Nepřesné vedení EQ-6 SS

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
pesvo
Věk: 59

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

Díky moc deavi, fakt jsi mi pomohl. Měl bych ale ještě poslední (doufám) 2 dotazy, které se ale spíše týkají té rozborky a promazání:

1. Na již zmíněné adrese http://web.telecom.cz/elektro-metal/eq6 ... eq6_c.html je pouze návod na rozborku RA. Neexistuje náhodou někde popis rozborky také deklinační osy ? Když už se do toho chci pustit, tak bych to rád udělal celé, protože v minulé zimě jsem díky čínské vazelině měl dost problémy při nízkých teplotách a musel jsem celou hlavu vyřívat, aby vůbec montáž chodila. A pokud neexistuje návod, budu to muset dělat "na slepo"...

2. V překladu pana Grečnera je uvedeno, že se odmašťovadlo nesmí dostat do ložiska. To mi ale trochu vrtá hlavou. Znamená to snad, že v ložisku je jiné mazivo než na šneku a toto mazivo je OK. Nebo vše, co jsme tady probírali se týká jen a pouze promazání ozubeného kola a šneku a nic jiného se mazat nemá ? Nebo ještě obecněji řečeno, když to budu mít celé rozkuchané, co mám všechno odmastit a kam přesně mám nové mazivo dát, aby to dobře šlapalo ? Prostě bych nejraději po rozborce vše (tzn. včetně ložiska !) odmastil, odstranil špony (jestli tam nějaké budou) a kompletně vyčistil a pak bych veškeré pohyblivé součástky (tzn. ozubené kolo, šnek, jejich uložení, ložisko atd.) namazal novým mazivem a vše složil ???
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
deavi

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od deavi »

pesvo napsal: Díky moc deavi, fakt jsi mi pomohl. Měl bych ale ještě poslední (doufám) 2 dotazy, které se ale spíše týkají té rozborky a promazání:

1. Na již zmíněné adrese http://web.telecom.cz/elektro-metal/eq6 ... eq6_c.html je pouze návod na rozborku RA. Neexistuje náhodou někde popis rozborky také deklinační osy ? Když už se do toho chci pustit, tak bych to rád udělal celé, protože v minulé zimě jsem díky čínské vazelině měl dost problémy při nízkých teplotách a musel jsem celou hlavu vyřívat, aby vůbec montáž chodila. A pokud neexistuje návod, budu to muset dělat "na slepo"...

2. V překladu pana Grečnera je uvedeno, že se odmašťovadlo nesmí dostat do ložiska. To mi ale trochu vrtá hlavou. Znamená to snad, že v ložisku je jiné mazivo než na šneku a toto mazivo je OK. Nebo vše, co jsme tady probírali se týká jen a pouze promazání ozubeného kola a šneku a nic jiného se mazat nemá ? Nebo ještě obecněji řečeno, když to budu mít celé rozkuchané, co mám všechno odmastit a kam přesně mám nové mazivo dát, aby to dobře šlapalo ? Prostě bych nejraději po rozborce vše (tzn. včetně ložiska !) odmastil, odstranil špony (jestli tam nějaké budou) a kompletně vyčistil a pak bych veškeré pohyblivé součástky (tzn. ozubené kolo, šnek, jejich uložení, ložisko atd.) namazal novým mazivem a vše složil ???
1.na rozebrani Dec osy jsem nikde návod nenašel, ale nemusiš se toho vubec bát, je to podobné, akorat na sobě jinak položené.

