To" krátce po odpojení" ale znamená před více jak 24 hodinami...
Jj, znamená. Je pravda, že v době, kdy jsem to psal, jsem věděl, že to relativně nedlouho po odpojení, ale přesný čas jsem zjištěný neměl.
Tak včera večer jsem pozoroval ve 20.11 průlet nad Prahou a zjistil jsem že před ISS letí nejaké těleso nebo družice.Ale podle Heavens by tam nic nemělo lítat v tom samém směru.Nedíval jste se někdo náhodou na to samé? Uvidím jestli bude počasí zkusím to dnes znovujestli to tam poletí.
SW Dobson-200/1200, Messier -127/1200, Meade ETX-70AT. triedr 10x50
Já jsem to taky viděl a letělo to skoro po stejné dráze ( podle toho jak oba objekty postupně míjely stejné hvězdy ) . Japonská nákladní loď je už ale k ISS připojena ne ? Taky by mě zajímalo co to bylo .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
To se raději podívej už v 19 hod. Přelet ve 20:30 je poměrně nízko nad obzorem. Ale ta japonská loď to asi nebyla. Myslím že po připojení k ISS (už proběhlo) tam má být upoutána asi až do listopadu.
Ten průlet ISS a nějaké družice mi nedal spát,tak jsem zabrousil na NASATV sekce Live Space Station Video a tam je opravdu znázorněna nějaká družice kousek před ISS.Domnívam se že by to mohla být ruská nákladní lod.
SW Dobson-200/1200, Messier -127/1200, Meade ETX-70AT. triedr 10x50
Byl jsem severnějš a letělo to přímo nade mnou a musím říct, že to byl nářez. Zvláště vlevo od Delfína byl raketoplán velmi jasný a téměř dohnal jasem ISS. Prostě krásná dvojka.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Pozoroval jsem dřívejší přelet ve 3:23.21 SELČ v Labuti a raketoplán byl takřka stejně jasný jako ISS. Byl to zajímavý pohled na dvě tak jasná tělesa, jak letí těsně za sebou
Všechno je lék a všechno je jed. Záleží pouze na množství.