Canon EOS 300D- zkušenosti

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Moc Dik !!!!!!
MP

Příspěvek od MP »

Dnes jsem ziskal dalsi zkusenost se spinanim spouste EOS 20D, ktera by konstruktery dalkovych spousti a casovacu mohla zajimat.

Chci si do budoucna udelat casovac v jedne krabicce se stabilizatorem pro napajeni Canona, pripadne i s monitorem pro autoguider ( at tech krabicek a dratu neni tolik ) a bylo by sikovne vsechno napajet z jednoho zdroje, zabudovaneho v krabicce. Abych nevytvarel zemni smycky, chtel bych vystup casovace oddelit od napajeni optoclenem. Mel jsem ale strach, ze tim dost zvysim spotrebu a znemoznim tak pripadne pouziti samotneho casovace, napajeneho z baterii. Na rozdil od koncoveho tranzistoru, ktery ma zesileni minimalne 100, ma optoclen zesileni v nejlepsim pripade kolem 1.

Tak jsem na draty od spouste Canona priletoval bezny optoclen PC827 a zkousel, jaky proud sepne spoust. A byl jsem prijemne prekvapen, kdyz to fungovalo i pri proudu kolem 100uA ( i kdyz to uz bylo na hranici ). Vstupni odpor spouste Canona je tedy dost vysoky a na spinani staci male proudy. U toho vyse popisovaneho casovace je tedy mozne vsechny odpory kolem vystupnich tranzistoru klidne 100x zvetsit a snizit tak odber v sepnutem stavu ( i kdyz to asi nema smysl, vzhledem k odberu procesoru a displeje, ale treba zvetseni odporu na dvojnasobek by pridalo nejakych 10% k vydrzi baterek ).
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
ceres

Příspěvek od ceres »

Skusali ste/mate niekto skusenosti s tymto:

http://www.alles-foto.de/default.asp?UI ... NPRO=&ES=0

?
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Myslím, že pro astrofotografii to bude celkem k ničemu. Pochybuji, že by tam byly vidět hvězdy (pro kompozici) a na zaostření to také bude asi nedostatečně přesné.

Je to pouze doměnka, vyplývající z mé dosavadní praxe a z toho, co je vidět při funkci LivePreview u Canonu 20Da.

Za podobnou cenu si lze koupit jeden okulár, který obětuji v tom smyslu, že do něj třeba vložím polní clonu o velikosti APS senzoru, a celé to upevním na bajonet, jako má fotoaparát. Tuto sestavu pak nacvaknu místo foťáku, a mám dokonalý přehled o kompozici.

Pokud tam jsou objekty, které vizuálně nevidím, tak postupuji tak, že udělám testovací expozici třeba minutu při 1600 nebo 3200ASA, tam už objekt většinou je, a potom jenom posunu případně kompozici podle jasnějších hvězd, a ověřím to. A v tomto mi to zařízení asi nepomůže.

Na ostatní druhy focení nechápu význam. Vždyť většina lidí si ten foťák pořizuje právě proto, že je to ZRCADLOVKA, tak proč z toho dělat tímhle něco jako kompakt ???
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

Příspěvek od MP »

MMys napsal:
Na ostatní druhy focení nechápu význam. Vždyť většina lidí si ten foťák pořizuje právě proto, že je to ZRCADLOVKA, tak proč z toho dělat tímhle něco jako kompakt ???No, uprimne receno, nekdy by se to hodilo ( ne na astrofotky ). Problem je v tom, ze vetsina dnesnich zrcadlovek ma pevne zabudovany hranol, takze se na matnici da koukat jen pres nej, tedy zezadu. A to nekdy znamena plazit se pod fotakem po zemi, lezt s nim na strom apod. S klasickou zrcadlovkou muze clovek treba fotit v davu s fotakem vzhuru nohama nad hlavou. A odnimatelne hranoly, jako u Pentaconu Six, Pentaxu LX nebo Prakticy VLC uz maji dnes jen drahe profesionalni zrcadlovky.
ladaS

Příspěvek od ladaS »

Já jsem před nějakou dobou fotil s Nikon Coolpix 4500 a ten měl dvoudílné tělo a dalo se to celé naklápět. Hodilo se to celkem dobře k focení makro snímků těsně nad zemí že u toho človět neležel s hlavou v hlíně . Kolega ho v práci používá ve  spojení s mikroskopem a tam je taková to funkce velmi užitečná.

Dodatek: u zrcadlovky ? - no nevím, opravdu tak na to makro.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
ladaS

Příspěvek od ladaS »

Protože kamarád, který mi slíbil, že mi vyrobí časovač podle MP se na mě vykašlal, tak mi nezbyde než si pořídit komerční. Našel jsem toto - http://www.canonshop.cz/detail.asp?ID=2364 , vypadá to zajímavě a pokud je výstup z česovače opravdu výstup pro Jack 2,5mm nemuselo by se nic předělávat pro EOS 300D, je k tomu i kabýlek pro zbytek EOSů.
N200/800
refr.70/500
NEQ6SS
MP

Příspěvek od MP »

Nezoufej, aspon budes mit znackovy produkt se zarukou :)
Na tohle jsem koukal, nez jsem si zbastlil ten svuj casovac, Canon to dodava pro vsechny sve fotaky, ale neni mi jasne, jak to funguje s predsklapenim zrcatka ( mozna dobre, ale moc jsem se toho nedozvedel ).