2. ano, ložiska jsou promazána řekl bych klasickou vazelínou a šnek s kolem černým mazivem.Ložiska jsem jen vyjmul a jelikož byla dobře namazána, nic víc jsem s nima nedělal.
Já jsem promazával jen šnek a ozubené kolo, to uvidíš až to vyjmeš, je na tom černé mazivo, odtsraniš jej a znova namažeš, nic vic, pokud na nich budou špony odstraniš je.
Co se týka ozubeného kola na šneku http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 7.jpg.html tak to jsem zatim nechal čisté, jelikož po sloužení na tohle ozub. kolo budeš šahat a štelovat vůly viz.víše.
Až to sešteluješ tak na montáži jsou 2 stříbrné šrouby, najdeš je na opačné straně než máš elektroniku, hned vedle těch velkých krytek (2cm)
vyndáš je a uvidiš jak se k sobě dotýká ozubené kolo na šneku s ozubeným kolem na motoru, tohle místo taky promažeš, nejlépe za chodu montáže, stačí 5 rychlost.

http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

Díky moc deavi, pustím se do toho po 15.6., protože mi bude končit pozorovací okno jedné proměnné, kterou dělám pro Ondřejov a do té doby na to raději nechci šahat, aby se mi to nerozpadlo pod rukama. Pak ale bude klid a tak se tomu budu moct v klidu věnovat. Fakt ještě jednou moc děkuju za rady.

PS: Až to udělám, tak napíšu postřehy a změřim PE, jestli to mělo nějaký vliv.
MilAN
Věk: 77

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od MilAN »

Ty máš PE tak hezky hladkou a pravidelnou, že si dovolím tipnout, že s PE to mnoho nenadělá.Jsem zvědav na výsledek a přeji šťastnou ruku.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

MilAN napsal: Ty máš PE tak hezky hladkou a pravidelnou, že si dovolím tipnout, že s PE to mnoho nenadělá.Jsem zvědav na výsledek a přeji šťastnou ruku.Díky za podporu. Ale ten hladký průběh PE je možná způsoben tím, že na rozdíl od ostatních tady na fóru jsem na jeho získání nepoužíval SW, který používají ostatní (myslím, že snad od Martina nebo jiný), ale měřil jej tak, že jsem dělal 3s expozice přes ST-7XME a vlastní průběh jsem si nechal vykreslit přes f-ci Plot track list ze SW od Davida Motla MuniWin, který standardně používám při zpracování měření (viz. http://integral.sci.muni.cz/cmunipack/). A asi těmi 3s expozicemi se mi možná vyhladily "záškuby" na křivce. No, však já se ozvu, jak to po tom vyčištění dopadlo (teda, jestli mi bude montáž vůbec jěště chodit...). Ale jak už jsem psal dřív, stejně musím vyřešit to zamrzání EQ-6 při nízkých teplotách, takže mě ta rozborka nemine, i kdyby to na PE vliv nemělo (viz. http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1137999011)
voko

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od voko »

Určitě ty 3s expozice vliv na vyhlazení křivky mít budou, nedovedu ale odhadnout, jak velký. Já jsem tu PE (http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1147789164) vyhodnocoval ručně (když jsem se rozhodl pro její změření, neměl jsem u sebe žádný software na její nahrání) - snímal jsem jednotlivé snímky polohy hvězdy, pak vyhodnotil souřadnice snímané hvězdy a v Excelu vynesl graf.
Víte někdo o nějakém dostupném prográmku, který by dokázal sám vyhodnotit souřadnice hvězdy z předtím nasnímaných samostatných snímků? Ten odkaz (http://integral.sci.muni.cz/cmunipack/ - předpokládám, že je to něco na ten způsob) mi nejde otevřít.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

To voko:

Tak zkus tohle: http://integral.physics.muni.cz/cmunipack/index.html

to by snad mělo fungovat. Jinak ten MuniWin je fakt špičkovej SW, ale je dělaný především pro fotometrii a ta f-ce pohybu hvězdy po čipu je jen třešnička na dortě. Vstupní soubory jsou klasické RAW snímky ve formátu FITS (přípony *.fit, *.fst atd.) a nebo formát SBIGovských kamer (*.ST7, *.ST8, *.SBIG atd.). Budeš-li s tím potřebovat nějak pomoc, tak klidně napiš.
pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

