Rady a názory na GS 600 od Matouška
Nemam sice GS600 od Matouska, ale na mem problemu, na ktery jsem narazip pri poslednim pozorovani to nic nemeni. Po kolimaci (umisteni sek. zcradla do centar tubusu a posunuti tremi srouby tak, aby byl pokud mozno nejvice v centru pohledu z okularoveho vytahu,a po kolimaci laserem - na stred prim. zrcadla a zpet no vystupu laseru, tak jak je uvedeno na webstrance MMys) byl sice obraz ostry, ale jedine v jednom bode ostreni (+- neco). Jakmile jsem rozostril, roztahly se hvezdicky jako nuclicky jednim smerem, pricemz rozostreni na druhou stranu melo za nasledek nudlicky v uhlu 90 stupnu. Pro vizualni pozorovani to nebylo tragicke, ale kdyz jsem "fotil" webkamerkou tak uz to bylo na obtiz, nebot to cobylo v pasmu g (referuji k RGB signalum VESTY) zaostreno, bylo v R protazeno jednim a v B druhym smerem. Z toho usuzuji, ze to ma neco do cineni s barevou vadou, nicmene problem je v tom, ze pokud je kamerka v prim. ohnisku, tak by k baevne chybe snad dochazet nemelo ? A hlavne, nemohu prijit na to, kde je chyba. Snad jen ve mene presnem oznaceni stredu prim. zrcadla. Kdo poradi?
KaPr
- michalkoci
sussudio napsal: ke GS kolimátoru od pana Matouška. nemám k němu žádných větších výhrad, jen mi přišel špatně zosený. to se potom špatně kolimuje:)
Uznavam, ze provedeni kolimatoru je dost amaterske (uvnitr je laserove ukazovatko na trech stavecich sroubech..), ale funguje to.
Uznavam, ze provedeni kolimatoru je dost amaterske (uvnitr je laserove ukazovatko na trech stavecich sroubech..), ale funguje to.
KaPr napsal: Nemam sice GS600 od Matouska, ale na mem problemu předpokládam, že v tvém připadě je chyba právě ve špatně zoseném kolimátoru. aby totiž plnil svou funkci, musí z něj paprsek vycházet naprosto rovnoběžně. tzn. že pokud s ním zatočíš v okulárovém výtahu, měl by při správné kolimaci ukazovat stále do jednoho bodu. postupy jak zosit jsou různé, zatím neověřený (je to můj plánovaný postup), předpokládam ale že funkční: objímku o vnitřním průměru 1,25" (lze použít např. redukce z 2" na 1,5") uchytíš jemně do svěráku. je důležité, aby při otáčení kolimátoru neměl skoro žádnou vůli. pak dáš do co největší vzdálenosti terčík na který zamíříš a otáčením kolimátoru v přípravku (seřizováním kolimátoru šroubky) docílíš toho, že puntík je stále na jednom místě. mmys praktikuje způsob otáčením po nějaké rovné ploše, a zoosení pomocí linky na zdi. víc na jeho stránkách...
nedoporučuji obchodování s DUKem
KaPr napsal: Pro vizualni pozorovani to nebylo tragicke, ale kdyz jsem "fotil" webkamerkou tak uz to bylo na obtiz, nebot to cobylo v pasmu g (referuji k RGB signalum VESTY) zaostreno, bylo v R protazeno jednim a v B druhym smerem. Z toho usuzuji, ze to ma neco do cineni s barevou vadou, nicmene problem je v tom, ze pokud je kamerka v prim. ohnisku, tak by k baevne chybe snad dochazet nemelo ? To nechapu ??? Jak muze u zrcadloveho dalekohledu vzniknout barevna vada? Nebo je soucasti opticke trasy nejaka cockova optika, napr. komakorektor?
Libor napsal:
To nechapu ??? Jak muze u zrcadloveho dalekohledu vzniknout barevna vada? Nebo je soucasti opticke trasy nejaka cockova optika, napr. komakorektor?
No to je prave vono: Ja vim, ze tam by barevna vada byt nemela, ale tvari se to tak. Cervena se ostri nekde jinde nez modra.
sussudio napsal:
předpokládam, že v tvém připadě je chyba právě ve špatně zoseném kolimátoru. To je mozne, nejak jsem v naivite veril, ze tento kolimator, tentokrate opravdu od Matouska jeste za 2000Kc, je dobre serizen a je bytelny natolik, ze se pouzivanim nevykoleji. Hned jak to bude mozne si to overim. Nicmene to nevysvetluje to, co pozoruji: ruzne vlnove delky se ostri pri ruzne pozici webkamerky! Ledaze by snad chip nebyl kolmy na svazek a k lomu a odrazu by dochazelo az pri dopadu na nej.
