Nepřesné vedení EQ-6 SS

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
pesvo
Věk: 59

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

Vážení,

potřeboval bych poradit. I když jsem před chvílí do tématu o ustavení paralaktiky (od SKYMASTERa) psal, jak mi perfektně funguje autopointace přes CCD SBIG ST-7XME, tak asi před týdnem se něco stalo a už to není úplně ono. A proto tento dotaz. Možná je to podobný problém jako chováni EQ-6 za mrazu, ale přesto jsem raději založil nové téma, aby se to nekomplikovalo s jiným problémem.

Takže, jedná se o to, že z nějakého záhadného důvodu mi EQ-6 SS začala vyžadovat výrazně větší a hrubší korekce autopointéru než v předchozím období. Standardně jsem měl na SS nastaveno Auto Guide Speed na 0.5x a v řídícím SW CCDSoft mi stačil parametr "agresivita" 2 (pro vysvětlení hodnota 10 je stejná reakce autoguidingu jako je odchylka samozřejmě v opačném směru, hodnota 20 je dvojnásobná reakce než odchylka atd.). Asi před týdnem jsem opět klasicky rozbalil sestavu, nastavil Alignment, zadal pole z PC, dal příkaz na najetí dalekohledu, našel pole, zvolil pointační hvězdu a z ničeho nic mi pointační hvězda začala ujíždět, jako by ten autoguiding prostě nestíhal. Tak jsem vše vypnul, zkotroloval (např. že mám nastavenu siderickou rychlost atd.) a znovu spustil. Bylo to ale pořád stejné. Provedl jsem tedy nové ustavení na Polárku, nové vyvážení dalekohledu atd., ale nic nezabralo. Jediné, čeho jsem si všiml, bylo to, že při Alignmentu nebo rychloposuvu při najíždění na jiný objekt se opět ozvaly podobné zvuky z těla montáže, jak jsem to popisoval v tématu "EQ-6 za mrazu" - taková ta špatně zařazená rychlost v autě. Na rozdíl ale od toho chování EQ-6 za mrazu se tento nepříjemný zvuk ozve na jen velice krátkou dobu (odhadem tak 0.5s na začátku pohybu) a ne vždy.

Sice se s tím jakž takž měřit dá, ale musím mít v SS nastaven Auto Guide Speed na 1x a agresivitu na 20, aby to tu montáž vedlo a i tak mám některé snímky posunuté. V této konfiguraci (a venku) mám a používám montáž už skoro půl roku, tak nevím, jestli tam mohlo něco zrezivět nebo se stát nějaká jiná nepředloženost, ale než se pustím do její rozborky, tak bych se rád poradil s ostatními, jestli se s podobným chováním nesetkali. Předem všem děkuji.
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od MMys »

Dle popisu chování jsem si téměř na 100% jistý, že tam něco drhne (je příliš utažené) a krokový motor vynechává občas kroky. Při chodu siderickou rychlostí se to děje bez zvukového efektu, a tak to poznáš je tak, že se hvězda opožďuje, a autoguider to dohání.

Tipuji na příliš velký přítlak šneku ke kolu. Ten se dá seřídit pomocí dvou protilehlých červíků, když se lehce povolí imbusy na spodku těla hlavy, aby půlky odlitku mohly po sobě klouzat. Je třeba to nastavit tak, aby tam zbyla nepatrná vůle. Šnekové kolo má nepatrnou házivost, a poloha šneku musí být taková, aby to šlo protočit přes nějtěsnější polohu. V ostatních polohách bude nepatrná vůle, která ale příliš nevadí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

Martine, díky. Teprve teď jsem se dostal na fórum a přečetl si Tvoji radu. Mrknu na montáž a pokusím se o nalezení těch správných šroubů. Kdybych si nevěděl rady, tak to raději nafotím k odsouhlasení, aby se mi to nerozpadlo pod rukama :-/
pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

