PENTAX O - GPS 1 s funkcí Astrotracking
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, pořád mi to přijde jako taková slabá náhražka astrofocení, aby to bylo rozumně použitelné tak to je investice za 50-60 tisíc Kč (K-5 + O-GPS + kvalitní objektiv) a fotit tak do 100mm ohniska.
LKamarad: Rotaci pole řeší Pentax rotací čipu.
LKamarad: Rotaci pole řeší Pentax rotací čipu.
LKamarad: Rotaci pole řeší Pentax rotací čipu
Tak se na tu stránku koukni a porovnej střed a dlouhý čárky na okrajích, který jsou natažený přesně ve směru rotace pole ...... tady se evidentně žádná rotace chipu nekoná [smiley=thumbdown.gif]
Tak se na tu stránku koukni a porovnej střed a dlouhý čárky na okrajích, který jsou natažený přesně ve směru rotace pole ...... tady se evidentně žádná rotace chipu nekoná [smiley=thumbdown.gif]
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Taky bude záležet na přesnosti toho systému. Popis systému pohybu čipu je zde :
Basically, it is also features an electronic level can tweak Astros tracer composition, that is based on the value of I SR. The SR is a technology to other companies as not only one, which is the method I have no guide. I look at you and straightforward mechanism to move SR, OIS shift mechanism other imaging device is there to guide the direction and Y-axis direction X, it will move along the guide. The Pentax SR move in any direction other XY, it is possible to rotate the imaging device by the lack of guides. Only one feature is a feature of this rotation, because this is what astro tracer composition and fine-tune, and the electronic level was realized.
Jak vypadá natočení čipu je zde :
Basically, it is also features an electronic level can tweak Astros tracer composition, that is based on the value of I SR. The SR is a technology to other companies as not only one, which is the method I have no guide. I look at you and straightforward mechanism to move SR, OIS shift mechanism other imaging device is there to guide the direction and Y-axis direction X, it will move along the guide. The Pentax SR move in any direction other XY, it is possible to rotate the imaging device by the lack of guides. Only one feature is a feature of this rotation, because this is what astro tracer composition and fine-tune, and the electronic level was realized.
Jak vypadá natočení čipu je zde :
- SIRIUS_758
V návaznosti na dotaz ohledně nové zrcadlovky PENTAX K-3 a funkce ASTROTRACER ve vlákně :
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1384085506
... vkládám pár obrázků pro ilustraci, co se dá od tohoto očekávat. Fotografie souhvězdí Orion byly pořízené objektivem PENTAX SMC DA* 1,4/55 při cloně 2,8 expozicí 1 min. a cloně 4 s časem 2 min. Vždy při stejné citlivosti 400 ISO. Orionův pás byl umístěn zhruba ve středu snímku.
Výřez ze středu - surový snímek neupravovaný - clona 2,8 62 sec.
Rohy ze stejného snímku :
Pro informaci ještě jednou středový snímek, když jsem hodně zatahal za křivky :
Další dva snímky jsou pořízené 2 min. expozicí při cloně 4 - jde o 100% výřezy - nejhorší dosažený výsledek a naopak nejlepší.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1384085506
... vkládám pár obrázků pro ilustraci, co se dá od tohoto očekávat. Fotografie souhvězdí Orion byly pořízené objektivem PENTAX SMC DA* 1,4/55 při cloně 2,8 expozicí 1 min. a cloně 4 s časem 2 min. Vždy při stejné citlivosti 400 ISO. Orionův pás byl umístěn zhruba ve středu snímku.
Výřez ze středu - surový snímek neupravovaný - clona 2,8 62 sec.
Rohy ze stejného snímku :
Pro informaci ještě jednou středový snímek, když jsem hodně zatahal za křivky :
Další dva snímky jsou pořízené 2 min. expozicí při cloně 4 - jde o 100% výřezy - nejhorší dosažený výsledek a naopak nejlepší.
Vďaka za fotografie.
GSO DOBSON 12” 300/1500mm f/5 CRAYFORD, typ montáže: Dobsonova azimutálna, TS WA 30 mm, Explore Scientific 20 mm , TS Super Plossl 9 mm, Omegon 6 mm, BAADER 0,9 ND-Filter 2", BAADER držiak pre afokálne foto, slnečný filter
- SIRIUS_758
Jak už jsem psal ve vlákně o zrcadlovce PENTAX K-3, největším neduhem se ukazuje to, že snímky po sobě pořízené, se stejnými expozičními parametry, nejsou všechny stejně dobře " upointované ", resp. občas nějaký uletí a hvězdy nejsou bodové nikde.. Pro zlepšení reprodukovatelnosti bylo nutné v menu PENTAXu K-5 častěji nastavovat přesnou kalibraci GPS modulu, což ovšem znamenalo sundání fotoaparátu ze stativu a otáčení s ním ve všech směrech dle návodu. Snímky byly pořízené pod temnou oblohou na Šumavě, když jsem na jaře za soumraku fotil kometu PANSTARRS...