voko napsal: Určitě ty 3s expozice vliv na vyhlazení křivky mít budou, nedovedu ale odhadnout, jak velký. Já jsem tu PE (http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1147789164) vyhodnocoval ručně (když jsem se rozhodl pro její změření, neměl jsem u sebe žádný software na její nahrání) - snímal jsem jednotlivé snímky polohy hvězdy, pak vyhodnotil souřadnice snímané hvězdy a v Excelu vynesl graf.
Víte někdo o nějakém dostupném prográmku, který by dokázal sám vyhodnotit souřadnice hvězdy z předtím nasnímaných samostatných snímků? Ten odkaz (http://integral.sci.muni.cz/cmunipack/ - předpokládám, že je to něco na ten způsob) mi nejde otevřít.Přemýšlel jsem, jak moc velký vliv mohly mít ty 3s expozice a tak jsem zkusil změřit periodickou chybu znovu, ale tentokrát s expozicemi 1s (na M5). Skutečný efektivní čas je ale mezi snímky o něco málo větší (odhadem tak do 0.5s u obou měřeních), protože, je nutno pamatovat na čas, než se downloaduje snímek do notebooku (dle výrobce při full framu okolo 1s (tedy bin 1x1), ale já jedu na bin 2x2, takže teoreticky 0.25s). Průběh PE při 1s expozicích je znatelně rozházenější (ono to z těch obrázků tady není moc vidět, ale když si jej stáhneš a prohlídneš třeba v ACDC tak je čitelnost výrazně lepší). Osobně si ale myslím, že ty rozházené body okolo křivky nejsou zdaleka způsobeny nepřesností chodu, ale spíš seeingem nebo záchvěvy celého dalekohledu, který při 1m ohnisku a velikosti doublepixlu 3.7"x3.7" ten obraz prostě rozkmitá sám od sebe. Možná se pletu, ale zajímal by mě na to i názor ostatních...
(viz. )
Expozice 1s a popis obrázku je shodný s příspěvkem č. 10.
PS: Zatím žádné promazání neprovedeno, jen jsem šel po vlivu expozičního času na průběh PE !
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od MMys »

Ano, myslíš si to správně. I když použiji vyšší rychlost vzorkování polohy hvězdy, je to opět "chlupaté" a to na té rychlosti vzorkování. Protože rychlost změn vyvolaných seeingem je v jednotkách až desítkách Hz. Chlupaté to tedy bude vždy, s amplitudou kolem nějakých 3-4" Toto již nevypovídá nic o montáži. O té naopak vypovídá dobře ten graf pořízený těmi 3sec. expozicemi. Průběh máš velmi pěkný a nic s tím nedělej. Stejně s tím nic nejde. Je to excentricita kolečka na šneku, nebo házivost šneku nebo s největší pravděpodobností obojí dohromady.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

MMys napsal: Ano, myslíš si to správně. I když použiji vyšší rychlost vzorkování polohy hvězdy, je to opět "chlupaté" a to na té rychlosti vzorkování. Protože rychlost změn vyvolaných seeingem je v jednotkách až desítkách Hz. Chlupaté to tedy bude vždy, s amplitudou kolem nějakých 3-4" Toto již nevypovídá nic o montáži. O té naopak vypovídá dobře ten graf pořízený těmi 3sec. expozicemi. Průběh máš velmi pěkný a nic s tím nedělej. Stejně s tím nic nejde. Je to excentricita kolečka na šneku, nebo házivost šneku nebo s největší pravděpodobností obojí dohromady. Ano Martine, naprosto s Tebou souhlasím a dík za vysvětlení. Ale jak už jsem psal dřív, fakt ta autopiointace šla mnohem lépe než dnes (kdybych to neviděl na vlastní oči, tak bych tomu neveřil). A další důvod je to zamrzání. Luboš Brát (zde na sekci brat) si přes p. Zahajského nechal u své EQ-6 SS vyměnit to mazivo a problémy, které měl dříve při nízkých teplotách teď už nemá. Takže proto bych tu rozborku chtěl udělat (a taky se na ní něco naučit - no, snad to dám pak dohromady).
voko