To nechapu ??? Jak muze u zrcadloveho dalekohledu vzniknout barevna vada? Nebo je soucasti opticke trasy nejaka cockova optika, napr. komakorektor?
No to je prave vono: Ja vim, ze tam by barevna vada byt nemela, ale tvari se to tak. Cervena se ostri nekde jinde nez modra.
sussudio napsal:
předpokládam, že v tvém připadě je chyba právě ve špatně zoseném kolimátoru. To je mozne, nejak jsem v naivite veril, ze tento kolimator, tentokrate opravdu od Matouska jeste za 2000Kc, je dobre serizen a je bytelny natolik, ze se pouzivanim nevykoleji. Hned jak to bude mozne si to overim. Nicmene to nevysvetluje to, co pozoruji: ruzne vlnove delky se ostri pri ruzne pozici webkamerky! Ledaze by snad chip nebyl kolmy na svazek a k lomu a odrazu by dochazelo az pri dopadu na nej.
KaPr
Je ještě jedna věc, kterou na první pohled nezjistíš, a to kolmost okulárového výtahu na optickou osu, V tom případě je dobré mít označený střed sekundáru, ale protože u světelnějších soustav bývá sekundár posunut o off.set, bude středem sekundáru ten bod, který je v ose tubusu. Při správném postavení OV a sekundáru se dá na sekundárním zrcátku vypátrat paprsek od kolimátoru a paprsek vrácený od zrcadla ( musíš si asi pmoci kouskem zrcátka v ruce , abys dobře viděl na sekundár, eventuelně na sekundár dýchnout, aby byly stopy viditelnější a střídavým zakrýváním paprsku od primáru.) Obě stopy na sekundáru by se měly krýt, pokud tomu tak není, může vzniknout onen astigmatismus. Jinak celá kolimace vypadá v pořádku a ani otáčení mkolimátoru nic nezjistí !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
KaPr napsal:
Nicmene to nevysvetluje to, co pozoruji: ruzne vlnove delky se ostri pri ruzne pozici webkamerky! Ledaze by snad chip nebyl kolmy na svazek a k lomu a odrazu by dochazelo az pri dopadu na nej.
To je podezrele. Muzes poslat par snimku ? Duvod bude urcite nekde jinde.
Nicmene to nevysvetluje to, co pozoruji: ruzne vlnove delky se ostri pri ruzne pozici webkamerky! Ledaze by snad chip nebyl kolmy na svazek a k lomu a odrazu by dochazelo az pri dopadu na nej.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys napsal:
Duvod bude urcite nekde jinde.Rekl bych, ze bude spis v kamerce - pokud je to "normalni barevna" Vesta od Philipse, tak ta barevnou vadu ma. Delaji ji jednak mikrococky pred pixely, a jednak samotna interpolace barev v kamere. Takze jde o to, jak velky rozptyl mas na mysli, ale pokud je to plus minus 2 pixely a zavisle na barve, tak je to kamerou.
Duvod bude urcite nekde jinde.Rekl bych, ze bude spis v kamerce - pokud je to "normalni barevna" Vesta od Philipse, tak ta barevnou vadu ma. Delaji ji jednak mikrococky pred pixely, a jednak samotna interpolace barev v kamere. Takze jde o to, jak velky rozptyl mas na mysli, ale pokud je to plus minus 2 pixely a zavisle na barve, tak je to kamerou.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MMys napsal:
Poslu, poslu, hned jak se navratim ze sluzebky domu.
Poslu, poslu, hned jak se navratim ze sluzebky domu.
KaPr
MP napsal:
Rekl bych, ze bude spis v kamerce - pokud je to "normalni barevna" Vesta od Philipse, tak ta barevnou vadu ma. Delaji ji jednak mikrococky pred pixely, a jednak samotna interpolace barev v kamere. Takze jde o to, jak velky rozptyl mas na mysli, ale pokud je to plus minus 2 pixely a zavisle na barve, tak je to kamerou.
To zni rozumne, pokud si ovsem dobre vzpominam, tak to bylo neco kolem teto hodnoty. Nicmene, to ted chapu tak, ze ta, oznacme ji "pseudobarevna", vada pozorovana kamerou je jen druhotnym dusledkem spatne zkolimovaneho dalekohledu, ktery byl nakolimovan "dobre" spatnym kolimatorem. Carecky v jednom a druhem smeru pri ostreni totiz vidim i okem, i kdyz se mi zadna "pseudobarevna" vada nezda pritomna.
Rekl bych, ze bude spis v kamerce - pokud je to "normalni barevna" Vesta od Philipse, tak ta barevnou vadu ma. Delaji ji jednak mikrococky pred pixely, a jednak samotna interpolace barev v kamere. Takze jde o to, jak velky rozptyl mas na mysli, ale pokud je to plus minus 2 pixely a zavisle na barve, tak je to kamerou.