Mimochodem, zaregistrovali jste, ze EOS 20D uz je "starozitnost" ? Canon uz ma misto nej 30D. V tom cislovani udelali pekny zmatek, bude se to plest se starsim EOS D30. Proti 20D nevidim zadne podstatne rozdily, krome bodoveho mereni ( konecne, to byla vzdycky nevyhoda Canonu proti Nikonum ). Ostatni jsou jen SW drobnosti ( prednastavene rezimy s ruznym podanim barev apod. ).

Alien

Příspěvek od Alien »

Residual Pattern Noise Analysis: 350D vs 300D
http://www.saratogaskies.com/articles/p ... index.html
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To je nemilé :-(

Něčeho podobného jsem si všimnul i svého EOSu 20D, co mám na normální focení. Po upgrade na poslední verzi firmware to ale takřka zmizelo. Zřejmě změnili způsob vyčítání senzoru (časování, rychlost ???)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
RNT

Příspěvek od RNT »

To: ladaS

S tím nákupem komerčního časovače ještě chvíli vyčkej, nebo si postav časovač od MP.

Ve volných chvílích dokončuji také vývoj poměrně komfortního a relativně levného astročasovače...

Má to pro začátek tyto vlastnosti:
- červeně podsvícený 2řádkový LCD displej s nastavitelnou intenzitou podsvícení (pomocí ovládacích tlačítek)
- 5 ovládacích tlačítek
- zvukový výstup
- 3 nezávislé uživatelské programy, každý umožňuje nastavit až 10 různých expozic 0-9999 s. Každá expozice i celý program se může až 9x opakovat
- nastavitelné předsklopení zrcátka, čas pro předsklopení, čas mezi expozicemi, ...
- jednoduché uživatelské rozhraní, ...
- vše co uživatel nastaví zůstává nastaveno i po vypnutí a zapnutí přístroje.

Prototyp vezmu s sebou na expedici Manavgat ...

Bude-li zájem, není problém to vyrobit v libovolném množství, popřípadě dodat zájemcům komponenty pro stavbu.

Konstrukčně je to cca podobné se zdařilou konstrukcí od MP, liší se to tím, že se po zapnutí časovače uchovávají již jednou nastavené parametry. Je tedy možné si vše promyslet a nastavit například ještě doma a na místě samém už jenom exponovat jedním z doma připravených uživatelských "programů".

MP

Příspěvek od MP »

Clovece, ty mi ctes myslenky. Chystam se odladit prototyp, ktery se take programuje predem ( max. 14 ruznych expozic v programu, max. 30 programu, kazda expozice se opakuje od 1 do 80x, nebo trvale, celou sekvenci je mozne opakovat az 80x, nebo trvale, vsechno se trvale pamatuje v EEPROM ... ). Jenze chci, aby to soucasne mohlo ovladat oba me digifotaky ( kvuli zatmeni ) - Canona pres dalkovou spoust a Nikona pres seriovy port. A mam v tom pekny zmatek, protoze ten Nikon se ovlada uplne jinak ( nema zrcatko a pod znackou "B" ma ve skutecnosti "T" - spoust se macka dvakrat atd. atd. ). Za jeden vecer, jako ten prvni casovac, to asi odladene nebude :-/ Navic se mi nejak nedari udelat na displeji 16x4 system menu pro oba fotaky, aby to bylo prehledne. Bude to pekna hracka, ale krome zatmeni budu asi nadale pouzivat ten puvodni casovac.

Navic jsem na tistak rovnou nacpal i pulsni menic pro napajeni Canona a vystup pro spoust proto radeji oddelil optoclenem.

RNT

Příspěvek od RNT »

Já jsem to začal vyvíjet nejprve taky hlavně kvůli zatmění, ale když jsem zjistil že přes Bulb režim se nedají dělat krátké a přesné expozice (každá je jiná), tak to na zatmění asi ani nevyužiju.

No nicméně mám to napsané, ale zatím neodladěné, deska je osazená ... Celkem jsem tomu věnoval zatím asi 3 nebo 4 večery. Pro první testy musím v Brně v GM koupit ještě PIC16F648A. Původně jsem to plánoval s 16F628, kterých mám zásoby, ale tam se mi můj SW nějak nevešel a na optimalizaci kódu nemám příliš čas ani chuť :(
I když není problém doplnit sériovou komunikaci s čímkoliv, tak to dělám zatím pro ovládání pouze jednoho foťáku.
Co se týče počtu uživatelských pgmů, rozsahu časů a počtu opakování, tak to je pouze SW záležitost a dá se libovolně v určitých mezích (dle velikosti flash, dle možností přehledné editace na LCD, ...) upravit.
mkcz
Věk: 59

Příspěvek od mkcz »

To RNT:

Možná bych měl o takový časovač na 300Déčko zájem. Kolik stojí ?
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
ladaS

Příspěvek od ladaS »

To RNT, ještě jsem ten časoveč nekoupil. Já sám do elektroniky nedělám, protože to neumím.Sice teď dokončuji napájení dalekohledu, montáže a notebooku ale to je celkem jednoduché. Ten časovač mi slíbil kamarád - že ho podle MP udělá, jenže jaksi se mu teď nechce. Pokud bys je mohl vyrobil a bylo by možno ho od tebe koupit, budu jen rád.
N200/800
refr.70/500
NEQ6SS
Odpovědět