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od voko »

MMys napsal: Ano, myslíš si to správně. I když použiji vyšší rychlost vzorkování polohy hvězdy, je to opět "chlupaté" a to na té rychlosti vzorkování. Protože rychlost změn vyvolaných seeingem je v jednotkách až desítkách Hz. Chlupaté to tedy bude vždy, s amplitudou kolem nějakých 3-4" Toto již nevypovídá nic o montáži. O té naopak vypovídá dobře ten graf pořízený těmi 3sec. expozicemi. Průběh máš velmi pěkný a nic s tím nedělej. Stejně s tím nic nejde. Je to excentricita kolečka na šneku, nebo házivost šneku nebo s největší pravděpodobností obojí dohromady. Ale vždyť já jsem to nemyslel jinak, sorry, pokud jsi to (pesvo) pochopil ve vztahu k chodu tvé montáže. Měl jsem tím na mysli "pufrovací" schopnost při delších expozicích, kdy se potlačí vliv seeingu na nasnímanou pozici hvězdy. Akorát když se teď dívám na tu svou křivku PE, tak si nejsem jist (ale to až nyní), zda ty cca 3,5 - 4 s (i s přenosem snímku) přeci už jen není dost dlouhá doba na to, aby se potlačily i jemné detaily v chodu montáže. Právě tento čas je tak akorát na hranici projevu jemných nepřesností v chodu mé montáže. Ale vzhledem k celkové amplitudě PE jsou to tak marginální záležitosti, že pokud neanalyzuješ FFT průběh, abys určil vliv přínosů jednotlivých převodů na PE, tak nemá cenu se tím zabývat.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MilAN

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od MilAN »

To : pesvo :
Obě Tvoje křivky přímo vybízejí k použití funkce PEC
pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

MilAN napsal: To : pesvo :
Obě Tvoje křivky přímo vybízejí  k použití funkce PECTo víš, že to pak (po té rozborce a promazání) taky zkusím a napíšu, jak to dopadlo. Měl bych na Tebe MilANe jeden triviální dotaz, protože z Tvých příspěvků dobře vím, že se v tom vyznáš (předem se omlouvám za jeho délku).
Jak jsme se tady nebo v jiných vláknech bavili o tom polárním ustavení pomocí polárního hledáčku a pomocí hodinového úhlu Polárky, tak mi vrtala hlavou jedna věc. Už nevím proč, ale z nějakého neznámého důvodu jsem žil v přesvědčení, že osnova polárního hledáčku MUSÍ být v nějaké určité pozici orientována vůči deklinační ose. Jinak řečeno, budu-li mít na osnově kříž pro Severní nebeský pól (dále jen SNP), kolem něj kruh (s možným výskytem Polárky) a malý kroužek na tomto kruhu pro umístění Polárky při pol. ustavení, tak tento malý kroužek (dle mých posledních úvah) může být v libovolné pozici vůči deklinační ose. Skutečně nevím, kde jsem na to přišel, ale do teď jsem žil v přesvědčení, že je nutné, aby v případě, kdy bude dalekohled na EQ-6 (nebo jakékoliv jiné německé montáži) v nejnižší poloze vůči zemi (a tudíž protizávaží bude v nejvyšší možné poloze = DE osa bude orientována ve směru sever - jih), pak pol. hledáček musí být orientován tak, aby malý kroužek pro Polárku byl (u Keplerova převracejícího hledáčku) také v nejnižší poloze (odpovídá stavu, kdy Polárka kulminuje).
Když jsem o tom ale dumal, tak jsem přišel na to, že tato orientace hledáčku je v podstatě chybná a že správná poloha by byla ta, při které je-li malý kroužek v nejnižší poloze, pak by deklinační osa měla být vodorovně se zemí (tedy jak dalekohled tak protizávaží ve stejné výšce nad zemí = DE osa by byla orientována ve směru východ - západ). Toto vše samozřejmě uvažuju při zanedbání jiných chyb montáže jako nekolmost RA a DE osy, konické chyby atd. Pokud bych provedl pol. ustavení na takto orientovaném dalekohledu přesně v okamžiku kulminace Polárky a dalekohled bych namířil rovnoběžně s polární osou, měl bych mít ve středu zorného pole dalekohledu SNP. Potom pouhou změnou v deklinaci (přibližně o 1 st.) nahoru nebo dolů (dle toho, bude-li dalekohled na východě nebo na západě od pol. osy) bych měl mít uprostřed zorného pole dalekohledu Polárku.
Problém je ale v tom, že je-li moje úvaha správná, tak jsem se s takovým nastavením u žádné EQ-6 nesetkal, což mi bylo divné. Takže jsem došel k názoru, že buď je ta úvaha chybná nebo z nějakého důvodu není zapotřebí, aby poloha osnovy byla natočena v nějakém přesném úhlu vůči DE ose. A pak mi to docvaklo. Na té poloze DE osy vlastně vůbec nezáleží, protože při pol. ustavení pomocí hodinového úhlu Polárky je zapotřebí jen nastavit malý kroužek do vhodné polohy od jeho počáteční (nejnižší = kulminační) polohy a jak bude při tom orientována DE osa je úplně jedno, protože nastavení děleného kruhu RA (tedy sesouhlasení RA s oblohou) je úplně jiná úloha.
Byl bych rád, jestli bys mi (nebo i někdo jiný, kdo se v tom vyznáte), k tomu nenapsal pár řádků, abych si byl jist, že nejsem se svými úvahami zcela mimo. Předem moc děkuju.
MilAN