To zni rozumne, pokud si ovsem dobre vzpominam, tak to bylo neco kolem teto hodnoty. Nicmene, to ted chapu tak, ze ta, oznacme ji "pseudobarevna", vada pozorovana kamerou je jen druhotnym dusledkem spatne zkolimovaneho dalekohledu, ktery byl nakolimovan "dobre" spatnym kolimatorem. Carecky v jednom a druhem smeru pri ostreni totiz vidim i okem, i kdyz se mi zadna "pseudobarevna" vada nezda pritomna.
KaPr
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Jasne, MP bude mit pravdu. Pokud je ta carecka tenka a kemera nema antialiasing filtr (a to asi nema) tak na hranach te carky vzniknou barevne artefakty v dusledku interpolace, ktera urcite nebude kvuli rychlosti nijak moc sofistikovana jako u lepsich digitalnich fotaku. Kdyz si vzpomenu na barevny obraz z kamery, nez jsem ji predelal, tak okraje predmetu s kontrastnimi prechody opravdu trochu barevne byly.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-
Už jsem tady zas. Je to k neuvěření, ale ještě jsem se neodvážil koupit žádný z dalekohledů. Příští týden mám v plánu vyrazit do Prahy objet pana Matouška a firmu SUPRA. Nejvíc se zatím přikláním k Dobsonu od p. Matouška, je to 250mm GSO.
Projistotu jsem se rozhodl, že se tady ještě přeptám, co mi doporučíte, abych neudělal nějakou chybu.
Cenově můžu jít do 30 000,-Kč. Bydlím na vesnici 70km od Prahy, takže nejspíš nikam z dalekohledem cestovat nebudu. Co bych chtěl dalekohledem pozorovat: (nejradši bych napsal všechno
)) ) samozřejmě chci zkouknout planety, ale určitě chci pozorovat i deep-sky objekty. Taky bych rád pozoroval komety a další bjekty slabší než 10 mag.
Tak to by snad mohli být všechny potřebné informace. Je mi jasné, že konečné rozhodnutí bude jenom a jenom na mě. Ale byl bych rád, kdybych se dozvěděl od vás nějaké vyzkoušené typy a rady. Doufám, že Vás to moc nezdrží a předem děkuji za Vaše rady a odpovědi.
Projistotu jsem se rozhodl, že se tady ještě přeptám, co mi doporučíte, abych neudělal nějakou chybu.
Cenově můžu jít do 30 000,-Kč. Bydlím na vesnici 70km od Prahy, takže nejspíš nikam z dalekohledem cestovat nebudu. Co bych chtěl dalekohledem pozorovat: (nejradši bych napsal všechno

Tak to by snad mohli být všechny potřebné informace. Je mi jasné, že konečné rozhodnutí bude jenom a jenom na mě. Ale byl bych rád, kdybych se dozvěděl od vás nějaké vyzkoušené typy a rady. Doufám, že Vás to moc nezdrží a předem děkuji za Vaše rady a odpovědi.
Vasek III. napsal: Už jsem tady zas. Je to k neuvěření, ale ještě jsem se neodvážil koupit žádný z dalekohledů. Příští týden mám v plánu vyrazit do Prahy objet pana Matouška a firmu SUPRA. Nejvíc se zatím přikláním k Dobsonu od p. Matouška, je to 250mm GSO.
)) ) samozřejmě chci zkouknout planety, ale určitě chci pozorovat i deep-sky objekty. Taky bych rád pozoroval komety a další bjekty slabší než 10 mag.
Tak to by snad mohli být všechny potřebné informace. Je mi jasné, že konečné rozhodnutí bude jenom a jenom na mě. Ale byl bych rád, kdybych se dozvěděl od vás nějaké vyzkoušené typy a rady. Doufám, že Vás to moc nezdrží a předem děkuji za Vaše rady a odpovědi.Stastnym majitelom dobsona GSO 250mm sa stal celdan, tak by mohol popisat svoje dojmy s toho dalekohladu...
Ja som s nim jednu noc pozoroval. Dodavane okulare pravdepodobne vzapati predas a kupis si kvalitnejsie. Po mechanickej stranke je solidne prevedeny az na nejake muchy. Rucka na prenasanie bedynky sa urvala uz v prvy den, ked sa ju celdan pokusal preniest sposobom, ktory doporucuje vyrobca (teda uchopenim za rukovet a prenesenim ;D ). Dalsia vec je klzne lozisko. K vertikalnemu nemam vyhrad, pohyb je klze optimalne avsak azimutalny... Je az prilis jemny (idealne na nahodenie motorceka ) totiz medzi spodnou doskou a bednou su dva plechove kruhy a medzi nimi taky prstenec s navlecenymi valcekmi po obvode, takze cely dalekohlad klze az prilis. Rozumej, clovek do toho drgne a ono sa to zotrvacnosotu este 15 stupnov otaca samovolne ! Ale je to lepsi pripad, ako keby drhol. Naprava je jednoducha, v prvu noc sme ho proste vybrali ale bolo to az prilis stuha. Treba tam dat nieco co bude valcekom klast vacsi odpor... celdan tusim potom nalepil nejake filcove podlozky?
