Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
A je tedy možné že BT vzplane několikrát jako nova a nakonec až nabalí potřebnou hmotu skončí jako supernova Ia?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, včera jsem poprvé zkusil filtr 2" UHC Astronomik profi, na SW ED 80/600 na M27, byl to můj první pohled přes filtr. Místo bylo hned za cedulí města u zářící továrny, krásná oranžová záře, jak mají celý areál nasvícen, no od toho jsem byl cca. 80m. Bez filtru viditelná v set. okuláru (myslím, že to je 28mm?), obloha taková do šediva, zkusil jsem i v 13 mm Meoptě, také celkem viditelná i v 4 mm co mám na planet, teď z hlavy neřeknu co je to za značku.
No s UHC Filtrem, obloha v okuláru ztmavla až na černou, hvězdy dostali zelený nádech, mlhovina mírně zjasněla až na pohled 4mm okulárem, to bylo zklamání, mlhovina byla v podstatě neviditelná, jen občas možná flíček.
Je to tím, že 4mm už bylo moc a 80/600 nedává potřebné množství světla?
No s UHC Filtrem, obloha v okuláru ztmavla až na černou, hvězdy dostali zelený nádech, mlhovina mírně zjasněla až na pohled 4mm okulárem, to bylo zklamání, mlhovina byla v podstatě neviditelná, jen občas možná flíček.
Je to tím, že 4mm už bylo moc a 80/600 nedává potřebné množství světla?
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
No, 150x zvětšení v tomhle dalekohledu bych nedal ani na Jupitera, a to je cca 10.000x jasnější než ta M27. Ber to ta, že ten filtr nic na jasu mlhoviny nepřidá, jen potlačí jas oblohy. Dej tam zvětšení, které odpovídá pupile tak 2 - 2,5 mm a prohlížej mlhoviny!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
-
- Kontaktovat uživatele:
Ok, jinak 150x na jupiter je paráda, v[ch269]era na saturn taky, casinyho d[ch283]lení i titan bylo parádn[ch283] vid[ch283]t, jen ta mlhovina zmizela.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Ahoj mam dotz ma nedo zkusenost stimto dalekohledem?
William Optics Zenithstar 80 ST?,polezou s toho lepsi fota nez z nejakeho starsiho M42 objektivu
Jirka
William Optics Zenithstar 80 ST?,polezou s toho lepsi fota nez z nejakeho starsiho M42 objektivu
Jirka
Obávám se, že ani jedna varianta moc není na astro. Ten dalekohled je achromát a ze starších M42 skel jediný trošku použitelný je asi Sonnar 300/4. Myslím si, že se to s oblíbeným SW ED80 asi nedá srovnat. Ale dalekohled jsem neviděl, takže nechci dělat jednoznačné závěry - ale M42 skel mi prošlo několik rukama a s APS-C digitálem to nebyla žádná sláva ani na denní focení.
M:736 750 113
Ahoj borci mam dotaz na "cestovni" astrofoto
1.aby to bylo co nejpresnejsi ustanoveni na polarku a presnost chodu
2.aby to s dslr a uneslo to nejaky vetsi objektiv ci dalekohled 300-500mm
na trhu jsou asi jen tyto co jsem nasel
1.Astrotrac ale jen 2h foceni
2.Vixen Polarie
3.iOptron SkyTracke
4.Skywatcher Star Adventurer (novinka)
muze nekdo poradit?
diky moc
1.aby to bylo co nejpresnejsi ustanoveni na polarku a presnost chodu
2.aby to s dslr a uneslo to nejaky vetsi objektiv ci dalekohled 300-500mm
na trhu jsou asi jen tyto co jsem nasel
1.Astrotrac ale jen 2h foceni
2.Vixen Polarie
3.iOptron SkyTracke
4.Skywatcher Star Adventurer (novinka)
muze nekdo poradit?
diky moc
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Mám obavy, že ani jedno z toho. Objektiv či refraktor 300-500mm je podle mě zralý na regulérní malou montáž EQ5, CG5 a podobné, a bude nutné pointovat. Ani jedna z těch věciček to ohnisko neustojí po dostatečnou dobu, a ve větru se to bude klepat.
Kdybys řekl tak 100-300mm ohnisko, tak budiž, 300 už hodně s odřenejma ušima a přimhouření obou očí. Ale 300-500 je na to prostě moc. Můj Borg 77ED s reduktorem měl 340mm a Astrotrac ani náhodou. A to Borg je lehoučký dalekohled.
Kdybys řekl tak 100-300mm ohnisko, tak budiž, 300 už hodně s odřenejma ušima a přimhouření obou očí. Ale 300-500 je na to prostě moc. Můj Borg 77ED s reduktorem měl 340mm a Astrotrac ani náhodou. A to Borg je lehoučký dalekohled.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Z uvedených bude na tom nejlépe asi Astrotrac (zkus si dohledat mé fotky s Chile 500mm refrákem). Ale to omezení na 2hodiny je opravdu otrava. Navíc aby ustál takovéto ohnisko je nutno jej mít na pevném stativu a na něm něco jako AZ montažičku pro jemný pohyb...Pak už to není zase tak moc přenosné...
Star Adventurer ze zbytku pole vypadá nejlépa a zrovna jej testuji. Zatím jsem mu nejvíc naložil 350mm objektiv a bylo to na hraně při 90-120s expozicích BW kamerou s 5,4um px. Vypadá to že by Adventurer mohl Astrotrac nahradit pro výjezdy "nalehko".
Ostatní dvě možnosti mi proti tomu přijdou jako hračky pro focení ohnisky max 200mm...ale na rozdíl od výše zmíněných s nimi nemám vlastní zkušenost.
Star Adventurer ze zbytku pole vypadá nejlépa a zrovna jej testuji. Zatím jsem mu nejvíc naložil 350mm objektiv a bylo to na hraně při 90-120s expozicích BW kamerou s 5,4um px. Vypadá to že by Adventurer mohl Astrotrac nahradit pro výjezdy "nalehko".
Ostatní dvě možnosti mi proti tomu přijdou jako hračky pro focení ohnisky max 200mm...ale na rozdíl od výše zmíněných s nimi nemám vlastní zkušenost.
Pavel Vabrousek
Star Adventurer ze zbytku pole vypadá nejlépa a zrovna jej testuji
Ok diky za info,tak dam mensi ohnisko, ja bych fotil canonem,prosim dej pak vedet jak testovani dopadlo,pry by bylo mozne ten Star Adventurer i pointovat?
diky
Ok diky za info,tak dam mensi ohnisko, ja bych fotil canonem,prosim dej pak vedet jak testovani dopadlo,pry by bylo mozne ten Star Adventurer i pointovat?
diky
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek
montaz: EQ6R