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od MilAN »

pesvo napsal:
To víš, že to pak (po té rozborce a promazání) taky zkusím a napíšu, jak to dopadlo. Měl bych na Tebe MilANe jeden triviální dotaz,.Nevím, jestli zvládnu všchny možnosti, ale výrobci z takové triviality, jako je polární hledáček a jeho orientace , udělali v některých případech hlavolam.
Proberme postupně možnosti , jak to vyřešili výrobci :

1/ Dalekohled je opatřen  stupnicí hodinového úhlu. Považoval bych za naprosto logické a pochopitelné, aby, pokud nastavím na polárním hledáčku polohu Polárky např. na 0h, byl tak i orientován dalekohled. Ale nemusí to tak být. Pokud tedy dalekohled   má stupnici hodinových úhlů. je nutné se přesvědčit, co to vlastně znamená. Nastaví se na stupnici hodinový úhel 0h  a  mělo by to vést k  :
 a/ v polárním hledáčku by měla být značka pro Polárku ( v převracejícím dalekohledu ) v nejnižší dolní poloze. Pokud ne, je nutno otáčením polárního hledáčku této shody dosáhnout
 b/ nasazený dalekohled  by v této poloze  měl mířit do poledníku- na jih. Pokud tomu tak není, jedná se o případ, že stupnice slouží pouze pro polární hledáček a při tom je dalekohled orientován obecně v jakémkoliv úhlu. Pro funkci ustavení montáže to vliv nemá a vlastní dalekohled se podle této stupnice nedá na obloze nastavovat. K tomu slouží jiné stupnice.
Hodinový úhel pro Polárku je pro daný okamžik nutno zjistit např. z PC planetaria nebo z tabulek. Hodinový úhel = čas od průchodu  Polárky místním  poledníkem / meridiánem/.

2/ Dalekohled je opatřen  datovou  a hodinovou stupnicí -není potřeba provádět žádný výpočet hodinového úhlu.Nastavením data na jedné stupnici otáčením dalekohledu proti hodině nastavení ( v místním čase ! , pro trochu nepřesnější nastavení postačuje u nás nastavení v SEČ  - NE v SELČ)  dojde vlastně ke grafickému řešení a přímo nastavení dalekohledu. Pro kontrolu a seřízení polárního hledáčku je třeba na stupnicích nastavit datum 1.11. oproti  0h
Opět mohou nastat oba případy jako v případě 1/  i se stejnými závěry.