MMys napsal: Tipuji na příliš velký přítlak šneku ke kolu. Ten se dá seřídit pomocí dvou protilehlých červíků, když se lehce povolí imbusy na spodku těla hlavy, aby půlky odlitku mohly po sobě klouzat. Je třeba to nastavit tak, aby tam zbyla nepatrná vůle. Šnekové kolo má nepatrnou házivost, a poloha šneku musí být taková, aby to šlo protočit přes nějtěsnější polohu. V ostatních polohách bude nepatrná vůle, která ale příliš nevadí.
Tak jsem se konečně odhodlal (a našel čas) k tomu seřízení vůle, ale potřeboval bych vědět, kde jsou ty dva protilehlé červíky. Imbusy na na spodku těla hlavy jsem našel, tam problém není. Nejsou náhodou schované pod takovými velkými krytkami (průměr asi 2 cm), které mají v sobě dvě dírky/prohlubně na demontáž ? A ještě jeden dotaz bych k tomu měl. Jen orinetačně, o kolik závitů (nebo jen stupňů) ty červíky mohu asi povolit ? Prostě jen pro představu, jestli je to 3 otáčky na každé straně nebo jen 1/4 otáčky maximálně ?

A jakmile ty červíky nastavím, pak mám ty imbusy zase dotáhnout nebo je nechat v "klouzavé poloze" ?

Jinak jsem taky vycházel z rozborky EQ-6 od pana Grečnera (http://web.telecom.cz/elektro-metal/eq6 ... eq6_c.html)
pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

Bez ohledu na to seštelování vůle šneku uvažuju o rozborce, vyčištění a promazání svojí EQ-6. Hledal jsem na fóru jaký čistící prostředek použít na odsranění původní vazelíny/lepidla a jediné, co jsem našel bylo na (http://web.telecom.cz/elektro-metal/eq6 ... eq6_c.html) a sice: "spray, nebo tekutinu neobsahující chlór".

Na opětovné promazání ze stejného zdroje pak: "na bázi lithia, nebo též se doporučuje silná vrstva mazadla na bázi bisulfidu molybdénu"

V jedné odpovědi na téma MAZIVO je uvedno doporučení značky METABOND.

Potřeboval bych tedy poradit, jestli náhodou nevíte přímo označení vámi použitých sprajů nebo mazadel, protože už vidím, jak na mě budou v Hornbachu kulit oči, že chci něco na bázi lithia :-/.
Mates
Věk: 63

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od Mates »

pesvo napsal: Bez ohledu na to seštelování vůle šneku uvažuju o rozborce, vyčištění a promazání svojí EQ-6. Hledal jsem na fóru jaký čistící prostředek použít na odsranění původní vazelíny/lepidla a jediné, co jsem našel bylo na (http://web.telecom.cz/elektro-metal/eq6 ... eq6_c.html) a sice: "spray, nebo tekutinu neobsahující chlór".

Na opětovné promazání ze stejného zdroje pak: "na bázi lithia, nebo též se doporučuje silná vrstva mazadla na bázi bisulfidu molybdénu"

Potřeboval bych tedy poradit, jestli náhodou nevíte přímo označení vámi použitých sprajů nebo mazadel, protože už vidím, jak na mě budou v Hornbachu kulit oči, že chci něco na bázi lithia :-/.
Ne, že bych rozuměl mazadlům na montáže ale dělám v obchodě s autodíly a tuk s molybdenem (MoS2) se používá na mazání homokinetických kloubů (to jsou klouby na poloose aut s předním náhonem). Pytlík cca 100g stojí asi 30 kč. Takže to by se snad mohlo použít.
deavi

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od deavi »

pesvo napsal:
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 6.jpg.html

Tak jsem se konečně odhodlal (a našel čas) k tomu seřízení vůle, ale potřeboval bych vědět, kde jsou ty dva protilehlé červíky. Imbusy na na spodku těla hlavy jsem našel, tam problém není. Nejsou náhodou schované pod takovými velkými krytkami (průměr asi 2 cm), které mají v sobě dvě dírky/prohlubně na demontáž ? A ještě jeden dotaz bych k tomu měl. Jen orinetačně, o kolik závitů
(nebo jen stupňů) ty červíky mohu asi povolit ? Prostě jen pro představu, jestli je to 3 otáčky na každé straně nebo jen 1/4 otáčky maximálně ?

A jakmile ty červíky nastavím, pak mám ty imbusy zase dotáhnout nebo je nechat v "klouzavé poloze" ?