mrkni na tohle http://skywatcher.com/downloads/Star%20 ... 6V1-EN.pdf
Ano o tomhle zarizeni vim ,bohuzel ma znalost anglictiny je nic moc tak si moc nepoctu
,chtel si na neco poukazat konkretne?
Ano o tomhle zarizeni vim ,bohuzel ma znalost anglictiny je nic moc tak si moc nepoctu

je to odpoved na tvou otazku, jestli to umi pointovat - umi 

na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek

Jak to bude letos s perseidami? (nechce se mi kvůli tomu zakládat vlákno) Vypadá to, že kolem maxima je bude rušit Měsíc v úplňku, který začne zapadat po setmění až kolem 19. srpna. Nevím, jestli mají perseidy ostré maximum a po 19. srpnu budou ještě zajímavé hodinové četnosti nebo ne... Poradí někdo zkušenější?
Perzeidy veľmi ostré maximum nemajú, ale 19. je na ne už neskoro. (Viď graf z 2013 http://www.imo.net/perseids2013) Tento rok sa žiaľ budeme musieť s Mesiacom nejako vyrovnať. Jediná možnosť bez Mesiaca by bola pred splnom, asi okolo 6. - 7. augusta (srpna), tam by ich už mohlo byť viac.
Celestron AstroMaster 130/650
Celestron SkyMaster 20x80
Celestron TravelScope 70/400
BRESSER 10x50
Canon EOS 1000D
Celestron SkyMaster 20x80
Celestron TravelScope 70/400
BRESSER 10x50
Canon EOS 1000D