Jaký máte názor na kurzy broušení zrcadel?

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Robio

Příspěvek od Robio »

A hlavne to je o niečom inom ako prísť do obchodu a v aute si odviesť 10" dobson... Vyrobiť niečo funkčné doma čo nieje vôbec na zahodenie...To má človek k tomu aj citový vzťah 8-)

To samozrejme človek, ktorý k bastlení nemá vzťah nemôže nikdy pochopiť...(nemôžem a mnoho krát ani nechce)

Fandím DIY... Nech sa darí ;)
Jiri_Skalsky

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

Robio,
na tento dotaz existuje jediná odpověď  :  Brousit,brousit,brousit.
A nenechat se odradit.

Zdar a sílu
 J.S.
pitíčko

Příspěvek od pitíčko »

Oživuji toto téma...

Plánujete někdo zůčastnit se tohoto kurzu v příštím roce?

http://hvr.cz/akce/kurzy/

Také mi takový kurz přijde jako super "zážitek" a intimní seznámení s technikou do puntíku, pod dozorem zkušených. Jen bych tam nerad nachodil ty kilometry okolo stolku sám... :)

Určitě to nevidím jako nějaký zoufalý pokus o ušetření financí, na to jsou tu Čínské výrobky různé kvality.
Dobson 254/1200 | FirstScope 76/300 | Trieder MEOPTA 10x50
TeleVue Nagler 13mm, TS HR Planetary 6mm, MEADE Super Plossl 26mm MC
EQ 3-2 v rekonstrukci, Canon 30Dm, SONY NEX 5n + pár manuálních objektivů
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Ano, rád bych, dokonce jsem se zkoušel přihlásit i letos, ale vzhledem ke stavebním úpravám se kurs letos nekonal. Není nad to, postavit si něco vlastníma rukama.
pitíčko

Příspěvek od pitíčko »

Peťo, jestli u mne doma vše dopadne dle mých představ, uvidíme se tam! :)
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Skvělé by bylo, kdyby si člověk na místě mohl vyrobit něco co bude použitelné - třeba si připravit materiály a pak to dotáhnout do fáze například tubusu včetně sekundáru a okul. výtahu kdy je možné přes to koukat.
To ale asi není časově možné a nebo by to bylo příliš odfláknuté.

Za sebe nevim, jestli bych měl pak energii doma všechno to dodělávat s vědomím, že výsledkem bude sice něco, co jsem si vyrobil a na co třeba budu hrdý, ale asi se přes to koukat nebudu :)

Jinak ten nápad workshopu je super a fandím všem nadšencům, kteří se do toho pustí a chtějí se něco naučit i svýma vlastníma rukama.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

No, já nemám ambice vyrobit všechno, ale jen zrcadlo. Zbytek jsem schopný poskládat z různých trosek dalekohledů a výprodejových komponent, případně objímku a sekundár koupit - to by mělo jít celkem rychle. A z toho že bych s tím nepozoroval se nebojím - střídám dost techniky, dalekohledy miniaturní, malé i větší dle chuti a momentálních možností a jeden navíc se v tom ztratí - pokud se ovšem povede vybrousit zrcadlo alespoň trochu použitelné. To je to, čeho se bojím, že investuju týden dovolené a výsledkem bude šmejd co neukazuje.
pitíčko

Příspěvek od pitíčko »

Zrcadlo se povede...pokud neodpadneš...vždyť budem mít dozor ;)
vogo

Příspěvek od vogo »

V navazujícím kursu se vyrábí objímka primáru a pak už je to jen "kousek" k funkčnímu dalekohledu :-). Mám to docela z ruky, ale příští rok je daleko, třeba se taky přijedu vyblbnout :-D.
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
pitíčko

Příspěvek od pitíčko »

To už bysme mohli být tři...ještě pár lidí a otevřou ty kurzy dva v jednom roce :)

Byli jste tam někdo? Popište vaše zkušenosti...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Je to dobrá cesta jak se s "průvodcem" naučit něco z broušení a zkoušení zrcadel. Není to určitě cesta k tomu, vyrobit si tam slušné a použitelné zrcadlo. Samozřejmě se dá nějak dokončit, bude asi většině i "koukat", ale nedá se čekat, že už první zrcadlo bude použitelné na alespoň trochu slušný dalekohled. ( bráno v poměrech a ve srovnání s tím, na co jsme dnes zvyklí u jakékoliv kupované optiky.) Samozřejmě , před nějakými 35 až 40 lety to byl způsob, jak si zaopatřit alespoň nějakou, byť jen trochu použitelnou optiku- z toho také pramenila obliba těchto kursů v té době .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Samozřejmě se dá nějak dokončit, bude asi většině i "koukat", ale nedá se čekat, žeuž první zrcadlo bude použitelné naalespoň trochuslušný dalekohled.( bráno v poměrech a ve srovnání s tím, na co jsme dnes zvyklí u jakékoliv kupované optiky.)
Tak nehodlám to srovnávat s kupovanou optikou ani dosáhnou strehl jeden a půl, ale doufám, že pokud nebudu úplně levej, tak mi 10-12cm Newton umožní vidět ostře Slunce a Měsíc kolem 80x zvětšení, plus nějaké ty nejzákladnější DSO typu M13 a M27. Což by stačilo na "veřejná" pozorování a pro ukázky dětem...je to reálné?
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

Peťa: nejsem žádnej mimořádnej génius, ale kdysi jsem na kurzu vybrousil a vyleštil 16 cm parabolické zrcadlo se světelností 1:6,3 (v 80. letech minulého století). Nemyslím, že to byla nějaká tragedie, co do kvality. Běžné jasné DSO a planety s tím byly slušně viditelný, toho se určitě nemusíš bát. Několik let jsem s s tímto zrcadlem pozoroval záktyty hvězd měsícem díky příkladu Karla Halíře, dněšního ředitele rokycanské hvězdárny (pamatuji, že jsem byl SZ162).

Myslím, že pokud máš chuť si broušení zrcadla vyzkoušet, je to velice dobrá zkušenost, ze které můžeš mít dostatečně "nepřiměřenou" radost. Koupit si optiku umí každy trouba (i já), ale něco dotáhnout do rozumného konce, není úplně jednoduchá věc.

Zdraví

Pavebo

P.S. Eště ho mám schovaný...
Odpovědět