Jinak jsem taky vycházel z rozborky EQ-6 od pana Grečnera (http://web.telecom.cz/elektro-metal/eq6 ... eq6_c.html)

http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 6.jpg.html
nejdříve musiš povolit 4 imbusové šrouby, stačí jen 3/4 otačky tak aby si pomocí červiků mohl korigovat šnek. S těma červíkama opatrně, je to citlivé nastavovani, kde stačí pootočení zhruba 1/10 - 1/3 otočky.Dobré je mit malou vůly, jak psal Mmys, potom nebude tak velký tlak na kolo a nakonec znova dotáhneš imbusové šrouby.
Pozor na to dotahování imbusu, nesmíš použít moc velkou silu, už se mi stalo že jsem strhnul závit a to jsem to dotahoval jemně.

http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
deavi

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od deavi »

pesvo napsal: Bez ohledu na to seštelování vůle šneku uvažuju o rozborce, vyčištění a promazání svojí EQ-6. Hledal jsem na fóru jaký čistící prostředek použít na odsranění původní vazelíny/lepidla a jediné, co jsem našel bylo na (http://web.telecom.cz/elektro-metal/eq6 ... eq6_c.html) a sice: "spray, nebo tekutinu neobsahující chlór".

Potřeboval bych tedy poradit, jestli náhodou nevíte přímo označení vámi použitých sprajů nebo mazadel, protože už vidím, jak na mě budou v Hornbachu kulit oči, že chci něco na bázi lithia  :-/.
Takže na vyčištění šneku a kola jsem použil klasický Penetrační olej,ale můžeš použit cokoliv co odstranuje mazivo.Mě se k tomu osvěčil klasický zubní kartaček.
Na opětovné namazaní jsem použil Castrol Chain Spray O-R (vysoce účiné mazivo ve spreji, jeho vysoka přilnavost zabezpečuje odolnost vůči odstředování) cena cca 400 kč
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... y.jpg.html
Jestli se do toho chceš pustit, přeju ti pevné nervy, já bych po druhé do toho už nešel. Zádné špony nebo nečistoty jsem uvnitř montáže nenašel, všechno bylo čisté a dobře promazané.
Opravdu největší pozor si dej na to utahování imbusových šroubu, nevim z jakeho materialu jsou ty pouzdra, ale ty závity se rádi trhaji. Tady by stalo zato je vyměnit za kvalitnější.
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
deavi

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od deavi »

to pesvo:
z téhle stránky http://web.telecom.cz/elektro-metal/eq6 ... eq6_c.html jsem vyčištění montáže taky dělal, lepší návod nenajdeš.
KoMar
Věk: 54

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od KoMar »

Já jsem na odstranění starého mazadla na své EQ5 používal obyčejný technický benzín a papírové kapesníky. Na ozubená kola jsem si pomohl zubním kartáčkem. Šlo to s tím velice dobře dolů.

Vazelínu jsem zvažoval taky mezi MoS2 a lithiovou, nakonec jsem ale sehnal tu lithiovou v obchodě s jízdními koly (tuba za 50Kč).

pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

Mockrát děkuju za rady (hlavně deavi-mu, ale i ostatním). Jen pro ukázku jsem si změřil PE, protože se mi nezdálo chování montáže a to je hlavní důvod, proč se na to chystám (viz. , hodnota na X je Juliánské datum, na Y pak pixly při binnování 2x2, takže 1 dílek odpovídá 3.71"). Z průběhu PE je vidět, že chyba +- 25" (špička-špička) je hodně velká a i autoguiding pomocí druhého čipu ST-7XME má co dělat, aby to uřídil...
pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

To deavi:

Díval jsem se na ty šrouby (jak 4 imbusy, tak 2 červíky) a dle toho obrázku jsem to krásně našel. Než se ale budu ptát dál, mám jeden principiální dotaz. Ty imbusy a červíky na Tvém obrázku - netýká se to náhodou deklinace ? Já měl dojem, že se přeci bavíme o seštelování vůle RA šneku, který je dle MMyse příliš "přitlačen" a ty šipky na Tvém obrázku se snad týkají šneku v deklinaci nebo se pletu ???
deavi

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od deavi »

pesvo napsal: To deavi:

Díval jsem se na ty šrouby (jak 4 imbusy, tak 2 červíky) a dle toho obrázku jsem to krásně našel. Než se ale budu ptát dál, mám jeden principiální dotaz. Ty imbusy a červíky na Tvém obrázku - netýká se to náhodou deklinace ? Já měl dojem, že se přeci bavíme o seštelování vůle RA šneku, který je dle MMyse příliš "přitlačen" a ty šipky na Tvém obrázku se snad týkají šneku v deklinaci nebo se pletu ???
tak to sorry, spatne jsem si to precetl, mel jsem dojem ze se jedna o Dec. Ra pouzdro s cervikama najdes tady:
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... a.jpg.html
pesvo

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od pesvo »

Uf, dík moc - to se mi ulevilo, já už měl dojem, že blbnu. Tak fajn, jeden problém vyřešen - ještě, že jsem se do toho nevrhl rovnou, ale jak už říkal Komenský: "Veškeré spěchání toliko dobré pro hovado jest"...