3/ Polární hledáček je vybaven grafikou s hvězdami - souhvězdími. Obecně mohou nastat dva případy:
 a/ není žádná hodinová stupnice ani pomůcka - potom není jiná možnost nastavení
 b/ dalekohled je opatřen něčím, co vzhledově odpovídá hodinové stupnici. Najdeme v PC planetariu polohu těchto souhvězdí /hvězd/ při kulminaci = mají hodinový úhel 0h. Nastavíme dalekohled podle  nich. Opět mohou nastat oba případy jako v případě 1/

Takže, který je Tvůj případ ? U S-W. jsem již viděl 3 různá řešení.
pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

MilAN napsal:
Takže, který je Tvůj případ ? U S-W. jsem již viděl 3 různá řešení.Mockrát děkuju za odpověď. Můj případ se starší EQ-6 SS je ta 3. možnost. Polární hledáček má na své osnově kromě kříže, velkého kola s možným výskytem Polárky a malého kolečka pro umístění Polárky také orientační kresby Velkého vozu a Kasiopei. Současně je ale montáž vybavena i dělenými kruhy jak v RA, tak DE, které lze vždy pomocí dvou protilehlých šroubků zafixovat v požadované poloze a nemá datový kruh. Důležitý fakt je ten, že orientace polárního hledáčku je taková, že při kulminaci Polárky je deklinační osa téměř ve směru sever - jih, přičemž dalekohled (orientován ve směru východ - západ) je v nejnižší možné poloze vůči zemi a naopak protizávaží je v nejvyšší možné poloze nad zemí. Ptal jsem se tady lidí na fóru, jestli někdo neví, jak s celým polárním hledáčkem otočit, tak aby jeho orientace vůči dalekohledu odpovídala Tvému bodu 1b., což bych považoval za nejlogičtější, ale jen MMys mi napsal, že sám také netuší, jak by to šlo u tohoto staršího typu udělat. U novějších EQ-6 SS, které mají datový a hodinový kruh (viz. Tvůj bod 2.) s ním již lze (z principu) volně otáčet (někdy až moc volně, takže kvedlá, že nevím, jak se s ním dá něco zaměřit...).
Ale v podstatě jsi mi odpověděl na ten můj hlavní dotaz a to, že sice (pro případ 3) poloha dalekohledu by byla mnohem "přirozenější", kdyby byl orientován na místní poledník při kulminaci Polárky, ale není to podmínka nutná. Obecně může být orientován libovolně, důležité je jen, abych byl pomocí něčeho schopen dostatečně přesně nastavit hodinový úhel Polárky, což pomocí děleného kruhu RA lze velice přesně a dobře.

Ale naprosto s Tebou souhlasím, že výrobci z toho ustavení dělají takovou vědu, že když jsem se např. pokoušel o ustavení jiné montáže (EQ-3-2), která má ten datový i hodinový kruh, pomocí návodu tak jsem to prostě nepochopil. Možná důvod nebyl ani tak v mé inteligenci, jako spíš v dílenském provedení těch kruhů u této montáže, protože ty kruhy v zaaretované poloze měly vůli skoro 5-10 st., ukazovátka (značky nulové polohy a měřidla) byla nalepena šikmo a celé se mi to rozpadalo pod rukam..., no prostě síla. Tak jsem se po 3 hodinách snažení naštval, kruhy rozebral a v podstatě si tu montáž upravil do stavu svojí EQ-6 SS až na to, že jsem orientaci zvolil dle bodu  1b. A pak to nastavení byla už trivialita (bohužel tohle u EQ-6 SS udělat nemůžu - aspoň zatím, než ji rozeberu).
Odpovědět