být i tím, že tam zrovna byl tmavší mrak, je snímek OK. Je tam nějaká nesymetrie, jejíž původ mi není zcela jasný, ale jako důkaz, že vynětaci způsobují korektory je to naprosto dostačující. Kamera je připojena přes reduktor M54/2" s vnitří světlostí 48mm a délkou cca 15mm, takže od čipu je hrana 22.5mm. Přesto toto zůžení nezpůsobuje zásadní vinětaci.Zbytek tubusu ke korektoru je M68. Problém je vstupní průměr korektoru. O tom už není pochyb a simulace na rozdíl od výrobců a prodejců nelže.
Přílohy
test.jpg
test.jpg (107.16 KiB) Zobrazeno 1307 x
MilAN

Příspěvek od MilAN »

A máš to před tím nějak zaostřeno ? Jak víš, kde má být korektor oproti ohnisku zrcadla?
P.S.:
Jinak jsem přesvědčen o tom, že jim parametry vychází pro světelnost 1:5 (to je jako v předešlém ). V tvém případě bych se dostal na konstrukcí nevinětovaný průměr někde na úrovni 38 mm.
Oni si v popisu ani neprotiřečí : korektor zvládá korekci pro světelnosti 1:3 až 1:6, dá nevinětované pole až 44 mm, t.j lze jej použít pro full frame. Jen nepíší, co pro co má být splněno: Že při 1:3 to bude korigovat dobře komu, jen to současně nezvládne těch 44mm bez vinětace. Pro 1:5 bude potom při dobré korekci vycházet i ta velikost pole 44mm a pro 1:6 jsou oba parametry s rezervou.
Odpovědět