Tak, ještě bych měl k tomu pár dotazů a připomínek:

1. Jak (nebo dle čeho) poznám ten "správný" přítlak šneku ? MMys to popisoval tak, že "poloha šneku musí být taková, aby to šlo protočit přes nejtěsnější polohu". Jinak řečeno, šnek se musí pouze volně otočit kolem své osy a nikde nedrhnout nebo se musí o 360 st. otočit celé hodinové kolo (samozřejmě pomocí šneku) a opět nikde nedrhnout ?

2. Vrtá mi hlavou, jak ty dva malé červíky mohou nastavovat vůli šneku. Nemáte někdo potuchy, jak to ve vnitř funguje ?

3. Mohu si dovolit tuto operaci (nastavení vůle šneku) udělat při plně osazené montáži (tedy dalekohled a protizávaží) ? Jde mi o to, aby se mi celá hlava nerozpadla až povolím ty 4 imbusy...

4. Nevíte někdo, k čemu jsou ty velké "pecky" se dvěma malými otvory ? Tipoval bych to na uložení šneků a zajímalo by mě, co je pod nimi (asi jste to už někdo kuchnul).
deavi

Nepřesné vedení EQ-6 SS

Příspěvek od deavi »

pesvo napsal: Uf, dík moc - to se mi ulevilo, já už měl dojem, že blbnu. Tak fajn, jeden problém vyřešen - ještě, že jsem se do toho nevrhl rovnou, ale jak už říkal Komenský: "Veškeré spěchání toliko dobré pro hovado jest"...

Tak, ještě bych měl k tomu pár dotazů a připomínek:
1. Jak (nebo dle čeho) poznám ten "správný" přítlak šneku ? MMys to popisoval tak, že "poloha šneku musí být taková, aby to šlo protočit přes nejtěsnější polohu". Jinak řečeno, šnek se musí pouze volně otočit kolem své osy a nikde nedrhnout nebo se musí o 360 st. otočit celé hodinové kolo (samozřejmě pomocí šneku) a opět nikde nedrhnout ?

měla by tam být nepatrná vůle, snažil jsem se ji odstranit, ale me to prostě nešlo, ikdyž by se zdalo ze jsi ji odstranil stejnak az nasadis dalekohled se zavazim a parkrat to projedes na nejvyssi rychlost obcas to zadrhne, takze mala vule by mela byt.
Mě nejvice vyhovovalo, kdyz jsem z vnitrku montaze vyndal oba motory a snazil se prstem pohnout osou, kdyz je kolo moc utahle prstem stim nehnes (ten motor utahne vic ale taky muze preskocit nebo zadrhnout) staci prstem takova stredni sila na hnuti osy, je lepsi protocit aspon 360 stupnu, v urcitych momentech to jde hur ale staci to. Utahnes 4 imbusove srouby, nasadis motory a aspon na par minut na nejvyssi rychlost projedes montaz.

2. Vrtá mi hlavou, jak ty dva malé červíky mohou nastavovat vůli šneku. Nemáte někdo potuchy, jak to ve vnitř funguje ?

2 protilehle cerviky ti posouvaji pouzdrem, kde je umisten snek, ktery prileha ke kolu.Bud ho vic pritlacis nebo naopak.

3. Mohu si dovolit tuto operaci (nastavení vůle šneku) udělat při plně osazené montáži (tedy dalekohled a protizávaží) ? Jde mi o to, aby se mi celá hlava nerozpadla až povolím ty 4 imbusy...

radsi bych vse sundal je to citliva zalezitost, na stativu to muzes nechat.

4. Nevíte někdo, k čemu jsou ty velké "pecky" se dvěma malými otvory ? Tipoval bych to na uložení šneků a zajímalo by mě, co je pod nimi (asi jste to už někdo kuchnul).

presne tak, tam jsou ulozen snek.

Odpovědět