U některých snímků Orionu nebyla ještě úplná tma, proto je výřez pravého rohu světlejší. Ale obloha byla tehdy velmi slušná. Myslím, že pro běžné fotografy, kteří se nespecializují na astrofoto nebo pro běžné amatéry ( především pentaxisty ), kteří nechtějí pořizovat potřebnou výbavu pro náročné fotografování oblohy, lze tímto GPS modulem pořídit slušné snímky s nepříliš dlouhými ohnisky, kdy omezená délka expozice dovolí zachytit mléčnou dráhu a nejjasnější objekty DSO.
U některých snímků Orionu nebyla ještě úplná tma, proto je výřez pravého rohu světlejší. Ale obloha byla tehdy velmi slušná. Myslím, že pro běžné fotografy, kteří se nespecializují na astrofoto nebo pro běžné amatéry ( především pentaxisty ), kteří nechtějí pořizovat potřebnou výbavu pro náročné fotografování oblohy, lze tímto GPS modulem pořídit slušné snímky s nepříliš dlouhými ohnisky, kdy omezená délka expozice dovolí zachytit mléčnou dráhu a nejjasnější objekty DSO.
Zdravim, mam Pentaxe K-30 a moznost astrotraceru me taky zaujala. Ale cena origo modulu O-GPS1 mi prijde dost prehnana. Uvazoval jsem tedy o moznosti pripojeni vlastni GPS a magnetometru popr. s nakym MCU (dnes soucastky za par stovek).
Jenze hacek je v komunikaci. Puvodne jsem si naivne myslel, ze to jede po 3,3V UARTu, ale to co sem videl na tech pinech blesku, tak se mi moc nezda. Bohuzel nikde sem nenasel blizsi popis komunikacniho protokolu, jen strohy pinout konektoru. Nevi o tom nekdo neco? Bohuzel nemam ani zadny blesk na testovani komunikace. Jedine co se mi povedlo to vydrazdit propojenim pinu Digital a Mode pres odpor, kdy zacla probihat naka pravidelna komunikace a dokonce se aktivovalo navigacni menu ve fotaku. Docela by pomohlo, kdyby nekdo byl ochoten zapujcit O-GPS1, mam moznost tu komunikaci zaznamenat na vicekanalovem digitalnim osciloskopu (10MB pamet).
Jinak docela se divim, ze do K3 uz nedali ten kompas primo do tela, vzdyt neska je to soucastka pod 100kc kusovka (pro vyrobce ve velkem mnozstvi za babku) a GPSky uz taky nekery fotaky maji...
Jenze hacek je v komunikaci. Puvodne jsem si naivne myslel, ze to jede po 3,3V UARTu, ale to co sem videl na tech pinech blesku, tak se mi moc nezda. Bohuzel nikde sem nenasel blizsi popis komunikacniho protokolu, jen strohy pinout konektoru. Nevi o tom nekdo neco? Bohuzel nemam ani zadny blesk na testovani komunikace. Jedine co se mi povedlo to vydrazdit propojenim pinu Digital a Mode pres odpor, kdy zacla probihat naka pravidelna komunikace a dokonce se aktivovalo navigacni menu ve fotaku. Docela by pomohlo, kdyby nekdo byl ochoten zapujcit O-GPS1, mam moznost tu komunikaci zaznamenat na vicekanalovem digitalnim osciloskopu (10MB pamet).
Jinak docela se divim, ze do K3 uz nedali ten kompas primo do tela, vzdyt neska je to soucastka pod 100kc kusovka (pro vyrobce ve velkem mnozstvi za babku) a GPSky uz taky nekery fotaky maji...
Astrotracker
Zdravim, ludia.pri hľadaní nejakého presneho trakeru na fotenie DSO mi na YouTube vyskočilo niečo takéto :
https://youtu.be/t1szkebtA3c
Máme stým dáku skúsenosť ? Nevieťe do akého ohniska to je schopné pracovať ?
https://youtu.be/t1szkebtA3c
Máme stým dáku skúsenosť ? Nevieťe do akého ohniska to je schopné pracovať ?
Re: Astrotracker
Ahoj, Ten GPS modul som pouzival na Pentax K5II...Je to skor urcene na sirokouhle fotenie...
Presnost sledovania bola pri 50mm objektive slusna (tam som daval casy tak do 1min)
Pri 135 mm objektive to uz bolo slabsie, ale dalo sa ist k 40-tim sekundam...
Novsie Pentaxy uz tusim maju ten modul vstavany a maju aj lepsiu presnost toho trackingu...
Presnost sledovania bola pri 50mm objektive slusna (tam som daval casy tak do 1min)
Pri 135 mm objektive to uz bolo slabsie, ale dalo sa ist k 40-tim sekundam...
Novsie Pentaxy uz tusim maju ten modul vstavany a maju aj lepsiu presnost toho trackingu...