Poradíte mi?

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Pepek

Poradíte mi?

Příspěvek od Pepek »

Selene napsal: Myslím že tu niekde je aj diskusia presne k tomuto ďalekohľadu- Optisanstar 70076. Zatiaľ mi to stačíí, keď sa s ním naučím narábať, potom možno poriešim niečo lepšie. Ale podľa toho čo ste tu písali, nie je to až také zlé.
Větší z mých dalekohledů je rovněž značky Optisan - viz moje stránky. Tehdy jsem o tomto taky uvažoval, ale pak mi přišel pod oko levnější refraktor. A nyní, když jsem se rozhodoval o větším, jsem si koupil rovnou 150mm. Potom jsem koupil motorek, teď mám objednanou sluneční fólii. Uvažuji o jednom okulárku navíc - akorát zatím nevím jaký. Takže ti, kdo mi říkali, že do toho budu neustále vrážet další peníze, měli pravdu. :)
SKYMASTER

Poradíte mi?

Příspěvek od SKYMASTER »

Tech 350x zvetseni mas zrejme i barlowovym clenem. Vetsinou je u tech levnych dalekohledu hodne nekvalitni. Samozrejme ti 175x na tento dalekohled bude vetsinou plne postacovat a vice zrejme nikdy nepouzijes. Ono se nejen jedna o zvetseni, ale take se tim snizuje jasnost plosneho obrazu a tim muze byt i horsi viditelnost.

Jinak skutecne ve meste ztracis nejakou 1 - 2 magnitudy, rekl bych ze diky svetlu i neco malo na citlivosti oka, protoze ti tam neustale neco sviti :-)

Takze pokud si vyrazis za mesto uvidis toho z mlhovin a galaxii docela dost. Protoze se jedna o plosne objekty hledej je pri mensim zvetseni. Dosah pristroje ve meste na mlhovinach bude +- 8mag mimo mesto i pres deset. Ale tam u te horni hranice spise uz budes jen neco tusit :rotflmao:

V kazdem pripade uz ted pomalinku setri na vetsi.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
SKYMASTER

Poradíte mi?

Příspěvek od SKYMASTER »

Kdyz jsem si kupoval prvni dalekohled rikal jsem si ze mi to bude stacit. Ted uz si to nemyslim ani o tom co ted mam :rotflmao:
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Selene

Poradíte mi?

Příspěvek od Selene »

No, tak to mi je úplne jasné, že sa do toho budú vrážať stále väčšie peniaze. Veď už v najbližšom čase si chcem objednať aj ja slnečnú fóliu.

To s tou Barlowkou si mal pravdu. Nie je asi bohvieako kvalitná, skôr mi pokazila obraz, alebo niečo také. No, skrátka, bol potom taký dosť divný. Ale zas to môže byť len môj dojem, lebo nemám dosť skúseností a navyše som taký "mierny" technický antitalent ::)
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
Pepek

Poradíte mi?

Příspěvek od Pepek »

SKYMASTER napsal: Kdyz jsem si kupoval prvni dalekohled rikal jsem si ze mi to bude stacit. Ted uz si to nemyslim ani o tom co ted mam  :rotflmao:
Jojo, když jsem si kupoval tu šedesátku, tak jsem si říkal, že tohle mi bude navždy stačit. A pak jsem přišel na problémy a na to, že větším uvidím více. A za dva měsíce jsem kupoval další dalekohled. A při každém pozorování zjistím, že by se mi hodilo ještě něco dalšího.

Jinak ten barlow, který u toho je, není opravdu nic moc. Po těch zkušenostech s ním jsem se obával i toho, který je s tím Optisanem. Ale to je jiné kafe. Tady jsem obraz s barlowem a bez něj ani nepoznal-kromě zvětšení :).
SKYMASTER

Poradíte mi?

Příspěvek od SKYMASTER »

Na pozorovani Slunce je folie opravdu velmi vhodna a pristupna vsem. Navic je to velmi vdecne, protoze na slunicko se kazdy rad mrkne, protoze je teplo a nemusi se trapit v noci. Preju hodne uspechu.
SKYMASTER

Poradíte mi?

Příspěvek od SKYMASTER »

Kvalitni barlow skutecne moc obraz nepokazi, ale pokazi ho vzdy, jsou to proste dalsi opticke plochy. U mene kvalitnich systemu to neni tak velky rozdil, ale pokud to vyzkousis na necem kvalitnejsim, tak jsem jeste nevidel barlow, kde bych nepoznal rozdil mezi barlow + okular a okular (samozrejme pri stejnem zvetseni). Takze barlow ja pouzivam vice mene jen pri foceni, kdyz skutecne potrebujes natahnout ohnisko a nejde to jinak :-)
Pepek

Poradíte mi?

Příspěvek od Pepek »

SKYMASTER napsal: Kvalitni barlow skutecne moc obraz nepokazi, ale pokazi ho vzdy, jsou to proste dalsi opticke plochy. U mene kvalitnich systemu to neni tak velky rozdil, ale pokud to vyzkousis na necem kvalitnejsim, tak jsem jeste nevidel barlow, kde bych nepoznal rozdil mezi barlow + okular a okular (samozrejme pri stejnem zvetseni). Takze barlow ja pouzivam vice mene jen pri foceni, kdyz skutecne potrebujes natahnout ohnisko a nejde to jinak :-)
Ono je možné, že se to neprojevilo proto, že ten obraz celkově nebyl nic moc. Rozhodně jsem s tím novým dalekohledem ještě nepozoroval na dobrém místě - spíše naopak. Je to takový kopec, ale je to vedle silně osvětlené silnice. Navíc nemám možnost vyzkoušet kombinaci bez barlow při stejném zvětšení. Ten barlow totiž používám právě proto, že nemám příslušné okuláry. Mám pouze 25mm a 6,5mm. Takže nemám okuláry pro střední a velmi velké zvětšení a doháním to tím barlowem. A vcelku se na to dá dívat.
Pavuk_

Poradíte mi?

Příspěvek od Pavuk_ »

SKYMASTER napsal: jsem jeste nevidel barlow, kde bych nepoznal rozdil mezi barlow + okular a okular (samozrejme pri stejnem zvetseni). ze by TeleVue ?
Odpovědět