Inak opticky som nevidel ziadnu vadu. Za 11800,-Kc je to ako za facku (ak si pomyslim, ze to je 250mm dobson). To uz sa fakt neoplati vyrabat doma.
Avsak bolo na nom vidno, ze je to seriova vyroba. S niektorymi vecami sa skratka neparali (napr. trciace sroby do tubusu a pod.) (ale v zasade nie je to na ukor vykonu, vela veci si moze clovek doriesit sam), ale to vsetko odraza cena. Este jedna dolezita vec: treba si rucne nakreslit stred primarneho zrkadla (prip aj sekundarneho) inak to neskolimujete
Takze moje stanovisko je: doporucujem

Tak to by snad mohli být všechny potřebné informace. Je mi jasné, že konečné rozhodnutí bude jenom a jenom na mě. Ale byl bych rád, kdybych se dozvěděl od vás nějaké vyzkoušené typy a rady. Doufám, že Vás to moc nezdrží a předem děkuji za Vaše rady a odpovědi.Stastnym majitelom dobsona GSO 250mm sa stal celdan, tak by mohol popisat svoje dojmy s toho dalekohladu...
Ja som s nim jednu noc pozoroval. Dodavane okulare pravdepodobne vzapati predas a kupis si kvalitnejsie. Po mechanickej stranke je solidne prevedeny az na nejake muchy. Rucka na prenasanie bedynky sa urvala uz v prvy den, ked sa ju celdan pokusal preniest sposobom, ktory doporucuje vyrobca (teda uchopenim za rukovet a prenesenim ;D ). Dalsia vec je klzne lozisko. K vertikalnemu nemam vyhrad, pohyb je klze optimalne avsak azimutalny... Je az prilis jemny (idealne na nahodenie motorceka ) totiz medzi spodnou doskou a bednou su dva plechove kruhy a medzi nimi taky prstenec s navlecenymi valcekmi po obvode, takze cely dalekohlad klze az prilis. Rozumej, clovek do toho drgne a ono sa to zotrvacnosotu este 15 stupnov otaca samovolne ! Ale je to lepsi pripad, ako keby drhol. Naprava je jednoducha, v prvu noc sme ho proste vybrali ale bolo to az prilis stuha. Treba tam dat nieco co bude valcekom klast vacsi odpor... celdan tusim potom nalepil nejake filcove podlozky?
Inak opticky som nevidel ziadnu vadu. Za 11800,-Kc je to ako za facku (ak si pomyslim, ze to je 250mm dobson). To uz sa fakt neoplati vyrabat doma.
Avsak bolo na nom vidno, ze je to seriova vyroba. S niektorymi vecami sa skratka neparali (napr. trciace sroby do tubusu a pod.) (ale v zasade nie je to na ukor vykonu, vela veci si moze clovek doriesit sam), ale to vsetko odraza cena. Este jedna dolezita vec: treba si rucne nakreslit stred primarneho zrkadla (prip aj sekundarneho) inak to neskolimujete

Takze moje stanovisko je: doporucujem

Ahoj Vašku III,nechci plácat do větru,ale poslední 250ka GSO kterou P.Matoušek měl za 11.800,-Kč mi má být doručena domů v úterý.Chtěl jsem 300ku,ale ta cena mě prostě převálcovala.Příští rok ale,pokud vše klapne,půjdu o 100mm na průměru výš.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
-
Tak Ti Bobe pěkně děkuji. Přiznám se, že ta cena mě, taky velice lákala, ale přiznám se že v poslední době si dávám velký pozor na veliké slevy. Prostě mi něco v hlavě říká, to v tom bude asi nějaká bota. Koukám, že asi nebude a tak Ti přeji hodně skvělých minut při pozorování s tímhle dalekohledem.
To Pavuk_: Díky moc za vyčerpávající popis, docela mě přitom zamrazilo. Přiznám se, že hrozně nerad upravuji nově koupené věci. Nejsem zrovna manuálně zručný a při představě, že něco upravím a ono to bude ještě horší mě vyloženě děsí. No zkusím se s tím nějak porovnat. Ještě jednou díky. ;D
To Pavuk_: Díky moc za vyčerpávající popis, docela mě přitom zamrazilo. Přiznám se, že hrozně nerad upravuji nově koupené věci. Nejsem zrovna manuálně zručný a při představě, že něco upravím a ono to bude ještě horší mě vyloženě děsí. No zkusím se s tím nějak porovnat. Ještě jednou díky. ;D